Dobra-losa suva hrana

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Re: Dobra-losa suva hrana

PostPostao/la žutaš šapica » ned tra 14, 2013 8:30 am

sad se ja pitam jel ja svoje tovim ili izgladnjujem :P ja ima dajem jednom dnevno suhe hrane, nebih rekla da je to jedna jušna žlica, prije bih rekla da su dvije, možda čak i tri, i brdo sjena, i hranu ili pojede ili ne, ali sjeno potamani, ostane ujutro možda šaka sjena... koja se onda seli u WC, a oni dobijaju novo... slastice, tj. šatro slastice im u principu nedam, a ako im dam, onda dobije dva- tri kolutića na dan. Ali se zato svaki dan počastimo ili kriškom jabuke, ili mrkvicom, ili :D si omaste brk sa maslačkom.... e sad, nisu oni debeli, niti mršavi, jednostavno su različiti, Zvonkec je elegantan, više se kreće, i nekak je nježniji, dok je Gizmo kompaktniji, čvršći, obliji, veći... ali eto, jedu isto... sad si razmišljam, možda grješim... ali čine mi se sretni zekani, pa si mislim, možda je ovo taman... e da, i uvijek imaju u kavezu suhih lješnjakovih grančica, nije baš da ih glođu, ali ih prenašaju i po gajbi i po sobi....
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la lorena105 » ned tra 14, 2013 9:01 am

ja svoje isto slično hranim, samo što dajem hranu dva put na dan ovima kojih je četvero u gajbici da si ipak svatko dovoljno pojede :P samo što ja maslačak nebi davala za poslasticu, moji njega dobe punooo kao i nekog drugog bilja s popisa koje nađem vani :D
vlasnica 5 malih zlata <33
lorena105
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la žutaš šapica » ned tra 14, 2013 9:10 am

a kad imam samo malo dvorište, a sa ceste ne želim brati... pa onda uzmem svaki dan buntić jednom, buntić drugom... tek mi je sad prije dva tjedna krenulo raslinje, do sada je bilo samo obične travice, a nekak se na maslačak raspamete, pa onda ipak to bude važan trenutak :-D ali sad kad krene malo lijepše vrijeme, onda ću im moći opet svaki dan nabrati frišku travicu :-D a kaj se tiće toga da dam suho jednom dnevno- problem je što, kad bi ja njima ostavila kutiju hrane, mislim da bi ju pojeli.. a nekako je meni to više kao onak, prilog :D a sjeno im je glavno... i trudim se da svaki dan dobiju nešto friško za glocnuti, velim, najčešće to bude jabučica ili mrkvica, ali eto, svašta oni pomanđaju :-D PS naravno, kad im dam mrvicu banane, to je opće veselje, od navaljivanja na posudice, do glasnog soćnog mljackanja :-D
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la lorena105 » ned tra 14, 2013 9:16 am

a ja srećom imam veliko dvorište dovoljno udaljeno od ceste pa ih mogu i puštati na trčkaranje a i svaki dan ubirati bilje :D a i moji bi mogli pojesti suhe hrane na kutije na dan :dry: :blush:
lorena105
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la žutaš šapica » ned tra 14, 2013 9:32 am

e da... do sada sam kupovala hranu suhu u pet centru, probali smo svakakvu, sa ovim, sa onim... i onda mi je u Udruzi Mrkvica ljubazna gospodična rekla koju hranu i gdje da kupim... do sada su od kupovne pojeli ono paletirano, i one suhe stvari, a ono zrnje, neznam ni sama kaj je unutra, to su ostavljali.. e a sad ovu hranu sliste u tren... pa im ja radije to limitiram... ja nemam livadu, pa ih ni nemam gdje pustit, a da znam da su zaštićeni, razmišljala sam o ogradici, pa na vikendici da budu vani, ali, nekako mi se ne sviđa ideja, jer, oni sve preskoče, kaj ću ja s ogradicom od 50-ak cm... pa oni ju bez truda preskoće... ako može skočit na fotelju, s mjesta, kud može sa zaletm... tako da je plan da uzmem onu gustu mrežu žićanu, i fino na par štapova, popikam ih kao ogradasto nešto, i od željeza napravim u obliku U kao klinove, koji bi tu mrežu stisnuli u zemlju, da se ne provuku... velim, samo ideja za van...
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » ned tra 14, 2013 12:42 pm

maslacak ima dosta kalcija pa ga ne bih bas davala na tone
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la lorena105 » ned tra 14, 2013 12:43 pm

altan je napisao/la:maslacak ima dosta kalcija pa ga ne bih bas davala na tone

stvarno? a tamo na popsiu bilja je pod kategorijom "najbolje"
P.S zašto kalcij šteti kunićima? :huh:
lorena105
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sanjita » ned tra 14, 2013 16:15 pm

Zato sto se sa vremenom,ovisno o metabolizmu i svasta necemu pocinje nakupljati i stvarati pijesak u mjehuru pa im onda to stvara problem....ili se stvori kamenac kad se ta masa stvrdne,neznam kako se to strucno kaze....i onda taj kamenac mora operacijom van jer kunic otezano piski, boli ga i tako dalje....povrce sa visokim udjelom kalcija se nikad ne preporucuje u velikim kolicinama.

Btw nama evo ni kila Cuni Completea traje vec 9 mjeseci :D ...zbilja rijetko dobije to al dobro,mi smo poseban slucaj :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la žutaš šapica » ned tra 14, 2013 17:26 pm

hehe, onda nisam u krivu, onda par listića dnevno, kao poslastica nije malo, a nije ni puno :-D Eto, to nebudem mjenjala, i dalje budemo po starome. Nama suha hrana isto dosta traje, onako, šaka dnevno po uhanu, ali sjeno... mislim da bi mi bilo pametno kupiti jednu balu :-D ...
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » ned tra 14, 2013 19:27 pm

žutaš šapica je napisao/la:hehe, onda nisam u krivu, onda par listića dnevno, kao poslastica nije malo, a nije ni puno :-D Eto, to nebudem mjenjala, i dalje budemo po starome. Nama suha hrana isto dosta traje, onako, šaka dnevno po uhanu, ali sjeno... mislim da bi mi bilo pametno kupiti jednu balu :-D ...

:)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la žutaš šapica » ned tra 14, 2013 23:39 pm

e da... imam pitanjce, kad već pričamo i o ne baš suhoj hrani, ali eto... znači, djetelina- smije suhu, ali ne svježu, ili kao, može svježu ali ne puno... prvo, kaj je puno? Kod nas se kaže- puno se na kolima vozi... Onda odem na neki link, pogledat popis dozvoljenih trava, i tadam- djetelina... a nigdje nema napomene da bi trebala biti suha... tak da... dlakaFci moji... djetelinu budete gledali, maslačke i travu žvakali... baš je sve to kontradiktorno...onda gledam, jagode, plod da, ali malo, ali lišće može- i opet niš ne piše, suho ili ne suho... pa si ja mislim, ja bum sušila... kaj, ak niš, budu imali malo za poglođat, a sigurna sam da im nebu niš... nije da bum sad brstila po gredicama, ali onak, kad sam na viksi, poberem, posušim, i prek tjedna malo za promjenu, ali baš mi na živce ide to kad ne napišu sve...
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » ned tra 14, 2013 23:47 pm

djetelina svjeza rade ne..susena da, ali u malim kolicinama (ono neces saku toga dat)..list jagode moze i svjezi
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la žutaš šapica » ned tra 14, 2013 23:53 pm

pa no, ali velim, bedasto je da ne napišu točno, i sad da ja ne pročitam 23 stranice nekog topika na nekom- ovom- forumu, ja bi na netu naišla na taj link, vidjela- aha, gle, djetelinu smije, pogledala bih po livadi, i rekla sama sebi- supač, tam ima djeteline, i ogradicu bi tamo postavila... jel, jelte tam je sigurno... za jagode sam i tak mislila napraviti, posušiti onak, koliko mi stane u vrećku, i onda im davati baš tak, listića par, eventualno dok smo tam budu dobili koji svježi, ali velim... bedasto...
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » pon tra 15, 2013 9:12 am

ma znam..puno toga nema usustavljeno i dosta podataka nije azurirano..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la žutaš šapica » sri tra 17, 2013 15:29 pm

mene sad zanima nešto... gledam ja sad svu tu hranu koja se nudi... i sad, jesam ja u krivu ili u pravu- ima bolje, ima gore, ali, čisto da si malo savjest i dušu olakšam... kupujem ja njima suhu gotovu hranu, daleko od toga da ne, svaki dan dobiju oni šakicu svaki, to nam je ujutro, cijeli dan imaju sjeno, koje što ne pojedu - drugi dan biva u njihovim WC-ima, a oni dobijaju svježe... kroz dan dobiju nešto svježe travnato- zeleno- cvjetno da se počaste, i navečer dobiju ili mrkvicu, ili jabučicu komadić, i tak... znam im umjesto suhe hrane dati kolač koji im ispečem- osušim, recept sam tu našla, a navečer nekad dobiju suhu jabuku i bananu ako nemam svježe... e ali mene zanima ovaj dio o suhoj hrani... mislim da jedu dobro, mislim da pazim da im ne dojadi, ali što nije bolje da jedu običnu peletiranu hranu i da im mi sami dodajemo svašta pametno, nego ovo što kupujemo? Nekako gledam, ja neznam kako vaši, ali moji proberu iz tih mješavina, i uglavnom to pojedu, pelete i one poslastice okrugle, potamane rogač, mrkvicu i zelenje, a sve one razne sjemenke idu pticama, jer oni to ostavljaju... sad mene zanima, obzirom da ima svakakvih sastava i cijena tih hrana, što vi zecoimaoci mislite, jel ta hrana, osim što je elegantno otvorit i sipnuti, jel ta hrana ima išta vrijednije od načina na koji ja hranim svoje?ja naprimjer kupim gotovu hranu, koja se meni čini primamljiva, i mješam je s peletima, trudim se da imaju puuuno finog sjena, da svaki dan glocnu i friško, i fino...
žutaš šapica
Zečić
Zečić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan