najbitnije informacije o steljama za vase zekane

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

najbitnije informacije o steljama za vase zekane

PostPostao/la ja i moj debeli zec » ned ožu 09, 2008 18:44 pm

ovo sam prevela s jedne internet stranice (http://www.rabbit.org/journal/1/liver-disease.html) tu nije sve vec samo ono sto smatram najcescim kod nas. ako vec imate nesto slicno (ja nisam vidjela) slobodno brisite.

VRSTA: usitnjeni papir
KOLICINA PRASINE: malo
UPIJANJE: moze proc
OPASNOST PO ZDRAVLJE: pretjerano gutanje moze dovesti do blokade probavnog sustava

VRSTA: sijeno
KOLICINA PRASINE: mnogo
UPIJANJE: slabo
OPASNOST PO ZDRAVLJE: nema ga ako se piljevina mijenja dovoljno cesto (u suprotno popljesnjivi i to uzrokuje probleme)

VRSTA: borova piljevina
KOLICINA PRASINE: mnogo
UPIJANJE: dobro
OPASNOST PO ZDRAVLJE: moze uzrokovati ostecenja jetre (preporucam da pogledate video na youtube-u vezan uz ovu temu koji se zove a smart bunny/rabbit - jako tuzno :sad: oni koji su osjetljivi mozda bolje da ne gledaju, ja i majka smo plakale 3 sata :sad: :sad: )

VRSTA: komadici cedrovine
KOLICINA PRASINE: srednja
UPIJANJE: moze proc
OPASNOST PO ZDRAVLJE: moze uzrokovati ostecenja jetre

VRSTA: kemijski pijesak
KOLICINA PRASINE: srednja
UPIJANJE: dobro
OPASNOST PO ZDRAVLJE: progutan uzrokuje smrtonosne blokade u GI traktu

VRSTA: drveni valjcici
KOLICINA PRASINE: malo
UPIJANJE: dobro do savrseno
OPASNOST PO ZDRAVLJE: nije promatrano (sto znaci da posljedice nisu zapazene)

kao sto vidite najbolji su drveni valjcici, a ako bas zelite piljevinu preporucam onu od limuna (nije stetna - koliko je poznato).
sto se tice gajbica one ne moraju niti imati stelju, ako je glatka plastika na dnu zeki nece smetati biti na tome, a ako je na dnu ona plastika sa kockicama (gruba) nesto bi trebalo staviti jer ce u protivnom zeko dobiti zuljeve i ranice jer je povrsina neudobna, a oni se i bacaju na leda i bok i tako bi mogli zadobiti ranice. ako je zeko treniran da ide na wc onda na dno mozete staviti rucnik koji povremeno operete, ako zeko nije treniran preporucujem (osim toga da ga trenirate) piljevinu od limuna.
Zadnja izmjena: ja i moj debeli zec; ned ožu 09, 2008 19:17 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la iko » ned ožu 09, 2008 19:00 pm

ja koristim piljevinu....al je ne jede...pa
slikaslika
iko
Zečić
Zečić

Re: najbitnije informacije o steljama za vase zekane

PostPostao/la Tena » ned ožu 09, 2008 19:09 pm

ja i moj debeli zec je napisao/la: ako zeko nije treniran preporucujem (osim toga da ga trenirate) drvene valjcice.

ne kuzim ovaj dio :blink: drvene valjcice na dno gajbe??? zar mu to nece biti neudobno? :hm:
Tena
Zečić
Zečić

PostPostao/la ja i moj debeli zec » ned ožu 09, 2008 19:09 pm

koju piljevinu? :wink:

ako je od limuna od ok i ona od jabuke moze proc, al ako je to ona na kojoj pise living world shavings i ispod toga pine bedding for small animals sa slikom hrcka drvosjece onda to mijenjaj. ta uzrokuje ozbiljna ostecenja jetre. :wub:

tek sam sad skuzila da sam napisala da ih stavite u gajbu, drveni valjcici u wc, a piljevina u kavez. :D moj bed. :D ja ih ne koristim, ali ima ljudi na forumu koji ih koriste pa pitajte njih jel ih stavljaju na dno gajbe, ja isto mislim da bih ih zuljali. bolja je piljevina ALI OD LIMUNA NE PINE (BOROVA) NIKAKO.

ispravila sam. :P
Zadnja izmjena: ja i moj debeli zec; ned ožu 09, 2008 19:20 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Tena » ned ožu 09, 2008 19:16 pm

ja sam mislila da se koriste samo ta wc. mislim da cu to probati, zvuci bolje od piljevine po cijelom stanu :P
Tena
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » ned ožu 09, 2008 23:09 pm

Super tekst "ja i moj debeli zec" :thumb:
Ne valjčiće po cijeloj gajbi :D to samo u wc, a za podlogu ako već nešto onda bolje sijeno, iako većinom vole golu plastiku :rolleyes:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » ned ožu 09, 2008 23:45 pm

i meni se svida..samo ne kuzim ovaj dio sijeno..a nema opasnosti ako se piljevina cisti???
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ja i moj debeli zec » pon ožu 10, 2008 21:09 pm

hvala :) i mislila sam da valjcici ne bi bili dobra ideja za cijelu gajbu s obzirom da su VALJCICI :D , sta sijeno ne smrdi jace kad ga zek popiski? ja sam imala sijeno jedno vrijeme i uzasno je smrdilo i samo je propustalo urin da dno plastike.

mislis ako se piljevina NE cisti?

pa ako mokraca ostane na sijenu duze vrijeme sijeno popljesnjivi, a to je lose. mora se cesce mijenjati nego piljevina (ako sam dobro shvatila to bi trebalo biti to :P )
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekica_poopy » uto ožu 11, 2008 8:41 am

super tekst! tak mi je dobro kad netko se tak odmah aktivira korisno :) od mene sve pohvale :thumbup:

ja se slazem sa svim navedenim, sijeno jako smrdi kada je popiskeno i da slabo upija ako nije u kombinaciji s necim - npr dolje piljevina gore sijeno. ja se zalazem za bilo kakvu stelju samo u wc-u. u gajbi je nepotrebno, nauciti ga da vrsi nuzdu gdje treba i eto sretnog zeke :)

mi koristimo valjkice za wc i super smo zadovoljni :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kiara » uto ožu 11, 2008 19:07 pm

super tekst :) :) :)

jedino me pogodila ona priča o zeki koji je uginuo, a smart rabbit...mrzim takve priče :sad: :sad: :sad: srećica, sada je na zecolivadi :)
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ja i moj debeli zec » uto ožu 11, 2008 20:16 pm

:hvalaa:

prica o zeki je stvarno tuzna, a jos sam bila u vecem bedu jer zeko izgleda isto ko i moj i ja sam tu piljevinu koristila sve dok to nisam vidla. uzas. onda sam se informirala i otad pazim na sve pa i na ono na sto moj zeko samo piski.
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Bubac » uto ožu 11, 2008 20:30 pm

ja zekonji u wc-e na dno stavim ovu piljevinu s mirisom jabuke i onda gore malo obične piljevine... a u kavez sam mu stavila plahticu na cvjeteke tak da je u biti piljevina samo u wc-u...
Bubac
Zečić
Zečić

PostPostao/la Kiara » uto ožu 11, 2008 20:34 pm

ja ne koristim piljevinu, oni imaju dolje sijeno, ili slamu...to mi je najbolje.,ne mogu se otrovati ni zaraziti...ili stavim krpice...ako je sijeno, onda to ne jedu, nego imaju posebno sijeno odvojeno za jelo :)
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ja i moj debeli zec » uto ožu 11, 2008 20:36 pm

a zasto mijesas dvije piljevine? :wink:
zdravije je za tvog zeku i jeftinije za tebe da mu stavljas samo ovu od jabuke...
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » uto ožu 11, 2008 20:49 pm

ja i moj debeli zec je napisao/la:pa ako mokraca ostane na sijenu duze vrijeme sijeno popljesnjivi, a to je lose. mora se cesce mijenjati nego piljevina (ako sam dobro shvatila to bi trebalo biti to :P )

ma ne nisam skuzilča da je to stelja od kombinacije siejna i piljevine..valjda :/
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan