Pika- zubi, napad

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Pika- zubi, napad

PostPostao/la borx » sub sij 04, 2014 20:50 pm

Pozdrav svima, opet mi :p

Tema je ponovo Pika, posto je Piki sad vec jedan veliki i potpuno zdrav zec :)

Ono naduveno oko smo sredili sa kapima i vidcem, ona sad ima 5 meseci, e sada sam juce primetio zube koji izgledaju ovako http://imageshack.com/a/img809/3653/8iuu.jpg
Ne znam da li se sa slike i koliko vidi, ali u poredjenju sa Pikijevim zubima koji su savrseni Pikini mi izgledaju preraslo, kao i da je levi zub malo duzi i nakoso... takodje ima kao linijicu od 1-2mm onako belog pri dnu zuba, kao diskoloracija, odnosno, kao da tu zub nije providan, ne znam kako bih blize objasnio, vidi se na slici kada se zagleda.

Pitanje je, sta raditi? Jede normalno, dobija seno. Da li mislite da ce uz neko pojacano grickanje da se to poravna i potroši ili mora na sečenje?

Problem broj 2- pre nedelju dana otprilike, imala je nekakav napad. Samo se srusila u kavezu, zadnje noge ispruzila, pokusavala da se vuče na prednjim, oči na pola, kao da jedva ima snage, toliko je ozbiljno izgledalo da sam mislio da umire. Nije isto ali je izgledalo priblizno ovome http://www.medirabbit.com/EN/Neurology/ ... ra%203.jpg To je trajalo 20ak sekundi, otvorio sam kavez i nekako je izasla napolje i sledecih 3-4 minuta je bila kao pijana, teturala na levo, kao da ce svakog trenutka da se prevrne i nakon toga apsolutno normalna. Kroz 20 minuta je bila kod veterinara (Vlada iz NS) koji je po mojoj prici pretpostavio da je epilepsija, rekao da pratimo da li ce opet i koliko cesto da se desava, pa cemo da vidimo sta i kako. Ja od tada, kao ni pre toga nisam video da joj se to desilo, s time sto mi nije ceo dan pred ocima tako da realno to moze da se desi, a da ja i ne vidim... Prosto, zanimaju me misljenja po ovom pitanju iskusnijih sa foruma. :blink: Da li ima i minimalnih sansi da je ne-daj-Boze E.Cuniculi? :/

Hvala svima unapred i zaista imam potrebu da se zahvalim svim ucesnicima foruma, pogotovo "znalcima" jer da nije ovog foruma, saveta i iskustava sa njega, sve bi bilo mnogo mnogo teze za ljude koji imaju kunice jer je veterinarska "podrska" ovde kod nas prilicno oskudna, iako veterinara Vladu kod kojeg ih ja vodim smatram jednom od boljih solucija po pitanju kunica.

Pozdrav svima i srecna Nova! :D
borx
Kunić
Kunić

Re: Pika- zubi, napad

PostPostao/la zeko Simba » ned sij 05, 2014 15:49 pm

Može biti i e. cuniculi i nije to tako strašno jer se može izliječiti terapijom Panacura u roku od 28 dana
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la borx » ned sij 05, 2014 16:45 pm

Pa da li preduzeti terapiju ovako nakon jednog ovog napada ili pricekati ako se eventualno ponovi? Kazemsamo jednom sam video se takav napad desio, pre nekih 10ak dana, od tada ne...
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon sij 06, 2014 19:33 pm

Zubići možda nisu savršeni, ali po ovoj fotki ne bih rekao da je tu nešto zabrinjavajuće. Pravilna prehrana i nadam se da će biti OK.

E.cuniculi... može biti i ne mora biti. Pročitaj još i tekst ovdje:
viewtopic.php?f=3&t=152

Od terapije eventualno Panacur, ali ne bih za sada inzistirao na tome. Čuvaj ga neko vrijeme od stresnih situacija (podizanje u ruke ili slično, ako to ne voli) i promatraj stanje.
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la borx » pon sij 06, 2014 20:03 pm

Tako sam i ja mislio, a to je generalno bila i neka preporuka veterinara... Hvala puno zeko_Jurice!
borx
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lilo » čet sij 09, 2014 1:32 am

Zubi su u refu u potpunosti!ne dirajte nista,nemaju svi kunici identicne zube.kunicu sa napadajima tetirajte protiv usnih sugaraca.
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan