STO TREBATE UCINITI DA OSIGURATE BOLJE ZDRAVLJE KUNICU?

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

STO TREBATE UCINITI DA OSIGURATE BOLJE ZDRAVLJE KUNICU?

PostPostao/la zekili » ned pro 09, 2007 23:26 pm

Tri veoma vazne stvari koje morate znati o brizi oko zdravlja kunica jesu:
- Amoxicillin moze biti smrtonosan za kunice. Nikad nemojte dati veterinaru da to prepise vasem kunicu (ili bilo koji drugi oralni derivat penicilina). Ipak, neke forme injektibilnog pencilina preporuucaju se za specificna stanja.
- Kunici ne smiju biti bez vode i hrane vise od jednog ili dva sata prije operacije.Zapravo je to nepotrebno i moze biti veoma opasno. Kunici ne mogu povracati i zbog toga nisu u opasnosti od aspiriranja sadrzaja zeluca. Stovise, veoma je bitno drzati GI sustav u pokretu.
- Kunici koji pate od GI zastoja ne bi trebali biti kirurski tretirani osim ako su napravljene rendgenske snimke te sve ostale opcije iskljucene.Proucite svu literaturu koja vam je dostupna te naucite sve o uobicajenom drzanju kunica i njihovom uobicajenom (i neuobicajenom) ljecenju. Procitajte Prvu pomoc na forumu.Pazljivo promatrajte svog kunica kako bi znali koje je njegovo normalno a koje nenormalno ponasanje. Pazite koliko jede hrane i pije vode, pratite velicinu, formu i boju kakice – kod kunica je izmet najcesce prvi znak nekakvih zdravstvenih problema.Kupite rektalni toplomjer i naucite kako ga koristiti. Ne koristite stakleni toplomjer. Ako nikad niste kunicu mjerili temperaturu i ne znate kako se to radi, zamolite vaseg veterinara da vam pokaze i objasni. Neprikladno umetanje termometra moze rezultirati krivim mjerenjima. Normalni raspon je 101ºF - 103ºF ili 38ºC – 39.6ºC i svako odstupanje od 1 ºF ili 1/2 ºC (bilo povisene ili snizene temeprature) ukazuje na moguci zdravstveni problem i iziskuje posjetu veterinaru. Normalna temeratura za svakog kunica je drugacija, tj moze malo odskakati od gore navedene – kako bi se uvjerili koja je temperatura vaseg kunica, provedite preventivno mjerenje temperature, nekoliko dana, u raznim razdobljima dana mjerite mu temperaturu te ju zapisite.Takoder naucite prepoznavati normalnu boju desni vaseg kunica. Roza je normalan, crvena moze ukazivati na ranu fazu soka; siva ili bijela je uoobicajena kod kasnije faze soka i obicno je praceno sa opasno niskom temperaturom. Kako bi provjerili boju desni, njezno podignite usnicu kunica i provjerite boju oko zubiju.Pronadite kunicu glavnog veterinara, zamjenskog veta i onog koji radi hitne intervencije prije nego sto vam zatreba. Provjerite listu veterinara na forumu. Nekoliko stvari o kojima morate vodite racuna prilikom izabiranja veterinara su:
- budite sigurni da veterinar prihvaca vaseg kunica kao ravnopravnog clana obitelji i da od njega trazite najbolju medicinsku skrb koju moze pruziti vasem kunicu
- recite veterinaru da zelite znati, shvatiti i odobriti sve sto on predlaze da se napravi vasem kunicu. Ako se vas veterinar ne slaze s tim, nadite si drugog veterinara!
- ako nemate novaca, pokusajte saznati koje su mogucnosti placanja omogucene, pogotovo kod skupog ili dugog lijecenja
- Diskusirajte sa svojim veterinarom o eutanaziji i saznajte njegovo misljenje o tome. Budite sigurni da veterinar razumije i prihvaca vase stavove, to ce samom veterinaru pomoci da u slucaju neizljecive bolesti bude otvoreniji prema vama.Ako ste u nedoumici, konzultirajte se sa vasim veterinarom. Ako se vas kunic ne ponasa onako kako ste navikli, ako vam je cudan, najbolje je da se konzultirate sa veterinarom. Kunici su veoma dobri u skrivanju cinjenice da se nesto dogada s njima. Sto se ranije konzultirate s veterinarom, vece su sanse da se otkrije problem koji se tada moze lakse i ljeciti.Budite sigurni da znate koje su procedure i ljekovi koje ce veterinar davati kunicu, prije nego sto ih i primjeni. Nemojte se bojati pitati veterinara. Zapamtite, medicina nije ekzaktna znanost
Ovo su neka od pitanja koje cete mozda zeljeti postaviti vsem veterinaru
- u kakvom je medicinskom stanju mj kunic te kako ste dosli do tog zakljucka? (kakvim je sve pregledima kunic podvrgnut da je dosao do tog zakljucka)
- koje ljekove/procedure planirate koristiti kako bi ljecili mog kunica?
- Koji su rizici planiranih procedura i ljekova?
- Dali su jos neki tretmani/ljecenja moguci? Dali bi mi preporucili nesto drugo?
- Kako cesto ste koristili takvo ljecenje za ovakvo stanja kod kunica i kolika je uspjesnost istih?
- Ukoliko zelim odloziti ovo ljecenje kako bi razmislio o nemu koji su rizici?Ukoliko je i koliko je god moguce, ostanite sto duze uz svog kunica tijekom ljecenja. Vasa prisutnost i vas glas smirivat ce vaseg kunica. Takoder cete znati dali vaseg kunica boli – tada mozete upozoriti veterinara ili pak traziti da prestane s procedurom, ili trazite da se vaseg kunica uspava tijekom procedure.Slusajte razum sto vam govori. Ukoliko pomislite da to nije dobro sto veterinar radi vasem kunicu, ukoliko vam unutrasnji glas to kaze, intuicija ili pak po svom kunicu to primjetite imate pravo odustati i potraziti misljenje i ljecenje drugog veterinara


Korisni linkovi:
POPIS PREPORUCENIH VETERINARA
KUCNA APOTEKA - STO MORATE IMATI DOMA!
ILEUS; GASTROINTESTINALNI ZASTOJ
UKRATKO O RAZNIM I NASLJEDNIM OBOLJENJIMA
OPASNI ANTIBIOTICIIzvor:
Rabbit Health in the 21 st century - Kathy Smith
Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Re: STO TREBATE UCINITI DA OSIGURATE BOLJE ZDRAVLJE KUNICU?

PostPostao/la zekili » ned svi 01, 2011 22:55 pm

Prepoznavanje hitnih situacija
by Dana Krempels, Ph.D.
Department of Biology
University of Miami

Vjerojatno zbog njihove evolucijske povijesti tj činjenice da su plijen, kunići znakove bolesti pokazaju kada su već jako bolesni i/ili u boli. Svi znamo da u prirodi predatori najprije napadaju oslabljenje životinje, zbog činjenice da su lakša lovina. Zbog toga kunići urođeno imaju potrebu sakriti vanjske znakove bolesti. Na žalost, ova evolucijska tendencija od sakrivanje znakova bolesti kao posljedica ima neprepoznavanje bolesti vlasnika kunića.
Simptomi koji su naizgled beznačajni poput skrivanja i obitavanja na mjestima na koje kunić inače ne ide, pogrbljeno sjedenje i odbijanje omiljenje poslastice mogu ukazivati na činjenicu da kuniću nije dobro. Kada vlasnik primjeti ove suptile znakove postoji nekoliko jednostavnih dijagnostičkih mjera koje treba poduzeti prije odluke da kunića odvedete veterinaru:

1. PONUDITE KUNIĆU OMILJENU POSLASTICU
Ukoliko ju kunić odbije ponudite drugu. Ako ne želi niti jednu od inače omiljenih poslastica, krenite na drugi korak.

2. IZMJERITE KUNIĆU TEMPERATURU
Ukoliko ne znate kako izmjeriti kuniću temperaturu zamolite veterinara da vam pokaže proces kako bi za budućnost sami mogli isto i učiniti. Uvijek koristite plastični toplomjer kako bi izbjegli mogućnost pucanja toplomjera prilikom mjerenja temperature.
Upute kako izmjeriti kuniću temperaturu:
- normalna temperatura kod kunića je između 38.3 o C i 39.4 o C
- najlakši način da kuniću izmjerite temperaturu je da zamotate kunića u ručnik npr. i okrenete na leđa i polegnete u krilo (da bude u "C poziciji", straznje noge gledaju prema stropu). Budite sigurni da je kunić dobro zamotan i da se ne može koprcati te kako se na taj način ne bi ozljedio. Kada je zeko u ispravnoj poziciji pažljivo i veoma nježno umetnite dobro podmazan plastični toplomjer u rektum ne dublje od 1 inča (2.54cm). „Put“ rektuma je gotovo paralelan sa donjem dijelom kralježnice i kada je kunić u ovom položaju toplomjer će gotovo prirodno ući u njega. Ovisno o naravi svakog kunića možda nećete biti u mogućnosti od prve izmjeriti temperaturu, budite strpljivi, neka vam netko asistira i nikako nemojte na silu (ako osjetite otpor povucite natrag toplomjer, promjenite položaj i pokušajte ponovno). Budite veoma nježni, rektum i debelo crijevo kod kunića su veoma nježni i osjetljivi.
Što učiniti u slučaju visoke temperature
- blago povišena temperatura (oko 39.9 o C) može biti uzrok emotivnog stresa kao što su putovanje npr., toplinskog stresa ili u ranim fazama infekcije
- veoma visoku temperaturu (40.5 o C ili viša) treba smatrati hitnim slučajem. Hlađenje za spašavanjem života treba poduzeti i prije odlaska veterinaru. Visoka temperatura duže vrijeme može uzrokovati trajno oštećenje mozga i ako kunić preživi. Dobar način za snižavanje temperature je korištenje hladnih obloga (pa čak i smrznutih vrećica povrća npr.). Oblozi se trebaju stavljati na trbuščić i sa strana samog trbuha. Također možete protrljati uši kockom leda, pri čemu trebate imati na umu da predugo držanje leda na ušima može pruzročiti smrzotine. Trljanje ušiju alkoholnim maramicama također će pomoći da ohladite kunića. Obično u razmaku od 5-10 minuta će kuniću temperatura pasti.
Što učiniti u slučaju pothlađenja

- niža temperatura od normalne može biti opasnija od povišene temperature. Neuobičajeno niska temperatura (ispod 38.1 o C) može ukazivati na šok ili kasnu fazu sistemskih infekcija i mora se smatrati hitnim slučajem
- od iznimne je važnosti što prije vratiti temperaturu u normalu jer medicinski tretmani neće biti tako učinkoviti kod hipotermičnog kunića. Jedna od metoda za podizanje temperature je punjenje plastičnih boca vrućom vodom, koju je nužno umotati sa ručnikom kako se kunić ne bi opekao te smještanje istih ispod i oko kunića. Nakon što se temperatura vrati na minimalno 38.1 o C kunića je potrebno umotati u topao ručnik i hitno odvesti veterinaru.
- Ukoliko je hipotermija uzrokovana kasnom fazom sistemskih infekcija znači da bakterije koje su prisutne u krvi crpe toliko glukoze da kunić ne može održavati temperaturu – ovo mora biti tretirano trenutno i agresivno, ponekad intravenozno sa antibioticima
- Ukoliko kunić odbija poslasticu, no ima normalnu temperaturu vrijeme je za prelazak na treći korak

3. POSLUŠAJTE SVOG KUNIĆA KAKO BI OTKLONILI SUMNJU U INTESTINALNE BOLESTI
Svaki vlasnik kunića trebao bi investirati novac i kupiti jeftini stetoskop. Treći korak uključuje slušanje zvukova trbuščićca tj treba slušati donji dio trbuha, ispod rebara kako bi čuli mekano, isprekidano „grgoljenje“. Ako nema zvukova, vaš kunić vjerojatno pati od ileusa – tretirajte kao hitnu situaciju, patite lječenje opisano ovdje ->http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=89 i odvedite kunića veterinaru
Ako iz trbuščića dolaze jako glasno grgoljenje, vaš kunić možda pati od gasova, koji su ponekad povezani sa ileusom. Ovo je hitna situacija te pratite lječenje koje je opisano ovdje ->http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=89 te odvedite kunića veterinaru
Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgbNatrag na Zdravstvene rasprave
Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 3 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan