Prehrana kunića

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Prehrana kunića

PostPostao/la lister » čet lis 16, 2008 23:23 pm

Pozdrav svima, ovdje već neko vrijeme čitam vaše savjete jer planiram ubrzo kupiti kunića. Vidio sam veliki popis onoga što mora, smije i ne smije jesti, ali zanima me kako bi izgledao jedan dan njegove prehrane i u koje vrijeme bi mu se davala hrana osim sijena koje mora imati cijelo vrijeme pored sebe. Ne tražim točno u sekundu al nekako okvirno koliko često i koju mu hranu dajete na raspolaganje u svojoj nekoj svakodnevici. Hvala
lister
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » čet lis 16, 2008 23:31 pm

Evo ovako - ja imam velike kunice koji mogu sve jesti:

Sijeno cijelo vrijeme

Ujutro suha hrana u zdjelicu (tri sake za tri kunica) - cuni fit + balance vitakraft

Oko podneva dođe mama i onda je tulum, svasta ju nazicaju - poslastice (suhi ananas ili brusnice ili bananica ili grizđice) i zelenog ako ima finog kaj donese

Popodne - zeleno - ono sto smiju jesti kolicina za tri ili voce

Na vecer - suha hrana u zdjelicu - 2 sake za sve isti sastav ko za dorucak i micem prije spavanja sto nisu pojeli - tako da je preko noci samo sijeno i grancice i suho lisce

Ponekad ostavim tanjuric jabukice pred spavanje cca 1/2 na njih sve i dam preje gasenja svijetla malo gore navedenih poslastica - svakom 1 do 2

Sijena nadodam svjezeg cca ujutro i navecer.

Vodu mijenjam triput dnevno

Ponekad zanju nazicati kžjos nesto tokom dana

Malticu dajem cca 4 puta tjedno - obozavaju je
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la lister » pon lis 20, 2008 11:19 am

a kad je kunić manji, tj tek kupljen pa do 6 mjeseci njegova života treba imati na raspolaganju samo sijeno i hranu za male kuniće koliko sam shvatio. koliko često bi mu se dnevno i u kojoj količini davala ta hrana za male kuniće
lister
Kunić
Kunić

PostPostao/la siga » pon lis 20, 2008 11:50 am

Kad su mali više papaju i te suhe hrane. Daj mu i 3, 4 puta dnevno. Samo on će birati ono štp najviše voli a ono drugo ostaviti ( a to je najčešće ono najzdravije :) )
Tako da mu nemoj non-stop nadopunjavati neka malo jede i one koje manje voli :wink:
I dobro si shvatio: nemoj mu davati voće i povrće dok je mali.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la lister » ned stu 09, 2008 13:40 pm

na nekim siteovima sam vidio, a i u pet shopovima su mi rekli da se oni hrane i peletima. a na ovom forumu vidim da je kombinacija za malo kunića sijeno + hrana za juniore a nakon 6 mjeseci sijeno + hrana za odraslog kunića + voće i povrće. što vi znate o tim peletima, jel se oni ubacuju u njihovu hranu pomiješano sa hranom za kunića ili to uopće ne koristite
lister
Kunić
Kunić

PostPostao/la Kiara » ned stu 09, 2008 15:35 pm

Ovisi koju hranu kupuješ..ja kupujem cuni crispy i tamo su peleti već ubačeni :wink:
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Charlie » ned stu 09, 2008 16:32 pm

Pa najbolje je da jede hranu koja je 100 % peletirana, na našem tržištu to je cuni complete, cuni duo i cuni fit (sve od Prestige-a)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la lister » ned stu 09, 2008 17:02 pm

znači to su 3 vrste istog proizvoda, jel bolje uzeti jedan od tih pa ga na to naviknuti ili miješati kako kad
lister
Kunić
Kunić

PostPostao/la Charlie » ned stu 09, 2008 17:06 pm

Svejedno, ali ako miješaš neka uvijek ima smjesu
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la siga » ned stu 09, 2008 18:29 pm

Misli se na to da mu možeš davati kombinaciju te hrane. Ali ne mjesec dana jedno pa nagli prelaz na drugo. Kunićima daješ uvijek istu kombinaciju, ako nešto mijenjaš, onda uvodi postepeno.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Radoznalica » ned stu 23, 2008 11:16 am

Moja kunicka ima tek malo vise od 2mj, dakle beba je, sijena ima u neogranicenim kolicinama, a hranu Cuni Junior dajemo joj 1 punu saku ujutro i 1 punu saku navecer. Citala sam ovdje da je to dovoljno, a da nakon 6mj ide nesto manje te Cuni hrane, ali da se postepeno uvodi voce i povrce s one liste koju si procitao.

Jednom ili dvaput dnevno joj se mijenja voda, u koju s vremena na vrijeme dodamo vitamine.

I to je za sada sve. :)
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la lister » pon stu 24, 2008 18:27 pm

koje im se to vitamine može davati, jel se namrvi u vodu, ili su i sami u tekućem stanju i gdje ih ima za kupiti
lister
Kunić
Kunić

PostPostao/la Radoznalica » pon stu 24, 2008 19:47 pm

Vidjela sam u Pet centru, bocica s tekucinom, ukapa se u vodu i kosta oko 40kn. Kaze prodavacica da je bas za zeceve i da sadrzava sve potrebne vitamine.
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la salatica » pon stu 24, 2008 22:58 pm

životinje, kao niti ljudi, nemaju neku osobitu korist od sintetiziranih vitamina

uz pravilnu prehranu koja uključuje obilje kvalitetnog sijena (a onda je bogato i vitaminima i mineralima), kvalitetnu peletiranu hranu, te u prikladnoj dobi zelenog (svježeg) menija, umjetni vitamini i nisu potrebni :wink:
salatica

PostPostao/la Radoznalica » uto stu 25, 2008 0:50 am

salatica je napisao/la:životinje, kao niti ljudi, nemaju neku osobitu korist od sintetiziranih vitamina

uz pravilnu prehranu koja uključuje obilje kvalitetnog sijena (a onda je bogato i vitaminima i mineralima), kvalitetnu peletiranu hranu, te u prikladnoj dobi zelenog (svježeg) menija, umjetni vitamini i nisu potrebni :wink:

Istina, tako je i kod ljudi jer prehrana bi trebala biti prioritet. Valjda dosad sve radimo pravilno sto se tice nje, vitamine nam je veterinar rekao da povremeno ubacimo, ali vjerujem da je to rekao prije da nam ih proda i naplati, nego iz neke nuzde. No dobro.

Imam jedno pitanje glede peletirane hrane. Imamo Cuni Junior i peletirana je, jel. ALi zanima me zasto mora biti peletirana kad Poncica te pelete uopce ne jede, a donedavno sam citala o njima jedino u kontekstu da u njih piske i da dobro upijaju mokracu ako su podloga? :huh:
Radoznalica
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan