Pozdrav! I ako su vec nasli zekana, mozda ce ovo nekad pomoci nekome.
Moj Bibi je francuski ovnoliki, imam ga vec 3,7 godina. Evo sta ja mogu da kazem o njemu.
Fizicki:Kada ga ljudi vide obicno sledi reakcija: ,,U koliki zec!''
- 5kg
- ispruzen dugacak je oko 65cm mozda malo vise
- deluje veci od macke (nisam sigurna jer nije nikad bio pored macke)
- siroko celo i poveca glava
- zadnji deo tela krupniji od prednjeg, vremenom moze doci do "spustenih gaca", koza na guzi se malo otegne i izgleda kao da su mu spale gace (nista ruzno, samo interesantno)
- ogromne usi koje rastu pre njega, tako da ih oko par meseci kada ima oko 4-5 gazi dok hoda dok ne poraste pa mu budu "taman" (rode se sa uspravnim usima koje padnu u periodu od 15dana do mesec, mesec i po)
Zdravstveno:- posto je veca rasa (ima i vecih) cini se da zive krace od drugih 5-8 godina u zavisnosti koliko srece ima sa genetikom
- zbog koze koja se vremenom opusti ima predispoziciju za entropion (koza postane opustena i pada na kapke koji se vremenom uvrnu na unutra i trepavice iritiraju oci, u zavisnosti od stepena, moze se operisati ili ostaviti ako treci kapak dobro stiti oko)
- zbog disproporcije tela i velikog zadnjeg dela i vece telesne tezine (francuski ovnoliki ne bi trebao da ide preko 5kg jer ugrozava zdravlje, a moze da ide i do 15...) moguci su raniji znaci spondiloze i problema sa kicmom, ovome doprinosi manjak kretanja u zatocenistvu ili u starjim godinama zivota
- nije dokazano ali postoje misljenja da zbog nabijene glave cesto imaju blagih problema pri disanju kao i psi kao sto su buldog, pug, pekenezer i sl.
- najvecu ulogu igra genetika, moj je na primer alergican na neke lekove, lako stvara abcese, imao nespusten testis u stomaku i dobio je ranu spondilozu
Karakter:Postoji citav spektar karaktera i prilicno se razlikuje od zeca do zeca, u zavisnosti od vlasnika, kolicine paznje i okruzenja svaki ce razviti svoj.
Generalno francuski ovnoliki imaju blagu prirodu i miran karakter.
- veoma razigrani do oko godinu i po dana, kasnije su sve mirniji, postaju manje aktivni i razvijaju naviku da duze spavaju i postaju lenji (ovo je kritican period jer mogu da se ugoje previse)
Karakter mog zeke:- poprilicno je vezan za vlasnika (ja sam ga odgajila od 200g do 5kg koje sada ima, i najvse me voli u kuci i ako dosta vise vremena provodi sa mojim nago sa mnom, samo ja smem da ga uzmem u ruke, samo meni sme da skoci u krilo i samo ja mogu da ga pregledam, cistim isl., ostalima dozvoljava samo da ga hrane i maze)
- zna da se naljuti i zna da ugrize ako se oseti ugrozeno ili iritirano (nije bas kao ustip, zna da zaboli dosta x))
- veoma je inteligentan (naucio je sam da otvara vrata, naravno ne sa kvakom x), da slozi cinije na drugu stranu ako mu smetaju, da baci ciniju ako je prazna i trazi hranu, zna da pamti jako dugo i razpoznaje mesta i ljude koje je vec video0
- nepoverljiv je prema strancima i najvecna nocna mora mu je veterinar
- mrzi da mu diraju zadnje noge i stomak
- toliko mi veruje da skoro da mogu da mu pipam kutnjake, a da ne reaguje
Ovo je moje licno misljenje i iskustvo, a na internetu ima jos dosta informacija. Nadam se da je pomoglo