zeko, debljanje i bolest srca

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

zeko, debljanje i bolest srca

PostPostao/la Mooi » pon ruj 30, 2013 23:06 pm

trebalo bi mi par savijeta kako pomoci mom zeki. danas sam isla kod veterinara izvaditi svom zeki potvrdu da je zdrav da ga mogu prevesti preko granice i usput napraviti jednu malu kontrolu cisto da vidim ako je sve ok (iako nemam nikakvih problema sa njom po pitanju zdravlja). primjetila jesam da se moja Mooi malo popunila ali nisam mislila da bi joj koji gram vise mogao skoditi. naime veterinarka je rekla da bi zbog tog "debljanja" zeko mogao imati problema sa srcem i da bi bilo pametno uvesti neku kao "dijetu" i smanjiti unos gotove hrane i slatkisa. cinjenica je da moj zeko jako slabo jede gotovu kupljenu hranu, o kupljenim slatkisima da ne govorim. zato sijeno, povrce i voce (samo ono sto je predlozeno u clanku kojeg sam procitala na ovom siteu) - u tome gusta svaki dan. zato mi nikako nije bilo jasno kako je i mogla da se udeblja kada jede jako laganu hranu svaki dan.
problem je sto Mooi je uzasno lijena kada je rijec o kretanju, kada ju odnesem van u dvoriste u posebno ogradeni i prilagodeni dio dvorista samo za nju, gospoda se legne na travu i tako po par sati uziva u zraku i lijepom danu umjesto da se malo protegne. nista bolja situacija nije ni kada je u kuci, kavez joj je stalno otvoren i izade ona uredno van ali odmah gleda di da spusti guzu. pokusam ju ponekad navesti na igru i skakutanje ali to joj jako brzo dosadi i samo mi okrene leda i trazi svoje mjesto gdje bi legla. nisam ju dala sterilizirati tako da vjerujem da debljanje nema s tim veze, a ima negdje izmedu 4-5 godina (nadena je na cesti pred 4 godine ali nezna se koliko je stara vec onda bila). uz to ta ljenost ju je uhvatila mozda zadnjih godinu i pol, prije je bila razigrani skakutavac kojeg si morao doslovno moliti da ode u kavez na spavanje.

meni bi stvarno super dosao bilo kakav savijet kako da ju prisilim na malo vise kretanja ili bilo sta sto bi mi pomoglo da malo smrsavi i da njeno malo srce malo manje pati.
unaprijed zahvaljujem :)
Mooi
Kunić
Kunić

Re: zeko, debljanje i bolest srca

PostPostao/la altan » uto lis 01, 2013 12:28 pm

Pa bilo bi super da stavis fotkicu i napises njezinu kilazu..mozda nije tako debela kako doktorica tvrdi :wink: Koju suhu hranu jede i koliko puta dnevno? Znam da si napisala da jede malo, ali koliko je to malo? Voće ima dosta secera..koliko voca dobije? Koliko povrca? Za zeke u godinama je normalno da se manje krecu..Kod kretanja bi joj mogao pomoci mladi kastrirani deckic :wink:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la nikola » sri lis 02, 2013 0:35 am

Ako ima 4-5 godina zadnji je trenutak da ju daš sterilizirati jer ulazi u godine kada prijeti velika vjerojatnost tumora maternice.
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la altan » sri lis 02, 2013 8:48 am

nikola je napisao/la:Ako ima 4-5 godina zadnji je trenutak da ju daš sterilizirati jer ulazi u godine kada prijeti velika vjerojatnost tumora maternice.

Ja je se ne bih bas usudila sterilizirati u toj dobi :dragonn-ccc-e:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la nikola » sri lis 02, 2013 20:43 pm

Pa sa 4-5 je zeko u najboljim godinama.
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekili » čet lis 03, 2013 7:33 am

Izbaci suho voce i poslastice (mozes tu i tako dati jednu brusnicu npr. Jer je dobra za druge stvari) forsiraj sijeno, suho bilje(kao sto je trputac i maslacak) povecaj povrce dnevno recimo ujutro i navecer ( s tim da imaj na umu da korijen persina i mrkve ima puno secera, pa daj kontrolirano) i nakon nekog vremena bi trebalo dati rezultata.
Korijen i lisce celera je jako dobro za kunice koji trebaju smrsaviti, pa uvedi njega kao glavni prehrambeni sastojan u povrce meniju:)

Ukoliko nesto jako voli, neka se potrudi da to dobije-trazi od nje da trci za tobom nekoliko puta prije nego sto das voljenu namirnicu
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan