Moj prvi zeko

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Moj prvi zeko

PostPostao/la thunder » pon ruj 27, 2010 12:42 pm

Eto, mislio sam ako trenutno imate kunica ili ste ih imali vec nekoliko pa da podijelimo pricu o onome prvome. Sve zekove volimo ali samo je jedan prvi zeko :)
Pogledaj u oči našim zekama, kad u njima vidiš divan sjaj to je Cleo Johnnyeva - još je ona živa, znaj
thunder
Kunić
Kunić

Re: Moj prvi zeko

PostPostao/la thunder » pon ruj 27, 2010 12:48 pm

kako sam ja jos uvijek novi u svijetu zajeca reko da podijelim svoju storiju :)

Negdje oko ozujka 2009 sam postao na neki nacin skrbnik jednoga maloga kunica. Inace volim zivotinje ali kako sam zivot proveo u stanu nikad nisam bio vlasnik zivine (niti su mi starci kao klincu to dozvoljavali). Jednom prilikom prosle godine mladja sestra moje zarucnice je dosla doma i svojima ponosno objavila kako ce ona udomiti maloga zeca. Isprva sam bio protiv toga jer sam znao da ce ju to drzati tjedan dana i da ce ga nakon toga zanemariti. Nitko zapravo nije bio potpuno spreman preuzeti tu obavezu na sebe. Naime, situacija je bila takva da je jedna njena prijateljica kupila maloga zeku (skroz mali) ali joj roditelji nisu dozvolili da ga zadrzi tako da je ona tog zeca poklonila mladjoj sestri zarucnice. (S time da sam tek godinu dana kasnije saznao da je, taj dan kad su ga kupile u shopu zeko dozivio i toplotni udar ali se ipak uspio oporaviti).

Eto, u jednu ruku ispada da sam zapravo udomio zeku... :)

Zeko je dosao kod zarucnice i dosli smo do dogovora da ce boraviti kod nje ali da cu ja preuzeti na sebe hranu, piljevinu i te potrepstine a da ga ona samo pusta van svaki dan (jer ona samo studira pa ipak ima vise slobodnog vremena da provede uz zeku nego ja posto i studiram i radim full-time job).
Trebalo mu je prvo oko 2 dana da se privikne na novu atmosferu i molio sam ih sve da ga ne maze nego da ga puste na miru dok se on sam ne odluci da je spreman na dodire a ja sam samo sjedio oko njega i bio mu u blizini da se navikne da sam ja tu i da mu necu nauditi nego da jednostavno postojimo pod istim nebom. Nakon 2 dana mi je prisao i poceo mi sam lizati ruku (da, ispalo je da je rijec o krajnjoj pataloskoj ljubilici). Bio je toliko maleni da ga nisam mogao posteno ni pomaziti.
Da skratim pricu, danas je taj zeko star godinu i pol dana, zdravo se hrani, svi ga tetose i maze i paze i jako je drustven i mazan. Iskreno, dok njega nisam dobio (on je definitivno taj koji je nasao mene) nisam mislio da su kunici TOLIKO umiljati, mazni, pitomi i inteligentni.

I jos jedna stvar, nije samo da sam ja njega pripitomio i razmazio, i on je djelovao na mene kao na osobu. Otkako imam njega puno sam mirnija osoba i definitivno se i vise smijem i sve gledam nekako lakse. Ta mala bestija na mene toliko pozitivno djeluje da si ne moze ni zamisliti :)

Ipak, jedna stvar mi nije jasna: tog zeku svi volimo i on sve nas voli ali eto, vidi se da je nekako najprivrzeniji meni i sa svima se on voli pomaziti ali kao da je sa mnom dozivio bas taj "klik". Meni bi to bilo jasno da sam ja taj koji provodi cijele dane s njim ali on mene vidja samo na par sati i tad se ne mice od mene... Lilu i njeno drustvo su ipak majstori na polju zecova pa ako bi mi oni to mogli malo obrazlozit... nadam se da cemo se jednom i na kavicama naci pa i uzivo porazgovarati o zekama :) lijep pozdrav svima :zeko7:
Pogledaj u oči našim zekama, kad u njima vidiš divan sjaj to je Cleo Johnnyeva - još je ona živa, znaj
thunder
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » pon ruj 27, 2010 13:29 pm

Baš lijepa priča :) zeko je super završio kako je mogao jadničak (mislim na toplotni udar)
Mislim da oni svi imaju ipak osobu koju najviše vole i kojoj su najprivrženiji :)
Istina je da nas transformiraju u bolje osobe, mirnije, emotivnije, samim tim i pažljivije prema okolini...... Jako je dug popis stvari koje su pozitivne. Uvijek govorim da su kunići neka nova dimenzija u ljubavi prema životinjama :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lady Stardust » pon ruj 27, 2010 17:38 pm

Super prica i sretan kraj potencijane katarstorfe.

Super je to kada nekog totalno nepripremljenog i nespremnog zeko u kuci totalno pomete. Tako je bilo i samnom. Tri dana prije nego je Blixa dosla kod mene nisam ni pomisljala na nikakvog kucnog ljubimca, a jos manje da zeko uopce postoji kao kucni ljubimac.
Splet (nesretnih) okolnosti i stigla mi je najveca ljubav mog zivota i promijenila sve :) Sjecam se trenutaka kad sam ju samo gledala i mislila da ce mi glava eksplodirati od silne ljubavi koju osjecam za nju :) Nikad ju nisam i necu prezaliti, ona je bila posebna, moja najbolja prijateljica, moja obitelj i moje dijete.

Obozavam i Cooky i Ziggya i Coco i Morsa i sve bi dala za njih, ali sva muka, bolesti i veterinari koje sam pregurala u Blixine tri kratke godine su nasu ljubav digli na neku drugu, posebnu razinu.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » pon ruj 27, 2010 18:12 pm

Jako lepo si sve ovo opisao.
REkao si pravu istinu - prvi zeko je uvek prvi i poseban!!! Jos ako imas neko vreme samo njega i postanete tako bliski, ne mozes zamisliti kako si ziveo pre njega ili kako bi mogao bez njega...

Prelepa stvar ti se desila, istina kao i mnogima od nas... Prvi zeka i totalno nas iznenadi i osvoji, zaludi i uvuce u svoj maleni predivni svet....

Ja sada imam tri zecosa, ali moj prvi Krcko, hvala Bogu i dalje je samnom, je meni ipak najposebniji i posebniji odnos imam sa njim... I on se sam ponasa kao kraljevic jer to zna. U kuci se ja moram sklanjati njemu, toliko je razmazen da se vidi vec na prvi pogled, i ni ne zelim da bude drugacije. Prosto ga obozavam i moze da radi sto hoce ukoliko mu to ne steti. :rolleyes: On je moje dete, moja ogromna ljubav i moj zacetnik zecosveta sa kojim me je upoznao.

E sada, to sto voli tebe najvise, mogu probati da ti objasnim iz svog iskustva ako se bilo koja ljubav uopste moze objasniti.

Moj Krcko je vise voleo mog brata i moju cimerku od mene. Neverovatno ju je voleo i zeleo da joj bude blizu, ali ona nije bas bila ljubitelj zecova, tako da ta njegova ljubav nije ostala uzvracena kao kod tvog zeke.
Medju prvim stvarima koje sam procitala na forumu bilo je i to da zecevi nekada zavole neku osobu iz porodice vise od drugih, cisto tako bez razloga. Znajuci to mislila sam da je to razlog.
Onda sam primetila, da se meni desava da me zecosi od mojih prijatelja bas prihvate i vole, i posmatrala situaciju. Narocito od kada imam jos dvoje njih.
Vidis, milim da je upravo to sto ti nisi cesto sa njim razlog sto ti je tako privrzen. Recimo tvoja cura mu sigurno posprema kavez, daje da jede, cetka, mozda i sece noktice, brani kada ga pusti po kuci kada nesto ne sme da gricka, i ona mu nekako dodje kao mama zakon :D a ti mama ljubav :wink:
Mislim ako sam to dobro objasnila. Bar gledajuci po ovim bestijama koje ja poznajem :D
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pon ruj 27, 2010 20:06 pm

Čitav život sam imala nekog kucnog ljubimca, najvise su to bili psi...i te srece, da su zaista od reda svi bili jako jako inteligentni. Ali doslo je vrijeme kad mi je brat, kupeci pse lutalice, dosao do broja 41! Da, skupio je 41 psa lutalicu...bilo je tu i mačaka i kojecega drugog...ujutro, popodne i navecer sve se vrtilo oko njih, hranili ih, cjepili, kupali, češljali, mirisali smo na njih... 24 sata samo zivotinje, jer je uvijek bio neki "napusteni mali slatki pasic" koji je trebao pomoc i kad smo stigli na broj 41 jednostavno vise nisam mogla, rekla sam DOSTA! kad smo se svih uspjesno rjesili obecala sama sebi da vise nikad necu imati nikakvog kucnog ljubimca.

I nakon dvije godine, jednog dana pokraj ceste u grmlju ugledah malo stvorenje, koliko je bila prljava mislila sam da je mis-pacov-malo mače...tko zna sta...nisam ni sanjala da bi mogao biti zeko a jos manje tako pitom...odlucih ga uzet i poklonit nekome...dom sam trazila puna 3 dana! mada sam znala, cim mi je drugi dan prisla i polizala ruku, da nema te sanse da je nekome dam :zekoo11:

otad je proslo godinu i pol dana, sretne smo i zadovoljne i ona i ja...kazu inace: ako ti treba prijatelj kupi psa-ja kazem ako zelis biti sretniji i zadovoljniji u zivotu udomi kunica...ako joj udomimo decka isto cemo ga volit ali Andja je jedna jedina... radi nje cu sigurno citav zivot imati kunice kao kucne ljubimce :zeko3:

al mislim da svi gledamo na prvog kunica kao nesto jako posebno, pa i ti... :zeko8:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la thunder » uto ruj 28, 2010 8:51 am

Jao, nisam ni pomišljao da ću dobiti toliko odgovora... :)
Nije da mu samo zaručnica brani neke stvari, i ja mu itekako znam zabraniti, jedino što za razliku od zaručnice mene iz nekoga razloga sluša :P ozbiljno, ona obično prva reagira ali malo tvrdoglavo stvorenje se neda sve dok ja ne dođem i sad, moj princip je ovakav (doslovce): dođem do njega, on se sjedne i gleda me. Kažiprst jedne ruke dignem u zrak a sa drugom rukom ga mazim po leđima i mirnim tonom govorim kako to ne smije raditi ili tamo ići. E sad, svjestan sam ja da on nema pojma kaj mu ja zapravo govorim i da mu isto tako mogu diktirati Hamleta ali na taj način shvati da to ne smije i meni uglavnom pali, ostavi to po strani na par dana, dok ga ponovno ne ulovi želja da se spusti u "zabranjenu zonu" :)
thunder
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » uto ruj 28, 2010 15:51 pm

Krasna ti je prica i drago mi je da si dosao na forum..
ja sam cijeli zivot zeljela imati psa, ali za moje roditelje to nije dolazilo u obzir jer smo zivjeli u malom stanu..onda sam kad sam bila malo starija pocela pilit starce da hocu barem neku zivotinju ciljajuci pritom na stakora kojeg bih nabavila pod izlikom da je to mis..i onda je jednog dana moja sestra, koja je 5 godina mlada od mene, koja voli zivotinje, ali nikad nije neku zeljela, pogotov ne poput mene, rekla da bi ona hrcka i mama je pristala :omg: :ljut: starom je to sve bilo kao svejedno..ja sam naravno poludila jer moljakam zivotinju od kad znam govorit pa sam dobila pravo izbora prve zivotinje (stara je sestri prodala foru da cemo nabavit meni misa, anjoj onda malo kasnije hrcka..mos mislit)..naravno u pets shopu nije bilo ni misa, a kamoli stakora..i onda sam ugledala zeke :) ..bilo su siroti onakvi premali i premladi, sto tada, prije 9 godina :cool: , nisam znala pa sam uvjerila mamu da su to patuljasti kunici koji narastu samo malo vise od hrcka :D (iako sumnjam da mi je ikad povjerovala)..onda su usljedila mamina odustajanja od zeca jer su joj svi rekli da oni smrde i bla bla..i nakon mojih suza i uvjeranja da ne smrde u nasu je kucu dosao Altan..mala crna kuglica stara svega 3 tjedna :sad: ..mama ga je, kad sam joj ga donjla prvi put pokazat, uzela u ruke, pomirisala i rekla da moze ostat dok ne pocne smrdit..i tako je Altan ostao sljedecih 6 i pol godina :D ..ubrzo postao "mamin jedini sin", "onaj kome ce ona sve ostavit", "jedini dobar koji od nje ne trazi pare"... :D Prvih godinu dana smo ga zatvarali preko noci..sljedecih 5 i pol je spavao sa sekom na krevetu..
Sada imam dva (Mocu i Naira) i ne zivim vise sa starcima..volim ih jako puno..ali Altan..Altan ce uvijek imati posebno mjesto u nasoj obitelji :zeko3:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mary » uto ruj 28, 2010 15:53 pm

Moj zeka se zove Mary . Dobila sam je od momka na poklon za dvogodisnjicu veze . Dobila sam je ovog vikenda . Prodavac kaze da ima manje od 3 meseca. Samo par dana je sa nama a ja je vec volim najvise na svetu !!! :zeko3:
Mnogo je pametna i razigrana . Voli da se mazi . Naucila je sama da izlazi iz kaveza . Kad se umori od igre ode da spava na plicu :zeko7: pored moje plisane igracikice , i skroz se umiri te i ona izgleda kao da je plisana. :zeko7:
Ja imam papigu pored zeke . Ali papiga je samostalniji . Ne dozvoljava da ga mazim kao zeka. Zeka je osvojio moje srce cim sam ga videla !!! Cim je dosao kod nas u stan pojeo mi je ceo jedan list sa cveca :P
Oker je boje , sa jednom malom crnom prugicom na sredini tela. Zelim da zauvek ostane samnom :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3:
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » uto ruj 28, 2010 15:57 pm

Mary je napisao/la: Cim je dosao kod nas u stan pojeo mi je ceo jedan list sa cveca :P

Ovo je sad off topic ali moze se otrovati od cvijeca..ne daj mu da to jede i ako se slucajno ponovi, a nadam se da ces sve uciniti da ne, teba obavezno dobiti aktivni ugljen da se sprijeci trovanje! Novi si vlasnik pa si molim te procitaj po forumu i o previlnoj prehrani i o ostalim stvarim..on je jos premali da jede ista osim suhe hrane za kunice (postoji i cuni junior hrana) i sijena u neogranicenim kolicinama kao i vode..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mary » uto ruj 28, 2010 18:25 pm

Naravno da sam odmah klonila cvece , i zbog zeke i zbog cveca , sad je na visokom mestu na kojem ga ne moze dohvatiti nikada vise . Imam samo to jedno jedino cvece , tako da nece biti vise grickanja .
Mary
Super Zek
Super Zek

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan