Kunić i pas

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Kunić i pas

PostPostao/la fleshettes » ned sij 06, 2008 16:11 pm

ne mogu nikako nać topic u kojem piše kako zeca priviknuti na drugu životinju. u mom slučaju, psa.
u situaciji sam kad mogu štenca kojeg sam našla na ulici (mali je, čist, s ogrlicom) mogu ostavit vani ili donijet tu gdje je i zec. ian se jako prepao kad je vidio psa, pobjegao i sakrio se. ušla sam sama u sobu gdje je on i pokušala ga maziti, ali ne želi mi se ni približiti ako ne držim bananu u ruci (hehe).
prvo, jel moguće da pas ima nešto što može prijeći na zeca?
jel ima smisla da ga mučim i privikavam na psa iako nisam sigurna hoće li pas uopće ostati kod mene?
i slučajno, jel itko zainteresiran za štenca? mislim da je koker španijel. zlatno-smeđi sa spuštenim ušima. :)
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Lela » ned sij 06, 2008 16:16 pm

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=802

bilo je tih tema još, a bilo je o tome na i starom forumu ali nažalost... :lud:

u svakom slučaju ako ga uzmeš, ja bih ga prvo odnijela veterinaru na pretrge...pa onda dozvolila kontakt sa zekom.
inače ne znam mnogo o kokerima, kakve su naravi i kakva im je "kompatibilnost" sa kunićima..
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lela » ned sij 06, 2008 16:20 pm

evo nešto sa našeg sajta

Kunići i psi
Kod pasa također vrijedi pravilo da upoznavanje treba ići postupno, pogotovo što su im kunići prirodna lovina. Ako budete neoprezni, iznenadni napad je vrlo teško zaustaviti. Također, ako vaš pas i inače voli "loviti" najvjerojatnije ih nikada nećete moći ostaviti same. Osim ako ne pokažu naklonost od samog početka, potrebno je uložiti dosta vremena i truda da bi takvo prijateljstvo profunkcioniralo. Kunića stavite u kavez, a psa na povodac. Dozvolite psu da mu se približi i pohvalite svaki njegov nježan, istraživački pokret: "dobar pas, miran pas, polako". Ako postane uznemiren i agresivan, recite mu "ne, nazad, ostavi i sl.", lagano zategnite, pa opustite povodac i naredite mu da sjedne. Smile!Ponavljate u određenim vremenskim intervalima dok se pas potpuno ne privikne na pridošlicu. Pripremite psu neke omiljene poslastice, kako biste mogli nagraditi svaki njegov dobar potez. Nemojte ga previše grditi - želite da kunića počne povezivati sa pozitivnim stvarima. Prvi put kada kunića u prisustvu psa izvadite iz kaveza, držite ga u rukama i dozvolite psu da mu se približi. Konačan uspjeh je kada pas može mirno ležati dok se kunić slobodno kreće izvan kaveza. Nemojte psu nikad dozvoliti da lovi kunića, makar se to vama činilo samo kao igra. Ponekad će kunić strpljivo ležati dok ga pas nije cijelog "oprao" jezikom. Kad mu dosadi, jednostavno će se ustati i odskakutati dalje. Česta su i međusobna prijateljska guranja njuškama.

Kao i kod mačaka, vrijeme upoznavanja može biti vrlo različito, u rasponu od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Sve ovisi o karakterima obje životinje i naravno, o vašem strpljenju i umijeću. Ipak, nije ih preporučljivo duže vrijeme ostavljati same bez vašeg nadzora. Mnogi misle da je najbolji način nabava malog šteneta, ali to nije točno, jer je igra kunića potpuno različita od igre pasa, što može uzrokovati duboke frustracije kod vašeg kunića. Iskustvo govori da će se bolje složiti kunić i stariji, mirniji pas. Također bolja kombinacija je kunić i veća pasmina pasa, jer su takvi psi ipak nešto mirniji, brže se umaraju, više vremena provode u odmaranju, što kunićima daje prostora da ipak oni budu "glavni" i dominantniji (barem da dobiju taj osjećaj).
zecovi.net
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la perlica » čet sij 10, 2008 11:27 am

ja sam imala psa..kad je zeko već bio stariji(imo je 3 godine),a pas je bio štenac...to nikad nije funkcioniralo jer je jedan prestar a drugi premlad...pas se htjeo igrat s njim a zeko je bježo ko lud...nakon nekog vremena zeko mu je čak sam prilazio al pas bi uvijek nekak naglo krenuo na njega tak da bi se i ja prepala..tak da ih nikad nisam držala zajedno
perlica
Zečić
Zečić

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan