Jel kunići mogu imati šećernu bolest?

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Jel kunići mogu imati šećernu bolest?

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 10:23 am

Naime, kod pasa i mačaka znam da ta bolest postoji i da se otkrije najviše po tome šta jako puno piju vode.

Pa me zanima jel moguće da kunići obole od dijabetesa?

Naime, u srijedu je kod mene stigao muški kastrirani kunić, no pije po 0,5l vode dnevno i stalno jede. E sad moguće je da to radi jer većinu vremena boravi u svojoj gajbici pa ni nema šta drugo raditi nego klopati i možda se boji da ne ostane bez vode, pa samo pije i pije i piški. Pa me eto to navelo na pitanje jel se kod kunića može javiti šećerna bolest?

Ovako je inače stvarno jedan slatki, mali, veseli, zgodni dečkec, vedrih zdravih okica i njuškice.

CITIRAM IZ ČLANKA VETERINARA ZA PSE I MAČKE:
"Iako je nivo glukoze u krvi povišen, ona ne ulazi u stanice jer je za to potreban inzulin. Tako ne ulazi ni u stanice centra koji regulira sitost (u mozgu), pa je oboljela životinja stalno gladna i konzumira veće količine hrane što joj dodatno povisuje nivoi glukoze u krvi. Zbog njenog visokog nivoa, glukoza se počinje osmotski izlučivati urinom u kojem glukoze normalno nema. Glukoza sa sobom osmotski povlači veće količine vode, pa oboljela životinja počinje obilno mokriti i posljedično jako puno pije. Tako su osnovni simptomi dijabetes melitusa obilno mokrenje i žeđanje te uzimanje veće količine hrane uz istovremeno gubljenje na tjelesnoj težini."
ulla
Zečić
Zečić

Re: Jel kunići mogu imati šećernu bolest?

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon stu 05, 2007 10:38 am

ulla je napisao/la:...
Pa me zanima jel moguće da kunići obole od dijabetesa?

Naime, u srijedu je kod mene stigao muški kastrirani kunić, no pije po 0,5l vode dnevno i stalno jede. E sad moguće je da to radi jer većinu vremena boravi u svojoj gajbici pa ni nema šta drugo raditi nego klopati i možda se boji da ne ostane bez vode, pa samo pije i pije i piški. Pa me eto to navelo na pitanje jel se kod kunića može javiti šećerna bolest?
...

Da, moguće je. I sve ovo navedeno za pse/mačke (a i kod ljudi) vrijedi i za kuniće. Može se liječiti inzulinskim preparatima, ali je prvo potrebno postaviti točnu dijagnozu (preko mokraće). Dijabetes oštećuje ostale organe (jetra, bubrezi,...), pa što liječenje prije počne, to bolje.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 05, 2007 10:42 am

Kolicina vode koju piju kunici se razlikuje od kunica do kunica - neli piju po pola litre i vise dnevno a drugi jedva pol deci - sve ovisi :)

Mozda je siroce gladovao pa ga je sad uhvatila panika pa papa.

Kak veli Zeko Jurica, moguca je secerna bolest a simptomi su manje vise isti kod svih
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 10:43 am

A jel to znači da ako ovako puno pije da bi moglo biti nešto, pa da ga se vodi veterinaru na testiranje mokraće? Ili da ja skupim mokraću, pa odnesem na testiranje? Neće se on sam tamo popiškiti kad ga ja dovedem u veterinara.
ulla
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lady Stardust » pon stu 05, 2007 10:45 am

pricekaj par dana da se malo udomaci i stabilizira. Mozda bi bilo dobro da nazoves vet ambulantu i tocno pitak kaj napraviti i kako. Reci na sto sumljas pa ce te usmjeriti.

Bum jos pogledala po knjigama kad dodjem doma.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon stu 05, 2007 10:49 am

Pa idealno je ako ti možeš skupiti mokraću i odnijeti na pregled, jer onda zeku nemoraš voditi veterinaru. To će njemu sigurno biti draže :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 10:58 am

Ajd super ako možeš pogledati po knjigama. Bio je on sad neko vrijeme u Renate, njoj joj ga je prijašnja vlasnica ostavila, nit mu ime nije rekla, pa smo ga sad nazvale Pablo i kod nje je isto puno pio. Šalili smo se kako će nas tužiti vodoprivreda, al sam se onda sjetila da puno pijenje vode znači u pasa i maca mogući dijabetes.

Pričekat ću definitivno da se još uvijek udomači, jer je za njega ovo sve definitivno stres. Iako je dobar prema mojoj zeki, ona ga se malo boji, ništa strašno, prve faze upoznavanja smo uspješno prošli. Zna mu se sakriti, a onda ju on traži. Još uvijek nije siguran ni prema nama jesmo mu prijatelji ili ne, a nije ni istražio baš cijeli stan.

Al evo definitivno se da primijetit da stalno pije i čak ako mi prozor otvoren da nije vruče radi grijanja, pa tako i stalno piški i kaki, al kuglice su mu stvarno dobre i mokraća ok boje.
ulla
Zečić
Zečić

PostPostao/la moxa » pon stu 05, 2007 11:03 am

Mozda je siroce bilo dehidrirano, gledajuci ove moje, kod prijasnjih vlasnika su imali pojilice i kad s dosli jedva da su nesto malo pocuclali! Stavila ja vodu u zdjelice i prvih dana su pili ko ludi, sad je to nekih max 2 dl dnevno sto je ok obzirom na kilazu! A isto je bilo s hranom, kad dobiju ono pravo i dok shvate da nece ostat kasnije gladni mozda se i to unormali! Kroz dan-dva bi moglo biti ok ako nema zdravstvenih problema, tako je bilo kod nas!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » pon stu 05, 2007 11:06 am

Ako je moguće,nekako očekujem da bi onda i druge posljedice bile: proljev ...jer puno šećera pogotovo kompleksnih, pomrda floru :hm:

E sad dali šećer iz krvi kod zekača može uzorkovati promjene i u crijevima i koliko? Ili se problem javlja "tek" kod unosa šećera izravno u probavni sistem ..
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » pon stu 05, 2007 11:10 am

moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 11:29 am

E super. Ajd ovo već uljeva neku nadu. Na ovom gore linku sam pročitala da je zekici dijagnosticiran dijabetes sa 1g i doživjela je s njim 7g. Nije primala inzulinske injekcije jer to kunići ne podnose najbolje, al uz pravilnu prehranu dogurala je do 7g.

Budem mu ja dala još nekoliko dana, da se on u potpunosti upozna sa prostorom u kojem živi, nama, Niki,... pa ćemo onda vidjeti kako stoji sa vodom i hranom.

Al bitno mi je da znam da ako postoji iti mala sumnja ne dajem mu više ni u ludilu bananu, sušene brusnice,...i sve šta ima šećer za naše upoznavanje.
ulla
Zečić
Zečić

PostPostao/la tarra » pon stu 05, 2007 11:34 am

Da,te stvari poput voća ćeš zasigurno morati izbaciti :huh:

Jede li dosta sjena?
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » pon stu 05, 2007 11:39 am

Svejedno treba se konzultirati s vetom ako se ustanovi dijabetes, a onda prilagodit prehranu, kao i kod ljudi! Ali ipak treba vidjeti kroz par dana, pa ici vetu na pregled i pretrage pa tek onda na lijecenje...
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ulla » pon stu 05, 2007 12:38 pm

tarra je napisao/la:Jede li dosta sjena?

Jede. Ma stalno neki vrag gricka. Svu suhu hranu smaže čim mu stavim. Pojeo je već hrpu sijena. Nije kupovno, od Zločke je, fino stvarno i moja ga obožava, al on samo jede i jede, ne bi da kravicu hranim :)

A dam mu još cca tjedan dana, budem pazila šta mu dajem i koliko jede i pije i koliko se opušteno ponaša, pa bumo vidjeli jel panika il ne. Sad je svega 5 dana kod mene.
ulla
Zečić
Zečić

PostPostao/la tarra » pon stu 05, 2007 13:15 pm

a jel kastriran? Ne bi vjerovala kako su se uz mnogo gibanja i prirodne hrane (trava,sjeno i ništa više) zaokružili neki moji kastriranci :wub:
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan