Veceras sam bila kod Jolande da pikam Stefana, prvo sto me jako pogadja njegovo stanje, nogica mu je otecenija nego juce, sepa i mukica i pored svih bolova i maltretiranja sa nase strane, ljubi se i mazi kao nijedan zeka kojeg znam.

Tako pod utiskom jedva se odvojivsi od njega, teska srca i zbog Jolande koja se isplakala, odemo nas dve do Pet shopa, nekog ogromnog blizu nje, da kupim kavez i seno (VitaCraft, moji ga u zadnje vreme obozavaju).
Tamo smo vec bile zajedno jednom pre par dana isto po hranu. U tom peth shopu imaju svakakve zivotinje od zmija, orangutana, jazavaca, veeeelikih gustera, do pak malih zivotinja i ptica u odvojenom delu.
Ono sto smo prvo nas dve primetile (tada, pre nekoliko dana) jeste da je moguce da 7-8 pitona hrane upravo tim malim morskim prasicima, hrcima...mada smo se nekako i nadale da to nije tacno.
U delu za sitne zivotinje nalazio se grozan mali limeni kavez za zeke, gde su se tada nalazila cetiri zeca od odprilike 5 meseci. Dole im je bilo mokro sa jedva milimetarskim slojem skroz mokre piljevine i to sve na gvozdenom tlu. Smrdelo je jako, a zeke su bile premedene.
Malo je hvalilo da jednog odmah ne kupim i odnesem kuci, ali sam se suzdrzala.
Zena koja tamo radi i koja se predstavlja da zna sve o zecevima jer ih je imala, kada smo zatrazili da izvadi nekog zeku da vidimo kojeg su pola i malo da ih pomazimo, izvukla ih je iz kaveza drzeci ih onako grozno za usi, na nas uzas samo nas je pogledala ko neke ludace da smo.
Ali ono najstrasnije smo tek veceras videle Posle kupovine, opet svratimo do jadnog i prljavog kaveza za zeke, da ih vidimo i da izvidimo situaciju.
Cinjenic a da je kavez ovog puta bio cistiji, i da je bilo nesto malo vise piljevine, hrana su zitarice, a sena nigde nema, mozda malo samo u tragovima.
Tamo se zadesio jedan prelepi beli zeka sa plavim okicama, kojeg je jedan drugi crni veci zlosttavljao (dakle i ovog puta su tu bile vece zeke ,sada oko 6 mesci, sto je bar za toliko pozitivno da se bebe ne muce, ali i negativno jer je prosor premali).
Uplasile smo se da je taj beli devojcica i otisle da pitamo istu onu prodavacicu koja je zaduzena za taj sektor, koliko je stara, da joj doticni nasilnik ne napravi bebe.
Zena je rekla da nezna jer je juce dosla zecica i bebe.
Na to cemo nas dve zgranute, BEBE!!! KAKVE BEBE!!?? A ona kaze, da BEBE STARE 10 DANA!!!!!!!
Nigde nije bilo beba u kasvezu gde smo gledale zeceve, nismo ih primetile a i zar nju koja je tek odbila mlade od sike opet da pare, tj. da zanemare cinjenicu da ce je doticni napumpati, a ako ne on onda treci isto muski zeka.
Vratimo se da potrazimo bebe i spazimo zalosan, jadan i bezdusan prizor, nemam reci jer se i sada tresem dok ovo kucam.
Odmah naspram kaveza kojeg smo gledale, nalazi se onaj minijaturni kavez koji smo imali par nas, kada su nam zeke bile bebe, nismo ga ni spazile, u kom se nalazila mlada zecica sa dve bebice koje samo sto nisu progledale, onako tek narasle slepljene dlakice, ne hodaju samo se prevrcu oko sike, ona dahce, u kavezu bez hrane, bez sena sa pola sake piljevine, bez gnezda sve onako golo, pod neonkama, bez dlake bez icega, bucno jer se tu nalaze ptice a na samom je prolazu, dakle svi koji ulaze prolaze bas pored nje, na samim vratima, zato je nismo ni primetile
Jolanda i ja smo se nasle u soku i prosto ne znas sta da uradis u tom momentu.
Zena je objasnila da nece prodavati ni majku ni bebe dok ne porastu, pitanje je samo koliko oni misle da to treba da odrastu i kako da te bebe prezive u tim uslovima!!!!!

Ponudila sam kavez koji sam kupila da ostave toj zekici dok joj bebe ne porastu a ona je rekla da nema potrebe jer joj je taj u kome je dovoljan, onda sam u ocaju ponudila da otkupim i zecicu i bebe, rekla je da nema cenu za bebe, insistirala sam da pita gazdu (to mi je bila prva reakcija, nemam pojma kud bih sa njim ali znam da moramo da ih sklonimo otuda, ni kud bih sa novcem jer sam upravo kupila gajbu i imam dva muska zeca, od toga Biba nekastriranog, ali sve to mi nije bilo vise bitno, taj prizor se nije mogao gledati).
Uzela je samo moj broj mobilnog i rekla da ce se javiti, ali nameravam da odem sutra i opet insistiram.
Neznam sta drugo. Neznam ni da li ce bebe biti zive, uzgred beli zeka kojeg smo prvo videli i kojeg crni napada ,je u stvari decko i otac beba.
Nije mi jasno kako je uzgajivac mogao da im da zekicu sa tek rodjenim bebama, i sta je mislio uopste. Ali nesto smo nas dve mislile i zakljucile da su sigurno mama i tata, u stvari brat i sestra jer su iste starosne dobi i jako slice.
Ono sto je najstrasnije, ti ljudi misle da sve znaju, nemaju osecaja prema zivotinjicama koje su tu, bitni su im samo novci, a u nasoj zemlji NEMA ZAKONA na koji bi se iko mogao pozvati i prijaviti to ili zapretiti.
Tj.zakon je u pripremi ali nije usvojen.
A inace taj gazda koji sebi moze priustiti takav petshop sa toliko luksuznih zivotinja ( da imaju i orlove i jos svasta nesto), koje drzi u jadnim uslovima, sigurno ima dobru zaledjinu i verujem da mu niko nista ne moze. Te zivotinje ne mogu lako da se uvezu u zemlju tako da vidim da tu nema pomoci.