prehrana kunića - pitanjca?

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

prehrana kunića - pitanjca?

PostPostao/la -zele- » uto lis 19, 2010 12:11 pm

Moja curica ima skoro 5 mjeseci i počeli smo se pripremati za uvođenje zelenog - odnosno hrane za "veiiike" :)

Do sada je papala sijeno - isključivo domaće, i cuni natur.

E sad, ovdje sam se načitala svega pa mi neke stvari tko zna da pojasni:
1. Sijeno znam da ostaje stalno i čitav život i to u neograničenim količinama :zekoo3:
2. Cuni natur koja količina - do sada sam joj tri puta dnevno davala po šaku
koliko sada?
3. Zeleno, da li zeleno treba zamjeniti cuni natur skroz ili kombinirati i koliko u stvari smijem dati
zelenog, jer u onoj piramidi - ako dobro shvaćam zeleno je temelj gotovo kao i sijeno pa tek
onda dolazi suha hrana. (moja curica je mala proždrljivica, pa imam dojam da joj je ovo do sada
bilo možda i malo)
4. Zeleno - koje je najbolje početi na početku davati, odnosno da li postoji neki redosljed (mislim
što je lakše za probavu?)
Hvala na pomoći
-zele-
Zečić
Zečić

Re: prehrana kunića - pitanjca?

PostPostao/la zeko Simba » uto lis 19, 2010 12:30 pm

Malo koji zeko ne jede suhu hranu jer malo tko od nas ima uvijek dostupne te količine kvalitetnog zelenog. Suha hrana je dovoljna u količini od 4 - 5 jušnih žlica kroz dan. Neki daju jednom suhu hranu, ja im podijelim to u dva obroka, ujutro i navečer, a kroz dan jedu zeleno.
Pokušaj uvijek samo sa jednom namirnicom ne npr tri odjednom
Možeš početi s maslačkom npr ako imaš, crvenim radićem, peršinom, celerom (i korijen i list peršin i celer) od voća jabukicu
Dati manju kolilčinu i promatrati reakciju. A ko je probava ok i nema promjena onda se količina može povećati
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la -zele- » uto lis 19, 2010 12:42 pm

Dati manju kolilčinu i promatrati reakciju. A ko je probava ok i nema promjena onda se količina može povećati

Eh, to povećanje mene i muči :lud: , jer ova moja šta god da joj se stavi u hipu i nestane, :P

Pa se bojim ako joj previše toga dam da može biti problema. Evo primjer:
Pošto mi roditelji žive na selu imaju svoju bašču i sl. dakle donijela sam neki dan listove od mrkve koje sam joj ostavila osušiti i onda sam joj za probu dala jedan poduži i deblji list od mrkve (dakle zeleni dio, ali koji je bio prosušen) to je u roku "odmah" nestalo.
Hoću reći da ona nema mjeru, a ja neznam koliko je dosta :zeko7:
-zele-
Zečić
Zečić

PostPostao/la zeko Simba » uto lis 19, 2010 20:47 pm

Pa ako jede zeleno a nema nikakvih probavnih smetnji, onda joj se može dati svežnjić listova
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Dea » ned pro 05, 2010 23:24 pm

može li mi netko pomoći..
moja Simba (ovnoliki kunić, ženka) je debela. jede puno pelata (ujutro 1/3 zdjelice, popodne da prekrije dno i pred spavanje još 1/3 zdjelice). znam da zvući puno, ali je jako izbirljiva pa pojede pola od toga, a ostalo moram baciti. Sijeno joj služi za gurkanje i nosanje uokolo kad joj kavez pretrpam u nadi da ce zagristi... :nowink: ali ne grize. Kad joj dam svježeg bilja, a dam joj list ili sva brokule i sl. dobije mekanu kakicu jer ne jede sjeno. Promjenila sam puno vrsta sijena i još uvijek ništa. :sad: Kaj je najgore od jedne od tih vrsta je dobila i one neke čudne parazite kaj se teško uoće pa me sad strah više eksperimentirati. Neznam kako da joj pomognem. Veterinar je rekao da je zdrava, ali da joj trebamo prepoloviti količinu pelata koju smo joj do tada davali i ovo kaj sam gore napisala je ta prepolovljena kolićina. Simba se baš i ne voli kretati, uvijek je bila velika maza. Ujutro potrći do wc-a i eventualno napravi krug po hodniku ako ju mamim keksićem i to ju moram nagovarati :blink: probala sam i sa gurkanjem (znam da nesmijem, ali nekad upali..). Sada ima skoro 4kg a normalno izgleda sa 3-3,2kg.
Što da joj radim da smršavi?
Dea
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » pon pro 06, 2010 6:57 am

Kojom hranom je hranis?
Koliko je stara?

Probaj da je hranis ujutru i uvece sa sakom paleterine hrane, a da izmedju ta dva obroka ima sena koliko zeli.. I ako ne voli seno mora ga jesti jer nema nista drugo ponudjeno..
Sta si joj davala od svezeg?

Vidi popis:
viewtopic.php?f=6&t=246

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeko Simba » pon pro 06, 2010 7:14 am

Sve ovisi koliko je stara. Ako ima preko 6 mjeseci onda joj je dovoljno 2 jušne žlice suhe hrane ujutro i 2 uvečer. Sijeno uvijek dotupno i to ako možeš daj joj više puta manju količinu, vole kada im se stavi "svježe" sijeno. Možeš i naručiti domaće sijeno ako ne želi jesti ova kupovna.
Suhu hranu dati tek kada je pojela predhodni obrok, nikako ranije. Neka se nauči jesti sve. Mislim da je 4 kg ipak malo previše. Naravno to sve ne smiješ naglo nego joj smanjuj suhu hranu postupno dok ne dođeš do navedene količine tako da kroz tjedan dana dođeš na to.
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Dea » pon pro 06, 2010 9:24 am

neznam kako se brišu postovi, ovaj je bio duplić :blush:
Zadnja izmjena: Dea; pon pro 06, 2010 9:32 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Dea
Kunić
Kunić

PostPostao/la Dea » pon pro 06, 2010 9:29 am

ima 3 godine i 10 mjeseci. vrlo sporo se debljala do ljeta a nakon ljeta je dobila nekih 600g. dajem joj witte molen country (onaj sa bijelim kunićem na slici). to joj dajem od ljeta. možda je ta hrana uzrok debljanja, ali to je jedina koju jede a ima 20 vrsta biljaka u sebi pa si ona bira. Bio nam je problem kad su ukinuli njenu hranu, neko vrijeme smo imali tri razlićite vrećice pa smo joj sve tri stavili pred nos da vidimo koja joj je draža :D nisu joj baš bile drage :dry: na kraju smo otkrili ovu i za njom je luda.
probala sam joj par puta tako ne davati novu u nadi da će sve pojesti ali je ona odlučna u gladovanju :blink: radije neće ništa nego pojesti to kaj joj se ne sviđa.
od zelenoga joj dajem lišće brokule, komorača, bosiljak i peršin. ali kad joj to dajem dobije mekanu kakicu i ne mislim na onu vitaminsku jer je vitaminska u obliku grozdića, a ova je onako pseća :sad:
Sijena uvijek ima, 1/4 kaveza joj je sijeno. Svaki dan joj dodam malo svježeg na ono prethodno i nakon 3 dana sve to bacim jer se sasuši, a ona ne jede. gdje mogu narućiti to sveže sijeno, koliko dođe i koje su šanse da će od njega pokupiti kakvog parazita?
izbacit ću joj taj "među obrok" pa budemo vidjeli. možda bi bilo dobro da joj i hranu pretumbam i izbacim sjemenke suncokreta koje znam vidjeti. nema ih puno, ali kad si na dijeti... :D
kako da ju natjeram da se igra? njena glavna fora je umiljavanje i maženje. nekad se nakon maženja pravim da sam zaspala da vidim kaj će napraviti, ali se samo ćisti i njuška moju ruku i opet moli za maženje :dry:
Dea
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon pro 06, 2010 12:15 pm

Inace te sjemenke suncokreta koje spominjete su masne i debljaju pa mozda da probate sa skroz peletiranom hranom bez kojekakvih sjemenki i sjemencica,od Versele-Lage,neznam dal ste ju probali,uglavnom bi hrana trebala imati visok udio proteina a malo masnoca...i definitivno morate biti tvrdoglaviji od nje ako joj zelite pomoci :) ...nakon tih nekih vec ustaljenih pravila i obroka koje ima cijeli zivot naravno da ce doci do strajkanja,ljutnje i prevrtanja zdjelice jer svi one vole papati ali vjerujem da bu guza kad malo ogladni jela sve. Mi recimo papamo suhu hranu samo prije spavanja,ujutro i ostatak dana je tu uvijek frisko sijeno a preko dana je obilniji povrtni rucak i opet smo malo buci :P
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Dea » pon pro 06, 2010 20:39 pm

hvala na savjetima :)
danas sam Simbici napravila prepreku sa kutijama na njenoj ruti prema wc-u i bila je oduševljena, čak je i trčala.
Mislim da nas čeka svijetla budućnost :D
Dea
Kunić
Kunić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan