MASLAČAK - kako, koliko, kada???

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Re: MASLAČAK - kako, koliko, kada???

PostPostao/la zekili » sub svi 07, 2011 0:19 am

napravi mali svezanj, zavezi kao kiticu i okreni naopacke da se susi na zraku, nikako direktnom suncu.

najidealnije su one kao kosarice za kvacice ili sir koje se mogu objesiti na balkonu (iskljucivo u hladu) pa stavis sve na to (da ne bude debeli sloj) i povremeno okrenes.

to mu daj kao poslasticu. vole, a zdravo je :)

maslacku obavezno dodaj i trputac, vecina ih obozava, a jako je zdravo
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Jura » sub svi 07, 2011 10:43 am

samo moram prvo proguglati kaj je to trputac :D
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » sub svi 07, 2011 11:02 am

Jura je napisao/la:samo moram prvo proguglati kaj je to trputac :D

Bokvica, imas musku i zensku. Dobra im je za varenje, rekla mi veterinarka da dam Bjanki kada je bila bolesna.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Antonjet » sub svi 07, 2011 12:22 pm

vedi08 je napisao/la:kako cemo uvalit maslacke sigama na susenje nisu ni svjesni :D

Možeš i meni, ja sušim kod Filipa na balkonu, zaklonjeno od sunca, a vjetrić fino sve posuši.. . :wink:

@Jura: možeš posušiti i mladu koprivu i stolisnik (to dvoje pokupiš s livada, lako su prepoznatljivi i ne možeš ih zamijenit za niš drugo), melisu, mažuranu, paprenu metvicu, kamilicu (sve iz svih boljih vrtova :) ).. .

Ja svojima znam i posušit travu s livada, jer Mrva to više voli od sijena.. .

A znam im ubrat još i neke vrste travurine koju ne znam kako se kaže na književno, ali mi to zovemo: (nemojte se smijat :P ) čihora (što bi bio kao divlji radić, ali ne maslačak, nego ono drugo što ful liči, ali ne daje cvijet), kostrič (opet slično maslačku, ali većih mesnatijih listova i dlačicama nekim mikroskopskim), kozja brada (ne bi vjerovali ali zbilja liči na kozju bradu - tanki i dugački listovi), kokošja guzica (I kid you not, mi to ekšli tako zovemo, ne znam s čim bi ju usporedila, ali definitivno ne liči na kokošju guzicu :dry: ), divlja mrkva (list identičan kao kod mrkve i ima neki bijeli cvijet) i morač aka komorač, lako prepoznatljivo.. .

Inače se te travurine mogu naći na tržnici pod nazivom mišanca, (gledala ja na teveu :zeko1: ).. .
Mene baba naučila kako to sve prepoznat, jer mi to jedemo dole na Korčuli... :rolleyes:

Čisto sumljam da ćete išta od toga moć proguglat (možda mrkvu), ali budem vam poslikala idući put kad odem na livadu u berbu.. . :wink:
Antonjet
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Pevaljka » ned svi 08, 2011 12:32 pm

Udeo Ca u mg na 100gr:

celer list - 52
celer koren - 55
krastavac - 23
blitva - 65
zelje - 36
tikvice - 17
paprika zelena - 9
paprika crvena - 120
paradajz - 13
brokoli - 100
spanać - 120
Keleraba - 90
kelj - 76
endivija - 44
matovilec - 40
maslačak - 187
šargarepa mlada - 29
šargarepa stara - 48
peršun suvi - 195
peršun sveži - 330
Paštrnak - 55

nadam se da sam pomogla :zeko1:
Pevaljka
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Anby » ned svi 08, 2011 13:27 pm

Antonjet je napisao/la:A znam im ubrat još i neke vrste travurine koju ne znam kako se kaže na književno, ali mi to zovemo: (nemojte se smijat :P ) čihora (što bi bio kao divlji radić, ali ne maslačak, nego ono drugo što ful liči, ali ne daje cvijet), kostrič (opet slično maslačku, ali većih mesnatijih listova i dlačicama nekim mikroskopskim), kozja brada (ne bi vjerovali ali zbilja liči na kozju bradu - tanki i dugački listovi), kokošja guzica (I kid you not, mi to ekšli tako zovemo, ne znam s čim bi ju usporedila, ali definitivno ne liči na kokošju guzicu :dry: ), divlja mrkva (list identičan kao kod mrkve i ima neki bijeli cvijet) i morač aka komorač, lako prepoznatljivo.. .

jel to spada pod Divlje zelje? Ako jeste onda su meni jednom rekli ovdje na forumu da to nije dobro za njih. Prestala sam ga davati Andji, mada ga je ona tamanila ko luda...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Antonjet » ned svi 08, 2011 13:47 pm

Nope, nije divlje zelje.. .
Kostrič i ove ostale su samo varijacije na temu maslačka, čihora je endivija samo divlja, divlja mrkva je divlja mrkva, jedino za kozju bradicu nisam sigurna, ali livade su svih ovih trava toliko puno da završe u sijenu i ovako i onako.. .
Ja im ionako ne dajem svježe ovo bilje, nego ga sušim.. . :wink:
Antonjet
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Prethodna

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan