kao prvo, ajde ti kazi nama odakle si dobila tog zeku? kazes da je boravio vani u gajbi, jesi ga udomila od nekoga ili ste ga kupili...ili sto vec...
nitko nekaze da to sto pise u knjigama je krivo, ali pokazalo se vec sto puta da to sto je vec napisano u knjigama nepomaze toliko kao ono sto mozes procitati ovdje, tako da skratim-drzi se foruma ako hoces da ti zeko bude zdrav i sretan buduci da vidim da nemas veliku pomoc od roditelja
reci mami da "certifikat" nije skup-to je obicna potvrda od veterinara da je zeko zdrav i to je to, ja to ovdje dobijem besplatno a mislim da najskuplje mozes to platiti 50 kuna...
zeko mora imati wc u kavezu u koji ce vrsiti nuzdu, ako nemozes to jos kupiti, nadji mu neku malo vecu plasticnu posudu (mada wc mozes kupiti vec od 30 kuna) i u nju stavi tu piljevinu kad vec nemozes kupiti drvene pelete (drveni peleti su najbolji, vreca od 15 kg kosta oko 20-25 kuna a moze ti biti 2-3 mjeseca)... zeko nemoze i nesmije piskiti na plastici gajbe, moze smociti sape i tako dobiti zuljeve, moze leci u pisolinu i mokraca mu moze izritirati kozu i svasta nesto...a ako navikne na to, poslije ces ga tesko nauciti na pravi wc...neku plasticnu vecu posudicu nabavi sto prije... valjda u kuci imas nesto...
ako su nokti toliko dugi, morat ce ih se osjeci, samo sad neznam, koliko je zeko uopce star? jel znas sigurno koliko je star? noktice moras pazljivo odrezati, nemoj ni pokusavati noktaricom, moras imati cvrsta klijesta za rezanje noktica i paziti jako da mu previse ne odrezes da nebi krvario... prvi put bi ga za to trebala odvest veterinaru da ti pokazu, pa da poslije znas sama...
a to sto grize-pa mozda se malo i igra, mozda ga iritiras tim prstom ispred nosa, oni tocno ispred nosa imaju mrtvi kut i tu nevide, mozda mu to smeta...
prati mu njusku, oni i od disanja mogu imati malo vlaznju njuskicu, ali problem je ako nos curi ili je bas mokar (nekad je nos mokar od vode koju piju ali svakako ne bi smio imati cijelo vrijeme mokar nos-to znaci da je bolestan)
vitaminsku kakicu nekad jedu, nekad ne-vecinom to mi i nevidimo, jedu je ravno iz guze...
oni vise vole mrak od svijetla, i puno se bolje snalaze po mraku nego po svjetlu...njima i godi da se dignes sto ranije, jer su zeke najaktivnije rano ujutro i kasno navecer, tada ces vidjeti da najvise i zecoplesare...
mali tanjuric keramicki, pepeljaru ili neku plasticnu posudicu koristi za hranu, nemozes mu staviti hranu na pod...
i nemoj ga forsirati, stalno gurat ruke u kavez i vadit ga, pusti ga nek ti sam dodje, nemoj ga ni forsirati i stavljati na krevet jer ces poslije imati problema sa zapisavanjem kreveta...radije stavi deku na pod i lezi, sam ce ti prici...ako te gurka nosicem-zeli da ga mazis
ako skace i trese glavom to bih takodjer rekla da je znak srece, plese frajer

ukoliko ucestalo cese uho, vise puta dnevno, onda moze biti da ima nekih problema sa uhom... zato je vrlo vazno znati od koga si ga uzela/kupila???
ukoliko si bolesna-nemoj ga maziti! ako kišeš, kašljes, samo ces ga zaraziti... mozes mu promijeniti vodu, dat hranu, ocistit wc ali ga nemoj maziti, nositi, puhati u njega i slicno... prije se moze on tesko razbolit nego ti... ako stignes stavi sliku da vidimo ljepotana