Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon lis 15, 2007 23:42 pm

Naslov: Kunići i zeleno prije 6-og mjeseca starosti

Napisao: Zeko_Jurica
Postano: 09.10.07. u 01:40:44

Pokušat ću ovdje objasniti zašto neki zekani smiju jesti zeleno i prije nego navrše 6 mjeseci:

U potrazi za kunićima kod njemačkih uzgajivača, saznao sam između ostalog i slijedeće činjenice (a iste su navedene i u svoj njemačkoj literaturi o kunićima koja mi je prošla kroz ruke):
- niti jedan uzgajivač (iz njemačke udruge uzgajivača), vam neće dati kunića prije navršenih 8 tjedana starosti, a ako je pred kunićem dulje putovanje, tada ga možete dobiti najranije nakon navršenih 10 tjedana.
- s otprilike 4 tjedna starosti bebače puštaju u ograđeni prostor u dvorištu, na travu, koju smiju jesti. Naravno, ne sad prvenstveno zbog privikavanja probave na travu, već zbog jačanja mišića, vježbanja koordinacije pokreta i što je možda najvažnije druženja/igranja s drugim kunićima.
- ovo sad nema veze s prehranom, al ću svejedno navest, većina vam neće uopće dati kunića, ako im kažete da će živjeti sam bez društva (bar još jednog kunića), a dosta njih će vam kunića uzeti natrag ako ga jednog dana iz nekog razloga više nećete moći držati.

Zašto je važno da bebači tih prvih 8 tjedana života imaju majčinsku ljubav i društvo svoje braće kao i drugih kunića:
- U tom periodu života razvija se imunosistem, a ono što taj razvoj može ozbiljno poremetiti (uz prekratki period dojenja) je stres! A za kunića je doista stres, kada ga se s 3 tjedna starosti odvoji od majke i braće, stavi u auto, transportira i baci u gajbicu nekog pet shopa. Isto vrijedi i za probavni sustav, čiji je razvoj usko povezan s razvojem imunosistema.
- Prerano odvajanje također utječe na psihu (ovdje možete usporediti s ljudima), pa takvi kunići mogu biti nepovjerljivi (što ja znam što ovaj hoće kad me okreće na leđa), imati poremećaje u ponašanju i sl.

Činjenica je, da se na žalost, u većini naših hrvatskih pet shopova prodaju kunići stari samo 3 tjedna. Da... oni su tada doista svima jako slatki, ali njihovo srce zasigurno pati... zamislite da vas netko iščupa iz roditeljskog doma dok ste još mala beba.

Upravo ta super kratka prosječna starost kunića prodanih u Hrvatskoj je razlog zašto se mora biti oprezan pri prehrani... ovdje na forumu ćete naći informaciju - ne zeleno prije 6-og mjeseca starosti. Zato preporučujem svima koji su nabavili kunića u nekom pet shopu da se i dalje toga drže.

Druga je stvar, ako kunić dovoljno dugo živi uz majku i braću, svoj imunosistem i probavu razvija bez stresa, ima prilike šetati po dvorištu, osjeti dovoljno pažnje i ljubavi i od strane čovjeka, tada početak prehrane zelenim već i s nekih 4 tjedna neće škoditi (na koncu konca, divljim kunićima također nema tko dati suhu hranu u zdjelicu). Cooky je počela s travom i lišćem maslačka, a sad (sa svojih 13 tjedana) je već naviknuta i na mrkvicu i jabuku. Naravno, i dalje vrijedi da se kunić na svaku novu vrstu hrane treba polagano i oprezno privikavati.

Sad netko može reći, zašto bi njemački uzgajivači bili pametniji od naših. Mislim da se ne radi samo o iskustvu u uzgoju, već i o razvoju znanosti - biologije i veterine, koje su tamo iz ovih ili onih razloga dalje otišle. Nedugo sam pročitao ovdje na forumu kako neki uzgajivač već 15 godina prodaje bebe s navršenih 3 tjedna, a zaključak je bio, ako tako radi već 15 godina onda valjda zna što radi. No, ovo nije matematika, gdje će 2 i 2 uvijek biti 4, već znanost gdje se svaki dan može saznati nešto novo, htjeli to neki uzgajivači ili vlasnici pet shopova prihvatiti ili ne.
Zadnja izmjena: Zeko_Jurica; pet sij 04, 2008 23:01 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator
 
Postovi: 2398
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:28 pm

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon lis 15, 2007 23:45 pm

Napisao: ninocka
Postano: 09.10.07. u 07:17:00

jurice, super tekst

i sama sam nekad davno čeprkala po stranim forumima i literaturi i baš nigdje nisam pronašla podatak o tome kako bi zekani bebe trebali biti na suhoj hrani.
to je ideja koji je u hrvatskoj zaživjela zahvaljujući pogrešnom i preranom odvajanju.
zbog nebrige uzgajivača, koji potiču masovnu proizvodnju, bebe imaju popratne poslijedice, kao što je proljev. on je često koban za bebu kunića, a može trajno oštetiti probavni sustav.
kad zeko dobije proljev prvo počnemo razmišljati što je zadnje jeo, a ne dal bi još trebao cicati itd.
proljev i mekana kakica češći su kod prehrane povrćem i voćem zbog vode koju te namirnice sadrže. i veliki zeko često ima mekane kuglice nakon npr kruške.
osim preranog odvajanja, tu je i problem prevelikog broja okota godišnje, loših uvjeta u pet shopu, nepravilnog ili nikakvog liječenja...
tužno je da je danas sve postalo biznis

--------------------------------------

Napisao: zekica_poopy
Postano: 09.10.07. u 09:09:08

konacno da netko to tako lijepo razjasni a ne da stalno nastaju polemike oko toga smije se ili nesmije

bravo zeko_jurica!

--------------------------------------

Napisao: Barica
Postano: 09.10.07. u 16:37:18

samo da pripomenem da stvar razlike između naših i njemačkih uzgajivača nije toliko u iskustvu ili čak ni znanosti koliko u tome što se u njemačkoj ne može dogoditi da te netko prijavi inspekciji, a da ostaneš nekažnjen.. i tamo se zakoni provode.. a tko će ih provoditi u hrvatskoj?? pa halo, i u samoj udruzi prijatelji životinja postoje razne malverzacije koje ne idu u korist životinjama.. šta je najžalosnije, od svega čemu bi cilj trebalo biti nečije dobro, nastane neka zlouporaba..

--------------------------------------

Napisao: renata2601
Postano: 09.10.07. u 19:38:03

I ja se želim pridružiti pohvali Zeki Jurici na objašnjenju, zašto ne davati zeleno. Zaista divan tekst, i nadasve točan.
Ja svojim kunićima dozvoljavam da jedu travu, kako je Zeko Jurica i naveo, istrčavaju se kao bebe na travnjaku, a nedavno su me "prali" zbog toga, odnosno ove slike:
slika

--------------------------------------

Napisao: zeko Simba
Postano: 09.10.07. u 19:51:04

Super tekst.
Evo naše bebe, da se pohvalimo malo, neće imati takvih stresova
A ovo sa ne davanjem beba ukoliko neće imati društvo svoje vrste podržavam svim srcem

--------------------------------------

Napisao: Lady Stardust
Postano: 10.10.07. u u 01:40:58

Da di je mama ovim bebama I nekak mi se ne cini da imaju mjesta za istracavanje?

I opet:

Ovdje se ne govori o ISPASI MALIH BEBA koje idu u ducan nego o uzgoju u otvoreno-zatvorenim nastambama gdje bebe nakon lunjanja odu u kucicu mami i cicaju!!!

I opet zaboravljate IMUNITET MAJCINOG MLIJEKA !!!

Bojim se da ce neki neskusni vlasnici kunica KRIVO SHVATITI ovu sliku (i temu) i da ce hraniti bebu zelenim i nakopati si probleme!!!

Jer morate priznati, kod nas stvari ne funkcioniraju kao u Njemackoj!!! Bebe su jako male po ducanima, pod stresom, nisu cicale dovoljno dugo i prehrana zelenim moze samo naskoditi!!!

--------------------------------------

Napisao: renata2601
Postano: 10.10.07 u 08:43:40

Da, u pravu si Lady, neki bi zaista sliku mogli shvatiti doslovno, zato ću i sama naglasiti - bebe se nikako ne smiju odvajati od majke prije navršenog 7.-og tjedna života, kunići na slici stari su 10 tjedana. Ishrana kunića nikako se ne smije temeljiti na zelenom, već im zeleno može biti samo dodatak ishrani.
I da, istina je da kod nas stvari ne funkcioniraju kao u Njemačkoj, no ja ovdje nisam isticala prodaju po pet shopovima kod nas, već Zeko Juričinu konstataciju kako ishrana zelanim ne škodi ako kunići budu na majčinom mlijeku dovoljno dugo, što nikako nije 3 tjedna. I da naravno sada se lovi za svaki detalj, pa evo jedne konkretnije slike istrčavanja
slika

A sada ponovno citiram Zeko_Juricu;
Upravo ta super kratka prosječna starost kunića prodanih u Hrvatskoj je razlog zašto se mora biti oprezan pri prehrani... ovdje na forumu ćete naći informaciju - ne zeleno prije 6-og mjeseca starosti. Zato preporučujem svima koji su nabavili kunića u nekom pet shopu da se i dalje toga drže.

Bolje?

--------------------------------------

Napisao: Ledolina
Postano: 10.10.07. u 09:11:16

Renata kunici su ti divni!!!

Stvarno imaju mjesta za istrcavanje i to su ocito jedne jako sretne bebe!

--------------------------------------

Napisao: Lady Stardust
Postano: 10.10.07. u 10:46:45

Tak je Renata.

Nikad dosta naglasavanja - ovo je sad nekaj drugo

Treba ljudima sto puta ponoviti. jer i onda ima onih koji zbrljaju
Avatar
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator
 
Postovi: 2398
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:28 pm

PostPostao/la Charlie » uto lip 17, 2008 17:17 pm

Često je slučaj zabrinutosti da majka kunića nedovoljno hrani svoje mlade, a većinom iz razloga što se vrlo rijetko može vidjeti sam akt hranjenja.

Ovo je normalno ponašanje za domaće kuniće (ali i divlje) jer majka nije sa svojim mladima u gnijezdu kao što to rade kuja ili mačka. Ovaj instinkt sačuvan je od divljih predaka koji su redom bili lovina. Ako majka ostaje sa mladima, kunići to shvaćaju kao privlačenje pozornosti predatora. Odrasli kunići imaju svoj karakterističan miris dok je kod mladih on vrlo slabog intenziteta.

Većina majki kunića preko dana ne dolazi provjeravati svoje mlade iako ih promatra sa sigurne udaljenosti. Hrani ih samo jednom do dva puta dnevno u trenucima kada se osjeća najsigurnijom, što je obično u zoru ili sumrak. Ako vlasnik i/ili ukućani stalno naviruju u gnijezdo, često je slučaj da majka postaje previše uznemirena da bi normalno hranila mlade.

Dobro uhranjeno mlado kunića ima dosta proširen trbuščić što je najpouzdaniji znak da ih majka dovoljno hrani. Zatim, topli su na dodir, njihova koža izgleda zdravo, tamno je ružićaste boje i ne pretjerano naborana, mladi mirno spavaju u gnijezdu. No, ako su dosta naborani uslijed dehidracije, hladni na dodir, slabi, plavkaste boje kože, imaju stisnut trbuščić ili čak plaču i puze u potrazi za majkom, znak je da morate intervenirati. Također, ako su mladi kunići razdvojeni u gnijezdu velika je vjerojatnost da nisu nahranjeni. U tom slučaju najprije ih treba utopliti a zatim nahraniti. Mlade možete pregledavati svaki dan kako biste se uvjerili da su nahranjeni, ako mislite da za time ima potrebe. No prije pregleda svakako pomazite majku kako bi prenijeli njezin miris na svoje ruke, iako je najbolje dirati mlade što manje do onog trenutka kada su sami sposobni izaći iz gnijezda.

Zatim, povremeno treba provjeriti i da li majka ima dovoljno mlijeka. Nježno je možete primiti u krilo i okrenuti je naglavačke. Tada možete pregledati bradavice. Trebate osjetiti kako su lagano otečene a područje oko njih je bez dlake koju je počupala za izgradnju gnijezda ali i da omogući mladima bolji pristup mliječnoj žlijezdi. Lagani pritisak na žlijezdu trebao bi rezultirati izleskom male količine mlijeka ili bistre tekućine. U suprotnome, majku kunića je potrebno odvesti kod veterinara na intervenciju stimulirajućim hormonima za produkciju mlijeka. U slijedećih 24 sata trebala bi proizvoditi normalne količine mlijeka za prehranu mladunaca.

Kod othrane mladih kunića ponekad se javljaju određeni problemi. Mlade i uznemirene majke kunića ponekad napuštaju svoje mladunce iz još nepoznatih razloga. Hranidbeni status majke smatra se najvećim uzrokom ovoj pojavi. Također, nije rijetka pojava da majka pojede svoje mlade. Ovo ne čine iz kanibalizma već iz nedostatka određenih hranjivih tvari ali ovim ujedno onemogućuju i predatore da pronađu gnijezdo.

Činjenica je da othranjivanje novorođenih kunića ako su ostali bez majke rijetko bude uspješno. Naime, mlijeko kunićke puno je bogatije hranjivim tvarima nego bilo koje dostupno (kravlje, kozje i sl.) pa je gotovo nemoguće napraviti formulu koja bi sastavom zadovoljila njihove potrebe za rast i razvoj. Sljedeći problem koji se može javiti kod othrane mladih, a uzrokuje uginuća, je mukoidna upala crijeva. Iako se vrlo rijetko javlja u kunića othranjenih od strane majke, češća je pojava kod othranjenih kunića bez majke i onih koji su odvojeni od majke prije 8. tjedna starosti. Također, uzrok je i vjetrovima i nadimanju. Ova upala uzrokovana je prekomjernim namnažanjem patogenih bakterija u cekumu mladog kunića kada se normalna crijevna mikroflora pokušava uspostaviti. Probavni sustav mladih kunića je sterilan (ne sadrži žive mikroorganizme). Kako mladi prelaze sa majčinog mlijeka na krutu hranu, i pH probavnog sustava se postepeno mijenja uz pomoć istovremene promjene sastava majčinog mlijeka. Želudac odraslog kunića ima pH od 1-2 dok je kod tek rođenih mnogo viši.

U desetom danu starosti oči mladih kunića se otvaraju a tada počinju i s hranjenjem majčinim cekotrofima. Oni pomažu mladima osiguravanje esencijalnih hranjivih tvari a nešto kasnije i uspostavljanju normalne flore probavnog sustava koja je neophodna za metaboliziranje nove vrste hrane. Ovo znači da su jedni uvjeti potrebni za probavljanje mlijeka a drugi uvjeti za krutu hranu.

U dobi oko tri tjedna može se početi sa uvođenjem sijena i peleta ali pričekati sa svježim povrćem i voćem. Dovoljno je na dostupnom mjestu ostaviti sijeno i pelete a oni će ih sami pronaći i početi grickati. Pelete bi uvijek trebale biti svježe, bez dodanih npr. sušenih banana ili sjemenki. Ovo je dob kada kunići sami počinju istraživati hranu za odrasle kuniće tako da je neizbježna situacija koju ste i Vi uočili. Također, glavnina prehrane još je uvijek majčino mlijeko.

Kada se mladi počinju odbijati od sise, u dobi 4-6 tjedana, gube zaštitu majčinih mliječnih i probavnih enzimskih reakcija i postepeno razvijaju vlastiti pH probavnog sustava od 1-2. Često do ove dobi sve prolazi bez ikakvih problema. U ovoj kritičnoj fazi njihova života događa se uspostavljanje mikroflore koja probavlja krutu hranu. Stoga je potrebno posebnu pažnju posvetiti prehrani. Prehrana siromašna na sirovim vlaknima i visokim udjelom zrnate hrane uzrokuje probavne poremećaje, kako u odraslih kunića tako i u mladih pred odbićem. U ovisnosti o prehrani majke, količini svježe hrane u ukupnom unosu hranjivih tvari, ovisi i koja će mikroflora prevladati. Ovo je razlog zašto ste naišli na suprotna mišljenja o prehrani mladih kunića. Kako je neizbježno kuniće kućne ljubimce hraniti pretežno izbalansiranom krutom peletiranom hranom, na taj način treba pristupiti i prehrani mladih koji "nasljeđuju" mikrofloru probavnog sustava majke. Dakle, da se majka kunića isključivo hrani svježom zelenom hranom (povrćem) mladima bi prenijela mikrofloru koja bi probavljala takvu hranu i ne bi bio nikakav problem hraniti mlade svježim povrćem od odbića.

Kako mladi počinju sa istraživanjem hrane za odrasle kuniće preporučljivo je nedgledati kvalitetu njihove stolice. Na prvi znak mekane i neformirane stolice treba se pobrinuti da pojedu cekotrofe ili vlaknatu hranu (sijeno). U ovisnosti o prehrambenom statusu novorođenih kunića, faktoru stresa i imunološkom sustavu (koji uvelike ovisi o nasljeđu) probavni sustav mladunaca ponekad ne može kolonizirati pozitivnu bakterijsku mikrofloru. Probava je tada zasićena abnormalnom florom što dovodi do nadimanja, gubitka elektrolita i uginuća zbog mukoidnog enteritisa. U ovom slučaju pomažu jedino intravenska infuzija i probiotici.

Da li će mala količina povrća naštetiti Vašem malom kuniću ovisi o mikroflori koja se naselila u njegovom probavnom sustavu. No, ako se radi o malim količinama uz prehranu kao do sada ne bi trebalo biti nikakvih problema, ali svakako se pobrinite da ima dostupniju krutu, peletiranu hranu kako biste izbjegli nepotrebne probleme.

Domesticirani kunići obično, u prirodnim uvjetima, othranjuju svoje mlade do otprilike 8 tjedana starosti, postepeno smanjujući učestalost hranjenja sve dok mladi ne izgube interes. Isto je preporučljivo i za kuniće kućne ljubimce.autor: Zdravka Rumiha, dr. vet. med.

http://www.pet-centar.hr/content/view/3421/70/
slika
Charlie
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7906
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:50 pm
Lokacija: Zagreb

Re: Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

PostPostao/la Džebra » čet tra 18, 2013 15:26 pm

A joj prosto sam zbunjen :( Ovdje pise od 6 mjeseci zelenilo, negdje pise od 3 mjeseca, neko mi kaze posto mi je kunic bio 2 mjeseca uz majku i uz nju jeo otprilike saku trave dnevno, da mogu i ja nastaviti sa tako malim kolicinama dok jos malo ne poraste, i uz nju je jeo koliko sam shvatio i malo jabuke i mrkve povremeno, e sad sta ja da radim, neko me savjetuje da prekinem to, a neko da slobodno nastavim, ali su to vjerovatno razliciti pogledi odgajivaca, a ja i dalje zbunjen :zeko4: :zeko4: :zeko4: :zeko4: :zeko4: :zeko4:
Avatar
Džebra
Kunić
Kunić
 
Postovi: 40
Pridružen/a: sri ožu 20, 2013 3:15 am
Lokacija: Brčko

Re: Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

PostPostao/la zeko Simba » čet tra 18, 2013 15:35 pm

Kada ste sigurni da je beba pravilno odrasla uz majku i uz nju već jela svježe, onda se može nastaviti davati. Međutim, većina je kunića nabavljena u pet shopovima, bebe su prerano odvojene od majke i davanje svježe hrane takvim kunićima moglo bi biti čak i smrtonosno, zato se savjetuje 100% sigurno uvođenje svježe hrane tek u kasnijim mjesecima i to postupno
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator
 
Postovi: 9045
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:46 pm
Lokacija: Opatija

Re: Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

PostPostao/la Džebra » čet tra 18, 2013 15:54 pm

Odgajivac tvrdi da je tako, i rekao mi je da mu slobodno saku trave dam dnevno, i u sedmici jednom ili dva puta komadic jabuke i komadic mrkve... :zeko10:
Avatar
Džebra
Kunić
Kunić
 
Postovi: 40
Pridružen/a: sri ožu 20, 2013 3:15 am
Lokacija: Brčko

Re: Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

PostPostao/la zeko Simba » čet tra 18, 2013 15:58 pm

Pa sko je od njega uzet zeko onda ga i poslušajte. Za svaku sigurnost pratite kakva mu je probava nakon toga, pa ako je sve ok onda nastavite :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator
 
Postovi: 9045
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:46 pm
Lokacija: Opatija

Re: Odrastanje/Uzgoj/Zeleno prije 6-og mjeseca starosti

PostPostao/la Džebra » čet tra 18, 2013 16:00 pm

Ok, hvala puno, tako sam i mislio, dati mu malo travice, pa ako bude sve ok, onda nastaviti, pa tako neka jede travicu i malo jabuke i mrkvice, a tek kasnije ostalo povrce... :zeko1:
Avatar
Džebra
Kunić
Kunić
 
Postovi: 40
Pridružen/a: sri ožu 20, 2013 3:15 am
Lokacija: BrčkoNatrag na Zeko Podmladak
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan