POMOĆ, HITNO HITNO

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

POMOĆ, HITNO HITNO

PostPostao/la Matija » pon kol 04, 2008 9:33 am

Kupio sam nedavno muškog kunića koji je kastriran, a već od ranije imam ženku i prvih par dana su se dobro slagali jer muški nije bio pušten cijelo vrijeme radi prilagodbe. Jučer i danas je stan postao bojno polje. Užas. Love se po stanu, grizu, tuku..čupaju dlaku jedan drugome. Što da radim?! Kad sam ih pokušao smiriti i mene je jedno od njih ugrizlo, iako znam da to nije bilo namjenjeno meni. Kako dalje?! Ni jedno od njih nije bilo ranije agresivno. U šoku sam i ne znam što učiniti.
Matija
Kunić
Kunić

PostPostao/la Kiara » pon kol 04, 2008 9:46 am

Muškić je došao na ženkin teritorij..normalno je da se neće slagati odmah u početku..stavi mužjaka na neutralan teritorij,pa kad on sve ozanči donesi ženku..:)
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » pon kol 04, 2008 10:09 am

Sprijateljiti kuniće je najbolje na neutralnom terenu. Ona čuva svoj teritorij i sasvim je normalno da ga napada. uvijek je teže kada je ženka domaćin i k njoj stiže pridošlica. Mnogo su agresivnije i žešće brane teritorij. Znači prostorija u kojoj ona inače ne boravi. Možeš ima staviti gajbice u taj prostor pa da budu blizu, a ne mogu si ništa. Naizmjenično puštati jednog pa drugog, a zatim i zajedno uz stalni nadzor. Ponekada će se i potući, dlaka će frcati, ali ako je to samo zajahivanje i sl, a ne neka ozbiljna tuča ne treba se odmah uplesti. S obzirom da su tebe ugrizli, znači da se ozbiljno tuku. Ne valja ih onda razdvajati i držati razdvojene jer su oni i zlopamtila, pa svaki idući susret započinje napadom. Kada su na neutralnom terenu možeš sjesti na pod i pustiti sa svake strane po jednog, neka se njuškaju preko tebe, mazi ih za to vrijeme i kontroliraj njihove namjere. Trebati će nešto više vremena s obzirom da su imali loš početak, ali će se sprijateljiti i onda nema kraja ljubavi :)
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Matija » pon kol 04, 2008 16:40 pm

Kod mene za nju neutralnog terena nema. U svim je prostorijama.
Popodne je mirnije prošlo. Samo se par puta zaletila prema njemu i to je to. Nadam se da je za danas dosta one agresivnosti.
Matija
Kunić
Kunić

PostPostao/la Tilly » pon kol 04, 2008 23:09 pm

to je i kod nas bilo....11 dana tarapane! ja sam ih uspjela zblizit tako da sam ih drzala u krilu na koljenima 1 pored drugog svaki dan pomalo i tako zblizavala i navikavala a usput kontrolirala situaciju i uspjelo mi je!!!!!!!!!!!!
Tilly
Zečić
Zečić

PostPostao/la Matija » uto kol 05, 2008 8:26 am

Tilly, hvala na savjetu. Tako ću i ja raditi, jer mi je teško ovo gledati. Ujutro je opet dlaka letjela, užas. Javit ću rezultate.
Matija
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zeko i ja » uto kol 05, 2008 8:43 am

Matija, tako je i kod nas..pa radim to što je i Tilly...i nadam se uspjehu, jer je moja Đurđa tvrdoglava mala brutalka.
Zeko i ja
Zečić
Zečić

PostPostao/la katrin i kenji » uto kol 05, 2008 14:15 pm

pokušaj neći neko mjestu gdje ni jedan zeko nije bio, auto, kupaona, stol, preko gajbice ih puštaj da se njuškaju, onda polako u krilo ih stavi i mazi jednog i drugog, trebat će vremena, živaca i volje, a oni sami se moraju dogovoriti tko će biti dominatniji ;D

ja imam 2 curice u 16 kvadrata sobe godinu dana sam muku mućila dok napkon nisu se sprijateljile
Mala i Maza moje cujice
katrin i kenji
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko i ja » uto kol 05, 2008 18:28 pm

Meni je muka od njihovog ponašanja...dlake ima da bi jastuk mogla napraviti. :help: Đurđi je malo krvavo na šapici oko noktića. Nadam se da budu se konačno smirili nekad. Očito se ne mogu dogovoriti tko bude dominantan ili ne znam...jel to stvarno normalno? :sad:
Zeko i ja
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » sri kol 06, 2008 10:00 am

ovako vjerojatno ste zeznuli s forsiranjem. upoznavanje je proces.
imam vremena pa cu ponovo opisati svoje iskustvo (pisala sam to vec ali mislim da je to izgubljeno sa starim forumom)

ja sam prvo udomila poopy - zenkicu - koja je taman kada sam dovodila bonga imala oko 4-5 mj (pocetak puberteta). bongo je tada imao godinu i 4mjeseca. znaci vec odrasli kastrirani decko. poopy je po prirodi zivahna, dominantna zenka a bongo mirna muska maza.

kada sam dovela bonga ona je odmah pokazala nezadovoljstvo. cim sam ih isla pokazati jedno drugome na kaucu ona ga je probala zaskociti (Sto je izgledalo urnebesno posto je bila dva put manja). nakon toga probala sam ih tako par puta upoznati (ali UVIJEK sam ja bila tamo, ostaviti ih -same pa nek oni to "rijese" je grozno, jer ako je tko vidio kako njihove tucnjave mogu izgledati jasno je da moze doci do groznih povreda, i sto je najgore od svega, onda se tek zapamte kao ljuti neprijatelji) no nije islo. tada sam na forumu iznjela svoj problem i dobila sam upute kako jako grijesim jer sam ih isla upoznavati na njenom teritoriju i zato jer sam htjela da se to desi odjednom i odmah.

nakon toga sam imala sistem naizmjenicnog pustanja - jedan vani drugi unutra, pa malo pustila ad zamjene gajbe, i dok je jedan bio slobodan drugi je uvijek bio u blizini da se mogu njusiti. mala gazdarica je stalno kruzila oko njegove gajbe, rezala, zapisavala, kuglicarila...

probala sam ih opet upoznat ovaj put u mojoj sobi na velikom krevetu - tamo ona nije nikad bila. uz sebe sam imala spricalicu sa vodom da rastavim tucnjavu ako bude trebalo. ne moram pricat kako je i to bilo bezuspjesno, imala sam hrpu dlaka po sobi, dva mokra zivcana zeca i slom zivaca. tada je bongo uspio poopy malo jace zahvatiti prije nego sam je uspjela primiti i kad sam vidjela je takvu jadnu rasplakala sam se kao kisna godina i rekla da ja to necu moci i da koji mi je vrag bio da uzmem i drugog kunica. osusila sam ih i nastavila naizmjenicno pustanje. e sada mala nije vise bila tako hrabra nego je puhala na njega uvijek iz daleka. i jedan dan zabunom bila su oba vani u istoj sobi i zavukli su se pod stol. tamo je on prvi put zaskocio nju (dominacija jel :rolleyes: ) i ona je popustila.

nakon tog trenutka imam skladan par :)

u svakom slucaju ono sto zelim reci to ponekad ne ide tako glatko kako bi mi to htjeli. ponekad su njihove osobnosti takve i ne zele nikoga u svom prostoru tko im se nece pokoriti, medjutim cinjenica je da treba biti uporan - ali s nekom mjerom. jer na kraju krajeva svi su oni sretni kada imaju drustvo. naravno da to nakon dugo vremena (moje upoznavanje je trajalo cca mjesec dana, malo manje) ako ne ide - onda ne ide. ne treba nista forsirati pa ni to.

par stvari treba dobro paziti prilikom upoznavanja:

-nikad bez nadzora - uvijek biti spreman uskociti ako se prime tucnjave
- ne treba skakati na svaki znak, treba ih pustiti da probaju sami, medjutim velika je razlika izmedju durenja, rezanja i prave tucnjave, imajte na umu ako se oni potuku do nekih bitnih ozljeda, oni to pamte, pamte miris drugog kunica kao miris neprijatelja
- probajte sa zajednickim mazenjem, zajednickim hranjenjem i sl. stvarima, onda je manje bitno sto radi "onaj drugi" :wink:
- upoznavanje uvijek provodite na neutralnim prostorima
- imajte strpljenja :)

i zadnji trik - to bi meni bilo iduce. zajedno u transporter i krug autom po kvartu. u nevolji se obicno stisnu uz svoju vrstu jer traze utjehu :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Ladybug » sri kol 06, 2008 12:06 pm

zekica_poopy je napisao/la:i zadnji trik - to bi meni bilo iduce. zajedno u transporter i krug autom po kvartu. u nevolji se obicno stisnu uz svoju vrstu jer traze utjehu :)

hahahahahahahaha!!
Ladybug
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » sri kol 06, 2008 12:23 pm

vjeruj mi bilo je i mocnijih ideja ;D

sve samo da se budalice prihvate :)

i da treba naglasiti - sav taj trud se na kraju isplati. kad ih vidis sretne i stisnute jednog uz drugo :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la siga » čet kol 07, 2008 18:25 pm

Ja ću se tu ubaciti da ne otvaram novu temu na isto pitanje.
Nedavno smo udomili ženkicu kod (kastriranog) mužjaka. On je inače i lijen i velika maza pa smo bili sigurni da će samo dozvoliti njoj da bude dominantna.
Ništa od toga!!!
Nismo išli forsirati i puštali smo da se vide preko gajbice prije nego smo ih stavili u istu prostoriju. Kroz gajbicu su bili pravi anđeli mali slatki :wub: .
Puštanje je prošlo loše: on je jurio za njom u pokušaju da je ugrize ili nešto. Malo je uspio uloviti dio krzna pa smo mi odmah "intervenirali". Pustili smo ih još malo pa su se naizmjenično lovili (ali nije došlo do tuče).
Sad su opet razdvojeni :sad: .
Ali nas malo grize savjest jer je on svinjica mala i mazi se s nama i radi što hoće po stanu, ima sigurnost i zna da je voljen. A ona je malo siroče još jako uplašena i od njega i od nas (iako meni dozvoli da je malo mazim čak i u gajbici i bez poslastica ;D ;D ). Ali ona ni ne izlazi sama, nisam sigurna da uopće sama zna iskočiti iz gajbice :hm: .
Sada je plan: naizmjenično puštanje jer kroz gajbicu se baš fino njuškaju. I ja prvo malo mazim nju pa dođem kod njega da osjeti miris (pojma nemam da li to uopće radi :blink: )
I ovo za vozanje u autu bi probali, ali nam je žao nje jer joj sada ne trebaju dodatne traume.
Iskusnima pitanje: je li problem predugo čekati sa upoznavanjem??? Nama nije problem da se malo strpimo, a htjeli bi da i ona bude sigurna u sebe i ravnopravna njemu. Znači da se prvo malo oslobodi s nama i po stanu.
(i naravno da smo mu pokušali objasniti da nas je sram da se tako ponaša i sve pripadajuće kritike - neću napominjati da je samo nakrivio glavicu jer ne radi se tu o njemu: on je dobar :P )
Malo sam ovo opširnije, ali da ne guram 100 postova :rolleyes:
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Zeko_Jurica » pet kol 08, 2008 0:19 am

siga je napisao/la:...Sada je plan: naizmjenično puštanje jer kroz gajbicu se baš fino njuškaju. I ja prvo malo mazim nju pa dođem kod njega da osjeti miris (pojma nemam da li to uopće radi :blink: )
I ovo za vozanje u autu bi probali, ali nam je žao nje jer joj sada ne trebaju dodatne traume.
Iskusnima pitanje: je li problem predugo čekati sa upoznavanjem??? Nama nije problem da se malo strpimo, a htjeli bi da i ona bude sigurna u sebe i ravnopravna njemu. Znači da se prvo malo oslobodi s nama i po stanu.
...

Plan je dobar.

Da, ovo s mirisom "radi".

Ja za sad ne bih ovo s autom.

Pa upoznavanje je u biti već počelo. Upoznavanje nije samo onaj zadnji dio kad su zajedno pušteni, već i sve ove pripreme i postupci prije toga.
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekica_poopy » pet kol 08, 2008 9:06 am

i kod mene je musko bio lijena kastrirana maza, pa bi se ocekivalo da ce on popustiti, ali nije :nowink:

cinjenica je da ce tesko musko popustiti zeni da dominira ;D koliko god on maza bio :rolleyes:

bongo dominira nad poopy, a poopy dominira nad ostatkom svijeta :rolleyes:

najbolje je polako malo po malo probavati, navikavati, na kraju ce to vec doci na svoje. ne treba sokove tipa vozikanja autom prebrzo uvesti. kazem, meni je trebalo 3-4 tjedna da dodjemo do neke razine i to jos nismo krenuli na sokiranje :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan