Nekoliko pitanja

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Nekoliko pitanja - dosta hitno..

PostPostao/la Mucika » pon stu 21, 2011 21:57 pm

Nekako sam ga uspijela dobro pridržati i ispalo je da je mali dečko. Ali još uvijek nemam pojma za ime. Stavit ću slike.. Čim jih brat stavi na kompjutor, pa onda ako nekomu padne na pamet nešto... Privikivam se na miris sijena u sobi.

Što se tiče toga o bratu - on me zapravo poučio bar 50 posto svega što znam o životinjama i taj časopis je neki kao stručni. I taj brat je stariji, ja sam najmlađa ako odbrojimo životinje. I neznam zašto treba svaki časopis koji nije povezan s forumom odmah uzeti kao nestručni, osobito ako se to što piše u njemu slaže s tim što piše ovdje. Vjerujem da certifikat nije toliko skup, jer mama to kaže za sve što još nismo kupili, makar i sama nezna koliko košta.
WC bi trebao dobiti sutra (inače tata komplicira da za svaki dio opreme trebam 'dati' jednu peticu, ali srećom imam još braću - inače kad nebi roditelji komplicirali, on bi to već imao), dotad dnevno vadim kakice iz gajbe i čistim pišanje toalet papirom. Vodu sam mu danas zamjenila već triput.
Mislim da su nokti predugi, inače dlaka ili dvije duže su, ali inače se može noktiče baš vidjeti iz krzna - a još više osijetiti makar i ne 'namjerava' grebsti odn. ne riče..
Imam još neki problem - grize. ne cjelo vrijeme, ali kad baš vidi prst tako blizu ne može odoljeti, prvo njuši, onda gricne, kako da ga naučim da to nesmije? Inače dok me njuši i gura se u mene, onda ne grize, samo ako baš vidi prst pred njuškicom.
Nos mi nije izgledao vlažan dok sam pogledala izbliza, ali dok je gurao glavu u moju ruku ostalo mi je malo vlažno na njoj.. Usput, zekan je prije živio u gajbi, vani. Oči izgledaju OK.
Onda ujutro je 'izpustio' dvije vitaminske kakice, ali ako to treba jesti - nije baš kazao interesa za nih osim da jih je onjušio kao i sve ostalo...?
što se tiče izmeta nekoliko kakica je bilo mokrih, vlažnih - ali to su bile samo one koje su pale u pišanje tako da mislim da nije to ništa, ili?
Usput, jeli važno kad gasim sva svjetla u sobi? Jer sam inače više noćni tip, ali ako mu to smeta, potrudila bi se da idem spavat ranije ili nešto. A i ujutro se nekad probudim dosta rano i odmah palim svjetla jer čitam ili radim što slično.
Znači, piljevina nije dobra? Ni kao stelja? Zasad ima sijeno, ali samo zato jer je netko stavio piljevinu na balkon i bila je dosta hladna, sljedeći put kad mu budem mjenjala stelju sam mislila dati piljevinu jer je od hrčka ostalo još dosta potpuno nekorištene piljevine. Jer mislim da mu nije baš udobno što prvo leži na hrani a onda jede.
I zapažam da dok je u gajbi a ja stavim ruku unutra, onda se boji, ali čim ga stavim iz gajbe na krevet (inače se bojim da će iči pod krevet..), sav strah nestane i katkad gura nosić u mene.
Kad skače po krevetu s vremena na vrijeme trese glavom, pročitala sam do ako to radi i greba uši može biti znak ušnih grinja, ali nisam primijetila grebanje ušiju, same tresenje glavom.
Još to: ako se netko u obitelji razboli (ja sam do nedavnog - točnije ovog četvrtka - bila prehlađena i mama, doktorica, kaže da je bio početak upale pluća), onda se ipak smije igrati s kunićem, mjenjati mu vodu itd. ili bolje da ne? Ili ovisi o bolesti?
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

Re: Nekoliko pitanja - dosta hitno..

PostPostao/la Fiffy » pon stu 21, 2011 22:15 pm

uf, dosta si ti ovdje pitanja postavila, tesko je sve redom odg. Uglavnom, ono sto sam ja primijetila je sljedece:

nije mi jasno to kad kazes da ne zelis da zeko lezi po hrani pa je onda jede?? valjda ima neku posudicu? ne moras odmah trcati u pet shop i kupovati posudu, ali mozes uzeti neku staru pepeljaru ili keramicnu zdjelicu pa u nju stavljat hranu...
sto se tice te piljevine i wc-a, ajde, moze piljevina proci za pocetak..jest da ona ne upija bas najbolje i lako se usmrdi, ali i to je nesto za pocetak...kasnije pokusaj nabaviti drveni pelet koji je dosta laksi za odrzavanje i nema miris...

nadalje, sto se noktica tice, oni se obicno rezu nakon 5-6 mjeseci, koliko je uopce star tvoj zeko?
to sto nije pojeo vitaminku, nije nista strano, desava se nekad da ju ne pojedu..a nosic i okice prati redovno da nebi bilo kakvih izlucevina da mozes reagovati na vrijeme. Naravno, pripazi da zeko nije na propuhu ili tik do radijatora.

to sto trese glavom dok skace po krevetu, ja mislim da je zecoples i to je znak srece.
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

Re: Nekoliko pitanja

PostPostao/la Anby » uto stu 22, 2011 19:09 pm

kao prvo, ajde ti kazi nama odakle si dobila tog zeku? kazes da je boravio vani u gajbi, jesi ga udomila od nekoga ili ste ga kupili...ili sto vec...

nitko nekaze da to sto pise u knjigama je krivo, ali pokazalo se vec sto puta da to sto je vec napisano u knjigama nepomaze toliko kao ono sto mozes procitati ovdje, tako da skratim-drzi se foruma ako hoces da ti zeko bude zdrav i sretan buduci da vidim da nemas veliku pomoc od roditelja :wink:

reci mami da "certifikat" nije skup-to je obicna potvrda od veterinara da je zeko zdrav i to je to, ja to ovdje dobijem besplatno a mislim da najskuplje mozes to platiti 50 kuna...

zeko mora imati wc u kavezu u koji ce vrsiti nuzdu, ako nemozes to jos kupiti, nadji mu neku malo vecu plasticnu posudu (mada wc mozes kupiti vec od 30 kuna) i u nju stavi tu piljevinu kad vec nemozes kupiti drvene pelete (drveni peleti su najbolji, vreca od 15 kg kosta oko 20-25 kuna a moze ti biti 2-3 mjeseca)... zeko nemoze i nesmije piskiti na plastici gajbe, moze smociti sape i tako dobiti zuljeve, moze leci u pisolinu i mokraca mu moze izritirati kozu i svasta nesto...a ako navikne na to, poslije ces ga tesko nauciti na pravi wc...neku plasticnu vecu posudicu nabavi sto prije... valjda u kuci imas nesto...

ako su nokti toliko dugi, morat ce ih se osjeci, samo sad neznam, koliko je zeko uopce star? jel znas sigurno koliko je star? noktice moras pazljivo odrezati, nemoj ni pokusavati noktaricom, moras imati cvrsta klijesta za rezanje noktica i paziti jako da mu previse ne odrezes da nebi krvario... prvi put bi ga za to trebala odvest veterinaru da ti pokazu, pa da poslije znas sama...

a to sto grize-pa mozda se malo i igra, mozda ga iritiras tim prstom ispred nosa, oni tocno ispred nosa imaju mrtvi kut i tu nevide, mozda mu to smeta...

prati mu njusku, oni i od disanja mogu imati malo vlaznju njuskicu, ali problem je ako nos curi ili je bas mokar (nekad je nos mokar od vode koju piju ali svakako ne bi smio imati cijelo vrijeme mokar nos-to znaci da je bolestan)

vitaminsku kakicu nekad jedu, nekad ne-vecinom to mi i nevidimo, jedu je ravno iz guze...

oni vise vole mrak od svijetla, i puno se bolje snalaze po mraku nego po svjetlu...njima i godi da se dignes sto ranije, jer su zeke najaktivnije rano ujutro i kasno navecer, tada ces vidjeti da najvise i zecoplesare...

mali tanjuric keramicki, pepeljaru ili neku plasticnu posudicu koristi za hranu, nemozes mu staviti hranu na pod...

i nemoj ga forsirati, stalno gurat ruke u kavez i vadit ga, pusti ga nek ti sam dodje, nemoj ga ni forsirati i stavljati na krevet jer ces poslije imati problema sa zapisavanjem kreveta...radije stavi deku na pod i lezi, sam ce ti prici...ako te gurka nosicem-zeli da ga mazis :)

ako skace i trese glavom to bih takodjer rekla da je znak srece, plese frajer :) ukoliko ucestalo cese uho, vise puta dnevno, onda moze biti da ima nekih problema sa uhom... zato je vrlo vazno znati od koga si ga uzela/kupila???

ukoliko si bolesna-nemoj ga maziti! ako kišeš, kašljes, samo ces ga zaraziti... mozes mu promijeniti vodu, dat hranu, ocistit wc ali ga nemoj maziti, nositi, puhati u njega i slicno... prije se moze on tesko razbolit nego ti... ako stignes stavi sliku da vidimo ljepotana :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » uto stu 22, 2011 20:47 pm

Ne zelim se petljat u osobne stvari ali zasto vi mladji koji nemate podrsku roditelja kod kupnje zivotinja a budimo realni,zivotinje su i financijski izazov i izazov odgovornosti, uzimate zivotinje? Sve je to divno krasno kad je sa zivotinjom sve super ali ako se razboli,hoce li roditelj obilaziti i voziti te do veterinara? hoce li pristati sve to financijski podrzavati? Oovo sa "nemam podrsku roditelja" mi nimalo ne zvuci dobro pogotovo jer si tako mlada. Pokusavam sebe staviti u tu poziciju i nebih se usudila iskreno nabavljati zivotinje da znam da roditelji nisu sto posto tu da uskoce i pomognu.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mucika » uto stu 22, 2011 22:18 pm

Dobio je WC danas, i posudicu za hranu (zapravo manja verzija WC-ja koju koristimo kao posudicu za hranu). Ali pošto sijeno koristim i kao stelju, on jede po cijeloj gajbi, čak i slamke koje padnu u WC.
Kunića smo našli na njuškalu, točnije ovdje: link ali su slike starije od zekana, tako da nije ni jedan od ovih sa slike.
Sve kakice koje je izpustio od onda kad je dobio WC sam mu stavila tamo unutra ali izgleda da on misli da je to neka razgledna točka. Ali mislim da se privikiva, jer je puno manje kakica izvan WC-ja.
Uzgajivač je rekao da ima 3 mjesece, ali neznam, bilo je hladno, omotala sam si uha, pa postoji i mogućnost da sam pogrešno čula. Ali dobro, čini mi se da sam oko noktiju malo pretjerala jer jih sad osjećam samo dok udara nogama, pogotovo kad ga želim spustiti natrag u gajbu, na svaki način želi iskočiti iz mojih ruku dok vidi da ga želim dati u gajbu. Najjednostavniji način je onda da otvorim vrata, stavim zeku pred njih i onda neka sam uđe.
Inače dlaka oko nosa mi ne izgleda mokro, i mislim da ne curi. Neznam kako da mu pogledam zube, on baš i neće da mirno stoji dok mu prčkam oko njuške.
Ali neznam, zašto bi stavljanje na krevet bilo forsiranje? (Inače, kavez je na stolu jer imam dva stola, pa je ovaj gdje se sad nalazi kavez bio slobodan) Meni izgleda da on jako uživa. Stalno skakuče po krevetu (trebam ga naučiti da nesmije na jastuk, i da nesmije gristi presvlake), svake malo dođe i do mene. I uha ne češe baš često, zapravo sam ga u ova tri dana odkad ga imam vidjela da to čini samo jednom ili možda dvaput. Možda je malo čudno što je očistio samo desno uho, lijevo ne..
I, koje visine su za zekana jako visoke? Danas sam stavila kavez na pod i maknula poklopac, i odjednom on skoči preko žice van, tako sam se uplašila..
Što se tiče grickanja.. OK.. A što onda znači ako mi prvo gricne prst, a onda ga gurne dok ga još uvijek drži zubima? Pitam jer nisam našla na http://zecovi.net/ponasanje/Rjecnik-govor-tijela.htm
Kod tate ja inače u većini primjera neznam ako se šali ili misli stvarno ili nešto između. A što se mame tiče, nju je zekan, izgleda, već osvojio, i osim toga, neki moj stric je veterinar. :happy:
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sri stu 23, 2011 7:11 am

Zašto je kavez na stolu? Trebao bi biti na podu i onda kada ga puštaš van, samo mu otvoriš vrata kaveza da on iskoči kada želi. Ovo sa vađenje u gajbu i vraćanjem ti nije pametno rješenje. Njihova gajba je njihov kutak u kojem bi se trebali osjećati najsigurniji i ako im nešto ne odgovara dok su pušteni samo se vrate u gajbicu, na sigurno. Kada su mu vratašca gajbe otvorena obavezno preko njih moraš staviti neku krpu ili slično kako mu nogica ne bi zapela među rešetkice dok skakuće unutra van. Ako mu nožica zapne može se ozbiljno ozlijediti, čak i slomiti nožicu. Isto tako i na krov gajbice.
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Anby » sri stu 23, 2011 8:36 am

poslušaj Simbu, kavez smjesti negdje na pod, negdje gdje nije napropuhu a takodjer nemoj ga stavljati ni negdje gdje klima puše u njega, ili pokraj grijalice...nadji neko neutralno mjesto gdje ce mu biti ugodno... i vec ti je receno da ga ne forsiras sa vadjenjem iz kaveza i vracanjem nazad...njemu je jos sve novo, kad mu se bude izlazilo izaci ce sam, tako isto ce sam uci natrag... oni zavole svoju gajbu i tamo se osjecaju sigurno...

zube ces mu tesko pregledati sama, pogotovo kutnjake... kad se zeko privikne na vas, navikavaj ga kad ga mazis da ga lagano okrenes na ledja, poslije ces mu tako lakse pregledat sve sta se mora (uhe, zube, sape, zlijezde...)

Mucika je napisao/la:Ali neznam, zašto bi stavljanje na krevet bilo forsiranje?

zato ak je stvarno decko, kad udje u pubertet, velika je vjerojatnost da ce zapisavati i onda ces ovdje postavljati pitanja: kako da ga odviknem od toga, krevet mi uvijek mokar, roditelji lude i slicno...

imaj na umu da je jos beba (mislim da je tako jer ni ti nisi sigurna) i da ga nemozes preko noci naucit stvari za koje mislis da bi trebao znati... lagano ce se on priviknuti i na wc, i osjecati sigurno, samo mu jos treba vremena... a uopce nesumnjam da ce vas sve osvojiti u kuci, uhonje su nesto predivno :)

koju mu kupovnu hranu dajes? i sta mu uopce dajes od hrane?
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mucika » sri stu 23, 2011 14:55 pm

Pa na stolu je jedino mjesto gdje bi kavez mogao biti a da nitko ne udari nogom u njega dok prolazi. Jedino drugo takvo mjesto nebi bilo dobro jer je odmah kraj radijatora.. A možda.. Da mu onda, kad sam kod kuće i imam vremena svakog trenutka prestati s onim što radim i igrati se sa zekonjom (još uvjek neznam ime!), stavim kavez na pod, a dok to ne mogu, pustim ga na stolu? (znači, ne stavljam kavez gore odmah kad on uđe unutra, nego dok 'vrijeme za igru' završi, ja pričekam da uđe u kavez i ako ne izlazi nekih 2-3 minute, onda stavim opet na stol)
I tako sam ja mislila, dobro, priviknut na WC, ali kad sam došla kući on sjedi u WC-ju i izgleda da je tamo iz drugih razloga a ne zbog obavljanja nužde. Danas, kad god ja idem iz sobe i vratim se natrag - on u WC-ju i gleda me.

Kao hranu dobiva sijeno i kao dodatak još kupovnu hranu 'Bunny potpuna hrana za male glodavce' i ta hrana mu je jako dobra, kad vidi da diram vrečicu u kojoj je hrana, odmah digne uši i uspravi se na zadnje noge. I nekad pokušava doći do hrane prije nego ju ja stavim u kavez (mislim, kad već vidi da ju stavljam unutra).
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » sri stu 23, 2011 16:16 pm

Nemozes ga stalno seliti gore dolje sa stola, kavez bi mu trebao negdje biti fiksiran da zna gdje mu je mjesto... oslobodi sobu od necega i tu stavi kavez. pazi dobro na ta vrata od kaveza, stavi neki rucnik da mu se nogica ne zaglavi nedaj boze kad bude ulazio-izlazio... i ako voli skakat na kavez, isto stavi neki rucnik na kavez, moze mu nogica zapeti i slomiti se...

to što "odmah digne uši i uspravi se na zadnje noge" neznaci da mu je ta hrana dobra. vole oni i čokoladu pa im se nesmije davati jer je otrovna za njih!!! nemam pojma kakva je to hrana, ali ako je za hrčke, zamorce i slicno, to mu nije dobro... trebala bi ga hraniti sa Cuni Junior Nature...

evo kako izgleda: http://www.su-dal.hr/male_zivotinje_glodavci/zecevi-kunici.php

on je jos mala beba, i nema veze sto lezi u wc-u...proci ce ga s vremenom... kad je u kavezu pusti ga nek radi sto hoce (ukoliko mu nije stetno)... kavez je njegovo carstvo isto kao tebi tvoja soba...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » čet stu 24, 2011 0:40 am

Anby je napisao/la:kad je u kavezu pusti ga nek radi sto hoce (ukoliko mu nije stetno)... kavez je njegovo carstvo isto kao tebi tvoja soba...

mali ispravak:

njena soba više nije njeno carstvo :P

@Mucika: Daj pročitaj sve o prehrani mladog kunića i nemoj ga hraniti s bedastoćama. ...I spusti mu tu gajbu na pod, pa nije on kanarinac da odleti u gajbu kad mu se piša. Napravi negdje mjesta.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ja i moj debeli zec » čet stu 24, 2011 11:07 am

definitivno ne moze kavez biti na stolu...cak ni povremeno...on nauci gdje je njegov kavez i kad bude htio ici unutra ili piskiti ili spavati ili bilo sto pokusavat ce se popeti na stol sto i nije bas sigurno, a da ne pricam da ovo kako je pusten po stolu moze zavrsiti tragicno...

spusti kavez dolje i kad mozes paziti na njega onda ga pustaj van, kad ne mozes nemoj ako mislis da ce si nesto napraviti (pojesti nesto sto ne smije i sl.)...

a sto se hrane tice, oni imaju jako osjetljivu probavu, pogotovo dok su maleni, zato im se ne daje ni povrce...ako ne zelis da ti zeko ugine jako rano onda mu nabavi hranu koja mu je potrebna...
Debeli R.I.P. slika
slika
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Fiffy » čet stu 24, 2011 23:33 pm

ja se slazem da kavez mora biti fiksiran na jedno mjesto iz prostog razloga sto kunic vremenom postaje istreniran na to mjesto i instiktivno ide na njega... na primjer, moj Fiffy ima wc na 2 mjesta...dok smo u dnevnom boravku, wc mu je uvijek na istom mjestu, navecer kad idemo spavati u drugu sobu, wc je opet na istoj poziciji svaku noc... Ako slucajno pustim Fiffy-a u dnevni boravak, a zaboravim unijeti wc, on se upiski tacno na ono mjesto gdje inace bude wc. Ista stvar je i sa kavezom, ako ga stalno premijestas samo ces ga zbunjivati.
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mucika » pon stu 28, 2011 15:41 pm

Fiffy, moj prijedlog je zapravo dosta sličan - dok je kunić vani, kavez bi bio na istom mjestu na podu, a dok ide u kavez i tamo ostane dovoljno dugo da znam da neko vrijeme ne želi više biti vani, onda mu opet stavim kavez na isto mjesto no stolu.. Usput, dok je kunić izvan kaveza, on je ili na krevetu ili na podu ili u mojim rukama. Nikad nije pušten po stolu.

Dok sam danas bila u školi, Zoki je valjda ležao u WC-ju ili nešto, uglavnom imao je mokre stražnje noge. Obrisala sam mu noge i očistila WC (izgleda da je većinu piljevine zritao na jedan kut Wc-ja, a onda se popiškio baš tamo gdje piljevine nije bilo), ali mislim da nisam uspijela baš do kraja očistiti. Trebam li ga sad okupati ili nešto? Jer mi je netko rekao da mogu od stajanja u svojoj pišalini dobiti žuljeve.
Zoki <3
Mucika
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon stu 28, 2011 15:43 pm

Piljevinu zamjeni sa peletima,nisam citala sve napisano pa neznam dal su ti to predlozili...drveni peleti za wc bolje upijaju,piljevina nula bodova.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » pon stu 28, 2011 16:00 pm

stvarno ne vidim razlog zasto bi kavez ikad stajao na stolu..
kunici se ne kupaju!
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan