Potresno i zalosno...

Zekići traže novi dom..

Moderator/ica: Lady Stardust

Potresno i zalosno...

PostPostao/la Klio » uto stu 10, 2009 22:43 pm

Otvorila sam ovu temu i ujedno da trazim vasu podrsku i pomoc ali i da se izjadam.

Veceras sam bila kod Jolande da pikam Stefana, prvo sto me jako pogadja njegovo stanje, nogica mu je otecenija nego juce, sepa i mukica i pored svih bolova i maltretiranja sa nase strane, ljubi se i mazi kao nijedan zeka kojeg znam. :sad:

Tako pod utiskom jedva se odvojivsi od njega, teska srca i zbog Jolande koja se isplakala, odemo nas dve do Pet shopa, nekog ogromnog blizu nje, da kupim kavez i seno (VitaCraft, moji ga u zadnje vreme obozavaju).

Tamo smo vec bile zajedno jednom pre par dana isto po hranu. U tom peth shopu imaju svakakve zivotinje od zmija, orangutana, jazavaca, veeeelikih gustera, do pak malih zivotinja i ptica u odvojenom delu.

Ono sto smo prvo nas dve primetile (tada, pre nekoliko dana) jeste da je moguce da 7-8 pitona hrane upravo tim malim morskim prasicima, hrcima...mada smo se nekako i nadale da to nije tacno.
U delu za sitne zivotinje nalazio se grozan mali limeni kavez za zeke, gde su se tada nalazila cetiri zeca od odprilike 5 meseci. Dole im je bilo mokro sa jedva milimetarskim slojem skroz mokre piljevine i to sve na gvozdenom tlu. Smrdelo je jako, a zeke su bile premedene.
Malo je hvalilo da jednog odmah ne kupim i odnesem kuci, ali sam se suzdrzala.
Zena koja tamo radi i koja se predstavlja da zna sve o zecevima jer ih je imala, kada smo zatrazili da izvadi nekog zeku da vidimo kojeg su pola i malo da ih pomazimo, izvukla ih je iz kaveza drzeci ih onako grozno za usi, na nas uzas samo nas je pogledala ko neke ludace da smo.

Ali ono najstrasnije smo tek veceras videle Posle kupovine, opet svratimo do jadnog i prljavog kaveza za zeke, da ih vidimo i da izvidimo situaciju.
Cinjenic a da je kavez ovog puta bio cistiji, i da je bilo nesto malo vise piljevine, hrana su zitarice, a sena nigde nema, mozda malo samo u tragovima.
Tamo se zadesio jedan prelepi beli zeka sa plavim okicama, kojeg je jedan drugi crni veci zlosttavljao (dakle i ovog puta su tu bile vece zeke ,sada oko 6 mesci, sto je bar za toliko pozitivno da se bebe ne muce, ali i negativno jer je prosor premali).

Uplasile smo se da je taj beli devojcica i otisle da pitamo istu onu prodavacicu koja je zaduzena za taj sektor, koliko je stara, da joj doticni nasilnik ne napravi bebe.
Zena je rekla da nezna jer je juce dosla zecica i bebe.
Na to cemo nas dve zgranute, BEBE!!! KAKVE BEBE!!?? A ona kaze, da BEBE STARE 10 DANA!!!!!!!
Nigde nije bilo beba u kasvezu gde smo gledale zeceve, nismo ih primetile a i zar nju koja je tek odbila mlade od sike opet da pare, tj. da zanemare cinjenicu da ce je doticni napumpati, a ako ne on onda treci isto muski zeka.
Vratimo se da potrazimo bebe i spazimo zalosan, jadan i bezdusan prizor, nemam reci jer se i sada tresem dok ovo kucam.

Odmah naspram kaveza kojeg smo gledale, nalazi se onaj minijaturni kavez koji smo imali par nas, kada su nam zeke bile bebe, nismo ga ni spazile, u kom se nalazila mlada zecica sa dve bebice koje samo sto nisu progledale, onako tek narasle slepljene dlakice, ne hodaju samo se prevrcu oko sike, ona dahce, u kavezu bez hrane, bez sena sa pola sake piljevine, bez gnezda sve onako golo, pod neonkama, bez dlake bez icega, bucno jer se tu nalaze ptice a na samom je prolazu, dakle svi koji ulaze prolaze bas pored nje, na samim vratima, zato je nismo ni primetile

Jolanda i ja smo se nasle u soku i prosto ne znas sta da uradis u tom momentu.
Zena je objasnila da nece prodavati ni majku ni bebe dok ne porastu, pitanje je samo koliko oni misle da to treba da odrastu i kako da te bebe prezive u tim uslovima!!!!! :ljut: :ljut: :ljut: :ljut:

Ponudila sam kavez koji sam kupila da ostave toj zekici dok joj bebe ne porastu a ona je rekla da nema potrebe jer joj je taj u kome je dovoljan, onda sam u ocaju ponudila da otkupim i zecicu i bebe, rekla je da nema cenu za bebe, insistirala sam da pita gazdu (to mi je bila prva reakcija, nemam pojma kud bih sa njim ali znam da moramo da ih sklonimo otuda, ni kud bih sa novcem jer sam upravo kupila gajbu i imam dva muska zeca, od toga Biba nekastriranog, ali sve to mi nije bilo vise bitno, taj prizor se nije mogao gledati).

Uzela je samo moj broj mobilnog i rekla da ce se javiti, ali nameravam da odem sutra i opet insistiram.

Neznam sta drugo. Neznam ni da li ce bebe biti zive, uzgred beli zeka kojeg smo prvo videli i kojeg crni napada ,je u stvari decko i otac beba.

Nije mi jasno kako je uzgajivac mogao da im da zekicu sa tek rodjenim bebama, i sta je mislio uopste. Ali nesto smo nas dve mislile i zakljucile da su sigurno mama i tata, u stvari brat i sestra jer su iste starosne dobi i jako slice.

Ono sto je najstrasnije, ti ljudi misle da sve znaju, nemaju osecaja prema zivotinjicama koje su tu, bitni su im samo novci, a u nasoj zemlji NEMA ZAKONA na koji bi se iko mogao pozvati i prijaviti to ili zapretiti.
Tj.zakon je u pripremi ali nije usvojen.
A inace taj gazda koji sebi moze priustiti takav petshop sa toliko luksuznih zivotinja ( da imaju i orlove i jos svasta nesto), koje drzi u jadnim uslovima, sigurno ima dobru zaledjinu i verujem da mu niko nista ne moze. Te zivotinje ne mogu lako da se uvezu u zemlju tako da vidim da tu nema pomoci. :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Raul » uto stu 10, 2009 22:48 pm

fuj fuj fuj na takve ljude..

orlovi?? nisu li oni zasticeni ili nes?
:ni:
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » uto stu 10, 2009 22:51 pm

Kao i orangutani, onda neki velikk guster koji ne znam kako se zove, onako lepi neke roze boje, onda nekoliko pitona, jazavaca, leminga pa vise ni neznam sta sve nema, kao neki mini zoloski vrt. A ono sto je naaajjjjstrasnije sto je 99% da ih hrane glodarima koje drze u kavezima za prodaju.
Imaju previse beba morskih prasica, ogroman broj, jedni na drugima su u skucenom prostoru za toliki broj zamoraca, sigurna sam da hrane zmije sa njima. :dragonn-ccc-e:
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » uto stu 10, 2009 22:52 pm

Raul je napisao/la:fuj fuj fuj na takve ljude..

orlovi?? nisu li oni zasticeni ili nes?

i da jesu, onaj ko ima politicku ili novcanu ili ko zna sve kakvu podrsku da drzi u gradu tako nesto onda mu se nista ne moze.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la pudding » uto stu 10, 2009 22:56 pm

o isuse bože,što sve neću pročitat o zekama jadnim..
pa ovo je strašno!
znam da ti je doma situacija -gužva,ali sve pohvale na tvoju reakciju što si ih voljna otkupit...nadam se da će ti uspjet.
bili ih držala u sebe do udomljavanja ili?
stravično!!!
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » uto stu 10, 2009 22:56 pm

Ne znam što bi rekla, uopće ne mogu zamisliti to da se nađem na tvom mjestu. Kako ih spriječiti da se ne ponašaju tako ako nema nikakvog zakona? Jedino neke inspekcije obavjestiti o tome. Nisam imala snage ni pročitati kako treba što si napisala. Ako ti je to blizu, ako imaš mogućnosti odi tamo i gnjavi ih svaki dan i educiraj ih... :sad:
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Raul » uto stu 10, 2009 22:58 pm

Ma seronje, jos ih i boli briga ako yekani umru jer ih i takve mogu iskoristit....
:ni:
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » uto stu 10, 2009 23:04 pm

Jolanda i ja smo pokusala da ih educiramo jos prosli put kada smo bili, ali gospodja koja nam moze biti majka po godinama, ne dozvoljava da joj ista kazemo, gleda nas kao dve ludace i predstavlja se da je ona veliki poznavalac zeceva, tako da nista od toga.

Bebe ako ostanu tako, ili ce umreti ili ko zna sta ce biti sa njima, mozda ih kupi neko dete i tek onda bude problema.

Mislim ih drzati dok ne porastu a posle da se udome. Ali sam rekla zeni (ne htedoh da ih ohrabrim da opet imaju tako nesto jer ce im proci, jer sam ja to kupila pa ce i neko drugi drugi put opet), kada me je pitala zasto to radim, da hocu da sklonim bebe i zecicu otuda, da nemaju tu uslove kao kod mene kuci, nasta me je gledala kao neku ludu.
Isto tako sam joj rekla da cu bebe ja odgajiti ako ne zele da prodaju, pa kada odrastu vratit cu im u prodavnicu da ih prodaju ili ih ja prodati i dati im pare, ali samo da mi prodaju bar nju(jer mi je trenutno puno para, morat cu kupiti jos koji kavez za , sterilisati i mamu i Biberka sto pre).
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » uto stu 10, 2009 23:08 pm

Da nije tako grozna situacija, da ih ne drze tako uzasno ne bih toliko insistirala, ali zena je rekla da ce za dve nedelje na godisnji odmor, i da ce o zekama brinuti neki muskarcki koji tu rade, a koji nemaju pojma.
Jos gore, dakle brzo moram nesto uciniti.
A ono sto me plasi je i to sto se bojim same sebe nisam sigurna da cu biti u stanju i pri cistoj svesti da se odvojim od zeka kada to bude moralo.
Pre neki dan sam spasila jednu macu na poslu (bebicu zaglavljenu izmedju zida i lima od ventilacije), duga je prica, ali zamalo da je odnesem kuci.

Neko mora da mi utuvi u ovu ludu glavu da ne mogu spasiti ceo svet, znam ja to, ali nekako mi nikako ne ulazi u moj ludi mozak. :sad: :sad:
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la jolanda » uto stu 10, 2009 23:34 pm

Grozno..a zekica, dusha jadna..nikad lepsha..moramo se nekako organizovati..bash sam potreshena od tad..i josh ta tri mushka i imaju sena, a ona jadna dusha ni za gnezdo..
Zhena nas tachno gleda ko dve bolesnice..
Ja bih je drzhala u drugoj sobi da ovaj vrag nije bolestan..
Ovako cu pomoci novchano otkupa pa kasnije oko hrane..
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » uto stu 10, 2009 23:39 pm

Mogli bismo sutra da ih ubedimo kako bebe nece sigurno preziveti i da ce umreti pa da im u stvari cinimo uslugu sto ih uzimamo. Neznam, nisam pametna.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la jolanda » uto stu 10, 2009 23:44 pm

Pa nazhalost i nece prezhiveti..ne znam, kad odluchish javi, idemo zajedno..mozhda i bolje nas shto vishe?
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dHarma » sri stu 11, 2009 1:42 am

Da znate da bi mogle sto pre da odemo...
Sta se sve ne desava po nasim pet shopovima pa ovo je strasno :ljut: :ljut: :ljut:
mislim uvek mozemo da banemo sa pricom kako smo iz organizacije za njihovu zastitu i da kazemo da postoji zakon koji brani zivotinje
(zakon stvarno postoji mada msm da nama ne pomaze bas :rolleyes: ) ali sve jedno mozemo na njega da se oslonimo...

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sri stu 11, 2009 6:41 am

dHarma je napisao/la:Da znate da bi mogle sto pre da odemo...
Sta se sve ne desava po nasim pet shopovima pa ovo je strasno :ljut: :ljut: :ljut:
mislim uvek mozemo da banemo sa pricom kako smo iz organizacije za njihovu zastitu i da kazemo da postoji zakon koji brani zivotinje
(zakon stvarno postoji mada msm da nama ne pomaze bas :rolleyes: ) ali sve jedno mozemo na njega da se oslonimo...

dHarma, izvini, ali takva reakcija bi bila dosta naivna i smesna u njihovim ocima.
POstoji zakon koji nije na snazi sve dok se ne usvoji u Skupstini, dakle pre toga kao i da ga nema, neko ga je napisao i to je sve. Drzavni organi se time nece sigurno baviti,a da ce time skoro da se bave u ovoj situaciji ne verujem.
Drugo, ovo su neke velike zverke, jer videla si i sama kako drze onog orangutana ili sta je vec, i one vece zivotinje, uzas, a kamo li male.
Nema sumnje da podmicuje, da ima koga da podmiti i da ima para da radi sto hoce, a u nasoj zemlji mozda ima zakona u bilo kojoj oblasti zivota, ali ga takve zverke oduvek uspesno zaobilaze.
Mi smo za nijh smesna prica, shvatas.

Bilo bi pamtno da izbavimo ovu jadnicu i bebe, da im nekakvom reakcijom ne bi napravili nesto lose,nas dve su vec gledali kao ludace, rekle smo im da smo iz Udruzenja za zastitu zeceva, gledala nas je podsmesljivo.
Steta sto moji vole seno koje samo tamo ima, ali ja vise ne zalazim da gledam zivotinje tamo. Ovo je dno dna sto su sada uradili, mislim da niko nije.

Bilo bi dobro da slikamo,nekako krijuci. I da stavimo pricu u nekim novinama. Da li ti je foto u ispravnom stanju? Meni nije.

Ja sam danas do uvece u haosu, ajde molim te posto ona poznaje mene i Jolandu, jer smo joj i prosli put na finjaka drzale predavanja, ako mozes odi sama ili sa Saletom da moze da te zakloni pa slikaj sve, celokupnu situaciju kod malih zivotinja.
Kod velikih nemoj da pokusavas nastace problem ako te neko vidi, i lakse ce te videti, ali mozes da glumis da si zainteresovana, ali nemoj za zeke, bice joj cudno, ima tamo svega, pa onda ako izadje ili jos pre nego dodje, odmah slikaj. I kaveze sa zekama, i zamorce i ovu malenu sa bebama.
Mesto gde su je stavili i celu prostoriju kolika je.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Vida_zecovi » sri stu 11, 2009 9:01 am

ovo je jednostavno odvratno što ljudi rade...u potpunosti se slažem s vama, treba nešto poduzeti, ako ikako mogu pomoći, tu sam...

jedan savjet za novinare (pudding bi mogla o tome više znati od mene) znam da ne prihvaćaju slike s malom rezolucijom (osim 24h što prihvaća svakakve gluposti), pa ako slikate, složite foto na max rezoluciju i napišite adresu pet shopa da mogu sami otić poslikat...
Vida_zecovi
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Udomljavanje i akcije spašavanja

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan