GI zastoj

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

GI zastoj

PostPostao/la juki » čet stu 22, 2007 1:10 am

pozdrav svim ljubiteljima malh,slatkih pahuljica.. :kekmig:
ovako,problemi su poceli pocetkom 11.mj..
moj medeni je polako prestao jesti(sijeno isto),pio je sve manje vodice i na kraju je prestao proizvoditi kuglice..ali je cijelo vrijeme bio dosta zivahan..
bili smo kod veterinarke koja mu je napipala apces na vilici na lijevoj strani i mislila je da je to razlog zasto moj malisha ne jede..tada je jos kuglicario i pio vodice..
kroz 4 dana dobio je 8 injekcija(antibotik ne vidim procitat sa racuna uz najbolju volju,nesto sa sy..,vitamini B+C)i 2 infuzije(glukosalina)da ne dehidrira.. :sad:
kada je prestao kuglicariti veterinarka nas je uputila u zg na veterinu..
tamo su mu nakon rengena i ultrazvuka,kao dijagnozu postavili GI zastoj..
pregladali su mu zubice pomocu nekakvog instrumenta jer nisam dala anesteziju i to je sve bilo okej,nema nikakvih spiceva..
5 dana je dobivao antibiotik trimetosul 48%..koliko sam shvatila dobivao ga je preventivno da ne bi doslo do infekcije..
dajem mu pro-digest na spricu i malticu(koju ne moze smisliti i oko nje vodimo borbu svaki dan),vitamine nece nikako..
poceo je papati sijeno zahvaljujuci salatici i njenom prefinom domacem sijenu za kojim su svi ludi..
sve je nekako krenulo na bolje..apetit mu se bio kolko tolko vratio,pio je vode i kuglice su bile u wc-u..
od utorka se opet pogorsalo..ponovno ne jede skoro nista,osim malo sijena,pije malo vodice..a kuglicari samo ako mu dam maltice,bez nje nista..
primjetila sam da gricka zid i lize svoju mokracu..
dosta je miran zadnja 2 dana i opcenito se cudno ponasa..ne lezi onako opusteno,izgleda mi kao da se grci od bolova u trbuhu..

ispricavam se na ovako dugom postu..molim vas za pomoc..
ne znam sta da radim..nisam iz zagreba i sto se tice prijevoza vezana sam za druge..
stvarno se jako brinem zasto mu se stanje opet pogorsalo.. :sad: :sad: :sad:
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » čet stu 22, 2007 9:46 am

joj bas sranje :sad:

posto nemam iskustva mogu ti reći samo da ustraj onda s malticom, bitno je da bilo kako kaka, ako hoce jesti sijeno(sto je super) davaj mu toga neka ima sto vise. bitno je da ne prestane jesti, a dalje mislim da je jako bitno da odete vet-u jer zvuci dosta ozbiljno.

eto, ja drzim fige, a oni sa vise iskustva ce ti reci ako mozes jos sta
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Charlie » čet stu 22, 2007 15:37 pm

žao mi je :sad:
Mogu zubići biti ok, ali ako je apsces na vilici, mogući su i problemi sa korijenima. Jel mu snjimljena čeljust? Što je veterinarka rekla za apsces?
Ako baš ništa ne jede treba ga hraniti na špricu, a inače mu ponudi sve što inače voli jesti
Možeš mu dati i soka od svježeg ananasa, ili neki bez dodatnog šećera
Kad ga hraniš na špricu možeš u kašicu od mrkve ili jabuke (za djecu) staviti smljevene peletiće iz hrane
Pro-digest je ok, ali je još bolji neki probiotik
Super da jede sijeno, neka ga jede što više

Koliko je zeko star? Jel već imao prije problema sa probavom i/ili zubima
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la juki » čet stu 22, 2007 23:30 pm

tek sam sad dosla doma..cijeli dan sam bila na faxu,pa ga je mama pazila..
i dalje kuglicari samo ako mu dam maltice..sijena jede,ali malo iako mu je stalno na raspolaganju..
od jucer se poceo bunit kad mu dajem pro-digest na spricu..nece vise suradivat..ja mu stavim spricu u usta,a on se potpuno umrtvi i nece piti nego mu sve kapa van..
sad me brine kako cu mu davati neki probiotik kada se svi moraju razmutiti u vodi i davati na spricu.. :sad:
jedino sta mi jos uvijek uspijeva je uvalit mu maltice..bar nesto.. :)
nisu mu snimili celjust nego su mu zubice pregledali rucno..
nasa veterinarka doma nam nije znala nista posebno reci zato nas je i poslala u zg..
a na veterini mi nisu apsolutno nista u vezi apscesa rekli jer su se orijentirali na zacep i skroz su me smotali tako da sam na kraju to smetnula s uma..
stvarno bi rado dosla u zg,ali nemam nikakav prijevoz..jedva sam ga i prvi put uspjela organizirat..a da ga vodim na vlak,pa na tramvaj i istim putem doma bio bi skroz istraumatiziran jer nije navikao na putovanje..a i dosta je hladno..
davala sam mu i sok od ananasa i sam ananas..
sa sokom je odusevljen,ali ananasom bas i nije..
malisa mi ima 4 godine i do sada je sve bilo u redu..jedino je prosle godine imao upalu oka,ali to je brzo proslo..
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la ninocka » pet stu 23, 2007 6:45 am

ako sam dobro shvatila zapravo se sad i ne zna dal medeni ima abces ili ne :hm:

pokušaj mu nabaviti malt pastu od jabuke. to svi vole. nema ih u našim dućanima, ali pošalji PM zeki jurici, on će moćda idući vikend doći u zagreb, pa ako ima kupi od njega. to je dobra investicija :wink:
možda će i od te maltice u početku bježati iz inata, jer si ga tjerala da jede kad nije htio :wink: , ali svi ju počnu jesti s guštom.
pokušaj mu, ako ti zeko da, lagano masirati trbuh. to može olakšati probavu. bitno je da pije puno tekućine, neka papa sviježu hranu, mrkvicu, jabuku, radič... tekućina će olakšati prolazal dlakice koja se skupila.
nadam se da će zastoj brzo biti prošlost.

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la salatica » pet stu 23, 2007 15:12 pm

meni to sve nekako zvuči kao začep :sad:
vrlo je slična situacija bila kod našeg Zorreka i isto je trajalo mjesecima sa sinusoidama
nikakvi antibiotici ili vitamnin nisu djelovali na način da počne kugličariti kako spada
kad je već bila panika i kad su nam prijetili operacijom, dala sam mu parafinsko ulje... naravno, nakon mlatice, soka od anansa, masiranja trbuha, poticanja na kretanje, rentgena, one odvratne bijele smjese za provjeru protoka po crijevima (ne pada mi na pamet trenutno suvislija forumulacija), vitamina, infuzije, antibiotika...

znam da ti je problem doći do Zagreba sa zekanom, a i tada je jedino rentgen meritoran
na žalost više se ne mogu sjetiti koja je količina parafinskog bila u pitanju, ali ga je potrebno dozirati
salatica

PostPostao/la juki » pet stu 23, 2007 15:33 pm

tako je,za apsces se vise nista ne zna jer je to palo u drugi plan..:sad:
maltica od jabuke..to i meni zvuci fino..
maleni mi obozava jabukicu,to bi cak moglo upaliti..
javit cu se zeki jurici,pa cemo vidjeti..
masiram mu trbuscic svaki dan,to je jedino sta mi da bez problema..valjda mu godi..
puno hvala svima na savjetima,dappiu takoder..supre ste.. :srce:
razgovarala sam sa dr.anom shek..jako ljubazna zena..odusevljena sam..
rekla je da mu antibiotici bez parafinskog ulja nisu potpuna terapija..i da mu dam b-komleks..
danas cu poceti s time..drzite nam fige..
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la juki » pet stu 23, 2007 15:44 pm

zacep ga muci to je sigurno..
a da li ga muce uz to i zubici ili korijeni zubica to cemo tek vidjeti..bitno da se mi prvo rjesimo tog zacepa..
nevjerojatno da mi ni jedan veterinar do sada nije reko za parafinsko ulje.. :ljut:
koristi se 1 ml ujuto i 1 ml navecer..
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pet stu 23, 2007 15:56 pm

Jel zeko što jede osim maltice? Jer ako ništa ne jede i ne može kakati
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la juki » pet stu 23, 2007 16:07 pm

papa sijeno..
ostalo kako koji dan..radica mi je jeo do neki dan,sada vise nece..
al mi je zato jucer pojeo malo sjemenki..
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la salatica » pet stu 23, 2007 20:18 pm

juki, ja sam Zorreku dala samo jednom parafinsko ulje
radilo se, čini mi se, o nekih 1-1,5 ml

nakon toga je dobio grčeve i plakala sam kao ljuta godina misleći da sam ga sredila...
nakon toga se probava pokrenula,(ali njemu je i na retngenu bilo vidljivo da crijeva imaju protok tekućine), počeo je ponovo jesti sijeno i zelenjavu i sve se vratilo u normalu

s obzirom da nisam više od jednom dala, ne znam jel bilo normalno da je tako reagirao
:huh:
salatica

PostPostao/la juki » sub stu 24, 2007 22:45 pm

grcevi,ajme grozno..sunce malo..:sad:
ne znam..nebi rekla da je to uobicajeno..
bar ih moja grudica nema..
salatice,nama je sutra tjedan dana kako uzimamo srebro..
da ga uzimamo jos il da prestanemo..
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » sub stu 24, 2007 23:22 pm

Zubi, probava, GI zastoj... sve ti je to na neki način povezano. Ako zeko zbog problema sa zubićima neće jest, onda automatski imaš zastoj u crijevima. Kod njih probava funkcionira tako da nova hrana, potiskuje staru u crijevima. Želudac nema mišiće koji bi to sami radili.

Što se tiče apscesa čeljusti, on može nastati zbog problema na korijenu zuba, a ne samo zbog špiceva, a onda na žalost ne prolazi samo uz pomoć antibiotika.

I bilo bi zgodno znati što su ti na veterini objasnili pod GI zastoj? Da li je prolaz iz želuca u crijeva začepljen dlakama (trichobezoar/hairball) ili je nešto drugo u pitanju?

Listovi od maslačka ne napuhavaju, pa možeš i s tim probat. Probiotike, malticu i slično, možeš pokušat dat u "zekosarmicama" (ja sam probiotike ili malticu motao u listiće od npr. korabe).

Koliko je zeko star? Da li se linjao u vrijeme kad je ustanovljen GI zastoj?
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la juki » ned stu 25, 2007 0:01 am

sto se tice objasnjavanja i veterine,hm..po meni su bili dosta sturi sa pojasnjavanjem..
postavila sam im hrpu pitanja na koja sam dobila polovican odgovor ili ga nisam ni dobila.. :lud:
rekli su mi da se na slici vidi da je prisutno strano tijelo,ali da ne znaju da li se radi o dlakama ili ne..
pretpostavljam da su ipak dlakice u pitanju jer sam mu ih puno nasla u kuglicama..
nije mi se linjao u to vrijeme,tek je sada poceo..ali onaj dan kada smo ga vozili u zg su mu bas jako padale dlakice,valjda od stresa..
probala sam taj trik sa sarmicama..nista od toga..
mudrica mala nanjusi malticu u sekundi i pobjegne.. :wink:
probat cu negdje nabavit maslacak jer se ne usudim brat ovaj oko zgrade..
moj malisa je veliki decko,4 su mu godine..
juki
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 25, 2007 0:29 am

Bilo bi dobro da ga četkaš, pogotovo u periodima kad se jače linja (bolje nego poslije rješavat problem s malticama), a možeš i s rukama lagano čupkat dlakice. Nekad im se to baš sviđa :)

Kad radiš sarmice, nemoj razmazivat "punjenje" po listu, već samo po sredini stavit, zamotat, kraj stisnut i otkinut mali komadić tako da listić bolje zamiriši :wink: A ova s okusom jabuke možda bude prošla i bez trikova :wink:
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan