moja praksa:
do cca 5 mjeseci, hrane neograničeno
od 5 mjeseci sam polako počela uvoditi zeleno, svaki 2-3 dan po jednu novu vrstu
u tom trenutku sam počela vaditi zdjelicu s peletima, jer mi se činilo da nije dobra ideja da na meniju imaju oboje
s cca 6 mjeseci sam prešla na 3 obroka dnevno
u početku 2 x dnevno peleti i jednom zeleno
a onda obrnuto
zdjelicu s peletima sam punila tako da jedva pokrije dno
hrpa je nedoumica oko količine hrane koja je potrebna i razne se količine spominju (šalice, zdjelice, žlice...)
dok su bili sami (bez para) ostavljala sam zdjelicu dok je nisu potpuno ispraznili (bez obzira što su probirali i ono manje njam ostavljali) i tu sam bila nemilosrdna jer obično ne vole ono što je za njih najzdravije
u trenutku kad počnu djeliti gajbu (i zdjelicu) ona je prazna u roku keks - do zadnje mrve se sve pojede u par minuta
s praksom sam naučila da se ne treba brinuti da će umrijeti od gladi - bitno je da imaju uvijek sijeno koje je uostalom za njih vrlo važno
često ljudi rade grešku jer zekan ne jede sjeno, pa mu daju više peletirane hrane
to je tihi ubojica (s godinama se u organizmu kumuliraju štetni učinci te ne baš prirodne hrane) i pametnije je naći sijeno koje vole i s apetitom jedu