Jel kunići mogu imati šećernu bolest?

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 13:55 pm

On je kastriran, a baš je dobro građen. Ne znam kada je kastriran, al ima tome čini mi se dosta. A ona nije kastrirana, a malo je bucmasta, ne previše, al ima malo viška.
ulla
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon stu 05, 2007 18:11 pm

Jel ima vodu u posudici ili u pojilici?
Naime, pojilicu moze "mlatit" iz dosade, ali da pije vodu iz posudice zbog dosade, ne bih bas rekao.

Trebala bi za sad iskljucit voce iz prehrane, ali zato je povrce dobro (naravno, ukoliko je probava na to vec navikla, ako ne, onda polako privikavat)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lela » pon stu 05, 2007 20:49 pm

Lela je napisao/la:VODA

Sigurno ste čuli ili negdje pročitali, a nekima su čak i veterinari govorili da kuniću nije potrebna voda. Ovo je netačna informacija. Moguće je da je proistekla, tj da je loše intrepetirana iz dijete koja se gotovo potpuno sastoji iz svježe hrane. Zapravo, kunići koji imaju dijetu bogatu svježom hranom i ne piju mnogo vode. Moguće je čak da dobivaju dovoljnu količinu vode za rast i razmnožavanje.
Međutim, mi ovdje ne preporučujemo takvu ishranu (sa samo zelenim). Istina, u našim preporukama se nalazi puno svježe hrane ali ona ne sadrži ni približnu količinu vode potrebne kuniću. Kunić treba uvjek imati svježu vodu na raspolaganju. Voda je neophodna za zdravlje GI trakta, i spriječava ileus. (pročitaj o Ileusu!)

Šta ako moj kunić ne pije mnogo vode?
Mnogi kunići koji jedu velike količine zelenog ne piju puno vode. U većini slučajeva ovo ne treba da zabrinjava. No ukoliko se njihove „pijaće“ navike promjene a da prije toga nije bilo promjene u navikama u ishrani, tada je vrijeme za posjetu veterinaru.

Moj kunić pije cijelo vrijeme, trebam li se zabrinuti?
Nekada kunići počnu često piti zbog dosade. Obogaćivanje sadržaja života kunića kako bi se zaokupila njegova pažnja i izbjegla dosada će smanjiti unos vode. Pretjerano pijenje može biti simptom oboljenja diabetes mellitus, ali u pravilu je onda praćeno i povećanim unosom hrane i nesposobnošću održavanja tjelesne težine ili njenog povećanja.

Kuniću mora uvjek biti dostupna ČISTA i SVJEŽA voda. Za vrijeme vrućih dana, ledena voda može pomoći da se zeko rashladi. Neki kunići lakše piju iz posudica, one su lakše za čišćenje. (pročitaj o vlažnom dermatitisu)
slika
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 21:48 pm

Pričala sam malo sa Renatom i nama se čini da on nas zeza. 4 dana je bio stalno u gajbi sam svojom voljom jer se radi Niki bojao vani. I tada se nalivao i nalivao vode. 1 dan sam našla i 2 -put bazen vode u sijenu i pitala sam se kako sad to pa kako mi pojilica pušta da bi mi Renata rekla da je to i njoj napravio, igrao se pojilicom.

Preksinoć je počeo izlaziti iz gajbe, jučer je već dosta šetao po kući, a danas je definitivno više van gajbe nego unutra i mijerila sam danas vodu koju popio - 0,25l šta je sad definitivno duplo manje nego prethodnih dana :huh:

Zeza on to mene i zabrinjava. Zubi su mu zdravi, težina idealna, okice super,...
ulla
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pon stu 05, 2007 21:50 pm

Grga je isto imao fazu kad je pio 3-4 dl dnevno, prošlo kako je i došlo, razlog nikad nisamo saznali :hm:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » uto stu 06, 2007 9:16 am

dobro je biti na oprezu i pratiti - uvijek :)
jer su naši zekani osjetljive zvjerke i često ne daju da vidimo da je negdje problem

povećani unos vode u nekom periodu (znači ne stalno) može biti i dobar znak
npr. kod terapije srebrom je poželjan, jer se na taj način tokisni izlučuju
ista stvar i s prehranom... ako unosemo hranu s kojom i nešto čega već u organizmu imamo dovoljno, on će pokušati višak izlučiti, a za to mu je potrebna tekućina
salatica

PostPostao/la zekili » pon stu 19, 2007 13:55 pm

Dijabetes se povezuje sa gusteracom, organom koji posjeduje endokrine stanice koje se zovu Langerhansovi otocici (Islets of Langerhans). Ti otocici luce inzulin u krvnom cirkulacijskom sustavu. Razina glukoze u krvi kontrolira se izlucivanjem inzulina. Dolazi do pada sekrecije inzulina (hipoinsulinemia), a prati ju povecanje glukagona (hyperglucagonemia). Kao posljedica dolazi do dramaticnog povecavanja razine glukoze u krvi.
slika
gusteraca kunica

kod ljudi postoje razliciti tipovi dijabetesa:
TIP 1: Dijabetes tip 1 (stari naziv: dijabetes ovisan o inzulinu) je bolest uzrokovana je potpunim nedostatkom inzulina koja traje cijeli život. Dijabetes ovisan o inzulinu nastaje kada prirodni obrambeni sustav, koji štiti tijelo od virusa i bakterija, počne uništavati gušteraču, koja luči inzulin. Nitko zasigurno ne zna zbog čega se to počinje događati. Znamo da su neki članovi obitelji skloniji dobivanju dijabetesa od drugih. Također znamo da može utjecati i neki vanjski čimbenik. Nije poznato kako međusobno djeluju svi ti faktori. Simptomi bolesti su vidljivi kada je uništeno 90% beta-stanica gušterače. Dijabetes tip 1 obično pogađa ljude ispod 35. godine života.
TIP 2: Dijabetes obilježava djelomičan ili potpun izostanak proizvodnje inzulina u tijelu. Ako bolujete od dijabetesa tipa 2 (stari naziv: o inzulinu neovisan dijabetes), znači da vaša gušterača izlučuje inzulin, ali u manjim količinama nego što je potrebno ili inzulin koji proizvedete ne funkcionira pravilno (neosjetljivost mišića na inzulin).Posljedica je povišena razina šećera u krvi.
Dijabetes tipa 2 obično se polako razvija u odraslih. U početku se može liječiti dijetom i tjelovježbom, ali kasnije je liječenje potrebno nastaviti tabletama i/ili injekcijama inzulina. Dijabetes tip 2 obično pogađa ljude iznad 35. godine. Najčešće počinje u šezdesetima, vrlo često bez simptoma pa se otkrije tek nakon nastalih kroničnih komplikacija. 80-90% oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu.
Uzroci obolijevanja od dijabetesa tipa 2 mogu se razlikovati od osobe do osobe. U većini slučajeva uzrok je nepoznat, ali u nekim slučajevima može se pripisati posebnim genetičkim oštećenjima.
Zapravo u većini slučajeva korijen je pronađen u genetskoj osnovi zato što je dijabetes tipa 2 nasljedna bolest u obitelji. Način života također je važan faktor koji utiče na razvoj bolesti u osoba sa sklonošću obolijevanja od dijabetesa tipa 2. Dijabetes je češći u osoba koje premalo vježbaju, jedu masnu ili visokokaloričnu hranu ili su pretile. Uz to su povišen krvni tlak, povišene razine lipida, dijabetes u trudnoći, policistična bolest jajnika, poremećena tolerancija glukoze isto faktori rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

slika
pretili kunici skloniji su razvijanju dijabetesa

Pravi dijabetes je veoma rijedak kod kunica i jedva da se spominje u literaturi osim onog dijabetesa koji je uzrokovan ljekovima. Unatoc tome oba tipa, i tip 1 i tip 2 uoceni su kod kunica, s tim da je ovaj potonji primjecen najcesce kod pretilih kunica.
U pocetnoj fazi bolesti, kunici su sposobni nadoknaditi pomanjkanje proizvodnje inzulina u gusteraci. Dapace, cini se da inzulin ima manju ulogu kod kunica i opcenito biljojeda nego kod mesozdera. Mnoge biljke imaju hipoglikemizirana svojstva, te kada ih kunic pojede one mogu pomoci u tome da se razina glukoze normalizira. Korigirana dijeta sa puno svjezeg povrca moze pomoci da dijabetes nestane bez potrebe injektiranje inzulina.

DIJAGNOZA:
Dijagnoza se postavlja na temelju kompletne krvne slike.

RAZLIKOVANJE:
Dijabetes se mora razlikovati od:
- poremecaja endokrinog sustava
- poremecaja rada jetre
- debljine
- upale gusterace

LIJECENJE:
Lijecenje se svodi na uvodenje zdrave „dijete“
- sijeno
- svjeze povrce
- kvalitetni peleti
- izbjegavanje „junk“ hrane, bogate ugljikohidratima

Kao zakljucak bitno je napomenuti da kunicu koji ima dijabetes nije potrebno injektirati inzulin, jer se dijabetes kod kunica moze ljeciti zdravom hranom, za razliku od ostalih zivotinja poput pasa i macaka.

TEKST:
http://www.medirabbit.com/
http://www.cybermed.hr/

SLIKE:
http://www.medirabbit.com/
zekili
Moderator
Moderator

Prethodna

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan