molim za savjet

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

molim za savjet

PostPostao/la amira » pet svi 31, 2013 12:10 pm

molim Vas dajte mi savjet za moju Pahulju, sinoć sam primjetila da joj je jedno oko kao prekriveno bijelim filmom (nesto kao mrena ?) dok je drugo ok. Šta da radim? jel pravac veterinar?! Hvala
amira
Kunić
Kunić

Re: molim za savjet

PostPostao/la Bubica » pet svi 31, 2013 12:55 pm

Odi vetu da utvrdi o cemu se tocno radi. Ako je nesto sto se da lijeciti, bolje da krene s terapijom sto prije.
I moja Sljiva ima odmalena nesto slicno, vet je rekao da se radi o mehanickoj ozljedi roznice (vjerojatno od neke grublje vlati sijena), i da se nista ne moze napraviti. Kako vrijeme prolazi, imam osjecaj da sve manje vidi na to oko, ali nimalo joj ne smeta za normalno funkcioniranje. Jedino kad odemo u neki novi prostor, ne zeli izaci iz gajbe - valjda se ne osjeca dovoljno sigurno u nepoznatom prostoru - ali osim toga nikakvih problema nemamo.
Tako da cak i ako se ne bude moglo rijesiti, ne brini, prilagodit ce se ona bez problema.
Bubica
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » pet svi 31, 2013 15:03 pm

Lola ima istu stvar, utvrđeno je kod veterinara da joj se leća oka pomakla. Veterinarka u Bubi kaže da vidi na to oko (ja bih isto rekla da sasvim dobro vidi) samo što ima problema sa izoštravanjem slike i nekad malo teže procijeni udaljenost s te strane, ali ne ometa ju baš u svakodnevnom životu, ne zapinje za predmete i slično, normalno skače i pleše. E sad, problem je ako nastane glaukom koji je jako bolan a navodno može nastati uslijed takvih stvari tako da vetu treba obavezno otići da pregleda i utvrdi stanje. Mi smo prvo dobili Tobrex, pa Maxitrol (koji se ne daje ako postoji ozljeda rožnice jer je kortikosteroid!!), i oko je ostalo isto ali stanje je dobro. Jedino što su nam rekli da je moguće je operativno vađenje leće ili čak oka, što smo odbili.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la LuLu » pet srp 12, 2013 22:45 pm

Molim vas za savjet!
Danas popodne smo odveli kunica na kastraciju, star oko 2 godine. Veterinar je iskusan i strucan, operacija je prosla kako on kaze u najboljem redu. Brine me to sto otkako smo dosli kuci kunic nista ne zeli jesti (doduse proslo je tek 6 sati), otisao je iza kauca (njegova sigurna lokacija) i tamo svako malo skripi zubima, sto znaci da ga nesto boli.... Veterinar nam je rekao da se ponasamo normalno i da nema nikakve posebne paznje oko njega, osim da ne smije par dana lezati na piljevini (Svakako koristimo plahte za podlogu), i ne smije biti na prljavom sto i nije....

Zar mu nisu trebali dati nesto protiv bolova itd, ipak su ga rezali dolje??
Vidim da ga jadnika boli, a ne mogu mu pomoci :(
LuLu
Kunić
Kunić

PostPostao/la wildflower » pet srp 12, 2013 22:56 pm

Trebali ste ga pustiti u kavezu da se oporavlja.
Cca i moja je počela tako nešto jest, negdje 6-8 sati poslije operacije.
Dobio je sigurno protiv bolova, dobit će i sutra kada ga budete vodili na dozu antibiotika i protiv bolova.
Ponudite mu neku poslasticu i zelenjavu, sijeno i pelete počnu zadnje jesti.

Piljevina se inače ne preporuča za kuniće jer im može ući u respitorni sustav i ozljedit nosić a i nije higijenska. Rađe mu stavite pelete u wc a ostatak kaveza neka buse čist ili kakvu dekicu gdje će se isptužiti na jednom dijelu.
wildflower
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la LuLu » pet srp 12, 2013 23:07 pm

wildflower je napisao/la:Trebali ste ga pustiti u kavezu da se oporavlja.
Cca i moja je počela tako nešto jest, negdje 6-8 sati poslije operacije.
Dobio je sigurno protiv bolova, dobit će i sutra kada ga budete vodili na dozu antibiotika i protiv bolova.
Ponudite mu neku poslasticu i zelenjavu, sijeno i pelete počnu zadnje jesti.

Piljevina se inače ne preporuča za kuniće jer im može ući u respitorni sustav i ozljedit nosić a i nije higijenska. Rađe mu stavite pelete u wc a ostatak kaveza neka buse čist ili kakvu dekicu gdje će se isptužiti na jednom dijelu.

stavili smo ga u kavez ali je sam izasao iz njega i otisao iza kauca...
Stvar je u tome sto je veterinar rekao da se vidimo za godinu dana na sljedecoj vakcini...Dakle nema kontrole, antibiotika niti icega...
Nudila sam mu brusnice koje obozava ali samo okrene glavu od njih, nece ni mrkvu ni persun sto inace obozava...

Savova nema, neko su zalijepili s necim nemam pojma....
Vidim da se metode ovdje u Njemackoj dosta razlikuju od ovih u Hrvatskoj pa me to sve buni :(

Jos je sad vikend, veterinari ne rade...
U kavez mu stavimo obicnu bijelu plahtu, piljevinu i slamu nikako ne koristimo, a u wcu su mu pelete..
Do kada bi trebao poceti jesti?
LuLu
Kunić
Kunić

PostPostao/la wildflower » pet srp 12, 2013 23:11 pm

Ne znam kako je kod vas ali kod nas kunići idu još 2 dana poslije sterilizacije na inekcije antibiotika i protiv bolova.

Trebao bi čim prije da mu prorade crijeva, čim prije počne izbacivati kuglice tim bolje. Ako ne bude krenuo jest kroz par sati morat ćete ga hraniti na špricu.
wildflower
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la LuLu » pet srp 12, 2013 23:15 pm

Ovo nam je prvi kunic i prva kastracija tako da nemam iskustva s tim...
Problem je sto nemamo spricu :/
Bas ne znam sto da radim.... odmah ujutro cu zovnuti nekog dezurnog veterinara!
Hvala na pomoci...
LuLu
Kunić
Kunić

PostPostao/la wildflower » pet srp 12, 2013 23:19 pm

Bit će sigurno ok, puse mu šaljem ;)
wildflower
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la markiza » sub srp 13, 2013 19:57 pm

Kako je zeko :zeko10:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bijou » sub srp 27, 2013 8:35 am

Da ne otvaram novu temu. Preventivno pitanje. Dakle, stigli mi u vikendicu, biti ćemo tu duže vrijeme. Tu i tamo se zna pojaviti koji škorpion. Kad ubode čovjeka slično je kao ubod pčele, dakle nije otrovan, ništa strašno. Šta bi bilo da ubode Bijou i što mi je činiti?
Bijou
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la vini » sub srp 27, 2013 10:37 am

Prenosim info:
Kunić je puno manji od čovjeka i moguća je reakcija, trebalo bi vidjeti da li je termolabilan otrov tj da li se stavlja nešto hladno kao kada ubode pčela ili nešto toplo na mjesto uboda, Znači obavezno provjeriti.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Bijou » sub srp 27, 2013 14:44 pm

Hvala i nadam se da nece trebati.
Bijou
Zekonja
Zekonja

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan