Pitanje vezano uz drzanje zekana u dvoristu

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Pitanje vezano uz drzanje zekana u dvoristu

PostPostao/la Ledolina » pon vel 11, 2008 20:42 pm

S obzirom da sam se zaljubila u ovu Baricinu fotku odlucila sam dati stolaru da napravi istu tu kucicu za moje ljubilice. :keki:

slika[/quote]

E sad.. plan je da bude barem 2,5 m(mozda i 3 m) dugacka i barem 1,80 visoka.

Ja bi zekane kada zatopli iznjela van i pustila da budu vani do jeseni dok ne zahladi, a preko zime bi opet bili u kuci.
Brine me sto sa vrucinama ljeti, s obzirom da zna biti i do 40 stupnjeva? Koliko im to moze smetati ili da ih i preko dana unosim, a da u jutro i predvecer budu vani?

Drugo, kako rjesiti da mi slucajo ne bi prokopali ispod ograde i zbrisali. Problem, su susjedove macke koje nam dolaze u dvoriste. Zeko ne bi mogao daleko,ali ako naide macka bojim se da bi ga mogla dohvatiti.

Imate kakvo rjesenje? :treptanje:

Na krov bi islo ono sto se stavlja na kuce a nije crijep ;D (kao neke ploce i ima ih za kupiti u crvenoj, zelenoj i sl. bojama) :D to ne propusta vodu a ovo je drvo pa da se ne bi namocilo i istrunulo.
slika[url=http://ticker.7910.org/eng][img]
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Kiara » pon vel 11, 2008 21:01 pm

žicu, duboko gurni u zemlju i zakopaj, tako neće prokopati :wink:

za ljetne vrućine, možeš im staviti i u plitku, veliku posudu vode, pa neka se ohlade :)
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Ledolina » pon vel 11, 2008 21:12 pm

Ali dolje ovo zvrsava sa drvenim dijelom,a ne zicanim.. :sad:
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la tonino » pon vel 11, 2008 21:33 pm

Mogla bi zbetonirati. Iskopaš ne preduboku i preširoku rupu oko cijelog drvenog ruba s vanjske strane. Ne znam dal kužiš na kaj mislim? Onda nema šanse da pobjegnu van jer i ak kopaju prestat će kad dođu do betona.
tonino
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Ledolina » pon vel 11, 2008 21:48 pm

tonino je napisao/la:Mogla bi zbetonirati. Iskopaš ne preduboku i preširoku rupu oko cijelog drvenog ruba s vanjske strane. Ne znam dal kužiš na kaj mislim? Onda nema šanse da pobjegnu van jer i ak kopaju prestat će kad dođu do betona.

Ja i betoniranje :blink:

Morat cu ipak razmisliti i o tome.. :huh:
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la tina_sb21 » pon vel 11, 2008 22:25 pm

da nebi ti to završilo ko i is crtića A JE TO...... ;D ;D
tina_sb21
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » pon vel 11, 2008 23:03 pm

Pročitaj tekst o dvorištu za zekana i obrati pažnju na način kako zaštititi kunića od predatora te kopanja ispod ograde.
Ova slika koju navodiš izgleda lijepo,ali ne vidim svrhu ako će imati tako malo prostora...a ima i drugih minusa.
Može se to puno bolje riješiti ,jer kunići ti neće ocjenjivati vanjski izgled njihovog dvorišta nego iduće: mogućnost zaklona od kiše i sunca (poželjno je da kućica bude podignuta iznad tla no ne previše kao na slici, nego toliko da se mogu zavući i ispod,to jako vole), zalažem se za veću površinu dvorišta, zatim,njihovo dvorište nemora biti natkriveno cijelo sa krovom pogotovo ako ćeš ih paziti kako si opisala ,već je dovoljno obložiti sitnom žicom sa svih strana a tako i odozgo.
Ma ima puno toga što bi se moglo reći.
Recimo
prednost kućice sa slike koja nije ukopana u tlo jest ta da se dade premjestiti kada pojedu travu koju su imali ispod sebe. No to se može napraviti i sa većim kavezom tj dvorištem pogotovo ako rama nije fiksirana sa kućicom.
Samo se premjesti rama.

Kako ne bi kopali, dovoljno je da iznutra poslažeš cigle jednu do druge , tako neće zbrisati no moraš znati da ih to neće zaštititi od većih predatora poput pasa i lisica ako ih misliš ostaviti same posebice noću (kolko sam shvatila to se neće dogoditi).

Eh da i još jedan razlog zašto kućica ne bi smjela biti previše odignuta od zemlje-upravo to im radi veći hlad ljeti . Dapače oni si znadu i prokopati ležajeve ispod :wink:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekili » uto vel 12, 2008 0:07 am

vjerujem da je tara pricala opcenito (na osnovi zajednickog suzivota sa mnogo zekaca)..zapravo je za nas ljude koji imamo (ili jos uvijek mislimo da imamo :( ) jednog (super ako dva - manje razmazeni ;D) zekace situacija puuuuunooo druagacija...

misljenja sam da zekaci koji su zivjeli i naviknuti na kucu kao zivotni prostor nemaju i ne zele dvoriste imati nesto na ces ces ga jednostavno prebaciti - na svako novo okruzenje se prelazi postepeno ako za to imas uvjeta (to ne znace jelda da novo okruzenje zekoja nece idealno prihvatit i da ces shvatiti da je to mozda idealno boraviste za njih preko ljeta - u svemu veoma veliki utjecaj ima ponasanje vlasnika! - minimalizirajte i ponudite svojem zekacu pstepeno ono sto vi mislite da je za njih dobro - ako vas zeko to ne prihvati - prihvatite njegov stav)

svatko tko prelazi na novo okruzenje MORA imati alternativu (tj ako je u mogucnosti) da se zeko sam vrati na svoje pravo (prijasnje) prebivaliste (kunici su nevjerojatno osjetljivi i podlozni stresu te svaku (a to je gotovo svaka osim bolesti) stresnu situaciju potrebno je izbjeci - ukoliko je nemoguce - minimalizirati

istina je da se ne kuzim u zivot u dvoristu u PARU, ali po iskustvu i dugogodisnjem promatranju vjerujem da zekacima koji su uzivali sigurnost doma to bas i nece biti najidealnije rjesenje..ovisi naravno i o tme kao je zekac drzan do sad, no zeku se ne prebacuje smao tako u dvoriste (pogotovo jer se vlasniku svida neka gradevina - ljudi to je zadnji razlog za selidbu zekaca)?

mi cesto sljedimo svoje instinkte - a kada imas kucnog ljubimca onda je kljucno prepoznati njegove zelje, interese i srecu :)

eto kada se prebacuje zekaca naljetno podrucje (a velikoj vecini je to drago) ne zelim da ga se iz jedne gajbe preseli u cistu prirodu (u drugu). zekaci imaju pravo birati - dopustite ima da izaberu - spojite njeihov zivotni prostor sa tepihicem i vidite gdje zapravo zele boraviti ;) :sad:
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekica_poopy » uto vel 12, 2008 8:07 am

evo slazem se sa zekili, za pocetak nemoj se odmah bacati na trosak, nego kada zatopli lijepo im sklepaj neku kucicu i ogradicu i vidi kako ce to prihvatiti. super je recimo da im napravis igraonicu! ja imam trenutno jednu zatvorenu a ovo ljeto ako bog da vremena i novaca cu sklepat nesto i na balkonu, i tamo ih pustam da se igraju kada nije prevruce - znaci ljeti po noci (al to je kod mene u stanu, tak da u kuci po noci vani medju predatorima - no way, jedino kak kazes predvecer na par sati igre).

cinjenica je da kako zekili kaze mozda im se to uopce ne svidi, zato je dobro poceti sa necim minimalnim - kupi nesto zice stavi u krug, unutra pomeci par kutija ili daski za kucicu i vidi kak reagiraju. ja kad sam svoje odnjela kod roditelja bongec se ispocetka durio dok je poopy od kak sam je pustila na travu sam gledala kak bi mi pobegla i preselila se starcima mojim ;D znaci moras znat kako reagiraju...

ako sve ispadne super, neka takva igraonica je super stvar :cool:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » uto vel 12, 2008 8:38 am

čak i kada se odluči napraviti zeko dvorište preporučam podrazumjeva se, prvih par dana da imaju nešto poznato: bio to kavez ili transporter ili nešto treće.
Kasnije znači kućica i ogradica neovisni jedan od drugog (znatno lakše je baratati odvojenim objektima) -svakako bih rekla da ogradica mora biti natkrivena nečime. AKo si stalno uz njih (doslovno 60 sec u minuti) dovoljna je mreža za ptice i sl (mogu ti preporučiti dućan ako će trebati) a ako ih misliš dulje pustiti definitivno moraš čvrsto "hermetički" zatvoriti sa svih strana.
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Ledolina » uto vel 12, 2008 9:32 am

Hvala svima na savjetima i uzet cu ih u obzir..

Sto se tice predratora- moguca je jedino macka- lisice i psi ne. Zivim u centru grada i moje dvriste je ogradeno sa svih strana susjednim.

Jdan od razlga sto sam ih mislila iznjeti van je taj sto su oni sada u nasoj spavacoj sobi, a krevet je podignut uza zid (dragi se zrtvuje i spava na kaucu da bi zeke imali svoju sobu ;D ).

Nakon svatova ja se selim u tu kucu, i spavaca soba nam treba- kao i ormari i sve ostalo sto tamo moramo unjeti i onda imam problem kud malce preseliti. Trenutno je jedina opcija hodnik- ali on je 2x2 m i ima 4 vrata- dakle nije bas ugodno.

Okolnosti su takve, iz razloga sto od ozujka pokusavamo dobiti dozvole za preurdenje potkrovlja gdje bi dobili jos 4 prostorije i jednu posebnu sobu samo za zekane- kako tu dozvolu jos nismo dobili tako smo sada ostali zakinuti za prostor.
To ce se sve rijesiti u slijedecih 6 mjeseci, ali do tada moram naci neko privemeno rjesenje za zekane.

Ova kucica mi se ucinila kao zgodan nacin da svojim misevim unesem i dasak prirode u zivot. :cool:

Tarra sto se tice povecanja "dvorisnog" prostora kucice- to se vrlo lako da povecati samo moram prvo izmjeriti dimenzije prostora gdje planiram smjestiti kucicu (uz zid garaze da budu zasticeni od vjetra).

Hvala za savijet o spustanju kucice da imaju prostora za zavlacenje- uzet cu to u obzir kad se budem dogovarala sa stolarom.

Krov mi se svida zbog straha od iznenadnih pljuskova a i kao zastita od sunca.

Zekane cu iznositi van u pocetku po par sati dnevno, a kasnije cu produljivati to vrijeme. Nocu cu ih unositi u kuhinju ili u hodnik tako da ipak budu zasticeni od nocnih lutanja macaka.
Kucicu cu zastiti sa svih strana zicom ili krovom, ali ne zelim ni da ih dode preplasiti.
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la nani » uto vel 12, 2008 9:53 am

Moj zec svako proljeće seli iz sobe na lodju.Kako je jedna strana skroz otvorena nju smo vecinski zabarikadirali zicom da ne bi dosla neka mačka ili on iskočio van.Tamo bude sve do jeseni,kad zahladi.Naravno da preko dana ide i koji sat u sobu.Kod sebe ga obicno prebacim kad su najvece popodnevne vrucine a tamo ga vracam predvecer kad se temp.spusti.
Po ljeti smo mjesec i pol na moru i onda je isto njegova gajba u vrtu,osim noću i za najjačeg sunca.On je takav kakav je i uopce ga ne smetaju ta seljenja,ostane tamo gdje ga stavis i ne smeta mu.Posebno ako je mu je pri ruci ona njegova mala gajba za kojom je lud :) Ako ti zecovi inače nisu plasljivi i podnose promjene,mislim da nece bit problema.Samo im moras osigurat hlad i skloniste,te se pobrinut za lokalne mačke.U najgorem slučaju,takva kucica ili ogradica dobro dode pa makar i za koji sat uzivanja na travi,posebno ako ce sad morat boravit u manjem prostoru.
nani
Zečić
Zečić

PostPostao/la Ledolina » uto vel 12, 2008 14:22 pm

nani je napisao/la:Moj zec svako proljeće seli iz sobe na lodju.Kako je jedna strana skroz otvorena nju smo vecinski zabarikadirali zicom da ne bi dosla neka mačka ili on iskočio van.Tamo bude sve do jeseni,kad zahladi.Naravno da preko dana ide i koji sat u sobu.Kod sebe ga obicno prebacim kad su najvece popodnevne vrucine a tamo ga vracam predvecer kad se temp.spusti.
Po ljeti smo mjesec i pol na moru i onda je isto njegova gajba u vrtu,osim noću i za najjačeg sunca.On je takav kakav je i uopce ga ne smetaju ta seljenja,ostane tamo gdje ga stavis i ne smeta mu.Posebno ako je mu je pri ruci ona njegova mala gajba za kojom je lud :) Ako ti zecovi inače nisu plasljivi i podnose promjene,mislim da nece bit problema.Samo im moras osigurat hlad i skloniste,te se pobrinut za lokalne mačke.U najgorem slučaju,takva kucica ili ogradica dobro dode pa makar i za koji sat uzivanja na travi,posebno ako ce sad morat boravit u manjem prostoru.

Super! Hvala na savijjetu. Oni ce biti i skupa a ne sami. Do sada se pokazalo da uzivaju kad ih iznesem van na dvoriste. Zeco-plesu nikad kraja! :D
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » uto vel 12, 2008 14:25 pm

radi se o tome da nije dobro "prebacivanje" zakacu treba omoguciti da sam doseta, istrazi odluci..naravno kada je to jedino rjesenje da onda mora i biti dobro
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Ledolina » uto vel 12, 2008 15:05 pm

zekili je napisao/la:radi se o tome da nije dobro "prebacivanje" zakacu treba omoguciti da sam doseta, istrazi odluci..naravno kada je to jedino rjesenje da onda mora i biti dobro

A ne mogu ih sa kata kuce nikako pustiti da sami odsetaju do dvorista do kucice.. :wink:

svakako ih moram sama iznjeti, ali radit cu prilagodbu. Cim Simba bude smio biti sa curama iznosit cu ih po pola sata van i iznjeti cu i njihove gajbice tako da imaju nesto svoje tamo.

Svaki dan cu im povecavati vrijeme provedeno vani.
Ledolina
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan