Količina sijena u zeki i oko zeke?

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Količina sijena u zeki i oko zeke?

PostPostao/la I.B.K. » pet ožu 30, 2012 18:34 pm

Dobila sam zeku koji je star nekih 2,5 mjeseca, za sada ga hranim samo sijenom (Vitakraft), iščitala sam sva pravila i savjete za prehranu.
Sa apetitom nemamo problema, kuglicamo redovno, tvrdo i u velikoj količini :zeko2: ali me zanima jedna stvar: da li je normalno da zeko pojede vrlo malo sijena, a ostatak jednostavno izbaci iz hranilice na pod kaveza?
Ja mu dadnem otprilike 2 pune šake sijena 3 puta dnevno i on to s nestrpljenjem dočeka i gricka nekih pola sata, isprazni hranilicu i vrlo rijetko jede to sa poda.
Ja imam osjećaj da on pojede 10% od dobivene količine. Uglavnom, hranilica mu je skoro stalno prazna, a pod pun.
Ako bih htjela da ima sijena u hranilici trebala bih cijeli dan sjediti i puniti je. Šta da radim? :zeko10:
I.B.K.
Kunić
Kunić

Re: Količina sijena u zeki i oko zeke?

PostPostao/la sanjita » pet ožu 30, 2012 19:07 pm

Za pocetak ako ikako mozete probajte nabaviti domace sijeno,jer vjerujem da vam je izmedju ostalog i zao bacenog skupog sijena koje se kupuje po pet centrima dok drugdje mozete nabaviti cijelu balu za 20 kuna pa ako i koja grancica ostane ne pojedena,nije velika steta....mislim da ce vise uzivati u njemu i vise ga jesti,pokazalo se da zbilja obozavaju domace sijeno. A oni inace rade nered po svojoj gajbi onako kako njima pase.Mozda da mu probate staviti sijeno u jedan dio gajbe na dno ili negdje vani (jel provodi vrijeme van gajbe?) pa nece imat potrebe pobacat sve na pod kaveza i mozda ce ovako zahvatit koju slamcicu sijena viska. Meni su osobno te hranilice gnjavaza.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la I.B.K. » pet ožu 30, 2012 20:34 pm

Probaću postaviti negdje u čošak kaveza, toga se nisam sjetila. Hvala.
radim na tome da nabavim domaće sijeno, za sad smo na Vitakraftu.
Evo baš sam mu sad dala karton od toalet papira napunjen sijenom da se igra/jede van kaveza. Opet isto....vidim da je gladan jer je jedva dočekao da dobije ali je pojeo vrlo malo, ostatak razbacao okolo.
Meni se ta hranilica činila baš praktičnom. Kod mene je izvan kaveza, zakači se s vanjske strane pa to onda zeko izvlači iznutra i gricka.
Ne znam, imam osjećaj da je jadan staaaalno gladan, ali ja jednostavno ne mogu praktično izvesti da mu punim hranilicu konstantno 24 sata. Kada čuje šuškanje kese sa sijenom poludi i onda pojede tri slamke :(
I.B.K.
Kunić
Kunić

PostPostao/la Fiffy » pet ožu 30, 2012 22:24 pm

jede li on ista drugo osim sijena? pelete npr?
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lady Stardust » pet ožu 30, 2012 22:35 pm

treba jesti i suhu hranu a ne samo sijeno

obicno ne vole jesti kad im je ''zmazano'' tako da mu dodaj kad god mozes i nek ima u izobilju

i obavezno i suhe hrane, mora jesti jer je jos beba - uzmi mu prestige ili za bebe ili rebalance
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la I.B.K. » sub ožu 31, 2012 15:50 pm

Pelete nažalost još nisam našla. U pet centrima ih nema, tražila sam i u velikim prodajnim centrima gdje ih pretpostavljam prodaju kao biogorivo ..... ali nema. Htjela bih ih stavljati i u wc ali mi nije jasno ako ih zeko i jede i piški po njima kako da postignem da stoje u wc-u i upijaju urin a da ih on ne pojede?

Što se tiče suhe hrane, to sam ja nešto onda pobrkala :( jer sam shvatila do 5-6 mj samo sijeno...a to se nije odnosilo na suhu hranu već na zelenje. OK, uvodimo suhu hranu :zeko2:

Hvala vam........puno........sve za sreću i lagodan život Jurice (koji redovno pukušava izvesti kompletan zecoples ali ga laminat malo obeshrabruje)....... :zeko3:
I.B.K.
Kunić
Kunić

PostPostao/la Fiffy » sub ožu 31, 2012 16:50 pm

obavezno kupiti hranu, zato je zeko stalno gladan...sijeno je super i ok je da ga puno jede i za zubice i za stomak, ali ima malu nutritivnu vrijednost i pored sijena zeko treba jos nesto..do 5-6 mj to je suha hrana a kasnije se onda manje-vise zamjenjuje sa povrcem...

najbolje da uzmes ovu hranu http://www.fressnapf.de/uploads/media_i ... ium_xl.jpg
ili ovu http://www.swiatkarm.pl/public/foto/pro ... 203239.jpg

Najbolje je da mu dajes 3-4 jusne zlice te hrane na dan...i nadam se da ima svjezu vodu stalno dostupnu.

ako ti sta nije jasno, slobodno pitaj.
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la I.B.K. » ned tra 01, 2012 8:29 am

OK, hvala.
Kako se čovjek može prevariti! Čitala, čitala i na kraju pogrešno shvatila. Zbunile me slike prekrasnih zeka :)

A mogu li ja njemu ako slučajno ne nadjem ovakvu hranu sama osušiti jabuku, koru od jabuke i mrkvu?
Svježu vodu ima naravno
I.B.K.
Kunić
Kunić

PostPostao/la Fiffy » ned tra 01, 2012 9:53 am

koru od jabuke ni slucajno...a jabuku i mrkvu mozes, ali to se daje samo kao poslastica, a ne kao obrok..
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la I.B.K. » pon tra 02, 2012 17:34 pm

Dala mu jučer 1 kašiku suhe hrane i jedan režanj suhe mrkve......danas ima malo mekše, crnje i manje kuglice, jel to OK? Mislim da nema proljev, guza mu nije prljava, ali su se te kuglice razmrljale po sijenu u WC-u, vjerovatno je sjedio na njima
Da li da mu dadnem i danas 1 kašiku ili?
I.B.K.
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zec Vice » pon tra 02, 2012 18:02 pm

pa naravno!svaki dan!
kunic ne zivi samo od sijena,zivi i od druge hrane.
on je jos mali tako da ne smije jesti svjeze,ali mora jesti puno!1 zlicu suhe hrane ujutro ako ti se cini malo onda i navecer. sijeno mora biti kvalitetno i uvijek dostupno,ako mu se jede,jest ce.i jos uz to tu suhu mrkvu mu daj kao poslasticu,najbolje popodne.
voda svijeza takodjer mora uvijek biti dostupna.
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » pon tra 02, 2012 18:07 pm

I.B.K tako malom zecu jedna zlica hrane nije dovoljna...nemoj stedit na tome,napuni mu zdjelicu i prati kako ce jesti sijeno...zeko je jos u razvoju i slobodno mu daj hranu,samo to bi trebali bit kvalitetni peleti ne mjesavina kojekakvih zitarica.....ako vidis da jede manje sijena,daj mu malo manje hrane al jedna zlica hrane za zeku od 2 mjeseca je puno premalo...sto se tako bojis davat mu suhu hranu? :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la I.B.K. » uto tra 03, 2012 16:45 pm

Ma ne bojim se, samo sam pitala da li je normalno da su mu kuglice sada PUNO mekše. Koliko sam ja shvatila prelazak s jedne na drugu vrstu hrane ne treba da bude nagao pa mi se činilo logično da ga ne zatrpam odmah sa pola kile suhe hrane :)
Jede i sijeno, možda malo manje nego dok je dobivao samo sijeno. Dajem mu jednu kašiku ujutro, jednu uveče a hrana je Versele laga "Cuni crispy". + malo suhe mrkve kao poslasticu dok se igramo navečer :)

Planiram mu davati 3-4 kašike suhe hrane dnevno za 2-3 dana...naravno, ako vidim da mu je stolica OK

Hvala svima na savjetima
I.B.K.
Kunić
Kunić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan