Ovako:
Stafordski terijer nastao je negdje početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji križanjem bulldoga i terijera kako bi se dobio manji, snažan i okretan pas. Tako dobiveni psi bili su poznati pod imenom
Bull and Terrier
Doseljavanjem Europljana u Ameriku doselili su se naravno s njima i psi.. Negdje 1870. godine "Bull and Terrier" (znači za onog orginalnog nastalog u Eungleskoj) počinje se koristiti drugo ime -
Pit Bull Terier. No pošto se Američki počeo uvelike razlikovat od Engleskog rođaka, veličinom prvenstveno, u naziv se dodao American - kako bi ih se razlikovalo.
On je bio nezamjenjiv u čuvanju onih njihovih ogromnih farma, pa čak i za sukobe sa vukovima, kojotima i drugim velikim grabežljivcima koji su
nravno vrebali njihovu stoku. Potom su se u uzgoju počeli izdvajali psi koji su bili veći, imali viša ramena i jači prsni koš kako bi još bolje obavljali dužnost čuvara. To je bilo njihova prvenstvena namjena!!!!!! To što ljudi neupućeno misle da su oni stvarani za borbe pasa, e pa nisu - to je došlo tek kasnije na red. A i činjenica je da oni opasni za ljude nisu!! - joj o tome bi mogla razglabati na veliko. Idemo dalje.
1930 i nekoje. godine američki kinološki savez priznao je ovu pasminu kao
American Staffordshire Terrier.
Nakon nekog vremena selektiranja pasa gore navedenih osobina postale su očite razlike između američkog i britanskog stafforda. Amerikanci su razvili težeg i večeg psa od onog u Velikoj Britaniji, i oni su postali dvije različite iako slične pasmine i nisu se više mogli zajedno svrstavat u jednu, i tako drugom polovicom 20.st. su se Američki Staffordski terijeri razdvojili od Staffordskih Bull terijera (onih Engleskih).
Uglavnom tu vam je objašnjeno manje više koliko mene pamčenje služi o porijeklu psa i njegovog imena. I razlika između britanskog i američkog.
Što se tiće same pitt bull pasmine tu postoji svega i svačega!!
Više ni sama ne znam što je a što nije!
Ak maltretiram ili pretjerum, slobodno recite...a kaj ću kad sam slaba na njih !!