Ponašanje ovnolikih kunića?

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

Ponašanje ovnolikih kunića?

PostPostao/la Mala Mica » sub sij 15, 2011 9:47 am

Nero je četvrti ušati ljubimac kojeg imam i potpuno je neverovatan u svom ponašanju u odnosu na ostalo troje i kuniće koje imaju moji prijatelji.
Otvaram temu sa nadom da će se javiti ostali vlasnici ovnolikih i podele svoja iskustva o njihovom ponašanju jer me strah da će se povrediti uz svu moju pažnju i nadzor koji ima.
Pre svega, on je izuzetno aktivan, njegovi odmori u toku dana ne traju duže od 10 minuta, maksimalno je znatiželjan, a nema strah od bilo čega, toliko da kada neko pozvoni na vrata on trči da dočeka goste :wub: Ja se šalim da je on pas zarobljen u telu kunića :omg: Užasno je teritorijalan, kuglice koje ostavlja po stanu mogu da očistim samo ako je zatvoren, kavezu ne smem da priđem, a hranu mu, takoreći, ubacujem jer mi se čini da bi mi otkinuo ruku :nowink: da dođe do hrane. Neverovatno je proždrljiv, skuplja mrvice hleba po podu, za komadić bilo koje hrane ubija :dragonn-ccc-e:
Juče sam ga zatvorila u kupatilo na, bukvalno, 5 minuta, da očistim drvene pelete koje je prosuo po kavezu. Za tih 5 minuta sam ga dva puta skidala sa veš mašine :lud:
Bilans njegovih nepodopština: dva puta završio u WC šolji (sada zatvaram vrata od kupatila, ne samo zbog toga), jednom uskočio u kadu, jednom na rub kade, dva puta završio na gornjoj cevi od radijatora, sinoć pokušao da skoči na radijator koji je zaobljen, penjanje na sto u trpezariji, korpu za veš i kavez je uobičajena pojava. Grize frižider, radijator, kantu za smeće, staklo na balkonskim vratima i metalnu lajsnu na podu, metalno postolje od lampe, veliki ionizator :hm: Kada nešto naumi, samo fizička sila (čitaj: da ga sklonim) ga može sprečiti.
U suštini je jako mazan, ali samo pod uslovima koje on odredi :belj: a to je na podu ili tako da on sedi na jednoj stolici, ja na drugoj i tako ga mazim. Bilo kakvo uzimanje u krilo ili naručje ne dolazi u obzir, on je veliki dečak ;D
Obožavam ga što je tako lud, ali me stvarno strah da će se povrediti jer je nemoguće imati ga na oku svaki minut, a inače je pušten svo vreme kada sam kući, zatvoren je samo noću.
Mala Mica
Zečić
Zečić

Re: Ponašanje ovnolikih kunića?

PostPostao/la fidelio » sub sij 15, 2011 10:18 am

Moja nije ovnolika, ali je puna energije.
Ne uništava sve, ali držim je samo u sobi koja je osigurana za kuniće: nema žica, nema puno stvari koje može žvakati (osim tepiha, kreveta i ormara...)

Inače, jučer je baš na animal planet bila Beatrix. Ne znam da li je slučajno, ali i ona je ovnoliki.
http://www.youtube.com/watch?v=7D8oo2z7Q1U
R.I.P. Fidelio i Livio
http://www.youtube.com/watch?v=uegRK73m4sQ
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekoslav123 » sub sij 15, 2011 10:40 am

Znam kako ti je i moja je podivljala...ali jednostavno ga sprijeci da ti unistava sve po stanu/kuci..kada pocne divljati-zatvori ga..a kada je smiren..bolje ga pusti da ne podivlja :wink:
Mrkva,Lily (R.I.P.) i Cima
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mala Mica » sub sij 15, 2011 11:24 am

Ma ne uništava on to, možda zato što ipak shvati da ne može jer su te stvari metalne, možda zato što ga ja sprečim. Nameštaj (za sada) ne dira :nowink: Čak i rese na tepihu (to smo naučili) dirne jednom ili ni jednom u toku dana kao i cveće i kablove. Sve ono što drugi zečevi preferiraju on je naučio da ne dira, ali zato sve drugo mu je zanimljivo. Ne dira zidove, ali je zato progrizao crevo od usisivača dok sam čistila, kao i točak.
Ne žalim se ja da on uništava već se bojim da se ne povredi u tim svojim igrarijama i zanima me iskustvo drugih jer prethodna tri (dva "obična" i jedan divlji) nisu ludovali ni blizu njega. Bili su predobri iako niko nije bio kastriran ni steriliziran.
Na žalost, imam mali stan, tako da nemam mogućnosti da ga odvojim, a i volim da je uz mene, što on i radi, prati me kao senka :dragonn-ccc-e:
Ne volim da bude zatvoren kada sam kući, žao mi je.
Zanima me da li je takvo ponašanje karakteristično za ovnolike?
Mala Mica
Zečić
Zečić

PostPostao/la Fiffy » sub sij 15, 2011 11:47 am

ja mislim da to ovisi od zeca do zeca..bez obzira jesu li ovnoliki ili lavljoglavi, ili kakvi vec...to se nekako razvije od malena..kako nauce-tako im bude...svaki ipak ima neke karakteristike, po cemu je poseban... moj je, npr, potpuni vladar stana...sta god pozeli, to dobije...ako hoce na ormar, ide na ormar :zeko7: ...kad mi neko dodje, svi se pitaju zasto mu to dozvolim..jednostavno, zato sto ga volim...
ipak, mislim da se tomu svemu moze stati na kraj, koliko-toliko... uz neke odrednjene kazne, kao sto si vidjela na videu, tipa stavljanja u kavez i sl.
Donekle smo mi, vlasnici, krivi za to, jer vecina nas njih posmatra kao svoju djecu, pa im od malena dopusti sve moguce, i onda kad porastu, imamo problem...mada su to sve slatke muke :D

Naravno situacija se pogorsava kad postoji opasnost od ozljeda...mislim da bi u tom slucaju trebala poceti sa taktikom stavljanja u kavez na par minuta, ma koliko te to "boljelo" :zeko8:
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la warped » sub sij 15, 2011 12:37 pm

Moja je ovnolika i uopće nije zločesta. :) A nije ni tako hiperaktivna...
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » sub sij 15, 2011 14:05 pm

Ma Nero nije zlocest on je vise hiperaktivan i svojevoljan zec.
Iskreno, moji su vece stetocine od njega, neverovatno je da kablove koji su mu pred nosom ne dira, ne dira ni cvece, knjige, na krevetu su prostirke cele, coskovi od zidova su celi, vrata takodje,dok kod mene je sve van njihovog dometa osim prostirki jer bi bio haos. I naravno nemam vise coskove ni od vrata ni od zidova.
A prostirke su kao izresetane.
On je vise nekako ko da nije zec. Sve zeke luduju za hranom, cak je otimaju, ali on hoce da ti ujede prst i to dobro ako nemas vise hrane a mirise mu na nju. Bukvalno kao zver. Ne daj boze da mu se primaknes dok jede, uh, treba videti pa se uveriti. Bukvalno zver.
Ali zato kada se raduje to je predivno. Isto kao Ema od jolande, predivno je gledati takav zecoples.
Inace stvarno mislim da postoje neke slicnosti izmedju rasa, mada postoje i izuzeci od pravila, naravno.
Lavoglavi recimo, oni sa kojima se ja srecem, a imam ih i dva, nikada ne ujedu kao sto recimo ujedaju Krcko i Nero.
Nero, Ema od Jolande, Kristijan (uhonja kojeg smo udomili), svi se nekako ponasaju isto. Isto vole, isto luduju, i ne vole naravno na ruke. CAk ni Kristijan koji je u prvi mah bio mazulja, cim je osetio slobodu i bolje uslove zivota odmah se postavio ostro.
Kada mu se nesto nece ujede te samo tako. Nije to onaj ugriz upozorenja nego bas probije kozu i raskrvari, posle toga ostaju dugo modrice.
Vole da se maze ali nikako u krilu. E sada, znam da ima ovnolikih koji vole i u krilu.
Zato i mene interesuje iskustvo drugih koji imaju ovnolike, jer nakon Kristijana sam i ja mislila da otvorim slicnu temu.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekoslav123 » sub sij 15, 2011 14:25 pm

smirit ce se on :D
Mrkva,Lily (R.I.P.) i Cima
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la warped » sub sij 15, 2011 14:37 pm

Csilla se s vremenom sve više želi maziti u krilu... Ispočetka je odmah skakala dolje, a sada ostane neko vrijeme. I to mislim da se sve duže zadrži. :) I ogromna je mazulja i sve se više želi maziti i pod mojim uvjetima: na krilu, na krevetu bliže meni (prije si legne kraj mojih nogu i očekuje da ju tak pofrkana mazim :D ), pa čak malo i u naručju (na leđima ni slučajno)...

Gricnula me samo jednom, ali to je bilo potpuno slučajno. Htjela mi je uzeti bananu iz ruke i zabunom gricnula prst umjesto banane. ;D Kad joj čistim kavez trčkara uokolo i njuška šta radim. Više je znatiželjna nego teritorijalna...

I jako je uredna. Samo tri stvari radi koje bi se mogle smatrati neurednima: Svaki put kad dobije friško sijeno prvo ga jede iz sjenalice nekih 5 minuta, a onda ga svog iščupa van i razbaca po cijelom kavezu. To ne bi bilo tak strašno da ne piški i ne izbacuje kuglice tijekom hranjenja. To je neuredna stvar broj 2. Kad sam joj stavila sijena u kutiju - kao da se igra i kopa po njemu, pa si malo prigricne i tak - ušla je, počela jesti, popiškila se i nastavila jesti. Nisam skužila da se popiškila dok sijeno nije počelo smrdjeti... Inače u kavezu ima wc točno ispod sjenalice, pa je vjerojatno zato njoj normalno piškiti dok jede. I treća stvar: s vremena na vrijeme se namjesti u svoj orgomni wc (već sam par puta to spominjala ovdje) na način da joj tijelo bude unutra, a guzica vani. :belj: I popiški se sa strane, naravno.

Imala je fazu kad je piškila stalno po krevetu ali to je relativno brzo prošlo. Počelo je kad je otkrila da može skočiti na krevet i prestalo kad je shvatila da ga je dovoljno označila. :D A i kad je povezala piškenje i trpanje u kavez, vjerojatno...

Trenutno muku mučim s time da ju odučim od papanja dekice koja joj je u kavezu. Sad ju je to uhvatilo. Stalno ju žvače i naravno da malo tkanine i pojede. Kad ju ulovim izvadim joj dekicu van, ali ni to ne pomaže šta se tiče odvikavanja (ali bar sam sigurna da ju ne jede). Ali dobro je, pratim kuglice i još uvijek su izložbeni primjerci. :zeko5:
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vedi08 » čet sij 27, 2011 21:14 pm

a je taj zeko kastriran? ima li drustvo?
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan