Skotna kunica i kastrirani mužjak

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

Skotna kunica i kastrirani mužjak

PostPostao/la Mija123 » čet tra 12, 2012 17:54 pm

Pozdrav,

Čitam ovaj forum već dugo i pokupila sam mnogo korisnih savjeta ali sad imam veliki problem. Naime imam ženku patuljastog kunića
te mužjaka ovnolikog. Mužjak je kastriran, prošla sam kroz cijelu fazu upoznavanja i sve je prošlo super. Kuniće svaki dan puštam po par sati u ograđeno dvorište. Prije 15-ak dana u dvorištu sam našla susjedovog mužjaka.(dan danas mi nije jasno kako). Uglavnom, pošto moja ženkica još uvijek nije kastrirana strah me da nije oplođena. Pošto ih nisam uhvatila na djelu, nadala sam se da nije bilo ništa, ali nažalost primjetila sam lagane znakove agresije s njene strane pa me strah da ipak nije skotna. Dosta sam se informirala što se same trudnoće i okota tiće, ali ipak imam par pitanja:

1.Smijem li ostaviti mužjaka sa njom tijekom okota, dojenja i kasnije.Čitala sam da mužjak neće naštetiti bebama, jedino može ponovno oploditi ženku, ali s obzirom da je moj kastriran mogu li ih ostaviti skupa? Tako su vezani, žao bi mi ih bilo razdvojiti...

2.Susjedov kunić nije patuljasti, nego veća pasmina, pa me strah hoće li s eventualnim bebama biti sve u redu?
Mija123
Kunić
Kunić

Re: Skotna kunica i kastrirani mužjak

PostPostao/la Zec Vice » čet tra 12, 2012 18:22 pm

ako susjedov kunic nije kastriran,vrlo je moguce da je skotna.
Zec Vice
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » čet tra 12, 2012 20:13 pm

moguce je da je ostala skotna..zeke inace nikada ne bi trebalo pustat bez nadzora pa ni u ogradeno dvoriste..kako je muzjak velike pasmine moglo bi biti kobnih posljedica..kontaktirat cu cure koje imaju veceg iskustva s trudnocom kunica, ali mislim da bi bilo dobro, neka me ispravi netko, da odes veterinaru pa ako je skotna i ako je moguce da ju sad steriliziraju i time prekinu trudnocu..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mija123 » čet tra 12, 2012 20:47 pm

Super, hvala, ajme sad me hvata panika! A da li je moguća ta varijanta da se ona sterilizira i spriječi okot? p.s. kunić susjedov, onako od oka ima sigurno 1, 1.5 kg više od nje...
Mija123
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » čet tra 12, 2012 21:00 pm

Lako moguce da je skotna, nisi ih trebal vidjeti zajedno jer to traje par sekundi i gotovo. Kako se inace ponasala? Jel bjezala od tog muzjaka ili se druzila?

Koja je pasmina taj drugi? KOliko je cura teska i koje je gradje, daj sliku

Ako ju je spario imas potencijalni veliki problem i moras jako paziti 30-34 dana nakon susreta, u tom periodu se moze dogoditi okot. Moras pratiti situaciju, ako krene okot i vidis da se imalo muci, kunicu u auto i hitno na veterinarski faks na carski rez - jer se moze dogoditi da ugine i ona i bebe. Ako nisi u Zagrebu odmah nadji veterinara koji ima ikakvog znanja o kunicima, objasni situaciju i dogovori potencijalni hitni carski rez.

Koliko je ona stara, ako je preko godinu dana imas jos jedan veliki problem jer su joj srasle kosti zdjelice i bebe buju tesko van pogotovo u situaciji kad je tata toliko veci.

Ne znam bas da li se sad moze obaviti sterilizacija.

U trenutku kad i malo postane nervozna i agresivna prema svojem decku odvoji ih i pusti bar dva do tri tjedna nakon okota - dok bebe ne izadju iz kotilica i progleaju, minimalno, a i onda ga mozes pustiti samo uz strogi nadzor dok ne vidis ponasanje.

Nju obavezno sterilizirati prilikom carskog reza a i ako nije skotna!!!!
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Mija123 » čet tra 12, 2012 21:36 pm

Hvala, evo bila upravo kod susjeda u panici da izvagamo zečeve. On ne zna koji je njegov pasmina, ali uglavnom ne izgleda kao oni kunići što se uzgajaju za jelo, a opet veći je od moje. Uglavnom kuniće smo vagali u plastičnom transporteru na običnoj digitalnoj vagi pa ne znam koliko je to pouzdano. Moja je sa transporterom teška 1.8 kg, a on 2.7 kg. Inače kunica je navršila 7 mjeseci prije par dana. Zapisala sam datum susreta, danas bi bio točno 16 dan. Iskreno ne znam kako se ponašala sa njime, jer čim sam ga vidjela počela sam ga hvatati.Inače kunići su uvijek pušteni dok ja radim na laptopu u verandi tako da imam nadzor, ali iskreno ovaj put sam ih pustila sigurno jedno pola sata i za po vragu dogodi se ovo!!!

Inače protivnik sam parenja, i zekin dečko je udomljen iz katastrofalnih uvjeta (2 godine nikad puštan iz kaveza)...
A eto držite fige da sve prođe u redu...

p.s. nisam iz zagreba ali imam pouzdanog veterinara koji je kastrirao mužjaka
Mija123
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet tra 12, 2012 23:12 pm

Super kaj je cura mlada od godinu dana..nisam bas shvatila ovo sa transporterima..koliko su onda teski bez transportera? jer moj Nairo ima 2.1 kg, a mrvicu je manji od Moce koja ima 1.5 kg..s tim da su oboje patuljasti..ne bi bilo lose da stavis fotku tvoje zekice i susjedovog zeka mozda bi ti cure mogle bolje savjetovat..pitaj veta jel moze sterilizirat u ranom stadiju trudnoce u slucaju da je tata zec stvarno prevelik

p.s. tek sad vidim da je proslo vec 16 dana..od 10-14 dana se moze opipat jeli zenka trudna :zeko4:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lady Stardust » pet tra 13, 2012 10:05 am

ajde ipak nije sve tak crno :)

Sad izvazi transporter i odbi i onda bus znala koliko su teski.

Kakva uha ima sused? Jel ovnoliki ili obicni? Curka je obicna, uha gore?

Ok, objasni vetu stanje da zna reagirati ako dodje do frke ako treba na hitni carski i prati situaciju, i ako nije skotna, steriliziraj sto prije a ako je steriliziraj ju kad odhrani bebe, za svaki slucaj.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Mija123 » pet tra 13, 2012 11:12 am

Hvala svima!!!
Bili smo kod veta, nije skotna!!! :D
Uglavnom po ponašanju ima bit da prolazi kroz lažnu trudnoću, naručili smo se za sterilizaciju,valjda će sve dobro proći.
Stavim slikice sretnog para nakon oporavka...
Mija123
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pon tra 16, 2012 18:14 pm

jel radio ultrazvuk? jer koliko sam citala nakon onog perioda navodno se ne moze znat :huh:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Natrag na Zeko Podmladak

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan