Katrin i KenjI
Ljekovitost brusnica
Plod brusnice iznimno je bogat vitaminima i mineralima (vitamin C, vitamin A, kalij...) te obojenim tvarima koje nazivamo fitokemikalije.Upravo su brojni bioflavonoidi, čiju se ljekovitost potvrdili laboratorijski testovi, brusnicu lansirali među "top namirnice" iznimno cijenjene u prehrani osoba izloženih stresu. Kao snažan antioksidans pridonosi prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.Brusnice sadrže hipuričnu kiselinu koja je prirodni antibiotik, dok antocijani i proantocijanidi potiču obnovu stanica korisnih za vid.Kao sastojak umaka, osim što olakšavaju probavljivost jela, brusnice čuvaju i probavni sustav od brojnih bakterija i gljivica. Brojna su istraživanja pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, za koji se pretpostavlja da je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu.Kao namirnica preporuča se u prehrani dijabetičara, dok sok i čaj od brusnica posebno predlažemo djeci i starijim osobama.
Brusnica zube čuva
Brusnice su do sada bile poznate po korisnom učinku za zdravstvene probleme povezane s urinarnim traktom, a nedavna su istraživanja pokazala da mogu spriječiti propadanje zuba i nastanak karijesa. Isti ljepljivi sastojci što ih sadrže bobice brusnice pomažu da se spriječi ulazak bakterija u zubne šupljine, izvijestili su znanstvenici u članku objavljenom u siječanjskom broju časopisa "Caries Research". Pretpostavljaju da tomu doprinosi prirodna kiselina sadržana u voću. Također su došli do zaključka da brusnice pomažu u otklanjanju zubnog plaka. "Postoji velika mogućnost da u crvenim bobicama pronađemo sastojke koji bi u dogledno vrijeme omogućili sprečavanje nastanka zubnog karijesa", rekao je oralni biolog sa Sveučilišnog medicinskog centra Rochester u New Yorku Hyun Koo.
Krajnji cilj znanstvenika je iskoristiti ekstrakt brusnice. Najprije bi ga počeli dodavati u zubnu pastu ili u vodu za ispiranje usne šupljine, no tek im predstoji detaljnije istraživanje o učinkovitosti sastojaka ovoga voća na zube.
Koo je istodobno upozorio da konzumiranje industrijskih proizvoda od brusnica, dakle umaka ili marmelade od tog voća, kao i soka od brusnice, nije korisno za zube, iz jednostavnog razloga što se u njima nalaze velike količine šećera, što je za zube pogubno.
Brusnica – savršena čaša zdravlja
Najčešći oblik u kojem možete konzumirati ovo iznimno hranjivo i zdravo voće je sok. Ono što brusnice izdiže iznad ostalog bobičastog šumskog voća, njihov je učinak na očuvanje zdravlja.
Kao i borovnica, brusnica potječe iz Sjeverne Amerike, a njena ljekovita svojstva su poznavali još američki starosjedioci. To nam je najbolji dokaz da često spominjanje brusnice nije nikakvo pomodarstvo.
Brusnica - obilje zdravlja
Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C, brusnice imaju kiselkast okus. Plod se (osim kao sok) može konzumirati i svjež, osušen, smrznut ili pak može služiti kao umak ili dodatak raznim jelima. Plodovi su posebno bogati (uz klasične vitamine A i C, kalij i vlakna) različitim zaštitnim tvarima kao što su bioflavonoidi (snažno antioksidativno djelovanje čime se smanjuje rizik od karcinogenih oboljenja). Antioksidansi pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, a hipurična kiselina predstavlja prirodni antibiotik s izraženim djelovanjem protiv gljivica (antifungalna svojstva). Antocianini i proantocianidi pomažu kod obnavljanja stanica odgovornih za osjetilo vida. Uza sve to, brusnice imaju izrazito male količine šećera, te djeluju na snižavanje glukoze u krvi, što pogoduje dijabetičarima.
Istraživanja znanstvenika pokazuju da tri čaše soka od brusnica dnevno povećavaju razinu antioksidansa u plazmi preko 120%! Tom se konzumacijom u krvi podiže razina 'dobrog kolesterola' (HDL), te se na taj način rizik od bolesti srca i krvnih žila smanjuje za velikih 40%.
No, ono zbog čega su brusnice postale pravi 'hit', zapravo je njihovo blagotvorno djelovanje na različite upale i infekcije urinarnog trakta.
Kako brusnica djeluje?
Najčešća i najnezgodnija bakterija urinarnog trakta, E. Coli, lijepi se na stijenke urinarnog sustava. No, sok od brusnica na neki način sprječava lijepljenje opasnih bakterija za endotel stanica urinarnog trakta, te ih urin lakše izbacuje iz tijela.
Novija istraživanja pokazuju i djelovanje nekih sastojaka iz brusnica na još jednu opasnu bakteriju, Helicobactera Pylori, koja je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu.
Usprkos tolikim korisnim svojstvima brusnice, nikako nemojte biti 'sam svojim liječnikom'. Ukoliko mislite da već imate infekciju urinarnog trakta (osjećaj pečenja ili bolovi u trbuhu kao najčešći simptom), svakako posjetite i liječnika. Svaka infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Stopostotni se čisti sok od brusnica prije svega može nabaviti u trgovinama zdravom hranom. Cijena nije mala, ali svatko će znati procijeniti koliko mu je zdravlje važno.
A da ne bi sve zvučalo kao lijek: prolazite li blizu Severina na Kupi, siđite s autoputa i pitajte gdje se može pojesti pita od brusnica. Svi će vas poslati na mjesto gdje će vaše nepce uživati u kolaču prepunom tog voća. Nekoliko regija u Hrvatskoj bilo bi idealno za uzgoj brusnica i Hrvatska bi tim proizvodom mogla ostvarivati znatne godišnje prihode na domaćem, a pogotovo na stranim tržištima, no barem zasad nema nekakvog posebnog sluha za razvoj ove, inače izuzetno unosne poljoprivredne grane.
Lady Stardust:
Biljka s plodovima
Brusnice - svjezi plod
Ovo su suhe brusnice :-)
Sonja_i_Zoran
BRUSNICA ( Vaccinia vitis idaea L.)
Porodica : Ericaceae ( vrijesovi)
Farmakopejski naziv: Baccae vitis idaeae
OPIS:
Brusnica je najpoznatiji biljni antiseptik koji djeluje na bakterije uzročnike upale mokraćnog sustava i umanjuje bol i grčeve od kamenaca i pijeska, te se primjenjuje za liječenje proljeva u kombinaciji s jabukama i mrkvom. Sadrži 7% arbutina a upravo on djeluje na bakterije. Brusnice se mogu sušiti i samljeti u prah, pa se dodaju u čaj ili vodu bolesnika s povišenom temperaturom. U kulinarstvu su neka jela, posebice od divljači nezamisliva bez džema od brusnica.
Raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih (većinom crnogoričnih) šuma. To je niski, trajno zeleni grm sa čvorastim, okruglim stabljikama, kožnatim, jajolikim, tamnozelenim i sjajnim listovima, na naličju točkastim, na rubu narovašenim i malo prema dolje zavinutim. Cvijet je bijel ili ružičast, postavljen na vršcima stabljike u punašnim, visećim grozdićima. Plod čine koraljno crvene i kiselkaste bobe, trpkog okusa, koje kada su zrele su brašnjave strukture, vrlo aromatične. Sadrže limunsku i jabučnu kiselinu.
Sadrži 5 mg/ 100 g oksoflavonoida , antocijana 60
-200 mg/100 g, katekina 20 mg/100g, bioflavona 100 mg/100 g namirnice. Uz eterično ulje ima i sve ostale sastojke kao i borovnica (Vaccinium myrtillus), pa se može upotrebljavati umjesto nje.
Cvate od svibnja do srpnja,lišće se bere u proljeće, kad biljka cvate, a plod u jesen, od kraja kolovoza do listopada. Bobe se moraju očistiti od grančica i posve osušiti !
Kao i od borovnice, i od brusnice se može praviti ljekovito vino.
BERE SE : za lijek se upotrebljavaju lišće i plod – bobe, a ponekad i korijen.
Od listova se spravlja diuretički čaj koji pomaže prilikom upale bubrega i mjehura.
PRIMJENA, PRIPREMA I DJELOVANJE :
® Protiv pijeska i kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura, te protiv mokrenja u krevet pije se čaj od 30 grama lišća brusnice koji se kuha u ½ litre vode dok se ne prokuha na pola, doda se 1 žlica meda ( ili kandisa).
Pije se toplo 3X dnevno po 1 šalica poslije jela. Taj čaj djeluje i na dišne organe, pospješuje znojenje, te pomaže kod groznice, gripe i reume.
Kod kroničnih bolesti ( koje su ovdje navedene), čaj treba piti duže vrijeme.
® U slučaju malaksalosti, pogotovo nakon velike temperature osvježuje voda u kojoj su močene zdrobljene bobe, ili čaj kuhan od cvijeta brusnice.
® DŽEM od brusnica : Prebrane i oprane brusnice staviti u pećnicu da se zagriju, zatim ih staviti u staklenke. Hermetički zatvoriti i kuhati u pari 15'. Poslužuju se kao prilog pečenju i jelima od divljači.
® UMAK OD BRUSNICA S MEDOM : potrebno : 1 kg brusnica, 500 g meda, klinčići, cimet i limunova korica. Očišćene brusnice istresti u veliko cjedilo pa ih potopiti u kipuću vodu, a odmah potom staviti ih pod mlaz hladne vode. Ocijediti ih i istresti u lonac, dodati med, pola čaše vode, nekoliko klinčića, malo cimeta i dosta sitno sjeckane limunove korice. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok brusnice ne omekšaju. Umak ohladiti pa ga uliti u male staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnome mjestu. Poslužuje se mala količina toga pikantnog umaka uz pečeno meso.
® PEKMEZ OD BRUSNICA: potrebno je 1 kg brusnica, 750 g šećera,; u 3,5 dl vode dodati šećer i miješati tako dugo dok se potpuno ne rastopi. Očišćene i oprane brusnice istresti u taj sirup i kuhati na laganoj vatri, neprestano miješajući, te pri tom skidati pjenu koja se stvara po površini pekmeza. Kad se postigne željena gustoća, još vrući pekmez uliti u dobro oprane staklenke. Zatvoriti ih tek kad se na površini stvori tanka kožica.
NAPOMENA : brusnica se po sastavu tek neznatno razlikuje od borovnice !
© M.I.
zekica_poopy:
Namirnica: SUŠENA BRUSNICA
Skupina: Voće i proizvodi od voća
Količina: 100 g
Energetska vrijednost [kcal]: 308
Ukupni ugljikohidrati [g]: 82.36
Proteini [g]: 0.07
Ukupne masnoće [g]: 1.37
Zasićene m.k [g]: 0.103
Jednostruko nezas.m.k. [g]: 0.198
Višestruko nezas. m.k [g]: 0.658
Prehrambena vlakna [g]: 5.7
Kolesterol [mg]: 0
Beta karoten [mcg]: 0
Vitamin A [mcg]: 0
Vitamin B1 [mg]: 0.007
Vitamin B12 [mcg]: 0
Vitamin B2 [mg]: 0.016
Vitamin B3 [mg]: 0.99
Vitamin B5 [mg]: 0.217
Vitamin B6 [mg]: 0.038
Folna kiselina [mcg]: 0
Vitamin C [mg]: 0.2
Vitamin E [mg]: 1.07
Vitamin K [mcg]: 3.8
Bakar [mg]: 0.08
Cink [mg]: 0.11
Fosfor [mg]: 8
Natrij [mg]: 3
Kalcij [mg]: 10
Kalij [mg]: 40
Magnezij [mg]: 5
Mangan [mg]: 0.265
Selen [mcg]: 0.5
Željezo [mg]: 0.53
Voda [g]: 16