ja ću ti odgovoriti ono što mislim da je potrebno da znaš budući da želiš male kuniće nabaviti. oni ne smiju biti mlađi od 2 mjeseca kad ih nabavljaš, to nek ti bude amen, u pet shopovima često prodaje male slatkiće koji su stari jedva 3 tjedna, svi se uhvatimo za njih jer su divni, jadni, mali, splašeni, a onda kasnije problemi... zbog tebe ti ne preporučujem da nabavljaš premladog zeku, mnogo je iskustava s tim da se kasnije često razviju problemi, a neki ni ne dožive kasnije, kao npr moja neprežaljena Zoe. štoviše, iskreno ti preporučujem da ili udomiš (ako baš želiš male bude i njih u oglasima pa pričekaj malo) ili kupi iz dobrog uzgoja.
dalje, do 6. mj zeko ne smije jesti ništa osim suhe hrane za male kuniće i što više sijena (sijeno ostaje imperativ u prehrani i kasnije!), a piti samo vodu. ovo je moje mišljenje: do 6. mj bi trebalo izbjegavati i grančice jabuke, bilo kakvo kamenje za glodanje i slične stvari jer mogu izazvati probleme u malih kunića.
kunić se nikad ne vodi veterinaru ako nema potrebe, ali bi trebao promatrati neko vrijeme svog zeku da vidiš kakve su mu navike, a i da vidiš ima li možda nekih problema, npr. prerastanje zubića, što ćeš vidjeti pregledom, a ako su neispravni, treba ga voditi vetu na skraćivanje. zubiće sam ti spomenula zato jer je to čest problem kod lošeg uzgoja, mnogi na forumu svoje zeke moraju voditi na to rezanje. redovito treba rezati i nokte (kod veta ili doma posebnim škarama), i češljati, jer oni kad se linjaju, proizvode dosta dlake koja ako im uđe u probavni trakt može biti velikih problema, npr. začep, pošto kunići ne mogu povraćati kao mačke da to izbace na taj način. dalje o svemu tome možeš pročitati na forumu..
na kraju, što se tiče inteligencije, ovisi od primjera do primjera, kao i s ostalim životinjama, ali iz mog iskustva, oni su pametni kad žele biti

što zapravo potvrđuje da imaju dosta u glavi, ali su mali prefriganci, pa se nemoj iznenaditi ako od njih doživiš i neko ulizivanje a kasnije ignoriranje, ili glumljenje lošeg raspoloženja pa čak i bolesti da bi dobili pažnju i bili u centru pozornosti. al kažem, karakter im zbilja varira, moja Lola je jako splašena ali će jednom biti maza od nje, a Duško je baš mrgud i tu nema pomoći, on se nikad neće toliko maziti.
napisala sam zbilja ogroman post, ali po tonu tvog posta sam zaključila da ti trebaju opsežne informacije i da ne shvaćaš još možda koliko brige i pažnje oni traže, to nisu životinje koje zatvoriš u kavezu i ubaciš im samo hranu povremeno, jako su društveni i mogu biti divni mali prijatelji. ako te često nema doma, dobro bi bilo da imaš par, pa njima nikad neće biti dosadno, ali onda kastracija i sterilizacija su obavezni, i pazi na odvajanje u vrijeme puberteta (4 -6 mj. života) jer tad već mogu napravit klince, pa da ne bi bilo...