Topic podrske vlasnicima agresivnih kunica

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Re: Topic podrske vlasnicima agresivnih kunica

PostPostao/la Zeko_Jurica » čet ožu 10, 2011 23:17 pm

sad je negdje 6 tjedana od kastracije... nadam se da će se uskoro ipak malo opustiti. Koliko je on star?
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Sindenis » pet ožu 11, 2011 13:38 pm

2 godine ima :P
slika
Sindenis
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Sindenis » pon ožu 14, 2011 15:42 pm

Neki dan je Hugo bio tak divan :wub: :wub: :wub: Lezao je na zeco-kaucu i dao se pomazit i papao je malt pasticu :zeko3:

Nazalost, nakon toga smo se opet vratili na isto :sad:
slika
Sindenis
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » uto ožu 15, 2011 12:09 pm

Sindenis je napisao/la:2 godine ima :P

da, to je vjerojatno malo problem... što je kunić stariji to teže mijenja svoje stečene navike. Kastraciju je idealno provesti u mladim danima, dok im se neke navike šefovanja i sl. još nisu zavukle pod kožu. Unatoč tome, mislim da bi se trebao opustiti, ali će za to biti potrebno više strpljenja i vremena
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » čet ožu 17, 2011 17:02 pm

Zeko_Jurica je napisao/la:
Sindenis je napisao/la:2 godine ima :P

da, to je vjerojatno malo problem... što je kunić stariji to teže mijenja svoje stečene navike. Kastraciju je idealno provesti u mladim danima, dok im se neke navike šefovanja i sl. još nisu zavukle pod kožu. Unatoč tome, mislim da bi se trebao opustiti, ali će za to biti potrebno više strpljenja i vremena

ti jos uvijek mislis da je kastracija jedino i pravo rjesenje za promjenu ponasanja kod kunica? :/

okej citam ovu temu i ne slazem se sa vecinom komentara.
nas zeko je razmazen i to jako, nije kastriran i jako je dobar i pristojan zeko.
ja oduvijek govorim da je sve stvar odgoja - svaki, ali svaki zeko se moze upristojit kada osjeti dovoljno paznje i ljubavi.
oni uce ponavljanjem te je bitno da vlasnik bude ustrajan u zelji da promjeni odnos sa svojim kunicem.
Lady je prevela jako dobar tekst na tu temu, koji bi trebao biti svojevrsna smjernica u prepoznavanju agresivnih kunica.

Najcesce je agresivnost znak seksualne frustriranosti ili teritorijalnosti kod kunica. Vlasnici najcesce kada uoce da je kunic agresivan bez razmisljanja kunica podvrgnu sterilizaciji/kastraciji, sto je pogresno, Kastracija je ispravan odabir kada je kunic agresivan zbog seksualne frustriranosti i nakon iste se simptomi agresije povuku. No cesto agresija ima potpuno druge uzroke, a na samom vlasniku je da utvrdi razlog. Ono što se preporuca da kada vas kunic ugrize ili napada, ispustite zvuk kojim cete mu dati do znanja da vas je povrijedio. Takoder ljutnja na njega je pozeljna. Nikada se ne smije na agresiju odgovoriti agresijom. Cesto kunici nakon takve situacije, dodu i legnu do vlasnika, skoro pa sam vlasnik ima osjecaj da zeko ima griznju savjesti ;) Svi vjerojatno znate kako kunić vidi i za njegovu sljepu točku pred nosom. Nesigurni kunici (nesigurnost je isto nesto s cime bi se trebali pozabaviti) se iznenade kada im se ruka naglo nade pred njima. Dobra vjezba je da stanete ispred zeke i spustate ruku iz visene i sa sigurne udaljenosti od njega. Kako su kunici teritorijalni, preporuca se da kavez cistite iskljucivo kada oni nisu u njima i da ih ne vadite na silu iz kaveza, pustite zeku da sam izade kada zeli, pa onda cistite kavez.
Potrebno je promatati kunica, kako bi se utvrdilo kada je on agresivan. Da li je to kada cuje neki zvuk, kod naglog pokreta ruke ili sl. (skoro ne postoji zeko koji je uvijek agresivan) Kada skuzite sto ga cini agresivnim, na pravom ste putu i onda mozete mijenjati SVOJE navike ponašanja prema zeki.
Kod ekstremnih (i bolnih) slucajeva preporuca se da se vlasnik zastiti na sve moguce nacine (dugi rukavi, carape, rukavice i sl.) te da se na agresiju odgovori ljubavlju. Naime tesko je nakon što ti curi krv dragati zeku. Na ovaj nacin, kada vas zeko ugrize, jednostavno ga mozete podragati i pokazati mu da ga volite. On ce iz takvog ponasanja nauciti da ste mu prijatelj i poceti ce vam vjerovati :)
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » pet ožu 18, 2011 14:16 pm

Ne slazem se s ovim tekstom gore
zekili je napisao/la: Kako su kunici teritorijalni, preporuca se da kavez cistite iskljucivo kada oni nisu u njima i da ih ne vadite na silu iz kaveza, pustite zeku da sam izade kada zeli, pa onda cistite kavez.

Ovo je fakat glupo..sta to znaci da trebas cekat kad se kunic smisli izac iz gajbe da ju mozes ocistit? Sta ako imam 15 min prije nego idem negdje i trebam ocistit gajbu? pa ne moze mi kunic odredivat ritam zivota..nisu svi kunici teritorijalni i to je isto losa navika..dopustajuci kunicu da provodi svoju teritorijalnost dozvaljavamo mu da se ponasa agresivno..kunic ne smije mislit da je sve njegovo jer to onda i brani..niti jedan kunic ne moze biti sretan ako cijelo vrijeme mora "pazit na svoje stvari"..to ne znaci da cu kunica izvlacit iz gajbe kad mi se sprdne..ali kad cistim cistim..i tu nema diskusije..i gle zacudo nema ni agresije..jer stvari ne pripadaju njima nego meni..ja sam ta koja mora pazit na njih, a oni u njima opusteno uzivaju..
zekili je napisao/la:Kod ekstremnih (i bolnih) slucajeva preporuca se da se vlasnik zastiti na sve moguce nacine (dugi rukavi, carape, rukavice i sl.) te da se na agresiju odgovori ljubavlju. Naime tesko je nakon što ti curi krv dragati zeku. Na ovaj nacin, kada vas zeko ugrize, jednostavno ga mozete podragati i pokazati mu da ga volite. On ce iz takvog ponasanja nauciti da ste mu prijatelj i poceti ce vam vjerovati :)

Ovo je jos gluplje..na taj nacin ce kunic naucit da se takvo ponasanje tolerira..kada kunic ide napast potrebno ga je odmah izbacit iz toga "moda" stavljanjem ruke na glavu i laganim pritiskom prema podu..na taj nacin se kunic smiruje i izlazi iz stanja agresivnosti..sve ostalo nema smisla..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » pet ožu 18, 2011 21:21 pm

lol a koji je dio tocno glup da su kunici teritorijalni ili da znaju biti ekstremno agresivni. ne znam da li znas, no kunici agresivnost nasljeduju i genetski, pun ti je net tih cinjenica, pa se malo informiraj, prije nego sto deklariras cijelu struku kao glupu ;D

ovo nisu moji zakljucci nego su preneseni sa raznih stranih sajtova, naime ja nikada nisam imala agresivnog zeku ;) akoliko znam nisi ni ti, pa ako nemas neki pouzdan izvor onda je besmisleno da kazes da nema diskusije :D
agresivnost ima vise levela (pa i sukladno tome vise nacina odnosenja prema tome) kao i sve ostalo u zivotu ;) primjeri gdje vlasnik mora cistiti kavez kavez kada kunica nema u njemu i nositi rukavice sigurno nisu blagi primjeri agresivnosti. ne znam da li si znala no postoje toliko agresivni kunici kod kojih niti jedna jedina metoda nije upalila

a ovo da ti zeko nece odredivati ritam zivota, mislim da je uopce besmisleno komentirat :S
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » pet ožu 18, 2011 21:32 pm

Na brzinu sam bacila pogled na par zadnjih postova, nisam procitala sve pazljivo, ali imam potrebu reci nesto.
Moj zec Krcko je jako agresivan, pri tom bolesno razmazen, na svako njegovo ujedanje i agresivnost ja sam htela da reagujem kaznjanvanjem ali cim mu pridjem desi se da ga uzmem i izljubim, naravno cim mu pridjem da me sva ljutina prodje i udavila bih ga od poljubaca, u cemu on uziva, to je zeko koji je naucio sta znaci ljubiti, uzvraca i na poljupce uziva i skrguce, bukvalno uziva u ljubljenju,ali izgleda da se to bas nije pokazalo kao pametno jer je postao jos dominantniji, samo sto jos ne hodam na prstima po sobi kada on ustane na levu nogu pa je sav nadrndan, takav je i prema Bjanki, prosto prepredominantan, ali od nekaznjavanja je samo naucio da voli da se ljubi, da na par sekundi mu splasne ta ljutina, medjutim kada ga spustim kao da nista nije bilo, opet krece na mene (to ne radi uvek ali ima doooosta takvih dana) iz cista mira rezeci i napadajuci. Samo sto mi ne kaze"Sta ces ti u ovoj sobi uljezu jedan" :dragonn-ccc-e:
Svi koji su bili kod mene, i ljudi sa foruma i van njega kazu mi da sam pogresila u vaspitavanju jer nije bio kaznjavan.
Iskreno sada i kada pocenm mislim da nema nekog efekta jer sam debelo napravila gresku jos na pocetku. Umesto da viknem, pljesnem ili da ga zatvorim, ja sam u svojoj slabosti prilazila i ljubila ga.
Nijedan vise zec koji je bio kod mene, ako je i bio agresivan, nametanjem moje volje i vaspitavanjem, znao se red, to jedino nisam uspela sa Krckom.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » pet ožu 18, 2011 21:36 pm

dokazano je da su kunici i genetski agresivni.
i nikada na agresiju ne reba odgovoriti agresijom.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » pet ožu 18, 2011 21:41 pm

Klio je napisao/la:Krcko je od uzgajivaca i kupljen kao beba a opet je agresivan. Dakle, karakter je taj koji odlucuje a mi vaspitanjem i ljubavlju mozemo da ublazimo ili pjacamo njihove sklonosti i izgradimo navike suprotne njihovim losim osobinma koje ce ih malo raskraviti.

Ljubav i strpljenje. Traje ali se isplati. Poljupci i mazenje koje dobijam od Krcka ni jedno zece ne moze da da. Zaista se istom onom predanoscu mazi kojom i napada.
Takvi su prosto i to je to.

Ovo sam napisala u par privh postova ove teme, i stojim pri tome, samo sto ipak mislim da ih ponekada treba i kazniti jer kao i sa decom, ako im ne postavis zabrane i jasno stavis do znanja ko je glavni, napravio si malog teroristu koji iako moze biti mazulja,dobrica i ljubilica i sto tako moze biti i cudljiv i pravi gnjavez.
Osim toga, salzem se da im niakda ne treba cistiti kavez kada su u njemu, ali ipak je cesto neizvodljivo ako imas malo vremena cekati da sami izadju.
Ja moje namamim napolje (ili isteram) a onda ga zatvorim da ne mogu uci (moji kavezi imaju vrata sa strana i otvara se krov radi ciscenja) i lepo ocistim. Sada su naucili sve tako da vise ni ne pokusavaju uci kada je ciscenje u toku kada i zaboravim zatvoriti vrata.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » pet ožu 18, 2011 21:44 pm

zekili je napisao/la:dokazano je da su kunici i genetski agresivni.

Iskreno nisam znala da je dokazano, ali se primeti kod recimo beba od agresivnih roditelja, kao sto je recimo Lavinija bila agresivna a Bibi nije, troje od njihovo cetvoro dece je agresivno.
No sto se tice agresije i odgovora, ne treba odgovoriti agresivno ali mislim da treba kazniti, na odgovarajuci nacin, zatvaranjem u kavez ili sklanjanjem ogradjivanjem...nesto sto znas da ce on doziveti kao kaznu. Ovako dobijes stvarno raspustenog ne razmazenog zeca. To je kod mene slucaj na zalost.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » pet ožu 18, 2011 22:05 pm

Po meni su raspustenost i agresivnost dva razlicita pojma;)
I ne vjerujem da raspustenost ima veze sa agresivnoscu, prije nesreca i isfrustriranost
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » pet ožu 18, 2011 22:20 pm

zekili je napisao/la:Po meni su raspustenost i agresivnost dva razlicita pojma;)
I ne vjerujem da raspustenost ima veze sa agresivnoscu, prije nesreca i isfrustriranost

Ovaj moj je agresivan genetski, nema sto bit nesretan i isfrustriran, ali raspusten jeste definitivno jer mu je i previse dozvoljeno.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » sub ožu 19, 2011 20:35 pm

zekili je napisao/la:dokazano je da su kunici i genetski agresivni.

zekili bilo bi super da jednom zapravo procitas ono sto je netko napisao prije nego pocnes pljuvat po tome i pricat o ne znam cemu..nitko tu ne govori da na agresiju treba odgovarat agresijom..al sori na agresiju se ne moze odgovarat poljupcima, a to ti je i Klio lijepo napisala..i ako te bas zanima, sto sumnjam, neki dan sam isla pomoc jednom agresivnom kunicu i zacudo sam sam sa svojim metodama svasta uspjela..a ne znam sto se ti toliko zalazes za neke metode kada si sama rekla da nemas iskustva s agresivnim kunicima..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la fleshettes » sub ožu 19, 2011 21:24 pm

U našem slučaju upalilo je sljedeće: dakle kad god bi zarežala na mene, ogrebala me ili gricnula gurala sam joj glavu blago u pod i tako unedogled dok nije bila mirna kad bi ju dragala. Cijelo vrijeme sam joj nježno pričala da mora bit dobra i da se ne mora bojat i bla bla. Sad je agresija potpuno nestala.

Uglavnom, nikad joj nisam odgovarala agresijom i kaznama, jer taj njen napad nije bio afektiranje nego strah. Kad nam je jučer pojela pola nove fotelje, derala sam se i završila je zatvorena u kavezu jer to je sasvim drugačiji slučaj.

Eto, ne znam, mislim da kunići isto kao i djeca moraju osjetit autoritet i puno u odgoju znači ta energija koju im šaljemo. Oni osjete ako mogu manipulirat nama i to onda i rade. Naravno, nužno je da osjete ljubav, ali treba naći neku zlatnu sredinu.

Stevo je bio dresiran što se tiče wc-a, žica, glodanja etc., ali užasno razmažen jer je navikao na svu moju pažnju kad god sam bila doma - i to nam je nakon selidbe radilo ogromne probleme. Zato je potrebno raditi s njima odmalena, odnosno, odmah nakon udomljavanja.

Još bi samo rekla da je jako bitan karakter svakog derišta, jer se ne može sa svakim raditi na isti način - na nama je da procjenimo.
R.I.P. Stevo i Milla, nadam se da ima puno maslačaka tamo.
slika slika slika
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan