8 mjeseci je ok starost za zahvat zečice.
Budući da ide popodne mislim da večeras još može normalno jesti, samo ipak smanjiti pelete i voće/povrće, a od sutra neka papa samo sijeno i ima vodu stalno na raspolaganju. Znači cijelo vrijeme neka ima sijeno dostupno, mora jesti. Nije kao kod ostalih životinjica da idu natašte.
Nakon zahvata, svakako je utopliti i kako bude pomalo dolazila k sebi, treba je često nutkati zelenim (list mrkve, peršina, radić, maslačak, stolisnik), to će najvjerojatnije prvo htjeti jesti, i piti će dosta vode... Kasnije će htjeti i sijeno, a pelete zadnje.
Većinu vremena će provoditi u kokoš pozi jer će je dosta boljeti. Nije loše da je u zamračenom, a svakako neka ima svoj mir i Ljubu kraj sebe. To svakako pomaže u oporavku... Treba vidjeti s veterinarom, u pravilu idući dan dobiju još jednu inekciju, a na skidanje šavova idu za cca 8 dana.
Oporavak traje duže nego kod dečki, mislim da je moja Medi tek četvrti dan bila poprilično dobro, ali to je individualno kod svakog zeke... Mislim da je bila ona stara nakon tjedan dana.
I za kraj još jedna informacija o kojoj vrijedi razmisliti...
U našem slučaju je bilo opsadno stanje, činilo mi se da doma imam vraga, a ne zeca, bile smo lude i ona i ja, a kulminiralo je lažnom trudnoćom i gnijezdom. Nakon što sam se raspitala o tom njenom ponašanju dobila sam savjet da je što se tiče sterilizacije bolje pričekati da to ludilo malo prođe, da se zekica malo smiri, barem 10-ak dana, a još bolje i duže... Znala sam da je na vrhuncu kad je počela raditi gnijezdo, a nakon toga se počela smirivati, tako da sam barem to mogla procijeniti. Razlog za čekanje je slijedeći, naime razina hormona u tijelu je izrazito visoka i zahvat u tom trenutku se ne preporuča iz razloga što bi se trenutno prekinuo dotok tih hormona (slično menopauzi), a to znači šok za organizam, moguće je čak stanje slično depresiji.
Nije mi bila namjera nikoga prestrašiti ovime, ali ima neke logike i vrijedi razmisliti o tome.
Puse Lokvi i želimo joj super brzi oporavak!