Cudna mokraca

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Cudna mokraca

PostPostao/la suncokret » sub stu 24, 2007 20:17 pm

Dobila sam zeku ikoji je star oko 2 mjeseca. malo po malo je naucio piskiti u stelju (uglavnom uvijek, nekad bi se zaboravio pa bi se popiskio vani) i sve je bilo u redu, do prije 3 dana kad je poceo piskit svugdje. :sad:
naime, ogradila sam mu jedan dio stana da može slobodno šetat, i ima 3 dana piski tu po svom "dvoristu" i to dosta cesto. a uz to, mokraca mu je mutna. neznam vise sto da radim jer sam mu cak i morala stavit kartone svugdje gdje seta koje moram mijenjat svakih sat-dva.
danas sam ga zatvorila u kucicu na sat, dva i nije nikako piskio, a cim je izasao vani obavio je to u sat vremena cak 2-3 puta.

zahvaljujem na bilokakvom odgovoru
suncokret
Kunić
Kunić

PostPostao/la ninocka » sub stu 24, 2007 20:28 pm

puno se pisalo o problemu s wc-om. na žalost dugo traje da ih se navikne da budu uredni, a i onda imaju svoje momente. što ih jače lupaju hormoni veća je šansa da obilježavaju teritorij.
postavi mu jedan wc vani i to tamo gdje najčešće piški. možda ga prihvati pa si riješila problem :wink:

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » sub stu 24, 2007 20:34 pm

Kako mutna? Što zeko papa?
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la suncokret » sub stu 24, 2007 20:43 pm

ninocka nisi me shvatila. mene muci to sto je on naucio gdje obavljat nuzdu, ali se u jedan dan sve okrenulo.

simba neznam kako bi to opisala, ali nije bistra, nego mutna, pomalo cak bjelkasta (onako ko kad mlijeko prolijete). dajem mu onu hranu za kunice sto se kupi i sijeno. nikakvo svjeze voce ili povrce jer je jos malen.
suncokret
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sub stu 24, 2007 21:14 pm

Koju hranu? Možda ta hrana sadrži previše kalcija pa tako izbacuje višak. A to što se sve u jedan dan preokrenulo neka te ne zabrinjava previše, samo mporaš strpljivo i dalje provoditi svoju volju jer oni inače jako lako okrenu stvari u svoju korist ;)
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la ninocka » sub stu 24, 2007 22:07 pm

suncokret je napisao/la:ninocka nisi me shvatila. mene muci to sto je on naucio gdje obavljat nuzdu, ali se u jedan dan sve okrenulo.

skužila sam što si rekla. stvar je u tome da je to tak s zekanima ponekad. to što znaju gdje je wc, ne znači da će i otići u njega :wink:
ti imaš jako malog zeku koji će još proći kroz faza. mogao bi postati s vremena na vrijeme jako neuredan, pa nevjerojatno uredan...
vidjet ćeš kad hormoni proradi. rijetko je koji zeko doslijedno uredan :)

mokraća je vjerojatno bijela od kalcija.
ako se zeko ne napinje dok piški i ako ne vidiš da ga nešto boli sve je ok. možda treba pročitati sastav na hrani, ali višak kalcij se često izbacuje urinom.
nije za zabrinuti se ako nije prečesto i pregusto. hrana za male kuniće često ima više kalcija jer im je potreban za rast i razvoj
:wink:

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Charlie » sub stu 24, 2007 22:15 pm

Često je kod beba takva mokraća, baš zato što ne jedu zeleno
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » sub stu 24, 2007 23:30 pm

Kod kunića nije ništa neobično ako je mokraća mutnija. Kod zdravog zeke se višak kalcija izlučuje mokraćom. A dok zeko raste, bolje je da dobije više kalcija u hrani nego što mu je potrebno, nego manje. Kalcij je jako važan za rast kostiju i zubića.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan