stigla čak dva zeca

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

stigla čak dva zeca

PostPostao/la marellica » ned tra 19, 2009 10:52 am

Lijep pozdrav svima!
evo, jučer su u moju sobu stigla dva zeca. udomila sam ih i nemam pojma o zečevima. čak ne znam ni koje su vrste. jedan je bijeli, izgleda više kao maca, a drugi je smeđi sa šarama. preslatki su, ali malo me strah kako ću se brinuti za njih. imaju veliki kavez (jedva mi stane u sobu), kupila sam im grane, piljevine....ali imam brdo pitanja.
sad ću ja to po brojevima, da bude organizirano :-)
1. čitala sam na forumu kako ih treba učiti na wc, ali ja ih imam dvije i svaka piša u svom kutu. jedna od njih kod posudice za hranu! sad ne znam da li da zamijenim wc i hranu? i kako ih obje naviknuti na isto mjesto?
2. htjela bih ih naučiti da hodaju po sobi. puštala sam malo jednu po jednu. problem je što im je kavez dosta visok, a one su male tako da ne mogu same izići, niti se vratiti (već pola sata gledam kako se ova malena trudi da nađe neki način za izlazak. :-))
3. jako su bučni po noći. zapravo, samo ova bijela. trči okolo, udara nogama, razbacuje piljevinu...a onda se ujutro smiri. ni ja ni seka ne možemo spavati. kako ih umiriti?

eto, za sad ta pitanja, još mi treba vremena da sve pročitam s foruma. držite fige da sve bude uredu, da se seka i ja priviknemo na dvije nove gošće u sobi. i ako imate neke prijedloge s imeni...za sad ih zovemo Zeko :-) slikat ću ih i staviti fotke na forum da mi pomognete odrediti koje su vrste.
hvala svima, super je forum i cijela stranica. jako od pomoći.
marellica
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » ned tra 19, 2009 10:59 am

dobrodoshla :)

1.kad su bebe vishe pishke i kake shto je i normalno..trebalo bi da kupish posudicu za wc i da samo u taj deo stavish piljevinu/drvene pelete/silikonski pesak. probaj da zamenish posudu sa hranom i wc.
2.ako ne mogu same da izadju tj. kadica im je previsoka uzmesh ih lagano tako da im jednom rukom dash oslonac ispod guze, a drugom kod prsa.
3.svi su buchni u pochetku pogotovo zato shto im je kod tebe sve novo, vremenom ce se smiriti.
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la marellica » ned tra 19, 2009 11:20 am

hvala Jolanda!

ja se samo bojim da njih dvije neće htjeti na isto mjesto piškiti. wc već imaju. da im možda nabavim dva pa da svaka ima svoj?
marellica
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » ned tra 19, 2009 11:54 am

pa ja nemam iskustva sam tim, ali stavi onda dva, tamo gde su vec pishkile :)
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » ned tra 19, 2009 12:14 pm

si provjerila spol? koliko su stari zekaci? kako se slazu?

nabavi wc i onda to gdje se popiski pobrisi s papirom i baci u wc..tako bi trebale skuziti di se ide obavljati nuzdu..

posto su oni nocne zivotinje, treba vremena da se prilagode tvom bioritmu..oni to na kraju naprave..znaci po danu ih pustaj van, neka se igraju pa ce skuziti da se po noci spava..vjerojatno ce ici spavati kada i ti

sto se tice kaveza..pazi da se ne ozljede..imas onaj kavez sa vratima na vrhu? to bas i nije najbolji kavez, vjerojatno bi bilo bolje kada bi nabavila drugi iz kojeg bi zekaci mogli normalno izlaziti/ulaziti
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la marellica » ned tra 19, 2009 18:18 pm

pa..hm...rekli su mi da su ženski. valjda jesu. ja to ne znam prepoznati.
imam kavez s otvorom gore i sa strane, jedini problem je sto je predubok. ali sam im napravila mali tobogan da mogu izaci. ionako ih jos ne pustam bez nadzora. tek su dosli, jos su mali i ne znaju gdje treba piskiti. moram ih prvo nauciti na kavez. a onda jos naci neko mjesto u sobi za njihov wc. ionako smiju hodati samo po mojoj sobi, ostali ukucani bi se ljutili da krenu po cijelom stanu.
marellica
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » ned tra 19, 2009 18:28 pm

Probaj im sama odrediti spol,imas slikice tu na forumu kak to zgleda kod zenkica kak kopd muskica ;)..nije se jednom desilo da su u pet shopu pogrijesili sa spolom pa bi bilo dobro jos provjeriti da ti za par mjeseci nebi dosle male bebice na svijet ako su muzjak i zenka ;)..uglavnom muskicima bi se trebala spustit jajceka sa 3,4 mjeseca starosti.

evo nasla sam slikicu prema kojoj mozda mozes sama skuziti

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=68
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Raul » ned tra 19, 2009 18:43 pm

Ako ce bit samo u 1 sobi onda je dosta wc samo u kavezu.
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la marellica » ned tra 19, 2009 19:42 pm

joooj...jedva na ovim fotkama vidim neku razliku, a kamoli na njima.
mislim da ću u posjet veterinaru. malo su mi zečeki došli iznenada jer sam ih udomila od osobe koja ih nije mogla držati. nisam se ni stigla dovoljno informirati, ne znam ni koliko su stari ni koje su vrste...tako da idem do veterinara da on to odredi. zna li netko koliko posjet veterinaru košta?
ako su obje ženke kao što mi je rekla osoba koja mi ih je dala, treba li ih i onda kastrirati? meni je to nekako okrutno...
sad sam se igrala s njima sat vremena, trčali su ko ludi po sobi(zapravo samo smeđa). bijela je plašljivo gledala, popela se na tobogan, malo sišla i onda opet u kavez. neću je ni na što prisiljavati, ali onda trči cijelu noć po kavezu. treba se malo izmoriti.
imam još jedno pitanje...one su prije nego sam ih ja dobila bile s još jednom prijateljicom u kavezu, ali je ta siva iznenada umrla. rekli su da je imala neku srčanu manu. sad je mene toga jako strah...nije valjda da se to često događa?
marellica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Kunić Leopold » ned tra 19, 2009 19:56 pm

Nije ti posjet veterinaru bez neke posebne radnje (operacije, skraćivanje zubiju) baš nešto skup. Pogledaj ovu temu za veterinare: http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=84

Ako su obje ženke, trebala bi ih sterilizirati, jer bi jedna mogle postati dominantna i tlačiti ovu drugu. Više o sterilizaciji: http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=221

Kolko sam dugo na forumu, nijednom nije bilosrčanih mana, neko iskusniji će te savjetovati.

Evo nadam se da sam pomogao. :)
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la pudding » ned tra 19, 2009 20:31 pm

vjerojatno su bas jako male ako ne mogu iskocit iz kaveza,i moj je dosta dubok,pa prvi kunic kojeg sam imala,kako je bas bio malesni nije mogo iskocit,a moje koje su dosle sa skoro puna2 mj su isto u pocetku jedva preskakale,sad kad su porasle mogu bas lijepo skocit,al opet im se da zalomit losiji preskok,ipak su idalje male :)
a ako su male onda ce ti sigurno biti tesko odrediti kojeg su spola...ja bi odma rekla da ti postoji mogucnost da je smeda musko cim se lakse prilagodila,tj manje se boji,tako se dosta puta dogada da su muski manje bojazljivi...ali opet ne mora znacit,moze biti samo do karaktera...
ako su jos male sterilizacija nece doc na red neko vrijeme ali isto moras pogledat cim malo jos narastu da vidis razliku,onda se zna bas dobro viditi razlika... a ako se jednoj spuste jajceki,musko je hehehe..onda ih trebas drzat odvojeno do 6 mj starosti tj do sterilizacije....
slikaj ih pa stavi slike ovdje ali ih slikaj kraj necega da se mogu usporediti po velicini...pa ce ti vec neko rec koja su vrsta i bar pribliznu starost....
pogledaj sve vaznije teme,zecovi za pocetnike,zdravlje,higijena,smjestan,prehrana,sve te osnovne stvari da znas... pogotovo oko prehrane,da ne davas zelenilo kad su jos male tako...

ovdje ti na forumu stvarno ima svega i svacega,ja sam tu vec skoro mj dana pa svaki dan jos uvijek citam svaku novu temu da se informiram maximalno....uzet ce ti malo vremena,ali bit ce vrijedno toga..jer sto tebi znaci to vrijeme kad mozes njima nakon sto se informiras o svemu pruziti sto bolji i ugodnji zivot :)

ps.stavi slike svakako,da se divimo,bar slika nikad dosta ;D
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Megy » pon tra 20, 2009 9:45 am

Čestitam na zečekima!
Ja sam ti sve to nedavno prošla... :D probat ću ti onda pomoć...
1. http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=1767 evo tu ti pišu razna iskustva privikavanja na wc pa probaj nešto od toga.
2.Prva 3 dana ja svog zeku nisam puštala po podu....bio je meni u krilu i samo sam ga mazila, da se malo privikne na mene...onda sam ga počela puštat najbrije u malom dijelu pa se njegov prostor pomalo povećavao a sada je to cijela soba. Kad se nauče na wc bit će ti puno laše.
3. Probaj ju navečer prije spavanja pustit da se istrči po sobi da se izmori malo :P .

Prehrana ti je jako bitna tako da si obavezno pročitaj sve o tome.
Pozdravi zekice!
Ljubav je pobjeda mašte nad inteligencijom!
17
Toby & Anđa :zeko3:
(\_/)
(='.'=)
(")_(")
Megy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la marellica » uto tra 21, 2009 21:37 pm

baš se lijepo privikavamo jedni na druge. i sve više primjećujem kako su različiti po osobnostima. jedino mi je žao što za deset dana idem na put. i neće me biti s njima punih sedam dana! joooj....i to baš sad u početku kad se upoznajemo :-((( koma.
fotkala sam ih, ali nemam pojma kako se fotke stavljaju na forum. može pomoć? pa da vidite moja dva još uvijek bezimena zekana (čekam da se utvrdi spol da ne bi bilo iznenađenja)
marellica
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » uto tra 21, 2009 21:48 pm

jjeeii jedva cekam da vidim slike :) :)
imas ovde objasnjeno
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=582
micike male :luv:
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la marellica » sri tra 22, 2009 0:23 am