Evo da se i ja oglasim...
Meni je prodavačica, navodno šefica poslovnice, tak sam shvatila, rekla da oni više neće držati životinje, jer su shvatili da se ne mogu o njima adekvatno brinuti. Navodno. Ja sam danima pokušavala doći do čovjeka koji je u Kalii zadužen za nabavu, ali frajer bježi od mene ko vrag od tamjana. Navodno jedino on može blagosloviti poklanjanje. Iako mi je prodavačica dala do znanja da imaju načina...Zvala sam u upravu više desetaka puta i ostavljala brojeve tel, muž je zvao, al od frajera ni traga ni glasa. Ja bi napravila sačekušu, al sam u to vrijeme kronično blokirana (8-17h). Treba isprintati Zakon i otići u upravu u radnom vremenu i lijepo zamoliti da predaju životinju koja će biti udomljena u dobre ruke, a oni nek si knjiže rashod-živina crkla, npr. To mogu sigurno ako žele.
Ispričavam se da se nisam tjednima oglasila, ali jedna od mojih kujica je ozbiljno bolesna i borimo se već tjednima za njen život. Totalno sam okupirana ostalom živinčadi i zapostavila sam priču o zekanici iz Kalie.
Inače, samo da napomenem vlasnicima pasa, piroplazmoza je opaka bolešćina koju inače prenose krpelji i ide poznatim tijekom (akutnim). Obzirom na to ljudi najčešće brzo reagiraju i sve sretno prođe.
Naša Tara je 14. god. stara i ima tumor na mlječnoj žlijezdi s kojim već 4 godine normalno živi (ne preporučuju nam operaciju) i do prije tri tjedna je bila ko curica. Vesela i aktivna. Od tada nešto s njom nije ok. Vodili ju vetu, napravili sve pretrage i kao nekakva upala, vele.Taj tumor možda se upalio ili tak nekaj. Ona zakurila 40°C i nakon 9 dana antibiotika psu sve lošije i lošije. Jedva diše, hropće, snimka pluća ok, krv više manje ok. Na kraju smo završili nakon što je počela i povraćati i oduzimao joj se zadnji kraj tijela, kod dr Kozjana u Španskom

koji je skužio piroplazmozu u prikrivenom obliku i dao joj Imizol i još 6 raznoraznih injekcija. Jadna se već gušila i srce joj je tako lupalo da se otkucaji nisu mogli izbrojati (fibriliralo).
Do danas smo je nosili van (križanka stafforda i labradora) na pipi. Danas se digla i sama otišla van, a sada me maloprije žicala papati i pojela cijelu konzervu specijalne hrane za regeneraciju jetre.
Zaključak, krpelja nismo na njoj našli nikada, piropl. može napredovati u tom pritajenom obliku tjednima, mokraća i krvna slika mogu biti skroz ok, tako da na porast temp. iznad 39,5 i malaksalost treba obavezno napraviti razmaz periferne krvi na beštije prahistorijske, zločeste i dati lijek na vrijeme.
Drž'te fige da se izvuče, još je stanje kritično, ali mislim da ide na bolje.
Dal netko zna mogu li kunići oboljeti od piroplazmoze?
Ispričavam se što pišem o stvarima koje ne spadaju na ovaj topic, a niti podforum...