koliko?

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

koliko?

PostPostao/la Mala sapa » ned vel 24, 2008 16:01 pm

I Mala šapa i Pahuljica su prešli na zeleno već prije nekih mjesec dana...vole mrkvicu, peršin, celer...mene zanima koliko bih im toga trebala dati na dan? Mislim oni bi toga pojeli neograničeno....
Mala sapa
Zečić
Zečić

PostPostao/la Kiara » ned vel 24, 2008 16:09 pm

nemoj puno, npr. ja svojima dajem samo jednu krišku na dan, jer bi dobili proljev od više...mrkvicu daj pola, jer zna obojiti mnokraću...sve daj po malo, nemoj puno
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la salatica » ned vel 24, 2008 18:19 pm

moji dobiju jednu punu zdjelicu na njih 2
s obzirom da im dajem uvijek bar 3 vrste u obroku, onda npr. jednu mrkvu, jednu korabicu, jedan korijen peršina.... na njih 6
ili 2-3 velika lista crvenog radića na njih 2

takvih obroka dobiju obično 2 dnevno (+ jedan peleta da jedva pokrije dno) i nemaju nikakvih problema s probavom

bitno da je raznovrsno i da nemaju dostupno istovremeno suhu hranu i svježu
i da ako ne pojedu obrok odjednom, a ima nešto što je podložno kvarenju, izvadiš van
bolje baciti, nego da se desi nešto s probavom
salatica

PostPostao/la Mala sapa » ned vel 24, 2008 19:37 pm

ok...hvala
Mala sapa
Zečić
Zečić

PostPostao/la Janica » pon vel 25, 2008 11:07 am

Zasto je bitno da nemaju istovremeno svjezu i suhu hranu?
Jel mogu imati npr u kucici uvijek suhu a vani svjezu?
Ja npr Janici dam ujutro svjeze u zdjelicu koja je izvan kaveza, u mojoj sobi.. A unutra uvijek ima u zdjelici suhu hranu. Ovu svjezu ionako pojede cim joj dam :)
i navecer dobije jos jednu porciju svjezeg..
sijeno ima u kucici i u mojoj sobi..
Da li je npr jedan listic crvenog radica, dvije kockice celera i 4, 5 kolutica mrkve ok ili previse? Umjesto lista radica moze i list blitve ili jedan persin?
Nisam znala da smije i onaj korjen persina, ja joj uvijek dam samo lisce.
Znaci smije prakticki sve iz grincajga? :)
Janica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekili » pon vel 25, 2008 13:20 pm

i mene zanima zasto ne istovremeno hranu? da si ne mogu izabrati sto zele ili? :nowink:

ja sam za to da im raznovrsna hrana, sijeno i voda MORAJU biti neprekidno dostupni!
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » sri vel 27, 2008 1:25 am

..ja sam isto ovdje procitala da im nije dobro davati recimo suhu hranu i povrce u istom trenu pa se nekak time i vodim...nesto u svezi toga da se nebi probavu "zbunilo",pa joj i ja odvojeno dajem...moja voli i jedno i drugo tak da mislim da joj je svejedno kaj kad dobiva,bitno da je fino :)...samo sijena ima ama bas uvijek.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » sri vel 27, 2008 9:58 am

gle gotovo sve, pa tako i prehrana kod zekaca je stvar navike i ucenja..znaci ako od malena zeko ima dostupnu hranu cijelo vrijeme - sigurno nece kad ti to stavljas navaliti na sve i prezderati se..moj zeko je imao nonstop dostupnu hranu, u smislu da je imao na par mjesta sijeno, tanjuric sa povrcem i uvijek hrane i vode, sto znaci da si je on mogao birati kada i sto ce jesti..on je znao najbolje procjeniti kada ogladni i izbrati sta ce sad popapati..okej, mozda tako dobivas razmazenog zeku, no to i je poanta - da se zeku usreci i da ga razmazis na sto gori nacin ;D

naravno da se hrana treba davati pazljivo zekacima koji nemaju navike da im je sve dostupno..no zekaci koji imaju cijelo vrijeme dostupnu hranu, vjeruj, biraju kada i koliko ce cega pojesti - to im je valjda urodeno :)

no za sve, pa tako i ovo, biraju vlasnici - koji uvijek znaju sto je za njegovog zekaca najbolje..recimo netko ce odabrati varijantu dva-tri puta hranjenja dnevno, a netko da je hrana dostupna..poanta je samo bila da zekaci sigurno ne navale na sve sto im das i pojedu to nego ljepo papaju cijeli dan ono sto im se papa :zmirko:
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » sri vel 27, 2008 10:32 am

ma ok,znam ja da je to stvar navike naravno :) ...nisam se svojim postom osvrnula na nikog odredjenog nego govorim iz svog iskustva kak moja zvijer funkcionira :) ...od kad je dosla kod nas,bas tak, dobivala je odvojene obroke i tak je ostalo do dana danasnjeg...i ovak imamo malo problema s kilicama jer volimo fino papati a neznam kaj bi onda bilo kad bi imala svedski stol svaki dan ;D ;D
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » sri vel 27, 2008 10:35 am

pa bas to, svatko napravi kak odluci na pocetku :)

dobro je imati malo viska ;)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Mala sapa » sri vel 27, 2008 16:19 pm

kod mojih je prblem što bi oni da im ja istovremeno sve ponudim sve pojeli u roku 15 min. nema toga što oni ne jedu...a i Maloj šapi bi bilo vrijeme da započne dijetu :blush:
Mala sapa
Zečić
Zečić

PostPostao/la Mala sapa » ned ožu 16, 2008 16:14 pm

opet imam jedno pitanje...da ne otvrama novi topic...ovak dobila sam jučer punu vreću radića, tj. lišća maslačka koji sigurno nije šprican i nije na meti pasa...sad me zanima...ja ga operem i posušim sa salvetom... e sad da li im ga onda samo dam ili ga treba duže osušiti i da li da ga uopće dajem???
Mala sapa
Zečić
Zečić

PostPostao/la katrin i kenji » ned ožu 16, 2008 16:27 pm

Mala sapa je napisao/la:opet imam jedno pitanje...da ne otvrama novi topic...ovak dobila sam jučer punu vreću radića, tj. lišća maslačka koji sigurno nije šprican i nije na meti pasa...sad me zanima...ja ga operem i posušim sa salvetom... e sad da li im ga onda samo dam ili ga treba duže osušiti i da li da ga uopće dajem???

dobro ga operi i sa salvetom dobro obriši da ne bude vode i onda možeš dati, ja brišem sa onim "ručnicima" nemirišljavim oni jako dobro upiju, i malo pričekam kojih pola sata pa im dam.
Mala i Maza moje cujice
katrin i kenji
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mala sapa » ned ožu 16, 2008 16:58 pm

ok..hvala... a koliko bi otprilike tih listova svakom smjela dati?
Mala sapa
Zečić
Zečić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan