Izbacivanje peleta

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Biste li izbacili pelete iz prehrane svog kunića?

Da, svakako.
4
9%
Da, najvjerojatnije.
3
6%
Ne znam, možda.
10
21%
Ne, sumnjam.
11
23%
Ne, nikako.
19
40%

Ukupno glasova : 47

Re: Izbacivanje peleta

PostPostao/la ja i moj debeli zec » sub ruj 10, 2011 13:04 pm

IV@N@ je napisao/la:
ja i moj debeli zec je napisao/la:Ja mislim da peletirana hrana nikako ne moze biti zdravija od prirodne hrane, a to je voce i povrce, sijeno i svjeze bilje. Ali je stabilnija. Stvar je u tome da kada mi dajemo povrce malo nas ga daje pravilno. Npr. citala sam da dnevno trebaju dobiti najmanje tri vrste povrca od kojih jedna mora imati vitamin a. Kolicina povrca ovisi o velicini i tezini kunica, ne smiju dobivati svaki dan isto, treba paziti na kalcij, treba pametno kombinirati povrce s obzirom na udjele vitamina i minerala da ne bi nesto falilo a neceg drugog bilo previse itd. itd. Ja sam nama napravila listu sto davati i u kojim kombinacijama ali naravno nemam niciju potvrdu da je to savrseno i zato, cisto radi ravnoteze u prehrani, ne bih izbacila pelete.

prehrana samo treba biti raznovrsna i onda je savršena.ni mi ljudi neznamo koja hrana sadrži koliko čega pa svejedno je večina nas koja ne jedemo umjetnu hranu zdrava.
priče o savršeno izbalansiranoj hrani su žešće gluposti.

Da, ali je stvar u tome sto mi sami sebe hranimo, ne hrani nas netko drugi. Ako nemas nikakav poremecaj tijelo ce ti samo dati do znanja sto mu treba i koliko ti treba. I njima tijelo daje so znanja sto im treba, ali oni mogu jesti samo ono sto im mi stavimo na raspolaganje. U tome je kljucna razlika. Da su to zecevi nikako ne bih preporucila pelete jer oni prvenstveno ubrzo nakon rodenja jedu svjeze i zato jer imaju sve sto im je potrebno. To je kao da kazes da je uredu bebe hraniti samo kasicama voca i povrca dok ne pocne jesti krutu hranu zato sto ti mislis da je tako jer ti beba drugacije ne moze reci. Uostalom zasto se ti smatras strucnjakom? Koliko si literature proucila?
Debeli R.I.P. slika
slika
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » sub ruj 10, 2011 13:14 pm

Joj daj hrani svog zeca kako hoces i pusti nas druge da hranimo svoje kako hocemo,ne nameci i to prilicno agresivno svoje misljenje svima.vjerujem uzgajivacima koji se bave time ohoho vremena prije nego nekome kome je sve sto kaze netko drugi cista glupost.
Idem i ja vikat,ja svoje hranim peletima,ja svoje hranim peletima!!!!!!
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Flekicaaa » sub ruj 10, 2011 17:59 pm

sanjita je napisao/la:Joj daj hrani svog zeca kako hoces i pusti nas druge da hranimo svoje kako hocemo,ne nameci i to prilicno agresivno svoje misljenje svima.vjerujem uzgajivacima koji se bave time ohoho vremena prije nego nekome kome je sve sto kaze netko drugi cista glupost.
Idem i ja vikat,ja svoje hranim peletima,ja svoje hranim peletima!!!!!!

točno tako,a ako ti ivana imaš taj svoj neki način prehrane,slobodno ga koristi...a ne možeš ti nekom određivat kako se hrani zec.valjda uzgajivači znaju i ti koja imaš zeca nepunih godinu dana ideš se obračunavat s nekim tko je cijeli svoj život "dao" uzgajanju zečeva.
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la littlebunny » sub ruj 10, 2011 18:25 pm

uvijek se nađe netko naj pametniji.. :lud:
ja pelete neću izbacivati,nema šanse
Roxie
littlebunny
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la IV@N@ » sub ruj 10, 2011 19:48 pm

ljudi ,zaboravite...
IV@N@
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Flekicaaa » sub ruj 10, 2011 20:06 pm

lol,predaja ;D zecovi rullzz... :D (šala)
pa nemoj se ljutiti,ali ne moraš uvijek biti u pravu,mislim,ok je to,želiš naj bolje za zeku,sve ima svoje zašto :wink:
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la IV@N@ » sub ruj 10, 2011 20:23 pm

Flekicaaa je napisao/la:lol,predaja ;D zecovi rullzz... :D (šala)
pa nemoj se ljutiti,ali ne moraš uvijek biti u pravu,mislim,ok je to,želiš naj bolje za zeku,sve ima svoje zašto :wink:

nema više smisla kaj raspravljat ,a ovo da sam ja u pravu u to nema sumnje ,ali teško je to nekom objasniti.kuniće imam cijeli život i valjda znam nekog vraga.nemam se kaj ljutit...nije da mi je stalo do mišljenja nekih virtualnih ljudi.
IV@N@
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la ja i moj debeli zec » sub ruj 10, 2011 20:42 pm

Zato se tak boris i svadas? Zato sto te boli briga? Kakve kunice si imala i za sto? Kao ljubimce, patuljaste ili za hranu?
Debeli R.I.P. slika
slika
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la IV@N@ » sub ruj 10, 2011 21:19 pm

ja i moj debeli zec je napisao/la:Zato se tak boris i svadas? Zato sto te boli briga? Kakve kunice si imala i za sto? Kao ljubimce, patuljaste ili za hranu?

kao ljubimce ,naravno (patuljaste,ovnolike i velike).nije bitno...
IV@N@
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Flekicaaa » sub ruj 10, 2011 23:02 pm

draga i ja imam kuniće čitav život,imala sam kunicu koju mi je uvalila susjeda,puna gljivica,skotna,puna buha,okotila je 4 zečića,dva smo dali kada su navršili osam tjedana,a dva smo ostavili sebi,majka ih je ubila kada su navršili devet tjedana..plakala sam kao kišna godina..nakon toga,majka je uginula,nebrzo nakon toga.
onda je nastupila flekica,ona je moja ljubav koja je nedavno uginula,pet godina je bila samnom,pet godina..uz nju sam dobila i bijelku..znači toliko kunića,ja bih trebala imati nekog iskustva,imam,ali jako malo naspram npr,renate koja uzgaja i prima ostavljene kuniće.
uz kuniće uvijek sam imala pse i mačke,jednom i hrčka koji je doživio 3 godine (maksimalni životni vijek)..svi su imali kvalitetan i ispunjen život,no opet ja uvijek naučim nešto novo,otkada sam došla na forum,naučila sam puno toga,još uvijek učim,nema potrebe za nikakvom svađom,samo moraš shvatiti da ti ovdje netko pokušava pomoći,ali ako si svojeglava,nastavi po svom,vjeruj mi,odbit će ti se o glavu jednom
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ja i moj debeli zec » sub ruj 10, 2011 23:06 pm

I hranis ih iskljucivo sijenom i vocem i povrcem? A sto su jeli kao bebe sa par mjeseci? Samo sijeno? Koliko dugo su pozivjeli u prosjeku? Da li su imali problema sa zubicima ili probavom?
Debeli R.I.P. slika
slika
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » sub ruj 10, 2011 23:37 pm

Flekicaaa je napisao/la:draga i ja imam kuniće čitav život,imala sam kunicu koju mi je uvalila susjeda,puna gljivica,skotna,puna buha,okotila je 4 zečića,dva smo dali kada su navršili osam tjedana,a dva smo ostavili sebi,majka ih je ubila kada su navršili devet tjedana..plakala sam kao kišna godina..nakon toga,majka je uginula,nebrzo nakon toga.
onda je nastupila flekica,ona je moja ljubav koja je nedavno uginula,pet godina je bila samnom,pet godina..uz nju sam dobila i bijelku..znači toliko kunića,ja bih trebala imati nekog iskustva,imam,ali jako malo naspram npr,renate koja uzgaja i prima ostavljene kuniće.
uz kuniće uvijek sam imala pse i mačke,jednom i hrčka koji je doživio 3 godine (maksimalni životni vijek)..svi su imali kvalitetan i ispunjen život,no opet ja uvijek naučim nešto novo,otkada sam došla na forum,naučila sam puno toga,još uvijek učim,nema potrebe za nikakvom svađom,samo moraš shvatiti da ti ovdje netko pokušava pomoći,ali ako si svojeglava,nastavi po svom,vjeruj mi,odbit će ti se o glavu jednom

Flekica cura hrani svoje kunice kako najbolje zna kao sto to radimo i mi :wink: ...to je izbor svakoga ponaosob jel tako :wink: ....tako da opet ne treba niti ici u krajnost i prigovarat njoj nesto jer ja zapravo ne shvacam sto se tu ima prigovarat bilo kome,na kojoj god strani peleta se nalazili,onoj za ili onoj protiv. To je kao da se osudjuje netko sa drugacijim zivotnim izborom,jednostavno nesto za nekoga pase,za onog drugog ne pase i to je to,svakome prema njegovim uvjerenjima.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Flekicaaa » ned ruj 11, 2011 0:05 am

sanjita kad je tako,nema potrebe govorit svima na forumu da su u krivu,a ona,kao pravilno hrani.al eto.njen kunić,njena stvar
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la littlebunny » ned ruj 11, 2011 0:43 am

pa,točno tako,njen kunić njena stvar,nije bilo potrebe za svađom
Roxie
littlebunny
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Klio » ned ruj 11, 2011 7:21 am

Citala sam ovu raspravu redovno, jer sto se tice sveze hrane ja tu imam dvoumljenje ne peleta. Puno zekana je ne podnosi tj.ima mekanu kakicu a jos vise ima problema sa kalcijumom.

Sto se misljenja tice, da ne bude to da svako treba raditi po svome (ima na to pravo ali ne znaci da tako treba), saveti uzgajivaca su najrelevantniji. I to visegodisnjih.
Od drzanja zekana, hranjenja pa do lecenja. Moje su vise puta savetima spasile Lilo i Renata. Njih slusam pre veta i pre svega.
Naravno, svaki zec je prica za sebe, tako da i tu covek postupa individualno u svakom smislu.
Vec sam vise puta pomislila kako smo imali slucajeve ovde na forumu, ili sam upoznala ljude ciji zekovi jedu sve i svasta vise od 5-6 godina, zive i veseli su, mozda neki ima neki problem tipa zuba, ali zekani su ZIVI I ZDRAVI, a nasi sa foruma, koje gledamo i cuvamo kao oci u glavi, precesto rano umiru. Tu nesto ili ne stima ili nas je premali broj da bi se uzela u obzir statistika.
Jedna zena ovde u Bg nije znala da treba hraniti zekana i sa svezim, vet joj rekao samo malo jabuke i nekada sargarepice. Zek ima 5 godina i jeo je samo peletiranu hranu, i to ne neku visokog kvaliteta. Zvala me je zato sto ima head tilt, verovatno e.cuniculi.
Eto, ima i onih koji su davali zekama godinama kupus i salatu, kada su su se javili ovde ili kada sam ih ja srela, zakani su imali od 4 god ili vise.
To sada ne znaci ajde, udrimo sad svi sve kako hocemo. Ali ocigledno da su iskustva razlicita, svakom zeki nesto odredjeno prija. Nije greh ni davati pelete niti ne davati, ali je greh muciti zeca ako vidis da mu nesto ne odgovara i ne prija, a po njima se i te kako vidi kada im nesto fali, ako volimo i poznajemo nase zeceve.
Zato uzgajivaci koji imaju dugogodisnje iskustvo, koji su se sreli sa svim i svacim, iscitali puno literature, videli puno zekana svojih i tudjih, mislim da su nesto sto nam je jako dragoceno ovde na forumu. Nisu nepogresivi ali su sa njavecim iskustvom od svih nas ovde.
Moji ne bi mogli da zive bez peleta, i nikada ih necu ukinuti.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan