Putovanje od 6 sati?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Putovanje od 6 sati?

PostPostao/la Radoznalica » sri svi 26, 2010 15:25 pm

Pozdrav svima!

Imamo jedno pitanje vezano uz odlazak na more. Naime, na ljeto bismo sa sobom na more poveli i Poncicu jer nam se srce slama kada ju ostavimo "bakama" na cuvanje, a i ona se izdeprimira kada nas nema, nema uvjete da cijeli dan bude slobodna, samo joj daju jelo, vodu, ciste joj kavez i tu i tamo se poigraju s njom, a to je daleko od zivota na kakav je navikla s nama koji ju tretiramo kao malog covjeculjka. :D

Kako bismo na moru bili duze vrijeme, logicno je da ju povedemo sa sobom i imala bi tamo smjestaj kao i kod kuce. E sad, put do mora traje cca 6 sati, auto je klimatiziran, ali se ipak bojim kako bi ona reagirala tijekom tako dugacke voznje? Inace kada ju negdje vozimo, na puno krace realcije, jako se uplasi i scucuri u transporteru i drhti.

Mi bi joj stavili kavez na zadnje sjedalo auta, ne bi joj bio propuh, lagano bi radila klima, imala bi za jesti i piti. Sto mislite, jel bi izdrzala takav put i moze li to dovesti do nekih stetnih posljedica? Jel bi se s vremenom ohrabrila ili bi tako cijelim putem drhtala i izgledala kao na samrti?

Kakva su vasa iskustva i jeste li uopce vodili svoje kunice na tako dugacka putovanja?

Hvala unaprijed na odgovorima. :)
Radoznalica
Zečić
Zečić

Re: Putovanje od 6 sati?

PostPostao/la dHarma » sri svi 26, 2010 16:34 pm

Ti je znas najbolje, mozda se opusti nakon sat vremena, a mozda i ne..
Ja sa Spajkom nemam problema, od kad je mali putujemo skoro svaki 2 vikend na selo, a to je odprilike 2 sata voznje..
Ima ponudjeno seno i vodu, koju nikad do sad nije ni pipnuo :rolleyes:
I sad se vise ni ne boji kola, s tim da je on pusten po celom zadnjem sedistu i da ja sedim sa njim..
Uglavnom u pocetku gleda gde je sta i bulji kroz prozor, ali nakon toga prespava ceo put..

Mozda bi bilo dobro kada bi na nekih 2 sata puta pravili pauzice cisto da se ona opusti ako joj vec toliko voznja smeta..

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sri svi 26, 2010 17:28 pm

Ima zecosa koji prosto ne podnose kola, kao i ljudi, tako da ti ja na tako duze putovanje ne bih preporucila...
Od tri zeca, meni samo Krcko reaguje jaaako burno, jedva je preziveo prvo putovanje kolima, doduse od 12 h jer smozbog njega pravili veike pauze, ali nije vredelo, kada smo stigli na odrediste doslovno sam ga ozivljavala i vise NIKADA ga nisam povela kolima na put duzi od 40 min.
ako mozes vodi je vozom, inace kod takvih plasljivaca ni pauze ne pomazu. Krcko doslovno 12h nije jeo, pio vodu, ni kuglicario ni piskio, samo je bio u soku,c ak i kada stanemo, vrlo malo dodje sebi, taman toliko da se pokrene, ali ne mozes praviti pauze od dva sata, ipak ces opet morati poci...
Neznam sama odluci, sto se mene tice ovo ti je nase iskustvo.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Radoznalica » sri svi 26, 2010 19:14 pm

Ajoj, a u kojem smislu si ga ozivljavala, tj kakve je tocno pokazivao simptome? Poncica tijekom voznje pocne imati otvorena usta, onako da joj se vide donji zubi, a inace nikada u normalnim okolnostima nema takav izraz lica (mi ga zovemo "vrisak"). :(

Ja bih inace nju kroz vrata kaveza tijekom puta stalno mazila, pricala s njom, hranila ju sijenom (valjda bi nakon nekog vremena pocela jesti) i sl, jedino me strah ukljucene klime. Moze li joj to nastetiti, iako ne puse izravno u nju? Nekako si mislim da je opet bolje to nego ona ljetna sparina u autu, a i prekrit cemo rucnikom taj prednji dio kaveza da ne puse direktno u nju.

Hvala vam na vasim iskustvima, slobodno pisite jos jer ovo je stvarno problem. Iako je put stresan za njih, mislim da je jos stresnije ostaviti ih nekome na cuvanje, ona bude sva snuzdena i izvan sebe kada nas ne vidi po tjedan dana, a kamoli duze. :(
Radoznalica
Zečić
Zečić

PostPostao/la jolanda » sri svi 26, 2010 19:24 pm

ja sam za to da je nosish iz tog razloga jer pati kad tebe nema...pretrpece ovo uz svoj kavez kao utochishte ili transporter. ja kad idem na dva dana tachnije samo jedan dan ceo nisam tu kad pogledash ne nosim zecheve jer em idem busom, em se brzo vratim...ali kada je duzhi period u pitanju sam za to da se nose... moja Ema koja se jedina plashi vozhnje je doputovala iz Zagreba, plashila se u puta, ali posle toga je bila savrsheno normalna... Venecuela je u putu izvrnuta i spava ili jede seno, Stafan gleda kroz prozor, mazi se, jede i on...mnogi zechevi su prezhiveli put savrsheno i po meni je bolje da je nosish jer bar moji su bezvoljni kad ih neko drugi chuva i nije to to...

Klio, zaboravila si da je Krcko ishao kod mene...malo je balavio, ali bio je normalan kada smo stigli(put kolima trajao 2h) i posle sa tobom se vracao autobusom...
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sri svi 26, 2010 19:26 pm

Ist osam drzala otvoren kavez i mazila ga, ali nije mario za to, nije se dao na ruke, delovao je prestravljeno celim putam, vec zadnjih tri sata se nije pomerao jedva je disao i bio je doslovno kao krpa, kao zeka pred umiranjem (tako izgledaju zeke kada se predaju)...
Iznela sam ga iz kaveza pre nego smo stigli ispred zgrade, kao krpu bukvalno, nije se opirao bio je sav obesen...
unela ga u kucu, bio je laksi nego inace nista nije radio samo kao mrtav omlitavljen.
onda sam mu na silu gurnula spric u usta sa vodom, stavila na krevet puuuuuno sena i njega na krevet, terala ga da hoda , gurala, maltretirala, i stalno spric usta (tada sam ga imala samo tri meseca i nisam puno znala o zekama).
brata sam poslala u apoteku po prodigest u h nocu. Dala mu to.
I onda je poceo da kaki skroz bljezgave kakice kuglice koje su dugo stajale koje nije izbacivao iz sebe, jako su smrdele i bile nesto kao proliv ali ne tecno nego jako meko i bezlicno...
Cim je pojeo dve tri travcice sena poceo je kakati.
Tada kako je poceo d akaki na toj sofi u dnevnoj sobi kod mog brata i dan danas ako ga pustim tamo obavezno kaki i piski.
Nije bilo terije inace urednog Krcka ponovo nauciti na wc dok je tamo.
Bilo mu je posle tri sata sasvim dobro ali bas sam ga ta tri sada maltretirala i trpala mu svasta u usta.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Antonjet » sri svi 26, 2010 19:30 pm

Ja sam kad bi išla na Korčulu bez beda furala Mrvu sa sobom.. .
A taj put traje 30 min do trajekta, 19h vožnje trajektom i onda još 45 min do Prige autom.. .
I bez ikakvi problema smo išli i došli svaki put.. .
Bio je dole nekih 5-6 puta.. .
S obzirom da je u autu bio u košari, a u trajektu bi mu montirala kavez.. .

No, on je totalno zen zeko, tako da s njim nikad nije bilo problema ić negdi.. .
Nije ga ničega bilo strah, a zimi kad bi bilo jako malo ljudi sam ga znala bez beda pustit iz kaveza i naravno ga imat na oku.. .
Čak su mu konobari donosili mrkvice i peršina.. . ;D
Antonjet
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » sri svi 26, 2010 19:31 pm

jolanda je napisao/la:Klio, zaboravila si da je Krcko ishao kod mene...malo je balavio, ali bio je normalan kada smo stigli(put kolima trajao 2h) i posle sa tobom se vracao autobusom...

To je tacno, ti si ga vodila ja nisam bila tu, kada sam ga vratila isao je u drustvu lavinije pa mu je bilo lakkse sto nije sam.

Ali nije isto tri sata i deset - dvanaest sati. Bez vece potrebe to vise ne bih uradila. Koliko moze da se odnese vozom to je to. Sada ce isto biti, mogu ici kolima sa prijateljima, ali zbog njega idem vozom. Nema sansi da cu da ga gledam tako prestravljenog. SAda bi bio manje jer ima Bjanku, ali i to mi je previse.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Megy » sri svi 26, 2010 19:32 pm

ja mislim da joj to neće biti nikakav problem
Mi smo Tobya isto vodili sa nama na more i iako mu je to bilo prvo putovanje dulje od 10 minuta super je prošlo. Ne preporučam ti da joj stavljaš vodu dok se vozi jer će se to sve prolit i još više ju uplašit (govorim iz iskustva), radije joj ponudi sijena, peleta, povrća i komad jabukice ili drugog voća koje voli a i mislim da nije problem stat svakih sat ili sat i pol i dat joj vode :wink:. Što se klime tiče mi imamo terenac pa smo kavez stavili iza stražnjih sjedala (u gepek ustvari), dobro ga učvrstili i maknuli onu plastiku/platno šta imaju auti tako da je imao stalan kontakt s nama a nije mu direktno puhalo. U svim autima se kolko znam može klima usmjerit, najbolje bi bilo da puše prema dole ako će ona bit na sjedalima.
Ljubav je pobjeda mašte nad inteligencijom!
17
Toby & Anđa :zeko3:
(\_/)
(='.'=)
(")_(")
Megy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sri svi 26, 2010 19:34 pm

Antonjet je napisao/la:No, on je totalno zen zeko, tako da s njim nikad nije bilo problema ić negdi.. .
Nije ga ničega bilo strah, a zimi kad bi bilo jako malo ljudi sam ga znala bez beda pustit iz kaveza i naravno ga imat na oku.. .
Čak su mu konobari donosili mrkvice i peršina.. . ;D

;D Takav je moj Biberko, njega vodim svuda sa sobom...Totalno je lud i voli drustvo. Videla je Altanica kada je bila ovde. Idem sa njim i u kafanu, ljudi ga obozavaju, u autobusu se samo plasi zvuka malo inace nista vise...
Njega sam vodila i na selo 5h od Bg, i kod drugarice u padinu i svuda i nikakvih problema.
Oni su razliciti kao i mi ljudi, svaki ima nesto svoje sto mu odgovara ili ne.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Šolina » čet svi 27, 2010 9:18 am

Antonjet je napisao/la:No, on je totalno zen zeko

i moja sefica, nista je ne smeta. Cim krenemo iz Zagreba ona se baci u onu svoju mrtvacku pozu lezanja i tako sve do Dalmacije poskakuje i treska se zajedno s autom. Al ni makac, eventualno da promijeni mjesto lezanja ili ako se neke banane dijele :rolleyes: :D
"Lots of people talk to animals, not very many listen though, that's the problem" B.Hoff
Šolina
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Anby » čet svi 27, 2010 11:54 am

Mislim da se svi zekaći boje prvog velikog putovanja, i moja Andja tako, nedavno do Splita se sva tresla, ali vodili smo je sa sobom i u posjete taj vikend (put po pola sata) tako da kad smo se vraćali nazad kući opustila se i grickala grančice :)

Možda da je do ljeta povedete negdje par puta na neke bliže lokacije pa se možda opusti i bude joj lakše podnijeti nadolazeći put...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bubica » čet svi 27, 2010 16:54 pm

Buba je 8 godina svako ljeto isla sa mnom u Hvar (oko 10 sati puta). Prvi put je bio gadan, putovale smo vlakom, a ona je toliko bila u soku da nisam bila sigurna hoce li prezivjeti put. Nakon toga nikad nije bilo frke - uvijek smo isli autom, predvecer, s klimom, ona u transporteru meni u krilu. Nikad nije htjela jesti ni piti dok se ne bi ukrcali u trajekt, onda bi pojela malo persina ili jabuke i pila bi kad bi joj stavila pojilicu bas pod nos.
Sljiva je proslo ljeto ostala u Zagrebu, a ove godine je planiramo prvi put voditi na more. Prije toga cemo je odvesti u Gorski kotar na viksu, pa kad vidimo kako reagira na put i promjenu prostora, onda cemo definitivno odluciti.
Mislim da je najbolje da krenete s nekim kracim izletima, pa vidite kako reagira...
Bubica
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » čet svi 27, 2010 21:04 pm

Altan je putovao s nama u Cesku..to je preko 12 h puta..Moca i Nairo su isli u Groznjan sto je znalo trajat i oko 4h..sad..Altan je bio cooler i njemu nista nije smetalo na tom putu..Moca je dosta flegmaticna i nakon nekog vremena legne u transporteru..Nairo je u pripremi cijelo vrijeme..ali on je samo jednom putovao..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Pero & Megi » pet svi 28, 2010 8:53 am

I mi smo mislili voditi svo troje s nama na more,putujemo u Medulin,klimatiziranim autom...
Jel bi bio problem što ih je troje? :huh:
slika
Pero & Megi
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan