Higijena moje kunice, provjera je li sve radim kako treba.

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Higijena moje kunice, provjera je li sve radim kako treba.

PostPostao/la Gagonja » pon ruj 21, 2009 21:00 pm

Pošto mi stvarno volimo našu kunicu i brinemo se o njoj, želimo vas pitati je li sve radimo kako treba i da li po vama nesto trebamo mjenjati po pitanju higijene nase kunice.

Kunicu držimo u potkrovlju u kojem ne boravimo, u kojem je naravno sve čisto. Nalazi se u kutu u kojem nema propuha. Redovno je puštamo po kući svaki dan. Imamo najvecu gajbu koja je postojala u pet centru. Takoder imamo kucicu iz pet centra u koju se ona redovno zavlači. Nemamo pojilicu za vodu nego zdjelicu jer vidim da joj to najvise odgovora. Hranu takoder jede iz zdjelice ali redovno sve izbaci van jer joj je ipak lakse s poda jesti :D
WC imam kutni. U njega stavljam piljevinu s aromom limuna.

Sada da napokon pocnem govoriti o higijeni.

Znači svaka 2-3 dana obavezno sve iznesem u dovrište i dobro operem i osušim. Usisam sve oko njene gajbice u potkrovlju. Kunica u to vrijeme provodi vrijeme u mojoj sobi. Operem sve, od gajbe do zdjelica.
U gajbi imam kućicu u koju uvijek stavim malo više piljevine pošto kunica voli vrijeme provoditi u kućici i na njoj. WC svakodnevno čistim i perem. I svako 2 mjeseca kupim novi jer ovoga izgrizi i primi mirirs od mokraće. Jedno vrijeme sam držao sijeno u onoj posudi koja se prikači na kavez, ali u novije doba jednostavno ubacim sijeno u kavez da se ne mora mučiti čupati ga.

Kunica se parila sa kunićem početkom 8. mjeseca. Pa je rodila 2.9. Pet dana prije poroda je napravila gnijezdo, od tada više nisam čistio kavez nego samo WC i pokupio ostatke sijena i piljevine. Znači gajbica se nije čistila detaljno 20 dana. Pribojavao sam se buha pa sam jučer uništio gnijezdo i sve očistio. Nadam se da se na kunicu i bebe nisu nakupili neki paraziti od nepranja gajbe toliko dana.

Što kažete na higijenu je li se dovoljno brinem, je li bi što mogao promijeniti, hvala.
Gagonja
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » pon ruj 21, 2009 21:04 pm

pa super se brineš! to je sređeno potkrovlje...nije vruće?Jel ona gore puštena?Mislim da se dobro brineš a neće nikakve parazite dobiti ni bebe ni mama ...koju bi nam bar mogao slikati sa bebama! :P
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Gagonja » pon ruj 21, 2009 22:02 pm

Ispričavam se, malo sam brže pisao pa sam se krivo izrazio. Držimo je na katu a ne u potkrovolju. Gore koristimo samo 2 sobe, a jedna ogromna nam je prazna. U njoj se osim kunice samo nalazi par starijih stvari koje ne koristimo. Nije joj vruće. Zaštičena je od sunca. Ne puštamo je gore, nego je pustimo da se igra kod nas dolje, pa je vratimo predvečer opet gore da ima svoj mir. Evo jedna slika bebe i urednosti gajbe:

Slika je iz 8. mjeseca. Stavio sam kunici tunelčić kojeg je stalno kopala (nadajući se valjda da će prokopati prolaz LOL i na kraju ga je uspjela poderati u par dana. Ovdje sam testirao one drvene pelete ili kako se vec zovu, ali nisam primjetio veliku razliku u ubijanju mirisa mokrace, lijek protiv toga je jednostavno češće čišćenje wc-a i to je to.
Zadnja izmjena: Gagonja; uto ruj 29, 2009 13:50 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Gagonja
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » pon ruj 21, 2009 22:08 pm

Madagaskar beba...divna je! imaš već udomitelje?A smještaj je savršen!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la zeko Simba » uto ruj 22, 2009 7:26 am

Mislim da su peleti ipak bolji od piljevine. Piljevina im se lovi i za šapice pa onda time dodatno prljaju prostor kuda se kreću. Ako je ona prihvatila pelete i dalje obavljala nuždu u wc onda bi ja preporučila da se odlučiš za pelete. A wc se čisti svaki dan kao što radiš bez obzira što je unutra :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan