HITNA POMOĆ!

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

HITNA POMOĆ!

PostPostao/la papilon » ned tra 20, 2014 16:58 pm

Prije dva tjedna sam dobila kunića starog 2 mjeseca. Kod kuće inače imam 2 mačke i psa, zeca do sada nisam imala. Zeko se zove Dmitar i planiram ga u utorak odvesti kod veterinara jer mu je od početka na stomaku upetljana dlaka, a sama se iskreno ne usudim rezati dok mi netko ne pokaže. Danas sam još istraživala po forumima oko prehrane i shvatila da sam pogriješila :sad: . Vlasnici su mi dali za njega sjemenke i rekli da uz to može jesti još sijeno, svježu travu i povrće. Ja sam ga zadnjih tjedan dana puštala na travnjak kada je bilo lijepo vrijeme i on je naravno jeo travu, djetelinu i maslačak. Danas sam pročitala da bi trebao jesti samo sijeno i peletiranu hranu. Dmitar je još uvijek veseo i nema nikakvih posljedica za sada. Zanima me može li mu se nešto sada dogoditi? Od danas ga hranim samo preporučenom hranom, ali sam zabrinuta :sad:
papilon
Kunić
Kunić

Re: HITNA POMOĆ!

PostPostao/la markiza » pon tra 21, 2014 9:07 am

Pozdrav, dobrodosli na forum. Treba da pratite zekinu stolicu da li je mekanija, kakave su kuglice, i da se ne uplasite ako izbaci vitaminsku kakicu to je sasvim normalno(ona je mekanija malo i izgleda kao grozd, vise kuglica slepljenih). Nisam iskusna toliko da bih mogla znati za jos mozda neke posledice ali svakako mislim da bi se na njegovoj kakici odrazila prehrana. Javice se neko iskusniji da vam kaze vise o tome. Nadam se da ce biti sve uredu :blush: Pozdrav i uzivajte sa vasim malim zekom :zeko3:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la lili.l » pon tra 21, 2014 11:37 am

Mislim da nije problem to što jede travu dok je na livadi ako je trava neprskana pesticidima, neće mu od trave ništa biti.Maslačak zeki jako vole i dobar je za njih. Jedino je djetelina malo problematična, probaj ga držati dalje od djeteline. Bitno je da ne jede sjemenke kao glavni izvor hrane. Ja sam po mome zeku shvatila da je najzdraviji i ima najveće i naljepše kuglice kada jede svaki dan: puno kvalitetnog sijena + veći obrok svježeg povrća(nešto od: peršin/radić/koraba/korijen celera- to najbolje probavlja) i samo malo kvalitetne peletirane hrane ujutro i malo navečer( Versele Laga Cuni Nature). Ti omjeri najbolje funkcioniraju kod nas :wink: Ako jede previše suhe peletirane hrane a nedovoljno sijena onda mu kuglice budu manje i ljepljive.
lili.l
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la papilon » pon tra 21, 2014 14:12 pm

Puno vam hvala na odgovorima, najvažnije mi je da mu nisam neku veliku štetu napravila ;D

slika

slika
papilon
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » pon tra 21, 2014 18:21 pm

Joj kako je presladak :zeko3: :zeko3: :zeko3: Otvori mu temu na Slike,filmici,price... i tamo nam stavljaj njegove slicice i video snimke. Ljubi ga milion puta umesto mene :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » pon tra 21, 2014 22:53 pm

Lili.l nemoj davati krive savjete! kunic je star 2 mjeseca i ne bi trebao jesti nista zeleno!
Papilon nastavi zeki davati iskljucivo sijeno i kvalitetnu suhu hranu za kunice i prati stolicu.
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la lili.l » pon tra 21, 2014 23:41 pm

dobro,ispričavam se, ja sam govorila općenito o prehrani svoga kunića, neće joj kunić zauvijek ostati beba:) Što ako zeko od 2 mjeseca u vrtu skakuće i hoće grickati travke? To mu isto treba braniti?
lili.l
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la altan » uto tra 22, 2014 11:28 am

lili.l je napisao/la: Što ako zeko od 2 mjeseca u vrtu skakuće i hoće grickati travke? To mu isto treba braniti?

Pa zeko od 2 mjeseca ne bi trebao baš skakutati po vrtu :rolleyes: i da trebalo bi ga nadzirati da ne jede zelenjavu. Zelenjavu i skakutanje je zake koji su odrastali uz majku dovoljno dugo i uz nju naučili na zeleno..

lili.l je napisao/la:dobro,ispričavam se, ja sam govorila općenito o prehrani svoga kunića

a da? a šta je onda ovo?
lili.l je napisao/la:Mislim da nije problem to što jede travu dok je na livadi ako je trava neprskana pesticidima, neće mu od trave ništa biti.Maslačak zeki jako vole i dobar je za njih. Jedino je djetelina malo problematična, probaj ga držati dalje od djeteline.
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la papilon » uto tra 22, 2014 15:22 pm

Ja ga za sada ne puštam van i dajem mu preporučenu hranu. U četvrtak smo se naručili kod veterinara jer je kod mene došao s upetljanom dlakom na stomaku i ne želim to sama rezati jer se bojim da ga ne ozlijedim. Kada dođem kod veterinara ću se još točno raspitati za prehranu i sve što me zanima. Hvala vam na odgovorima i pomoći :zeko3:
papilon
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » čet tra 24, 2014 11:05 am

Veterinari uglavnom nemaju pojma o kunićima tako da bi bilo bolje da proucis forum umjesto da se raspitujes kod veterinara.
Zašto ga ne puštaš van?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la papilon » čet tra 24, 2014 13:05 pm

Pa kada već trebam kod veterinara, poslušati ću što čovjek ima za reći i već ću vidjeti koliko se slaže s ovime po forumu. Zeku ne puštam van jer svi govore da mladi kunić ne smije jesti travu, a baš i ne mogu zaustaviti da ju jede jer je to gotovo sve što on radi vani.
papilon
Kunić
Kunić

PostPostao/la papilon » čet tra 24, 2014 16:39 pm

Ovako, bili smo kod veterinara i sve je super prošlo :zekoo3: . Zeko se nije bojao išao je čak i veterinaru cijelo vrijeme i sada kada se vratio kući skakuće po cijeloj sobi. Veterinar je rekao da je dobro da nisam sama rezala jer se tlaka upetljala i za spolovilo i počelo se gnojiti pa je dobio i bocu :zekoo4: . Mislim da je veterinar dobar i rekao mi je da on ne zna previše o prehrani kunića i da sama proučim po internetu.
papilon
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pet tra 25, 2014 8:46 am

Za Osijek postoji preporuka za veterinara tako da si mogla otici tamo, pa sad ne bi morala nagadati jel vet dobar. Pod pustati van sam mislila da mislis van kaveza. :rolleyes:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la papilon » pet tra 25, 2014 10:18 am

Pogledala sam preporuke i otišla sam u taj Vetosan. Malo se jesam bojala jer je bilo i ljudi koji su rekli da je katastrofa. Shvatila sam da nije samo do veterinara nego i do samih vlasnika. Došao je čovjek da mu pas ima krpelj i veterinar usput pregledao psa i vidio da ima rak koji krvari. Naravno da je poludio. Tako da mislim da nije lako ni veterinarima s vlasnicima :lud: . A zeko je po kući pušten cijelo vrijeme, osim kada idem spavati i ako ostaje sam kod kuće :D .
papilon
Kunić
Kunić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan