Ukratko, oduvijek sam zeljela imati kunice ali moji roditelji nisu zeljeli ljubimce u kuci, tako da sam bila primorana odustati od kupovine. U medjuvremenu sam se udala, a prosle sedmice mi je muz dao najljepsi moguci poklon - ovnolikog kunica. Radosti nikad kraja nije bilo. Cupcake je za moj pojam bio premlad za prodaju, pet-shopovi ih prodaju skroooz mlade, dakle niko ne ceka preporucena 2 mjeseca, sto je lose ali ovdje je tako (zivim u Turskoj). Cupcake je star nesto vise od 4 sedmice, u kupljenom pet-shopu je zivio u neprikladnim uvjetima, tri-cetiri kunica u kavezu od 70-tak cm, jedna posudica s hranom i vodom, usljed toga imam dojam da nije dobijao dovoljno hrane, pa je vrlo mrsav. Nama je ovo prvi put da imamo kunica, mislim, zaista sam dosta citala, ali je nekako drugacije kad je sve u teoriji, i kad imas zivo bice pred sobom. Mi smo postali ludi za njim, tako da je u kavezu je vrlo malo, uglavnom skakuce po stanu, negdje drijema ili se mazimo, on je veeeelika maza. Mi se trudimo da mu pruzimo dobar dom, i da bude sretan zeko. Kod nas dosta jede, voda mu je uvijek dostupna, normalno kaka, dakle kuglice ( trenutno svugdje po stanu, pretpostavljam da jos uvijek obiljezava teritoriju, te da ce ovo vremenom prestati), jedino me zabrinjava mokraca. Mislim, citala sam na netu da mokraca moze biti razlicita kod zeka, ali me malo zabrinjava to sto je prvih nekoliko dana imao zuckasto-smedju mokracu, ali je prije par dana mokraca postala pjenusava, bez mirisa, a nakon par minuta postaje bijela, kao krec, opet bez mirisa (doduse odmah cistim tako da nema prilike da se razvije miris). Je li to normalno ili se trebam zaista zabrinuti?
Takodje me interesuje da li je nezdravo ako ne jede sijeno? U pet-shopu je jeo samo mjesavinu sjemenki, sijeno im nisu davali. Mi mu mijesamo sjemenke sa namjenskom hranom za bebe kunice, i trenutno tu hranu jede, ali mu ne dajemo sijeno jer smo jos uvijek u potrazi
za njim. Ovdje je malo teze naci, a i strah nas je da mu sad naglo davanje sijena moze stvoriti problem s probavom. Malo smo bez plana po tom pitanju. S druge strane, glodje namjestaj, omiljeni mu je sto presvucen umjetnom kozom, cije parcice pokusava jesti, pokusava jesti papir, karton, tako da po citav dan trcim za njim da vidim sta radi. Pretpostavljam da je to neki prirodni nagon, tako da mislim da bi se taj problem dijelom rijesio ukoliko bi mu poceli davati sijeno... koliko je to preporucljivo? Dakle, cim nadjemo odmah dati koliko hoce, ili postepeno uvoditi?
I jos jedno pitanje, trenutno mu nije dosadno, ima hrpu igrackica, ali vjerujem da bi mu bilo jos zabavnije kad bi imao nekog svoje vrste za igranje, tako da za sedmicu-dvije planiramo nabaviti jos zensku bebu kunica, takodje lop kunica. Eh, kad nju nabavimo, treba li nam sve duplo, dakle, jos jedan kavez, posudice i sve to, ili ce zajedno koristiti iste posudice, kako vi to radite?