Parenje

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Parenje

PostPostao/la altan » čet pro 13, 2012 18:44 pm

zbokanov je napisao/la:Draga ars, ja zaista cijenim dobar savjet i konstruktivnu raspravu koja ima smisla. Na forum sam se uključio jer želim nešto naučiti i upoznati druge uzgajivače. Ali ako ćete me osuđivati odmah prvi dan samo zato što ne želim kastrirati svoje zeke onda zaista nemam što tražiti na ovom forumu. I samo da se zna - na bezobrazluk vraćam bezobrazlukom.

mislim da si dosao na krivi forum..ovo nije forum na kojemu neki uzgajivaci raspravljaju o tome koja im boja fali u njihovom setu..zapravo na forumu su 2 osobe koje uzgajaju kunice..mi ostali smo oni koji nemaju pojma o zivotinjama pa ih tretiramo kao clanove obitelji umjesto da ih pustimo da sami came u kavezima jer su oni ipak u prirodi totalni vukovi samotnjaci..isto tako smo seksualno zakinuti i nitko od nas nema djecu buduci da su nam decki i muzevi totalno impotentni jer se svi zalazemo za kastraciju..a i psi su nam ni za sto..totalne tetke bez karaktera
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la renata » čet pro 13, 2012 18:56 pm

zbokanov je napisao/la:
renata je napisao/la:Ponovi parenje nakon 15 dana. Bude li i tada bježala od mužjaka ili se postavljala na njega šapicama, velika je vjeroatnost da je primila trudnoću, te mužjaka vrati u njegov kavez.

Kao uzgajivač imam par pitanja:
Koliko je ženka stara?
U kakve su gajbe zvekani smješteni (dimenzije i dodatna oprema)?
Gdje su gajbe smještene (vani, ili u zatvorenom negrijanom ili zatvorenom grijanom prostoru)?

Palpaciju ću svakako obaviti prije drugog parenja ali me zanimalo je li normalno da ženka odbija parenje isti dan.
Ženka je starija od godinu dana i već je se jednom kotila a mužjak je star 10 mjeseci.
Svaki zvekan ima svoj kavez dimenzija 115x115 i visine 60 cm. Pola kaveza ima mrežasti pod a pola daske. Imaju automatske pojilice, hranilice i sjenike. Kavezi su u podrumu kojeg trenutno ne grijem jer ima temperaturu od 10-ak stupnjeva. Imaju danje svjetlo i štednu sijalicu. Većinu dana imaju mir i tišinu kad se igraju sa svojim igračkama ili izležavaju.

Sumnjam da ćeš palpacijom išta utvrditi, za to je potrebno iskustvo i iskustvo uzgoja i deseci točno utvrđenih palpacija da bi skužio osjetiš li malce pod prstima ili ipak ne. Bez uvrede, ali s nekim tko ne zna je li normalno da ženka isti dan nakon parenja odbija mužjaka...o palpaciji ne želim raspravljati. Tim više kaj ukoliko planiraš prije kontrolnog parenja obaviti palpaciju, o čemu pričamo...i zašto? Pitao si u prvom postu:
zbokanov je napisao/la: Trebam li sad čekati 15-ak dana da provjerim je li skotna ili je pametnije ponovno ih staviti zajedno?

i ja sam ti dala odgovor.

Nadalje, svaka čast na gabaritima kaveza, ni moji nisu toliko prostrani :thumbup:
Jako je dobro što se ženka već jednom kotila, jer prvo parenje obavljati nakon navršenih godinu dana života, često ne završava dobro. Je li prvo leglo "odradila" kako treba?
Za smještaj sam pitala radi eventualnog smrzavanja tek okoćenih beba, no sve preko 5 stupnjeva je ok, pod uvjetom da ima kotilicu zatvorenog tipa. Nisi mi naveo ima li je? Imaš vremena sklepati je. Preporučam da je napraviš od drveta, ne od iverice jer se znoji, na dno stavi piljevinu ili drvene pelete, te preko toga slamu i na kraju sijeno.
Nemoj odgađati stavljanje kotilice, jer staviš li je prekasno, postoji mogućnost da je ženka odbije prihvatiti te savije gnijezdo u gajbi na žičanom dijelu, ili drvenom dijelu, što nikako nije dobro za malce. Pilu, čekić, čavle u ruke....i na posao. :)
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 19:12 pm

ars je napisao/la:Ti si taj koji je meni rekao da sam "očito žensko kad se zalažem za takav stav". To je ne samo bezobrazluk nego i šovinizam.

To je s moje strane bila blaga šala. Nisam znao da se furaš na Sanju Sarnavku i da sve tumačiš napadom.

malisa.simba je napisao/la:Spominješ knjige osoba koje pišu o kunićima kao o hrani, a želiš interakciju i savjete osoba koji ih uzgajaju kao kućne ljubimce i koji ih vole kao članove obitelji?

To je stručna literatura koju sam uspio pronaći o kunićima, a koja pokriva sve segmente uzgoja kunića, između ostalog i uzgoj za hranu.

altan je napisao/la:mislim da si dosao na krivi forum..

I meni se čini, mada moram reći da je renata OK, a ars ima potencijala. Tko zna, možda si zapravo ti promašila temu. ;)
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » čet pro 13, 2012 19:32 pm

Ja sam samo prepristojna prema ostalim korisnicima da ti napišem što stvarno mislim o tvojim postupcima i komentarima i općenito stavu. A da znaš altan, znao bi da to isto vrijedi i za nju. Pošto ti očito više nemamo kako "pomoći", bolje da se ne miješamo jer gubimo živce i vrijeme na jalovu borbu.
Zadnja izmjena: ars; čet pro 13, 2012 19:34 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la renata » čet pro 13, 2012 19:32 pm

A sada (namjerno izdvajam ovaj post od prijašnjeg), malo o komentarima u ovoj temi.

Kastracija, da ili ne? Izbor pojedinca. Mijenja li se karakter kastrirane životinje? Mijenja se. I ne samo karakter već i tjelesna težina. P
Kada pričamo o kunićima - preporuka je kastrirati mužjaka radi obilježavanja prostora (zapišavanja), a ženke radi tumora na maternici u srednjoj životinoj dobi i učestalih lažnih trudnoća. PLUS, RADI NEPLANIRANIH KUĆNIH LEGALA I STVARANJA BESKUĆNIKA RADI KRETENSKIH IZJAVA I ŽELJA VLASNIKA JEDNOG PARA KUNIĆA - DA je TAKO LIJEPO IMATI BEBE...koje onda završe u udomljavanjima (ako imaju sreće) ili na cesti odbačeni...

Osobno, podržavam kastraciju kućnih zekana koji se drže zajedno.

Zašto se mijenja tjelesna težina kastriranih životinja? Jer se manje kreću, nemaju nagon za istraživanjem, sve "im je ravno". Zašto se kastriraju psi? Točno je naveo zbokanov - psi gube nagon za prirodnim ponašanjem i budu poslušniji nama ljudima. Dakle radi se o sebičnosti NAS LJUDI.

Zašto se kastriraju kunići - zato što se uzgojem ne može baviti svatko i uzgajivač nije onaj tko ima 1 par kunića i nula znanja o svemu što može poći krivo od parenja, preko okota do zbrinjavanja mladih.

I zbokanov, nisam ja ok, ali sada kada si već pario ženku, najmanje što mogu napraviti je spriječiti da nešto krene po krivom.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » čet pro 13, 2012 19:34 pm

renata oprosti ali sad ga i ti trkeljas..no dobro ovdje se stvarno nema sta vise rec
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 19:35 pm

Palpaciju sam spomenuo jer se smatra pouzdanijom od ponovnog pripusta. Ako ništa ne primijetim, onda sam planirao ponoviti.
Što se tiče prvog koćenja imam informaciju da je sve prošlo u najboljem redu.
Što se tiče kotilice, pripremio sam daske i zadnjih par dana proučavam nacrte po netu da nađem najbolju opciju za izradu. Kojeg točno dana je trebam staviti (je li ok 27. dana)? Mislio sam napraviti kotilicu sa rešetkastim dnom (dalja polovica od izlaza 1 cm niže) jer sam pročitao da je bolja opcija rešetka zbog higijene.
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la zbokanov » čet pro 13, 2012 19:41 pm

renata je napisao/la:I zbokanov, nisam ja ok, ali sada kada si već pario ženku, najmanje što mogu napraviti je spriječiti da nešto krene po krivom.

Meni jesi. Daješ mi informacije zbog kojih sam se registrirao i postavio pitanje. :zeko3:

A sad, čisto da se zna, imam ja malo više zvekana od jednog para. Samo ih nisam prije pario. :dragonn-ccc-e:
zbokanov
Kunić
Kunić

PostPostao/la renata » čet pro 13, 2012 20:09 pm

Altanice, opraštam.

Zbokanov, normalo da je palpacija sigurnija, ukoliko kužiš palpaciju...

Ja svojima obavezno gnijezdo stavljam 2 tjedna prije očekivanog okota. Preporučam da i ti tako napraviš. Neke ženke rade gnijezdo 3 dana pred okot, neke zadnju noć pred okot, ali neke imaju pripreme 2 tjedna ranije.

Kotilica s rešetkastim dnom? Ok za po ljetu, ali sad po zimi ja sve njih zatvaram odozdola, a definitivno su mi se najbolje pokazale skroz drvene, s rupom za ulaz, s tim da ulaz zekanici mora biti povišen od poda da ne izvuče bebače na cici kad izlazi iz gnijezda (min. 12 cm).
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zbokanov » sub pro 15, 2012 20:16 pm

Ok, hvala na informacijama. Ništa, sad radim drvenu.
zbokanov
Kunić
Kunić

Prethodna

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan