Pocetnici, molim za par savjeta :)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Pocetnici, molim za par savjeta :)

PostPostao/la Halisamina » sri tra 24, 2013 9:42 am

Prije svega zdravo svima, odavno citam postove, ali sam od danas i clan na forumu. Moram priznati da sam pronasla puno puno korisnih savjeta ovdje, zato jedno veliko velikooo hvala svim clanovima :D Super je da postoji ovakav forum, i ovakva stranica da osobe koje zele kupiti kunica mogu prvo da se informisu.
Ukratko, oduvijek sam zeljela imati kunice ali moji roditelji nisu zeljeli ljubimce u kuci, tako da sam bila primorana odustati od kupovine. U medjuvremenu sam se udala, a prosle sedmice mi je muz dao najljepsi moguci poklon - ovnolikog kunica. Radosti nikad kraja nije bilo. Cupcake je za moj pojam bio premlad za prodaju, pet-shopovi ih prodaju skroooz mlade, dakle niko ne ceka preporucena 2 mjeseca, sto je lose ali ovdje je tako (zivim u Turskoj). Cupcake je star nesto vise od 4 sedmice, u kupljenom pet-shopu je zivio u neprikladnim uvjetima, tri-cetiri kunica u kavezu od 70-tak cm, jedna posudica s hranom i vodom, usljed toga imam dojam da nije dobijao dovoljno hrane, pa je vrlo mrsav. Nama je ovo prvi put da imamo kunica, mislim, zaista sam dosta citala, ali je nekako drugacije kad je sve u teoriji, i kad imas zivo bice pred sobom. Mi smo postali ludi za njim, tako da je u kavezu je vrlo malo, uglavnom skakuce po stanu, negdje drijema ili se mazimo, on je veeeelika maza. Mi se trudimo da mu pruzimo dobar dom, i da bude sretan zeko. Kod nas dosta jede, voda mu je uvijek dostupna, normalno kaka, dakle kuglice ( trenutno svugdje po stanu, pretpostavljam da jos uvijek obiljezava teritoriju, te da ce ovo vremenom prestati), jedino me zabrinjava mokraca. Mislim, citala sam na netu da mokraca moze biti razlicita kod zeka, ali me malo zabrinjava to sto je prvih nekoliko dana imao zuckasto-smedju mokracu, ali je prije par dana mokraca postala pjenusava, bez mirisa, a nakon par minuta postaje bijela, kao krec, opet bez mirisa (doduse odmah cistim tako da nema prilike da se razvije miris). Je li to normalno ili se trebam zaista zabrinuti?
Takodje me interesuje da li je nezdravo ako ne jede sijeno? U pet-shopu je jeo samo mjesavinu sjemenki, sijeno im nisu davali. Mi mu mijesamo sjemenke sa namjenskom hranom za bebe kunice, i trenutno tu hranu jede, ali mu ne dajemo sijeno jer smo jos uvijek u potrazi
za njim. Ovdje je malo teze naci, a i strah nas je da mu sad naglo davanje sijena moze stvoriti problem s probavom. Malo smo bez plana po tom pitanju. S druge strane, glodje namjestaj, omiljeni mu je sto presvucen umjetnom kozom, cije parcice pokusava jesti, pokusava jesti papir, karton, tako da po citav dan trcim za njim da vidim sta radi. Pretpostavljam da je to neki prirodni nagon, tako da mislim da bi se taj problem dijelom rijesio ukoliko bi mu poceli davati sijeno... koliko je to preporucljivo? Dakle, cim nadjemo odmah dati koliko hoce, ili postepeno uvoditi?
I jos jedno pitanje, trenutno mu nije dosadno, ima hrpu igrackica, ali vjerujem da bi mu bilo jos zabavnije kad bi imao nekog svoje vrste za igranje, tako da za sedmicu-dvije planiramo nabaviti jos zensku bebu kunica, takodje lop kunica. Eh, kad nju nabavimo, treba li nam sve duplo, dakle, jos jedan kavez, posudice i sve to, ili ce zajedno koristiti iste posudice, kako vi to radite?
Cupcake & Cleo
Halisamina
Kunić
Kunić

Re: Pocetnici, molim za par savjeta :)

PostPostao/la sanjita » sri tra 24, 2013 12:15 pm

Ako nabavljate zenkicu,obavezno sterilizacija ili kastracija jer cete u vrlo kratkom vremenu imati 2o zeceva u stanu,oni postaju spolno zreli sa oko 100 dana tako da znate kada da planirate to. Nemojte se zavaravati da mozete sprijeciti parenje jer oni to obave dok se okrenete u dvije sekunde. Sterilizacija sprecava i cesti tumor maternice kod zenki tako da se to svakako preporuca.
Nadalje sijeno svakako!! Sijeno im je najosnovnija hrana i mora biti na prvom mjestu. Kad nadjete sijeno dajte mu odmah da jede,ne mora se sa tim polako.Bilo bi super kad bi nekako mogli nabaviti odnekud domace sijeno,sa sela,ja ne poznajem Tursku pa neznam kako bi to islo :D ali ako nejde tako,onda ovo iz pet shopa naravno,neko lijepo zeleno,da nije zuto u vreci. Tu vam je link o prehrani:

viewtopic.php?f=6&t=10
viewtopic.php?f=6&t=246

Sto se ovih stvari tice sto gricka kartona i tako to,svakako se treba sprijeciti koliko god moze,maknite stvari iz njegovor dosega koje su od takvog materijala,moze da se nedaj boze zacepi od svega progutanog a riskirati ne treba.
Sto se mokrace tice,to sto ostane bijelo iza piskenja je normalno za zekane ako je u nekakvim normalnim kolicinama,ako ostaje prah. Ako ostaje bas velika nakupina koja se moze sastrugati,to je visak kalcija koji se izlucuje mokrenjem iz hrane tako da se nemojte brinuti ako ostaje bijeli trag.

I jos jednom sijeno pod obavezno! I s obzirom da su zecevi skloni zacepima od dlake koju progutaju dok se lizu,nabavite mu kasnije kad malo poraste malt pastu,nadam se da toga tamo ima. Pise tu sta je malt pasta.

viewtopic.php?f=5&t=88

A u zdravstvenim raspravama isto tako imate link sa obaveznom kucnom apotekom za nedaj boze samo neznam kako je to u Turskoj i kako se to tamo zove,vidjet cete po opisima sta je sta pa potrazite.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Halisamina » uto svi 07, 2013 7:05 am

Hvala puno, puno na odgovoru. Primarno me interesovalo ovo oko mokrace jer sam se bila zabrinula, ali onda je ok, ne moram brinuti. Sto se sijena tice nastojat cu da ga sto prije nabavim, ono seosko svjeze tesko da cu naci, ali vidjet cemo sta mozemo uraditi. Polako iscitavam komentare na temama, ali kad ste ''pocetnik'' onda se u jednom trenutku izmijesa pa ne znas sta si procitao a sta ne :D . Hvala i na linkovima, obavezno procitam :) puno pozdrava :zekoo2:
Cupcake & Cleo
Halisamina
Kunić
Kunić

Upomoccccc

PostPostao/la Halisamina » uto svi 07, 2013 8:27 am

Da ne otvaram novu temu, gomilaju se bezveze. Pretrazivala sam forum, uglavnom sam okvirno nasla odgovore na par pitanja zamolila bih da mi neko pomogne oko slijedeceg. Svaki dan citam, ali zaista je mnogo tema, pa sam izgubila pregled.

Ovako, imam ovnolikog kunica (muzjak) kojeg je muz kupio u pet shopu, kada ga je donio bio je koliko i saka, krhk, neuhranjen. Covjek u pet shopu je tada rekao da je star 4 sedmice. Sada je tri sedmice kod nas. Jede po citav dan, s puno muke smo mu uspjeli nabaviti sijeno, tako da se iz mrsavka pretvorio u jednog lijepog, zdravog i aktivnog kunica (hvala Bogu).
Juce mi je muz donio zenku (takodje ovnoliki kunic). Ona nije kupljena u pet shopu, vec direktno od uzgajivaca. Covjek koji ju je nama prodao je rekao da joj je 5 sedmica, dakle, dodje da je mladja od Cupcake-a 2 sedmice, ali je od njega veca, naprednija, krzno joj je duplo duze od njegovog, usi su joj skroz spustene, dok kod njega jedno jos uvijek stoji. Jedan od dvojice prodavaca je, pretpostavljam, lagao o starosti kunica. Uglavnom, da ne duzim.
Bijele je boje (sa par sivih fleka), oci joj izgledaju normalne, ne suze, ali me malo zabrinjava to sto joj je oko ociju blijedo roze. Znaci, ovaj dio koji mi djevojke sminkamo je kod nje ruzicast. Je li to normalno?
U ovdasnjim pet shopovima sam vidjela dosta albino zeka, njima oko ociju bude crvenkasto, ali ova nasa nije albino. Takodje su joj malo krmeljave oci, ali na forumu sam procitala da je to povremeno normalno, u pitanju je normalan krmelj, dakle nije sluzav.
Pored toga, ona je kod uzgajivaca sisala dok je bila manja, kasnije je jela travke. Sad, ja svog kunica hranim samo suhom hranom i sijenom. Drugo mu ne dajem. Hoce li to biti problem za nju? Kako da ju hranim? Brzo se navikla, jela je hranu koju dajem i Cupcakeu, ali ne znam da li joj to moze stvoriti problem s probavom. Primijetila sam da joj u kakici ima dlaka, a dosta se linja. Mislim da je jos uvijek rano za malt pastu, sta vi kazete?
Takodje, kada ju je donio cesala se kao luda, gledala sam i juce i danas ima li buhe ali nisam nista primijetila. Koza joj je cista. Danas se vec ne cese.
Pored toga imam pitanje vezano za hranu. Pretrazila sam sve moguce pet shopove ovdje, takodje sam kontaktirala i one u Istanbulu, ali nigdje niko ne prodaje Cuni junior, ili neke druge Versele Laga proizvode. Smijem li im ja davati Cuni crispy jer jedino njega prodaju ovdje? U ovoj hrani koju sam im do sada davala ima dosta sjemenki, puno kukuruza, a to nije bas najzdravije. Ovdje ljudi zeke uglavnom samo sjemenkama hrane, neke kvalitetne hrane nema nazalost, a ni sijeno im ne daju.
S obzirom da je kod uzgajivaca trckarala po travi, sape su joj zelene, a i krzno oko anusa joj je dosta zaprljan, pa kako da to ocistim. Moj kunic se sam cisti, i nije ni malo zaprljan, ali ona izgleda prilicno neuredno, i malkice smrdi. Ja zaista ne bih da ju kupam, ali bih da bude cista, jer mozda onako zaprljana moze navuci nekakvu infekciju, ne daj Boze.

I na posljetku, u kojoj dobi vrsiti sterilizaciju/ kastraciju?
Cupcake & Cleo
Halisamina
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » uto svi 07, 2013 11:17 am

Normalno je da joj je koza oko ociju svijetlo ruzicasta..Nije problem ako sada nece jesti zeleno, a jela je prije..bude ga dobila kaa ga i malac bude mogao jest..hrani ih isto..mozes joj dat malt pastu, a mozes joj dat i komadic banane..kod linjanja i dlaka najvise pomaze sijeno..ako jede puno sijena procistit ce se i te dlake..zeke se cesu kao i mi kada ih nesto svrbi..jedino bas da se stalno cese onda bi to bio razlog za uzbunu..guzu mozes pocistit djecjim vlaznim maramica..Daj onda Cuni crispy ako nema niceg boljeg
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Halisamina » sri svi 08, 2013 6:46 am

Aha, dobro je onda :) Bili smo se uplasili da joj nesto nije ok sa okicama. Posmatrala sam ju juce citav dan, evo i danas, kuglice su joj danas normalne, nema dlaka, doduse, jela je dosta ova dva dana koliko je kod nas, narocito sijeno, tako da ce nadam se biti ok i bez paste. Ako bude ponovo, probat cemo sa bananom :)
Ono sto je bilo bas prljavo smo ocistili vlaznim maramicama, kasnije se ona sama uredjivala, tako da je jutros kao skroz drugi zekac :zekoo11:
Hvala puno, puno na odgovoru, divni ste :zeko2:
Cupcake & Cleo
Halisamina
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sri svi 08, 2013 8:28 am

Muzjaka mozes kastrirat cim mu se spuste testisi..a zenku mislim od 6 mjeseci nadalje..Moj Nairo je kastriran s 6 mjeseci, a Moca s nesto vise od godinu dana
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la bosanka » pon svi 20, 2013 22:26 pm

Pozdrav svima!Nedavno sam dobila dva orijaška šarca i početnik sam u svemu tome.Imam adekvatan smještaj za njih i putem interneta informišem se o njihovoj prehrani.Zamolila bih one koji imaju više iskustva,kada je zečica spremna za parenje,sa koliko mjeseci ?Neki kažu od osam,a neki i ranije,pa me zanima šta je od toga tačno.Hvala unaprijed!
bosanka
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » uto svi 21, 2013 8:41 am

Ovo je forum za ljubitelje kunica kao kucnih ljubimaca pa nismo bas skloni podrzavati bilo kakva parenja..Zasto ih uopce zelis pariti? Ako za hranu, onda si definitivno na krivom mjestu.
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la bosanka » uto svi 21, 2013 18:26 pm

altan je napisao/la:Ovo je forum za ljubitelje kunica kao kucnih ljubimaca pa nismo bas skloni podrzavati bilo kakva parenja..Zasto ih uopce zelis pariti? Ako za hranu, onda si definitivno na krivom mjestu.

Iskreno,ne želim ih pariti,ali su mi drugi,misleći se našaliti,sparili zeca i zečicu.Zato me i zanima sa koliko mjeseci su spolno zreli i postoji li mogućnost da se okoti,s obzirom da joj je četiri i pol mjeseca.Totalni sam laik što se zečeva tiče,pa ako neko ima pouzdanu informaciju,neka mi javi.Hvala!
bosanka
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sri svi 22, 2013 9:52 am

bosanka je napisao/la: Iskreno,ne želim ih pariti,ali su mi drugi,misleći se našaliti,sparili zeca i zečicu.

:blink:
Probaj kontaktirati korisnicu Lilo ili Renatu na pm..one imaju iskustva s parenjem i okotima
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la bosanka » sri svi 22, 2013 21:47 pm

altan je napisao/la:
bosanka je napisao/la: Iskreno,ne želim ih pariti,ali su mi drugi,misleći se našaliti,sparili zeca i zečicu.

:blink:
Probaj kontaktirati korisnicu Lilo ili Renatu na pm..one imaju iskustva s parenjem i okotima

Ok,hvala!
bosanka
Kunić
Kunić

PostPostao/la SemiolaSB » pon lip 03, 2013 13:30 pm

Prvo da vam zahvalim za savjete koje sam pročitao ovdje :D
Imam patuljastog kunića sa kojim sam dnevno oko 7-8 sati i držim ga u stanu tj. na povećoj terasi i to slobodnog što znači ne koristim kavez.. Sve što sam pročitao ovdje stoji i više- manje sve mi ide od ruke mislim na "dresiranje" i kad uđe u stan a vrata su mu uvijek otvorena uvijek izađe na terasu obavit nuždu (naravno mislim na mokrenje pošto tu i tamo kuglicu ispusti i po stanu ali ako se ne varam to je da obilježi teritorij ali to mi i nije problem) ali problem je u tome što ga nikako ne mogu naučit da mokri u posudici koju sam predvidio za to? Ako ima itko kakav savjet bio bi zahvalan..
Hvala unaprijed!
SemiolaSB
Kunić
Kunić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan