Zeka Musko jos uvek ne znamo sta je

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Zeka Musko jos uvek ne znamo sta je

PostPostao/la Klio » sri lip 19, 2013 15:09 pm

RAdi se o zecu mog kumceta... Pre sat vremena su stigli rezultati krvi veterinar kaze da ima dijabetes ali i jos nesto jer ima male vrednosti leukocita.

ZEka ima tri i po godine, nije kastriran. Primetili su da nesto nije uredu nakon cestog i obilnog piskanja van wc-a.
ZEku nisam stigla videti pa su isli vetu koji je prvo dao enrofloxacin oralno, dva puta po jedna tableta dnevno 5 dana, i da se izmeri kolicina vode koju pije...
Kada su me pozvali i rekli da i nakon pet dana zeka nepromenjeno piska van wc-a, obilno i da pije pola litre vode dnevno (ima 1.8kg), i da je oralno dobijao e, odvela sam ih juce drugom vetu, koji je odmah uzeo krv za analizu. Urin nije mogao jer je zeka do pre tri dana pio antibiotike.
ZEka nije mrsavio a ima dobar apetit uvek, hranu mu daju koliko treba a ne koliko bi on mogao pojesti, a uvek bi mogao jesti, tako sa sigurnoscu ne mogu da kazu da li ima pojacan apetit, ali mrsavio sigurno nije.
Sada javio da ima dijabetes i da moramo doci danas popodne na pregled.
Procitala sam ovu temu viewtopic.php?f=5&t=435&hilit=dijabetes gde se savetuje lecenje ishranom.
Zanima me da li se jos nesto moze uciniti sa zekanom i da li da nastavi antibiotike, sta mislite?

Idemo vetu koji je u ovom momentu najbolje reagovao da dijagnostifikkuje bolest, ali ni za jednog od ovih koje poznajem ne bih rekla da se bas susreo sa dijabetesom kod kunica, pa bih radije da spremni odemo kod njega, za jedno dva sata krecemo.
Zadnja izmjena: Klio; ned lip 30, 2013 18:56 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: Zeka Musko ima dijabetes....

PostPostao/la ina » sri lip 19, 2013 15:12 pm

Glukoza moze biti povisena zbog stresa. Literatura kaze da su izrazito rijetki ili da uopce nema slucajeva dijabetesa kod kunica.
Kakva je funkcija jetre i bubreza?
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sri lip 19, 2013 15:16 pm

ina je napisao/la:Glukoza moze biti povisena zbog stresa. Literatura kaze da su izrazito rijetki ili da uopce nema slucajeva dijabetesa kod kunica.
Kakva je funkcija jetre i bubreza?

Nemam rezultate kod sebe, samo smo se culi telefonom. Idemo kod njega za dva sata pa ce nam sve reci, kaze da mora jos jednom da ga pregleda.:(

Zanimljivo je da zeka sargarepu, od kada jede sveze, ne voli, niko ne zna zasto ali recimo sargarepu i bananu nikada nije voleo da jede pa mu je skoro i ne daju...Od voca jedino dobija jabuku cesto i jedino nju hoce da pojede.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » sri lip 19, 2013 18:40 pm

Dosli od veterinara....
Poslat ce krvnu sliku na mail, ali ono sto sam videla je da mu je glukoza 10, gordnja referentna vrednost za zeceve je 8...
Leukociti i neutrofili su mu znatno smanjeni, leukociti donja referentna vrednost za kunice je 5 kod Muska je 3.28 tako nesto...
Neutrofili isto tako znatno niski...
Ostali parametri su u redu.

VEt jos kaze da se uzme ujutru urin, ne za urinokulturu jer je dobijao antibiotik 5 dana, vec da se provere druge vrednosti da iskljuci kako on kaze, poremecaj u funkciji nadbubrezne zlezde.

Musko ima skroz bistru mokracu, nekada cistu kao vodu, nekada zutu... Danas popio 600 ml vode.

JOs ga je pregledao, pipao abdomen, kaze da nista nije napeto i da ne upucuje na jednu bolest na K - zaboravih kako se zove, to sa nadbubreznom zlezdom, ali kao jos jednom da proveri, jer sam se pobunila da mu daje zamenu za insulin, koja se kunicima ubrizgava u nos, nakon cega manje piju vodu, dok se ne iskljuce sva druga moguca oboljenja.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ina » sri lip 19, 2013 21:08 pm

Ja mislim da to nije dijabetes
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sri lip 19, 2013 21:45 pm

ina je napisao/la:Ja mislim da to nije dijabetes

Ina molim te, napisi sta mislis da bi moglo da bude, da proguglam malo i vidim.
Ni meni ne lici po onome sta pise po netu, da je bas dijabetes...Ako i ima povisenu glukozu to moze biti zbog neceg drugog, zato sam i rekla da ne krene odmah sa terapijom za dijabetes.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: Zeka Musko ima dijabetes... tako tvrdi veterinar

PostPostao/la Charlie » čet lip 20, 2013 18:14 pm

ni meni to ne zvuči kao dijabetes
bolest nadbubrežne (tj previše kortikosteroida, a može biti od nje ili od hipofize) je cushing, moram pogledati kako je to kod kunića

Ostali parametri su u redu.

alt, ast, urea, kreatinin...? napiši sve što imaš

ovo što leukociti nisu ok ne mora ništa značiti jer je vjerojatno rađeno na mašini za mačke/pse koja onda ne daje adekvatne rezultate

jesu li vrućine kod vas?
slika
Charlie
Moderator
Moderator

Re: Zeka Musko ima dijabetes... tako tvrdi veterinar

PostPostao/la Klio » pet lip 21, 2013 12:26 pm

Jesu velike vrucine, bas bas...
Ali on ima vec tri i po godine,nije mu prva velika vrucina a nikada nije pio ovoliko vode i nije piskio po kavezu...
Juce nisu uspeli uzeti urin jer nije piskio van wc-a (kaze mi kuma tako uvek kada ga vode vetu, dan nakon toga ne piski van wc-a, kao da zna :D :D ), tek danas.

E sada, vet me pitao nesto sto mozda moze da ima veze... Prosle godine, negde u ovo vreme je imao neuroloski ispad. Lecen Katosalom, vitaminima B koje sam imala tada i antibiotikom... Izlecen.. Nije pio ovako puno vode.

ps sto se tice krvne slike svi ostali parametri su u redu (i ovo sto si napisala) po onim koje on ima za kunice... Sad vet radi popodne kao i ja pa nikako da se usaglasimo da mi posalje kks na mail.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: Zeka Musko jos uvek ne znamo sta je

PostPostao/la Klio » ned lip 30, 2013 19:04 pm

Kako da postavim Muskove analize ovde u Adobe Readeru su?
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: Zeka Musko jos uvek ne znamo sta je

PostPostao/la altan » ned lip 30, 2013 21:06 pm

prebaci u jpg ako imas adobe pro..ili u photoshop
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak