Učenje kunića na WC

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Učenje kunića na WC

PostPostao/la tarra » pon lis 22, 2007 11:04 am

Za bebe, kad dođu sa cca 2 mjeseca što je najbolja starost za odvajanje od majke:čak bih preporučila da prvih mjesec dana kunić bude u kavezu (naravno ne 100% vremena,ali što češće),koji ako je solidno velik, bude takvim majušnim zekanima pravi raj,itekako dovoljno velik uspoređujemo li njegove proporcije sa onim kaveza,u ranim danima života.

Preporučam to zato,jer ga je u tom periodu važno naučiti da bude uredan i ide na wc:tako će,kada odraste ,moći biti stalno vani jer je naučio onaj najvažniji korak koji mu to omogućava.Zato mislim da je "zatvor" koji to u biti za bebača neće niti biti,dovoljno isplativ :)

Tekst vrijedi i za one,koji imaju bebe svoje kunice,te ih radi lakšeg udomljavanja žele učiniti urednima.Jer iako će kod vas (u kojoj god skupini se našli-novog vlasnika ili uzgajivača) biti zatvoreni češće nego biste htjeli prvih tjedana,zamislite sreće ako će ostatak života radi urednosti moći šetati po sobi ili cijelom stanu!

Evo metode kako u toj situaciji naučiti već bebu da bude uredna:
Oni piške i kakaju svugdje,pa treba stavljati odmalena-od prvog dana, čak izlaska iz gnijezda ako je to slučaj-,
na njihove lokvice sanipet/piljevinu,za što se već odlučite,a majušne kuglice pospremate na istu hrpicu koju ostavite da stoji neko vrijeme,bar 12 sati. U međuvremenu se možda čak skupi nekoliko takvih hrpica u kavezu.

Nakon primjerice 5-7 dana takvog reagiranja,ponovljanjem postupka posipanja te nakon što se hrpice malo osuše i odstoje, polako te iste hrpice sa sredine kaveza tj otkud su prvotno stvorene, gurkate ,uz najbliži rub kaveza. Nakon ponovno par dana,recimo opet 5-7 (netreba žuriti),ponavljate sve isto ali više ne gurate hrpice samo uz najbliži rub nego lagano,onako lukavo :P i uz najbliži ugao kaveza.Tako možete u tom periodu imati i po par (2-3 ) ugla ispunjena,no i dalje posipajte novonastale lokvice po gajbici. Pazite da zeko cijelo to vrijeme ne obavlja isto to u svojoj kućici gdje ne vidite,što je lako moguće.

Sad smo već negdje u 3.tjednu što je kunić kod vas.Pred njegov kraj,te 2-3 hrpice iz različitih uglova koncentrirajte u 2 pa u jedan ugao koji zeko izabere,i dalje pokrivajući eventualne lokvice neštašnog zeke,te nakon sušenja gurnite u jedini preostali kut. No ,on bi već trebao osjećati potrebu da se služi formiranim hrpicama u uglovima/1 uglu,i kada to shvati a trebao bi čak nakon mjesec dana,spreman je polako napuštati svoj kavezić i vraćati se u njega kako bi lokvice bile na za to i predviđenom mjestu :)

Dodatak: ispod hrpica svaki put nakon njihovog pomicanja preporučam obrisati mokrom krpom kako bi u potpunosti uklonili miris.Zeko bi na ovu metodu trebao reagirati jer od prvotnog posipanja lokvica i pomicanja kuglica na isto mjesto,počinje detektirati miris urina zajedno s mirisom piljevine/sanipeta te će ga wc formiran na 1 mjestu mirisom te kombinacije,kasnije privlačiti.
Meni je metoda uspjela. :wink:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » pon lis 22, 2007 12:52 pm

Super tekst :)

Charlija smo puštili dok je bio beba, samo po krevetu, pa je tamo i piškio, kad je bio veći samo u gajbi..nije imao vanjski wc, u gajbi: najčešće jedan kut, iako ponekad i pokraj wc-a

Grgu smo držali prvih dana što više u gajbi, iako je on odmah izabrao kut u kojem će piškiti, ali nije podnosio wc, makne wc i popiški se gdje je izabrao ;D
kao mali je imao ograničen prostor i bio je samo na svojoj plahtici, po kojoj je piškio, poslije si je odabrao jedan kut u hodniku i samo tamo piškio - na krpice, što smo nedavno zamjenili velikim wc-om u kojem su štapići

Bitno je da se beba odmah ne pusti po cijelom stanu, niti na krevete, jer su mali i ne mogu dugo trpiti

u gajbi im nemojte po cijelom prostoru stavljati piljevinu/sanipet ili što je već podloga, nego samo u wc ili jedan kut gajbe
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la ina » uto lis 23, 2007 7:49 am

Naučio sam piškit u WC, zar ne? :D
slika
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Barica » uto lis 23, 2007 11:47 am

AJOOJ!! ako mi muž pročita ovaj tekst, ubit će me!! još mi je tvrdio, ne puno iz kaveza dok se ne nauče piškiti, a meni ih bilo žao, pa su bili pušteni po cijele dane!!
ovak, zanima me šta je s preseljenjem u novi prostor?? može li se tako postići da više ne piške posvuda?? sjećam se kad sam se preselila sebi natrag doma, da su bili uredniji, dok nisam otišla na more, otad je raspašoj.. sad se opet selimo natrag mužu, iako su svi odrasli tu, mislim da se neće sjećati i da će im to biti ponovo novi prostor.. jel mogu tu primjeniti tu metodu da budu većinom zatvoreni na početku?? iako su već veliki..
Barica
Zečić
Zečić

PostPostao/la tarra » uto lis 23, 2007 12:27 pm

Pa ja bih ti svakako preporučila u tvojoj situaciji!
Bolje probati nego da budu zatvoreni stalno :wink:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Lela » uto lis 23, 2007 21:54 pm

poenta je u postepenom širenju teritorija. znači malo po malo. nipošto odmah mu dati da lunja po čitavom stanu. uostalom to svugdje piše. šteta što nemamo naše stare zecove općenito sačuvane. toliko iskustava ;D
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » pon lis 29, 2007 11:53 am

anyway,jedna divna vijest!

Zekica koja je trenutno na bolovanju :zmirko: kod mene u kupaoni :blush: ,bila je relativno često zatvorena u gajbici jer sam od jutra do mraka vani i ne bih stigla stalno čistiti za njom...kad se sve ustabililo postepeno sam ju počela puštati van pomalo,pa sve dulje,i jučer mi se učinilo da je nakon što je bila na pločicama,hrpica kuglica nastala u kadici kaveza!
Mislim si ja,ma slučajno (jer je prije znala upiškit se,pa tek onda izić iz sigurnosti svoje kadice jer joj je smetala vlaga ;D ).
I onda,vidim ja da se i upiškila unutra jučer,super idemo u dobrom smjeru!
Ostavim ju ja vani preko ove noći i s ponosom mogu javiti da je nova hrpica kekeca nastala u kadici a zeka trčkara po vani :D :D

Dakle,ako je zatvaranje pomoglo kod kunića koji od malena živi u prirodi,pa je postepeno širenje teritorija i "muka u kavezu" pomogla da mi je sada stalno vani te ju planiram polako puštati i po stanu... :) savjetujem sličan stav i drugim zecoljupcima koji imaju problema sa neurednošću svojih zekana!

Kod mene je dodatno pomoglo to,što joj je i kupaona i stan nov teritorij i ona će ga od početka "poštivati". :)
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la salatica » pon lis 29, 2007 13:50 pm

Mi smo valjda imali i ponešto sreće kad smo kupovali Zorreka, jer je tada prodavačica rekla da ga ne puštamo u početku van, dok ne odredi u gajbici svoje mjesto...
No greška je bila u neshvaćanju pojma stelja, tj. čemu to služi i koliko ometa doživljavanje wc-a.

Zorro je vrlo brzo pokazao da mrzi piljevinu, koju smo onda zamijenili onim drvcima za ptice. Uskoro smo shvatili da doživljava cijelu gajbu kao wc i jednostavno maknuli sve van, osim iz wc-a.
Svaki put kad smo ga puštali van, prvo smo ga stavljali u wc. Vrlo brzo je shvatio da kad se popiški - odmah ide van.
Zato i nije nikada piško po sobi, a nismo ga niti na fotelje puštali tj. imao je "svoju" na koju je smio.
Uskoro se pokazalo da ne voli wc u gajbi (bacao ga je zubima na sve strane) ne bi li ga se riješio :D i kad bi ga navečer spremili u gajbu - čekao je do ujuto da mu otvorimo vrata i jurio na vanjski wc.
Vani ih je imao 2.
Kad je došla Luna, jednostavno tragom mirisa? slijedila put do wc-a i nikad je nismo morali posebno učiti.
Kad je tek došla, nije niti 24 sata imala piljevnu u gajbi (tek toliko da joj ne bude prenagli prelazak) i već nakon toga gajba se praznila i ostala je samo piljevina u wc-u 2 dana.
Nakon toga , piljevinu je zamjenio sanipet, a kasnije peleti.
No Luna je bila popišanka i zbog nje smo morali vratiti wc u gajbu, jer nije mogla izdržati cijelu noć.
I ostala 4-tvorka je jednako tako bezgrešno detektirala vanjske wc-e, a svi su prošli gajba-wc trening na isti način.
Kad bi netko i profulao, s pamučnom krpicom bi pokupila mokraću i tu krpu bi ostavljala kroz par dana u wc-u (koji bi naravno čistila, ali sam krpu opet vraćala).

Danas imam 6 urednih zečeva, u wc-ima su drveni peleti (bez ikakvog sijena preko, jer popišano sijeno smrdi i daje krivi dojam da se po njemu i piša i jede), svi žive u dnevnoj sobi, a wc-i su im cca pola do metra od mog radnog ili kuhinjskog stola.
Wc-i se čiste tj. kompletno prazne i prebrišu jednom dnevno i ne osjeća se nikakv neugodan miris u sobi. I nemaju žuljeve niti jedan, a šapice su im uvijek suhe :)
salatica

PostPostao/la fleshettes » sub stu 03, 2007 0:01 am

moj ima jedan kut u kojem mu stoji wc i uglavnom tamo obavlja nuždu (osim što je u zadnje vrijeme počeo malo oko wc-a, nemam pojma iz kojeg razloga jer nisam ništa mjenjala).. ali ono što mi smeta je to što meni izgleda ko da on piški sjedečki :dragonn-ccc-e: ili je to ili uredno sjedne u pišalinu nakon što se popiša, jer su mu nogice i donji dio repa zamrljani pišalinom (što još uvijek nisam uspjela u potpunosti očistit i s čime on ležerno radi mrlje po fotelji i krevetu na koje inače smije jer se ne prazni gore)..
možda je stvar u tome što su mu u wc-u novine. probala sam sa sanipetom, ali bila je ista stvar pa sam vratila novine jer mi je ekonomičnije, jel.
ne znam :hm:
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Charlie » sub stu 03, 2007 0:14 am

Novine nikako u wc, zbog olova su otrovne!!! Upijanje nikakvo

piljevina je ok, to nije skupo....mi koristimo drvene pelete, definitivno najbolje
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » ned stu 04, 2007 2:00 am

o novinama se da rasparavljati, sve ovisi o kunicu, tj njegovim navikama grickanja u wc-u..zato ja ne bih rekla novine nikako, vec bih rekla novine ovisno o kunicu :)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la tarra » ned stu 04, 2007 9:36 am

Slažem se zekili!
Novine recimo stavljam sada zeki također jer mi je ekonomičnije,tj pošto neznam bi li se ona naučila na trokutasti wc ,a previše bi neke druge podloge otišlo a da pokrijem cijelu gajbu u kojoj trenutačno sve obavlja :)

Ovako je ona čak već počela lagano odjeljivati da piški u jedan a kaki u drugi kut gajbe...no ne usudim ju se još privikavati na kutni wc s drugom podlogom jer time mjenjam i kombinaciju mirisa (iako mogu početi s kombinacijom:novinski+sanipet pa polako prijeći na sanipet u kutnom wcu)
ali zasad nije potrebno jer sam i ovako prezadovoljna da je maxi vanjska zeka uredna! :D
DOduše u početku dok sam ju držala veći dio dana u gajbi jer je bila piškila po vani,iz protesta što je zatvorena trgala je novinski papir ;D no od toga joj ništa nemože biti :wink:

Po noći se popiškila u gajbi i sve joj bilo mokro,smetalo joj da legne upravo jer novine loše upijaju,pa me na sve 4 dočekala ujutro...vjerujem da je i to jedan od razloga zašto poštuje suhu podlogu i ide sve obavljat na samo jedno mjesto-strah da ne ostane mokro pod njom :P .Tako da eto,ja imam pozitivnih iskustva s novinama ( kod privikavanja zekice iz prirode koja je donedavno to radila po cijelom terenu) , na wc :)
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Charlie » ned stu 04, 2007 12:02 pm

Još ajde nekako časopisi, ali prave novine stvarno ne bih stavljala, to je za sve životinje pravilo - poledajte samo kako su ruke zamazane nakon običnog listanja novina :hm:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la fleshettes » ned stu 04, 2007 13:06 pm

mislim da je u redu stavljat novine sve dok zec to ne žvače.
ako samo piški i kenja po tome, ne bi trebalo predstavljat problem..
ja sam evo danas uvela nešto novo :D na uobičajeni sloj novinskog papira sam poslagala jedan sloj wc-papira, tako da se bolje upije. i čini mi se da će to bit oke, jer wc-papir automatski upije pišalinu, a ispod su novine pa ta vlaga ne prelazi na kutiju ili što već imate za zekowc :dragonn-ccc-e: :D
fleshettes
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la TENK » ned stu 04, 2007 13:29 pm

ma sve je to lijepo i krasno, samo sta kad listas novine, prsti ti ostanu crni.
isto je sa njihovim sapicama, s tom razlikom da ti ruke peres vodom i sapunom, a oni jezikom. zato ja nebi novine uopce koristila :nowink:

barem ne kao pravilo.
I'm cute. You're not.
Seems so unfair...
TENK
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan