malo jezero, još manji ocean i još par kapi vode

Imate još ljubimaca osim uhatih stvorenja? Upoznajmo se :)

Moderator/ica: vini

malo jezero, još manji ocean i još par kapi vode

PostPostao/la frka » čet ruj 09, 2010 11:39 am

moja voda... :blush:

zlatne ribice su prepredivna bića - strašno su zanimljive i zabavne i pametne i svašta ih se da naučiti a jedna od moje tri se obožava maziti :D - da, maziti! svaki put kad stavim ruku u akvarij, odmah dopliva i uvuče mi se u šaku i čeka da ju češkam po pupici :zeko3:

akvarij ima 115 litara i za sada im je to dovoljno ali dogodine ću ih preseliti u duplo veći... zlaticama treba PUNO prostora jer mogu narasti jako velike (i živjeti jako dugo - na desetke godina)... ove kugle od dvije-tri litre u kojima obično viđate zlatne ribice su mučilišta i trebalo bi ih zakonom zabraniti! :ljut:

slika

slika

slika

a evo i moje malecko mooooooooreeeeeeeee :zeko3:
e to je pak čista droga!! :D u stanju sam sjedit ispred ovog akvarija doslovce po pet sati u komadu i samo buljit i buljit :blink: jer su ta morska bića toliko nevjerojatno lijepa kao da nisu s ovoga svijeta! :ujea:

slika

slika

slika

šteta što postoji to ograničenje u veličini slike jer se na ovak malim fotkama ništ ne može vidjeti :sad: ustvari to se općenito na fotkama ne može vidjeti jer se pola boja izgubi a o prekrasnom lelujanju koralja u vodenoj struji da ne govorim...

osim ova dva akvarija, imam i još jedan malecki tropski al nemam njegovu sliku :huh: i brdo kojekakvih kugli ;D

ovo su kugle od deset i dvadeset litara i u većoj je jedno vrijeme živio crveni betan (ponavljam, radi se o dvadeset litara a ne o uobičajenih dvije-tri):

slika

a u ovoj (također 20 litara) žive pužići :P :)

slika

eto, sve sam vam pokazala! :D :blush:
Zadnja izmjena: frka; pet sij 28, 2011 16:31 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
frka
Zekonja
Zekonja

Re: malo jezero, još manji ocean i još par kapi vode

PostPostao/la zeko Simba » čet ruj 09, 2010 11:45 am

Svaka čast, predivno je :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la frances » čet ruj 09, 2010 12:24 pm

ajme koja ljepota!
daješ instrukcije?
dragi i ja smo opčarani ribicama i biljem, ali neznamo ništa o tome..
našli smo nekoga tko bi nam napravio akvarij od oko 150L pa bi krenuli sa akvaristikom.
pa ako si voljna dati neke osnove mi bi te rado poslušali jer ovo što ti imaš je prekrasno :)
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la frka » čet ruj 09, 2010 16:09 pm

nema problema :) evo ti odmah mali uvod :D a kad nabavite akvarij, možemo proći kroz sve detalje. e da sam barem ja imala nekog tko bi mi ispočetka sve objasnio i uputio me, uštedjela bih gomilu vremena, živaca i novaca :sad: :D

pretpostavljam da želite slatkovodni akvarij - u principu ni ne savjetujem morski prije iskustva sa slatkom vodom iako se i to može, naravno. al morska akvaristika je skup sport. VRLO skup sport, točnije. za 150 litara mora bi trebali pljucnuti... ah, otprilike pet-šest-osam :hm: tisuća kuna :rolleyes:

dakle, slatka voda :)

odmah da naglasim: apsolutno ne preporučujem plastično bilje, dvorce, ronioce, mrtvačke lubanje, bude, amfore, krokodile koji ispuštaju balončiće, škrinje s blagom, crveni/plavi/šareni šljunak, pozadine s uzorkom cvijeća/djeda mraza/nebodera i slične krasote :belj: koje se mogu naći u akvarijima (a u čemu amerikanci prednjače :rolleyes: )

vidi ovaj horor:

slika

slika

a vidi OVO :omg: :omg: lik je stavio plastični "koraljni greben" i onda u to zlatne ribice!! :omg: :belj: ;D

slika

no dobro. to NE želite, vjeruj mi! :P
ono što želite je akvarij s živim biljkama - osim što su prekrasne, zdrave su i za ribice i za cijeli tvoj mali ekosustav.

sad kad to znamo :wink: , idemo dalje.

odmah na početku trebate odlučiti želite li toplovodni/tropski akvarij (tropske ribice) ili hladnovodni (zlatne ribice) jer su oprema i postav akvarija prilično različiti.
recimo, ja stvarno obožavam zlatne ribice ali one su mala gamad s kojom možeš slobodno zaboraviti ikakve biljke osim par vrsta (ove koje su u mom akvariju plus još možda vrsta-dvije) jer zlatice sve ostale biljke s guštom pojedu :P

ako ste se, dakle, odlučili za tropski akvarij (a većina akvarista kreće s tropskim), dalje trebate odlučiti želite li džunglu šarenih biljaka ili ćete se zadovoljiti s manje zahtijevnim biljkama. i, naravno, bilo bi poželjno unaprijed znati kakve ribice želiš jer neke traže specifične uvjete i specifično bilje i vrstu podloge. recimo, koridorasi i zeleni "tepih" ne bi išli zajedno jer korijima treba pijesak po kojemu će rovati...

ako želite fensi obojane biljkice, recimo ovako nešto:

slika

slika

slika

morate se pripremiti na opsežne poljoprivredne radove :D jer ovakvi postavi zahtijevaju svakodnevnu njegu, brigu, gnojenje, čupkanje, šišanje, dodavanje co2 i svašta nešto u tom smislu. da ne govorim da će trebati i puno više svjetla (čitaj: novaca :rolleyes: ) i kojekakve fensi podloge i supstrati i čudesa.

mnogima (ne i meni :P ) manje lijepo ali zato puno jednostavnije, jest posaditi spororastuće i/li nezahtijevno bilje.
i s njim se, uz malo mašte, mogu dobiti zgodni postavi:

slika

slika

slika

slika

a vidi ovog genijalca, samo s par grana i nešto malo mahovine dobio je, po meni, vrlo efektan i zgodan akvarij:

slika

enivej, u slučaju jednostavnijih biljaka, stvar postaje - logično - prilično laka za održavanje.
evo, recimo, ovaj moj sa zlaticama je fakat... ma čak me sram i reći koliko (ne) brinem za njega :D : u zadnjih šest mjeseci sam možda dva ili tri puta promijenila malo vode i - to je to! ništa više! nema čupanja, nema gnojenja, nema šišanja, čak niti ne brišem stakla iznutra :P - ma ništa, samo hranim ribice i igram se s njima i uživam :)

a prije sam imala tropski s tim šarenim korovom unutra i izluđivalo me koliko je tu posla bilo - neš ti opuštajućeg hobija kad stalno moraš nešto petljat po njemu, pa se stalno ždereš zbog algi :ljut: i preraslih biljaka i svega nečega :lud:
okej, i to je ispočetka zanimljivo al meni je dosadilo za par mjeseci... :dragonn-ccc-e: i onda sam si složila akvarij za ljenčine - zlatne ribice, anubiasi i valisneria i bog te veseli :P

bottom line - proguglajte malo slikice akvarija i vidjet ćete šta će vas najviše privući - dutch džungle, iwagumi jednostavnost, nature ljepotice... pa kad se odlučite, možemo dalje... :blush:

a možda vam se svide i ciklidi, u kojem slučaju možeš zaboravit sve što sam tu natrkeljala i u tank naprosto ubacit kamenje koje nađeš pored ceste i to je to :D
evo jedan ciklidni tank:

slika

a onda jednog dana, kad skupite iskustva i znanja i kad se navučete na akvaristiku (a slabo da znam nekoga tko se NIJE navukao kad jednom krene :lud: ), možda vam dođe da napravite i nešto ovako :) ... drveće, drveće, drvećeeee:

slika

slika

slika

slika

eto, za sad.
:D
frka
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la jolanda » čet ruj 09, 2010 20:28 pm

nemam rechi... SAVRSHENSTVO :)

dechko planira da pochne da se bavi akvaristikom, pa cu mu dati da pogleda ovo, prelepo :)
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » ned ruj 12, 2010 18:20 pm

Ajme krasno mi je ovo..samo meni se ne bi dalo brinuti za to tako da nista od ribica :D ..jedino da si onakvu krasnu kuglu negdje stavim..ali praznu :D
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la pudding » pon ruj 20, 2010 15:13 pm

wow!
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la kristinans » pon lis 04, 2010 6:28 am

prelepo je zaista :bravo:
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » pet lis 15, 2010 17:16 pm

krasno :)

dok sam ovo citala vec sam vizualizirala gdje staviti akvarij :blink: :D

idem googlat :))
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ivana jožić » sri pro 22, 2010 0:08 am

pozdrav može pitanje frka muž za rođoš dobio zlatne ribice i akvarij mali no mi se odlučili za veći i u njega utrpali kamenčiće i umjetnu travu. rekli nam u et centru da im uzmemo filter i pumpicu za zrak i to jesmo plus čistaće od kojih su nam uginila dva. e sad koje žive trave im uzet i unatoć svemu vodu im moramo mjenjat svaki mjesec dana ,možda i manje jer prasci ju toliko isprljaju (4 ribice + 3 čistaća). početnici smo u tome a svaki savjet dobro dođe. :zeko10:
ivana jožić
Zečić
Zečić

PostPostao/la bunnyema » sri pro 22, 2010 0:21 am

:bath1: WOOOW.. kako uspijevas u Zg odrzavati tako prekrasan morski akvarij?
slikaslika
22 roochack.com
bunnyema
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la bibika » sri pro 22, 2010 1:29 am

:ujea: akvaristika - moja ljubav. imala sam (mislim) tri x akvarij i svaki puta sam ga uspjela razbiti prilikom čišćenja. obožavam ga u spavaćoj sobi, ali - i bilo gdje - smiruje neopisivo. :bibica: :bibica: :bibica:
bibika
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la martina » sri pro 22, 2010 15:40 pm

:ujea: akvarij je prekrasan...nemam rijeci...zadivljena sam... :ujea:
R.I.P. Slatkica :(
Lijepo spavaj najdraze moje...puno te volim...
martina
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la cupili » sub sij 01, 2011 11:51 am

Predivno... :ujea:
cupili
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekoslav123 » uto sij 04, 2011 10:15 am

Prekrasno..svaka čast :D