Je li Viski preteska ?

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Je li Viski preteska ?

PostPostao/la Viski » čet sij 03, 2013 0:10 am

Dakle ovako , Viski je kod mene stigla prije 3 tjedna , tocnije 11.12.2012. za moj rodendan.
Tada je bila stara 2 i pol mjeseca te poprilicno mrsava i kada sam ju drzala mogla sam doslovno osjetiti svaku mogucu kost na njoj. Izvagala sam ju i imala je jedva 400 g.
Od tada joj dajem neogranicene kolicine sijena i suhe hrane , a na kolicinu peleta pazim jer sam procitala da je to visokokaloricna hrana.
Nakon dva tjedna vagala sam ju ponovno , tocnije 25.12.2012. i imala je 554 g.
Nastavila sam sa puno sijena, ali sam mrvicu smanjila kolicinu suhe hrane odnosno stavljam joj zdjelicu suhe hrane sa zlicom peleta umijesanim u to, ujutro i navecer. takoder uvela sam joj komadic mrkvice dnevno i grancice nespricane jabuke iz vrta, po preporuci veta.
Danas sam ju vagala ponovno i sada na vagi pise 706 g.
Pustam ju van stvarno cesto i cesto trckara uokolo i igra se.. Ne znam je li normalno da je u tri tjedna skoro udvostrucila tezinu..

Iako su svi koji su je vidjeli rekli da je vise narasla nego se zdebljala , pomalo mi je zabrinjavajuce da je u tri tjedna broj na vagi narastao za 300 g.

Dakle
11.12. -> 407g
25.12. -> 554g
3.1. -> 706 g

Molim vas da mi kazete jesu li njena prehrana i tezina u redu, i ako ne gdje grijesim. Hvala unaprijed :)
Zadnja izmjena: Viski; čet sij 03, 2013 0:16 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika
Viski , moje malo klupko radosti <3

slika
Viski
Zečić
Zečić

Re: Je li Viski preteska ?

PostPostao/la Lady Stardust » čet sij 03, 2013 0:14 am

ne brini, sve je to normalno

sad je u periodu intenzivnog rasta do cca 6 -7 mjeseca onda ce doseci velicinu i jos neko vrijeme dobivati na tezini i biti ce oko cca 2 kg

prouci dobro prehranu

kroz neko vrijeme ces malo smanjiti suhu hranu i pojacati sijeno - apo se jako najede suhe hrane nece jesti sijeno a ono je primarno i najvaznije
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Viski » čet sij 03, 2013 0:20 am

Hvala ti puno , zabrinule smo se mama i ja :)
slika

slika
Viski
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » čet sij 03, 2013 0:27 am

Viski ima predobro ime :) :cool:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Viski » čet sij 17, 2013 2:27 am

Hvala Sanjita :)

Nakon sto sam procitala da je normalno da dobiva tako na tezini, nastavila sam joj davati iste kolicine hrane. Medutim , nakon sto je Viski popapala svu hranu koju smo prvobitno dobili s njom, bacila sam se malo na istrazivanje koja hrana je najbolja i zakljucila kako bi bilo najbolje da joj kupim Cuni Junior. Odemo majka i ja u Pet Shop , kupimo mi Cuni , dodemo doma i sljedece jutro u zdjelicu posluzim novu hranu. Naravno , zvijer jede kao luda :) Uziva ona u Cuniju , uzivam ja dok ju gledam kak uziva u Cuniju , uziva majka dok gleda mene kak uzivam dok gledam Viski kak uziva u Cuniju. I tako ja njoj cijelo vrijeme trpam hranu jer svaki put kad pogledam u kavez , zdjelica je prazna :omg: Ni slucajno da moj zec bude gladan! Ja sam tek nakon par dana slucajno u razgovoru skuzila kako ni majka ni ja nismo morale nadopunjavat sjenilicu vec 4 dana jer fina guza tamani samo suhu hranu , a ja duboko uvjerena kak je misko gladan , ja trpam i trpam i trpam.

Danas ju stavim na vagu , kad ono mrcina ima 1 KG , a stara je 3,5 mjeseca.

Znam da sam vise dosadna , al stvarno se zaokruzila i jede po cijeli dan , stvarno ju pokusavam natjerat da trci i skace sto vise al ona dobiva na tezini kao luda , i ako nastavi ovako , za mjesec i pol ce imati 2kg , a to znam da nije normalno. Jel trebam ja nju na neku dijetu stavit ? Ili promijenit hranu ?

Hvala unaprijed na odgovorima , vise stvarno ne znam jesam li ja paranoicna , ili je Viski bucka :D
slika

slika
Viski
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » čet sij 17, 2013 6:43 am

Nemoj joj gurati puno te suve hrane, a seno ako ne pipa onda moras promeniti seno, jer to je njoj osnovna hrana, a i seno je bitno da ne dodje do zacepa, tako da vidi na forumu imaju rasprave kakvo seno treba za zeke kupiti a i ne znam da li si blizu Lilo njeno seno svi zekici vole pa vidi kontaktiraj je i posle uzivaj gledajuci kako tvoja zeka papa sena :wink:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la malisa.simba » čet sij 17, 2013 10:02 am

moj tamani i sijeno i suhu i poneki listić peršina il par brusnica i evo ima 1.7kg a samo četiri mjeseca. Nemoj se zabrinjavati oko težine, normalno je da rastu ipak su to još bebe u razvoju, ali tjeraj ga da jede više sijena jer bi mogao imati druge zdravstvene probleme.
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Viski » uto sij 29, 2013 12:28 pm

Hvala Vam puno na pomoci i ispricavam se na tako kasnom odgovoru... :)

Ma voli ona svoje sijeno , samo odkad sam kupila cuni , prvo to sve potamani , pa zica, moli i prosi za jos i ja naravno ne mogu odlit i dam joj jos i onda samo to jede, a sijeno samo onda kad kazem da je stvarno dosta.. Cak ga jede svaki put kad ju ja hranim s njim , al sjenilica se jako malo prazni kad ju ne tjeram da jede sijeno...

Imate mozda kakvih preporuka za nekog proizvodaca cije sijeno je super i zekici ga vole ? Cula sam se sa Lilo , al moram jos sa mamom sve dogovorit :)
slika

slika
Viski
Zečić
Zečić

PostPostao/la markiza » uto sij 29, 2013 12:43 pm

Pa ako od Lilo ne uzmes seno, onda pokusaj negde sa sela da nabavis. Verujem da u selu ako ne svaka, ali bar svaka treca kuca ima sena, ako ne za prodaju, dace ti na poklon kad cuju da je to za malog zeku :blush: Ali ti im ipak trazi da ti ga prodaju da bi ti ga posle dali i drugi put :wink: :D
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Viski » uto sij 29, 2013 13:33 pm

Hvala ti :))
slika

slika
Viski
Zečić
Zečić