PASTERELA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

PASTERELA

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 13:18 pm

MAJA:


PASTERELA

UPOZNAVANJE
Pasteurella (začepljenje nosa) je česti uzročnik respiratornih bolesti kunića.Većina kunića koji su izloženi toj bakteriji nose ju u organizmu.Ona može postati kronični problem koji je teško kontrolirati.
Ove stranice sadrže slike kunića koji su inficirani u različitim oblicima,pa nisu preporučljive za svakoga.


UZROČNIK
Bakterija koja uzrokuje bolest zove se Pasteurella multocida.Ova bakterija ima razlčite spektre djelovanja,napada različite organe.Većina kunića u nekoj svojoj dobi joj bude izložena,no neki od njih simptome će pokazati tek pod utjecajem stresa.Kunići - nositelji mogu širiti dalje bakteriju,a bez da i sami pokazuju znakove zaraženosti.Pastarela se prenosi iz respiratornog trakta ili preko krvi,odnosno ranica.


SIMPTOMI
Simptomi ovise o jačini ,virulentnosti same bakterije,o organu koji zahvaća i kako dugo je prisutna u organizmu.Jedan od najčešćih simptoma je problem dišnih puteva,obično to bude iscjedak iz nosne šupljine.Kada kunić briše prednjim šapicama njuškicu,pokušavajući olakšati protok zraka,prenosi iscjedak na krzno koje bude sljepljeno.Ti simptomi i daju naziv bolesti začepljenog nosa.Neki puta iscjedak je toliko jak da dovodi do gubljenja dlake.

slika

Drugi respiratorni problemi koji upućuju na pastarelu uključuju kihanje,navalu krvi (kongestiju) i konjuktivitis.Suzni kanal može biti blokiran osušenim iscjetkom i uzrokovati suzenje oka i zamrljanost krzna oko očiju.Ovo je primjer kako ispiremo začepljeni suzni kanal.Oku je dana lokalna anestezija i koristili smo kateter da bi nježno isprali slanom otopinom suzni kanal.

slika


U nekim slučajevima pastarela se može lokalizirati u području oka i uzrokovati potpun gubitak njegove funkcije.Ovo oko smo morali odstraniti,jer kunić nije vidio i bilo mu je bolno.Bijelo područje u centru oka je infekcija.

slika

Bakterija isto tako može uzrokovati i infekcije reproduktivnog trakta,sinusa,ušiju,te svih ostalih unutarnjih organa.Neki puta uzrokuje i abcese ispod kože.Oni postaju kronični i zahtjevaju operativni zahvat.U nekim slučajevima može i uzrokovati poremećaje živčanog sistema,kao nekontrolirano kolutanje očima,bježanje oka u jednu stranu i iskrivljeni vrat.

slika

Kunići sa infekcijom uha često češkaju uho i ako je tu još uključena i infekcija unutarnjih organa,kunić gubi apetit,i na težini.Sljedeće poglavlje ima u sadržaju slike koje ne preporučujemo svakome pogledati.
Ovo je zdrava maternica prilikom sterilizacije.Zdravi «rogovi» su označeni bijelom strelicom.

slika
Ova strelica upućuje na tipično prisustvo infekcije maternice pastarelom.I rak može tako izgledati.

slika


DIJAGNOZA
Problem pastarele je tako čest,i znakovi su tako očiti da se dijagnoza lako postavlja kad kunić pokaže znakove infekcije.Kod fizičkog pregleda može se uočiti groznica zajedno sa zvukovima iz pluća koja se slušaju stetoskopom.Uzima se uzorak kulture koja se uzgaja i obično potvrđuje da je pasteurella multocida prisutna u organizmu.Kunići sa negativnim nalazom mogu biti prijenosnici.Uzorak krvi i RTG snimke se isto tako prakticiraju,jer RTG snimkom se utvrđuju promjene unutarnjih organa – grudnog koša i infekcije srednjeg uha.
Strelice pokraj pokazuju tipičan abces u grudnom košu koji se vidi kod kunića sa pastarelom.

slika

Ovo je kako pluća izgledaju na autopsiji,sve bijele točke odgovaraju bijelim točkama na radiografu pokraj.

slika


LIJEČENJE
Antibiotski.(AB)Neki puta traje tjednima,neki puta i mjesecima.Većinom su to kronični slučajevi,u kojima je bakterija imala vremena razviti otpornost na antibiotik.Takvi slučajevi zahtjevaju kontrolu svakih 6-12 mjeseci i fizički pregled svaki put kad se pojave prvi simptomi.
Ostali lijekovi se koriste u slučaju kad kunić pokazuje bolesti živčanog sistema ili vidnih problema.Kunići sa iskrivljenim vratom osjećaju se komotnije ako AB uzimaju oralno.Začepljen suzni kanal se tretira ispiranjem,a konjuktivitis sa AB kapima.
Abcesi se tretiraju operativno.Kunići imaju jako gust i tvrd gnoj i zahtjevaju drugačiju obradu od ostalih životinja.Operativno odstranjivanje može biti otežano u kroničnim slučajevima,jer područje abcesa može postati ekstenzivno u prirodi.Potrebne su višestruke operacije i obrada rana kod kuće.
Ovo je abces na leđima kunića koji je pod anestezijom i čeka operaciju.Rana je otvorena skalpelom na slici gore lijevo (strelica)

slika

Rana je puna gnoja (purulentna) i on mora biti u potpunosti odstranjen.Svaka infekcija koja nije do kraja obrađena,često se vraća.Gnoj je jako gust i na može sam iscuriti.

slika

Okolno tkiv je isto zahvaćeno infekcijom i mora biti odstranjeno,Jer,u protivnom,može biti uzročnik daljnjih infekcija.

slika

Ovo je konačni prikaz obrađene rane nakon 30 minutne operacije.Cijev koju vidite je postavljena radi drenaže i biti će maknuta za 5 dana,dok će šavovi biti odstranjeni za 10 dana.

slika

Neke infekcije pastarelom jako unište okolno tkivo.Ovo je primjer kako i nakon tretiranja AB i nakon drenaže tkivo je ostalo ili mrtvo ili odumire,pa ga je trebalo odstraniti.
Ovo je lice kunića na lijevoj strani.Usta su okrenuta desno i strelica pokazuje desno oko.Abces je velika površina pokraj i lijevo od oka.

slika

Bolesno tkivo (crna strelica) je nježno odvojeno od zdravog tkiva.Zdrava čeljust (bijela strelica)

slika

Na ovoj slici je ostalo zdravo tkivo koje će brzo zarasti.


slika

Velika incizija koja je morala biti učinjena da bi se odstranilo bolesno tkivo.Počinje u području uha i ide do ispod brade.Šavovi će biti odstranjeni za 10-14 dana.

slika


PREVENTIVA
Većina kunića izložena je bakteriji u početku života.Teško je reći koji kunići razvijaju mogućnost infekcije.Minimaliziranje stresa (vrućina,pretrpanost)odgovarajuća prehrana (sijeno,minimalizacija peleta) čista okolina,svježa voda u svako vrijeme,mogu pomoći da se minimalizira mogućnost ove infekcije.










Lela:


Pastereurella multocida


Ova bakterija se najčešće povezuje sa kunićima.
Kunići imaju jedinstvenu sposobnost da nose ovu štetnu bakteriju dugo vremena.
Iako nosilac ove bakterije može duži period da ne pokazuje znake oboljenja, naposlijetku će ipak doći do razvoja Pasterele. Pasterela se može prenijeti između mužijaka i ženke koji se pare ili s majke na mladunčad. Ženka na mladunčad može prenijeti tokom poroda ili tokom podoja. Takođe se može prenijeti sa kunića na kunića kada je jedan aktivno zaražen.
Kad Pasterela uzrokuje oboljenje , tada je to u respiratornom traktu-nos i pluća- uzrokujući hunjavicu. Hunjavica je stanje kada je kuniću nos začepljen, upaljen, i inficiran, uzrokujući iscjedak iz nosa i hunjkave zvukove. Hunjavica se češće javlja u proljeće i ljeto. Često se može vidjeti nazalni iscjedak na prednjim šapicama zbog trljanja nosa. Veoma je moguće da kunić ima istovremno i konjuktivitis, upalu tkiva oko očiju. Pasterela je vodeći uzročnik respiratornih problema kod kunića,a respiratorni problemi su ogroman uzrok oboljenjima i uzrok smrti kod kunića.

Pasterela može takođe uzrokovati infekciju i na tijelu kunića, u srednjem uhu, u koljenima, ili u bilo kom unutarnjem organu. Ove infekcije se mogu tretirati antibioticima i i drugim lijekovima propisanim od strane veterinara, ali vaš kunić može i dalje nositi uzročnika.
Kunići nosioci koji žive u većim skupinama, moraju se izdvojiti od ostalih.

Simptomi: iscjedak iz nosa, hunjkanje, suzne oči, head tilt(to smo već naučili šta je) ili uvrnuti vrat,infekcije kože i ulceracije (ulcer-čir), potkožni otoci, neplodnost (nerodnost).

Uzročnik: Pasteruella bacteria
Tretman: Antibiotici, i simptomatološka terapija i njega kod aktivne infekcije
Prevencija: Izdvajanje nosioca uzročnika iz grupe, kupovina kunića od sigurnih uzgajivača(bez pojave pasterele), visoki standardi života, prekid dojenja nakon 4 sedmice ukoliko je majka inficirana....


Više od plovine kunića je nosilac Pasteurella bakterije u svojim tijelima, ali većina njih nije bolesna. Zdrav imuni sistem ili eliminše uzročnika iz organizma ili održava njiegov broj pod kontrolom čineći ga bezopasnim. međutim neki kunići nisu sposobni uništiti pasterelu koja kolonizira njihova tijela i razvija kliničko oboljenje pasterelozu.

više od polovine....
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć




Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan