imam problem suživota dva kunića-pomoć

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

imam problem suživota dva kunića-pomoć

PostPostao/la yves&bahar » sub vel 12, 2011 18:52 pm

imam patuljastog angora lavoglavog kunića starog 6mj i prije neki dan sam nabavio bebicu.
e,sad ovaj stariji stalno skače na manjeg, grize za njušku i gura u rupe po stanu. kako da reagiram???
yves&bahar
Kunić
Kunić

Re: imam problem suživota dva kunića-pomoć

PostPostao/la vini » sub vel 12, 2011 19:11 pm

Za početak ih odmah odvoji da se ne bi ozlijedili. Kuniće treba postepeno upoznavati i upoznavanje mora biti pod nadzorom, da se može odmah reagirati ako dođe do problema. Dok se situacija ne stabilizira ih nikako ne puštati skupa ako su sami.
Ako su istoga spola, to baš i nije najbolja kombinacija jer često dolazi do problema koji se ne mogu riješiti. Kunići različitog spola se puno brže i bezbolnije upoznaju i počinju družiti. Tvoji kunići su još premladi da bi ih kastrirao, ali kod zajedničkog života dva kunića uvijek ih je dobro kastrirati/sterilizirati. Ako su različitog spola to je obavezno kako se ne bi stalno imalo potomstvo, a i tim zahvatom se karakter malo smiri pa je onda lakše. Kod ženkica je preporučena sterilizacija i iz zdravstvenih razloga, budući su one sklone tumorima maternice.
vini
Moderator
Moderator

Re: imam problem suživota dva kunića-pomoć

PostPostao/la Zeko_Jurica » sub vel 12, 2011 22:47 pm

ovdje imaš više o upoznavanju:
viewtopic.php?f=8&t=3213

Ako su oba muška, morat ćeš ih oboje kastrirati, jer je inače vrlo vjerojatno da će to jači učiniti slabijem (bez veterinara, anestezije i medicinskih pomagala!). Također ako imaš muško-ženski par, morat ćeš dečka kastrirati, da ne bi bilo potomstva. Dečko nakon kastracije još 6 tjedana može biti plodan, tako da je zajednički život sa curom tek nakon tog perioda dozvoljen.
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan