zbokanov je napisao/la:renata je napisao/la:Ponovi parenje nakon 15 dana. Bude li i tada bježala od mužjaka ili se postavljala na njega šapicama, velika je vjeroatnost da je primila trudnoću, te mužjaka vrati u njegov kavez.
Kao uzgajivač imam par pitanja:
Koliko je ženka stara?
U kakve su gajbe zvekani smješteni (dimenzije i dodatna oprema)?
Gdje su gajbe smještene (vani, ili u zatvorenom negrijanom ili zatvorenom grijanom prostoru)?
Palpaciju ću svakako obaviti prije drugog parenja ali me zanimalo je li normalno da ženka odbija parenje isti dan.
Ženka je starija od godinu dana i već je se jednom kotila a mužjak je star 10 mjeseci.
Svaki zvekan ima svoj kavez dimenzija 115x115 i visine 60 cm. Pola kaveza ima mrežasti pod a pola daske. Imaju automatske pojilice, hranilice i sjenike. Kavezi su u podrumu kojeg trenutno ne grijem jer ima temperaturu od 10-ak stupnjeva. Imaju danje svjetlo i štednu sijalicu. Većinu dana imaju mir i tišinu kad se igraju sa svojim igračkama ili izležavaju.
Sumnjam da ćeš palpacijom išta utvrditi, za to je potrebno iskustvo i iskustvo uzgoja i deseci točno utvrđenih palpacija da bi skužio osjetiš li malce pod prstima ili ipak ne. Bez uvrede, ali s nekim tko ne zna je li normalno da ženka isti dan nakon parenja odbija mužjaka...o palpaciji ne želim raspravljati. Tim više kaj ukoliko planiraš prije kontrolnog parenja obaviti palpaciju, o čemu pričamo...i zašto? Pitao si u prvom postu:
zbokanov je napisao/la: Trebam li sad čekati 15-ak dana da provjerim je li skotna ili je pametnije ponovno ih staviti zajedno?
i ja sam ti dala odgovor.
Nadalje, svaka čast na gabaritima kaveza, ni moji nisu toliko prostrani
Jako je dobro što se ženka već jednom kotila, jer prvo parenje obavljati nakon navršenih godinu dana života, često ne završava dobro. Je li prvo leglo "odradila" kako treba?
Za smještaj sam pitala radi eventualnog smrzavanja tek okoćenih beba, no sve preko 5 stupnjeva je ok, pod uvjetom da ima kotilicu zatvorenog tipa. Nisi mi naveo ima li je? Imaš vremena sklepati je. Preporučam da je napraviš od drveta, ne od iverice jer se znoji, na dno stavi piljevinu ili drvene pelete, te preko toga slamu i na kraju sijeno.
Nemoj odgađati stavljanje kotilice, jer staviš li je prekasno, postoji mogućnost da je ženka odbije prihvatiti te savije gnijezdo u gajbi na žičanom dijelu, ili drvenom dijelu, što nikako nije dobro za malce. Pilu, čekić, čavle u ruke....i na posao.