početnica

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

početnica

PostPostao/la frances » sri lip 09, 2010 16:46 pm

pozdrav, kao što ste mogli vidjeti uskoro udomljujem prekrasnog zekana :)
i čitam forum i čitam site i još mnoštvo drugih i blabla, uglavnom ima puno kontradiktornih stvari, pa sad molim da mi netko kompetentan pojasni par osnovnih stvari kako bi zekanu bilo super sa nama i da ne moramo učiti na vlastitim greškama.

1.zec sam u stanu - nas 2-3 puta tjedno neće biti doma po recimo 3h, koliko veliki kavez moram nabaviti ili napraviti da bi zecu bilo ugodno i "neskučeno" u tom njegovom carstvu.
2. dezinfekcija kaveza - hrčku koji je jako uredan (nuždu obavlja na 2 mjesta) kavez svaki drugi/treći put peremo sa kipućom vodom i limunskom kiselinom, nakon toga kavez nema mirisa ni tragova kamenca ili biločega. kako je zec ipak malo veći zanima me da li njemu treba kupovati neko posebno sredstvo.
3. podloga - puno se je raspravljalo na tu temu i nekako mi se najpogodniji čine ti briketi. e sad, za hrčka ih kupujem u pet shopu 35kn/5kg, ali ovdje pišete o nekim većim količinama za manje novce, pa da li netko zna gdje u rijeci ima toga za kupiti i koju vrstu kupiti (jer koliko sam uspjela shvatiti ima više vrsta)
4. drvo za glodanje - koje drvo kupiti/nabaviti zecu, znam da nesmije biti špricano, ali gdje vi to nabavljate?
5. sijeno - koliko, koje, gdje kupiti domaće u okolici rijeke?
6. smještaj gajbe - dakle pretpostavljam da zec kao ni hrčak nesmije bit na propuhu, na pretoplom niti prehladnom mjestu. da li postoje još koje "odredbe" :D za smještaj zečeve gajbe.
7. kućica - da li je zecu potrebna kućica unutar gajbe?
8. igračke - kakve, gdje kupiti, od kojih materijala?

znam da se je o svemu ovome pisalo po forumu, ali ja sam pročitala puno različitih informacija zato bi molila da mi netko tko ima par minuta vremena odgovori na ova moja pitanja, da sama sa sobom rješim neke dileme i da zekan ima lijep početak u rijeci.
hvala vam svima :)
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: početnica

PostPostao/la vini » sri lip 09, 2010 17:26 pm

Idemo redom :)
frances je napisao/la:..........
1.zec sam u stanu - nas 2-3 puta tjedno neće biti doma po recimo 3h, koliko veliki kavez moram nabaviti ili napraviti da bi zecu bilo ugodno i "neskučeno" u tom njegovom carstvu.
Što veći kavez to bolje, sad to ovisi o mogućnostima i prostoru. Kod većine nas zekani nemaju kavez već se slobodno kreću, a prostor je prilagođen njima. To znači sve je osigurano, da ne mogu naškoditi sebi niti nešto uništiti. Inače zekani su i duže sami, dok se radi ili su mlađi u školama, i nema nikakvih problema. Bitno da imjaju sijeno i vodu. Pretpostavljam da zeko neće stalno biti u kavezu, tj da će biti i pušten. To je izuzetno važno, barem nekoliko sati dnevno, mora se razgibati i protrčati.
2. dezinfekcija kaveza - hrčku koji je jako uredan (nuždu obavlja na 2 mjesta) kavez svaki drugi/treći put peremo sa kipućom vodom i limunskom kiselinom, nakon toga kavez nema mirisa ni tragova kamenca ili biločega. kako je zec ipak malo veći zanima me da li njemu treba kupovati neko posebno sredstvo.
Ne treba nikakvo posebno sredstvo, tj. većina nas čisti u alkoholnom octu i dobro ispere.
3. podloga - puno se je raspravljalo na tu temu i nekako mi se najpogodniji čine ti briketi. e sad, za hrčka ih kupujem u pet shopu 35kn/5kg, ali ovdje pišete o nekim većim količinama za manje novce, pa da li netko zna gdje u rijeci ima toga za kupiti i koju vrstu kupiti (jer koliko sam uspjela shvatiti ima više vrsta)
Pretpostavljam da misliš na podlogu u wc-u. Tu su najbolji drveni briketi koji se nabavljaju u Mrkoplju ( 15kg/20 kn cca). Toga uvijek imamo u rezervi, pa dok se ne organiziraš možemo ti uskočiti, kao uostalom i u svemu drugome.
4. drvo za glodanje - koje drvo kupiti/nabaviti zecu, znam da nesmije biti špricano, ali gdje vi to nabavljate?
Za glodanje beremo po okolnim šumama ili u Gorskom kotaru ili domaće voćke (grab ,jabuka, jasen, lipa, lješnjak, smreka, vrba.....)
5. sijeno - koliko, koje, gdje kupiti domaće u okolici rijeke?
Domaće sijeno od Lilo (pošalješ joj pm)
6. smještaj gajbe - dakle pretpostavljam da zec kao ni hrčak nesmije bit na propuhu, na pretoplom niti prehladnom mjestu. da li postoje još koje "odredbe" :D za smještaj zečeve gajbe.
To bi bilo to, još ne smije na direktnom suncu i ako je na balkonu mora sve biti dobro ograđeno i osigurano
7. kućica - da li je zecu potrebna kućica unutar gajbe?
Kućica nije neophodna, ali im je interesantna za igranje i skrivanje, pa je dobro da je ima. Ne mora biti u gajbi može i van gajbe.
8. igračke - kakve, gdje kupiti, od kojih materijala?
Igračke plastične, drvene, kartonske. Bitno da ne jedu. Bilo kakve dječje ili neke "priručne"
......

Mi se u Rijeci dosta družimo i uskačemo si u svim potrebnim situacijama, tako da možeš računati na nas za sve što ti treba, bez ustručavanja. Dežurni smo 0-24/7 :D
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la frances » sri lip 09, 2010 19:20 pm

Super! puno hvala i sve :)
naravno, mislili smo da zec cijelo vrijeme bude slobodan, a da ga u gajbu stavljamo dok ne vidimo da li sam može ostajati i dok nas nema (prvih par puta dok se ne priviknemo jedni na druge), znaci treba mu gajba za par sati dnevno (2/3) nekoliko dana u tjednu, a nekad niti toliko..
za brikete super! onda se čujemo još za to da obavimo transfer :) može li se kasnije naručivati s vama, dakle ja dam novce, a vi kad uzimate za sebe uzmete i nama?

ok, onda ću drvo nabavljati sama, imam i ja neke izvore :)

za sijeno se odmah idem javiti i predbilježiti :D

igračke su onda rješene, samo ću ih oprati i bacam se na izradu kućice!

puno hvala na svemu i sigurno se još čujemo jer ću ja sigurno imati još hrpu pitanja :D
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » sri lip 09, 2010 23:03 pm

Ma ne brini, za sve se dogovaramo :)
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la vedi08 » sub lip 12, 2010 21:12 pm

kome se treba javit u mrkoplju, dajte neki broj :)
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la vini » sub lip 12, 2010 23:14 pm

Osnovni podaci:
51315 Mrkopalj, Pilanska 6
Tel: +385 (0)51 830 500
Fax: +385 (0)51 833 125
E-mail: drvenjaca-mrkopalj@ri.t-com.hr

radno vrijeme im je od 6-14, subotom ne rade

http://www.drvenjaca.hr/pogonMrkopalj.html
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la vedi08 » ned lip 13, 2010 14:17 pm

kako vi to narucujete, svako za sebe ili grupno?
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la vini » ned lip 13, 2010 16:30 pm

Ko ima priliku da ode uzme količinu koju može utrpati u auto i raspodijeli se po dogovoru.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la frances » ned lip 13, 2010 16:36 pm

ako ste riječki ljudi računajte na mene :D ja bi uzela :D ali nemam auto :dj:
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vedi08 » pon lip 14, 2010 21:08 pm

ja bih isto tako se onda pridruzila rijeckoj narudzbi, tko ima auto i dobru volju, za benzu udijelimo :D
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » uto lip 15, 2010 16:08 pm

Kome treba prije nego se ide u nabavku ja imam dovoljno toga pa se slobodno obratite.
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la frances » uto lip 15, 2010 16:36 pm

meni meni meni :D :D joj, ja se ispričavam na svom hyper ponašanju, ali to je sve zbog uzbuđenja jer zec dtiže sutra :)
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zeko Simba » uto lip 15, 2010 16:46 pm

:) tebi je već sve spremno :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator