nema problema

evo ti odmah mali uvod

a kad nabavite akvarij, možemo proći kroz sve detalje. e da sam barem ja imala nekog tko bi mi ispočetka sve objasnio i uputio me, uštedjela bih gomilu vremena, živaca i novaca
pretpostavljam da želite slatkovodni akvarij - u principu ni ne savjetujem morski prije iskustva sa slatkom vodom iako se i to može, naravno. al morska akvaristika je skup sport. VRLO skup sport, točnije. za 150 litara mora bi trebali pljucnuti... ah, otprilike pet-šest-osam

tisuća kuna
dakle, slatka voda
odmah da naglasim:
apsolutno ne preporučujem plastično bilje, dvorce, ronioce, mrtvačke lubanje, bude, amfore, krokodile koji ispuštaju balončiće, škrinje s blagom, crveni/plavi/šareni šljunak, pozadine s uzorkom cvijeća/djeda mraza/nebodera i slične krasote

koje se mogu naći u akvarijima (a u čemu amerikanci prednjače

)
vidi ovaj horor:

a vidi OVO

lik je stavio
plastični "koraljni greben" i onda u to zlatne ribice!!

no dobro. to NE želite, vjeruj mi!
ono što želite je akvarij s živim biljkama - osim što su prekrasne, zdrave su i za ribice i za cijeli tvoj mali ekosustav.
sad kad to znamo

, idemo dalje.
odmah na početku trebate odlučiti želite li toplovodni/tropski akvarij (tropske ribice) ili hladnovodni (zlatne ribice) jer su oprema i postav akvarija prilično različiti.
recimo, ja stvarno obožavam zlatne ribice ali one su mala gamad s kojom možeš slobodno zaboraviti ikakve biljke osim par vrsta (ove koje su u mom akvariju plus još možda vrsta-dvije) jer zlatice sve ostale biljke s guštom pojedu
ako ste se, dakle, odlučili za tropski akvarij (a većina akvarista kreće s tropskim), dalje trebate odlučiti želite li džunglu
šarenih biljaka ili ćete se zadovoljiti s manje zahtijevnim biljkama. i, naravno, bilo bi poželjno unaprijed znati kakve ribice želiš jer neke traže specifične uvjete i specifično bilje i vrstu podloge. recimo, koridorasi i zeleni "tepih" ne bi išli zajedno jer korijima treba pijesak po kojemu će rovati...
ako želite fensi obojane biljkice, recimo ovako nešto:

morate se pripremiti na opsežne poljoprivredne radove

jer ovakvi postavi zahtijevaju svakodnevnu njegu, brigu, gnojenje, čupkanje, šišanje, dodavanje co2 i svašta nešto u tom smislu. da ne govorim da će trebati i puno više svjetla (čitaj: novaca

) i kojekakve fensi podloge i supstrati i čudesa.
mnogima (ne i meni

) manje lijepo ali zato puno jednostavnije, jest posaditi spororastuće i/li nezahtijevno bilje.
i s njim se, uz malo mašte, mogu dobiti zgodni postavi:

a vidi ovog genijalca, samo s par grana i nešto malo mahovine dobio je, po meni, vrlo efektan i zgodan akvarij:

enivej, u slučaju jednostavnijih biljaka, stvar postaje - logično - prilično laka za održavanje.
evo, recimo, ovaj moj sa zlaticama je fakat... ma čak me sram i reći koliko (ne) brinem za njega

: u zadnjih šest mjeseci sam možda dva ili tri puta promijenila malo vode i - to je to! ništa više! nema čupanja, nema gnojenja, nema šišanja, čak niti ne brišem stakla iznutra

- ma ništa, samo hranim ribice i igram se s njima i uživam
a prije sam imala tropski s tim šarenim korovom unutra i izluđivalo me koliko je tu posla bilo - neš ti opuštajućeg hobija kad stalno moraš nešto petljat po njemu, pa se stalno ždereš zbog algi

i preraslih biljaka i svega nečega
okej, i to je ispočetka zanimljivo al meni je dosadilo za par mjeseci...

i onda sam si složila akvarij za ljenčine - zlatne ribice, anubiasi i valisneria i bog te veseli
bottom line - proguglajte malo slikice akvarija i vidjet ćete šta će vas najviše privući - dutch džungle, iwagumi jednostavnost, nature ljepotice... pa kad se odlučite, možemo dalje...
a možda vam se svide i ciklidi, u kojem slučaju možeš zaboravit sve što sam tu natrkeljala i u tank naprosto ubacit kamenje koje nađeš pored ceste i to je to
evo jedan ciklidni tank:

a onda jednog dana, kad skupite iskustva i znanja i kad se navučete na akvaristiku (a slabo da znam nekoga tko se NIJE navukao kad jednom krene

), možda vam dođe da napravite i nešto ovako

... drveće, drveće, drvećeeee:

eto, za sad.