Linjanje kunica!! HELP please...

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Linjanje kunica!! HELP please...

PostPostao/la Sunce19 » pet srp 29, 2011 1:22 am

ovako imam kunica koji je star oko 8 mjeseci... kunic je bijeli... i skuzila sam da mu dlaka ispada...ali nije pretjerano... koliko ga triba cesljati? i jeli triba nesto u vezi hrane i sijena promijeniti zbog toga??? :sad: bas neznam...citala sam da ih triba cesljati jer u suprotnom mogu uginuti ako sami te dlake progutaju....
Sunce19
Kunić
Kunić

Re: Linjanje kunica!! HELP please...

PostPostao/la sanjita » pet srp 29, 2011 8:43 am

Treablo bi malt pastu davati ali posto je nema nigdje neka je zbrka sa prozivodjacem,pojacano davati sijeno i cesljati ga svaki dan po par puta ako treba da se visak dlake skine i ne zavrsi njemu u zeludcu...eventualno probaj nabaviti malt pastu za mace ako nema za glodavce,onda se smije i ta za mace. vidim da si nov ovdje pa za slucaj da neznas evo ti link o malt pasti i cemu sluzi:
viewtopic.php?f=5&t=88
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet srp 29, 2011 9:08 am

Mozes zeki dati i komadic banane, ona kupi dlaku iz zeluca i pomaze im da je izbace :)

Moj Toby je takodjer sav bijel i jaaaako se linja ovih dana, a buduci da sam i ja pri kraju sa malticom, onda je rastezem sto dulje mogu pa mu svaki drugi dan dam komad banane i kuglice su super. BItno je da im kuglice nisu nanizane, znas ono kao lančić... e tad definitvno imaju dlake u zelucu koju treba izbaciti... u tom slučaju pomaze i masaza trbuščića
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Sunce19 » sub srp 30, 2011 1:17 am

mmmmmm je napisao/la:Mozes zeki dati i komadic banane, ona kupi dlaku iz zeluca i pomaze im da je izbace :)

Moj Toby je takodjer sav bijel i jaaaako se linja ovih dana, a buduci da sam i ja pri kraju sa malticom, onda je rastezem sto dulje mogu pa mu svaki drugi dan dam komad banane i kuglice su super. BItno je da im kuglice nisu nanizane, znas ono kao lančić... e tad definitvno imaju dlake u zelucu koju treba izbaciti... u tom slučaju pomaze i masaza trbuščića

ajme hvalaaaaaaa :))) moram to negdi naci onda....nisam znala da se triba ta pasta davati....a jeli kunic moze jesti bananu s 8 mjeseci?? a cesljam ga svaki dan....i dajem mu sijena ...primjetila sam da ga dosta jede...hvala vam puno jos jednom!!!
Sunce19
Kunić
Kunić

PostPostao/la ina » sub srp 30, 2011 7:36 am

Imam 3 paste od jabuke viska pa se javite kome treba.
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » sub srp 30, 2011 18:51 pm

Sunce19 je napisao/la:
mmmmmm je napisao/la:Mozes zeki dati i komadic banane, ona kupi dlaku iz zeluca i pomaze im da je izbace :)

ajme hvalaaaaaaa :))) moram to negdi naci onda....nisam znala da se triba ta pasta davati....a jeli kunic moze jesti bananu s 8 mjeseci?? a cesljam ga svaki dan....i dajem mu sijena ...primjetila sam da ga dosta jede...hvala vam puno jos jednom!!!

Naravno da moze sa 8 mjeseci bananu :) Zeki vec sa 6 mjeseci mozes početi polagano uvoditi povrce i voće u prehranu, ali postepeno da vidis kako ce reagirati na koje povrce... kao bebi... prvo mu das recimo mrkvu pa ako za 2-3 dana nebude imao nikakvih problema mozes preci na drugo povrce, naravno samo ono koje je dozvoljeno zekma a spisak dozvoljenog povrca imas u rubrici- prehrana o kunicima...

voće inače obožavaju ali nemoj pretjerati i izbjegavaj one kupovne poslastice, radije im daj voća kao poslasticu...i neznam jel znas ali nadji im i grnačica od jabuke recimoi da gricka i tako trosi zubeke :)

a ako ti nebude htio malt pastu od mačke, neki ih baš nevole, onda mu je mozes podvalit, ja Tobiju napravim miks od banane i jabuke (izmiksam stapnim mikserom, mozes i vilicom) i u zdjelicu mu stavim jednu zlicu toga i onda 2 cm maltice u to, tad sve pojede, pa i neprimjeti malticu...

a mozes evo narucit i od Ine :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Sunce19 » uto kol 02, 2011 0:42 am

mmmmmm je napisao/la:
Sunce19 je napisao/la:

Naravno da moze sa 8 mjeseci bananu :) Zeki vec sa 6 mjeseci mozes početi polagano uvoditi povrce i voće u prehranu, ali postepeno da vidis kako ce reagirati na koje povrce... kao bebi... prvo mu das recimo mrkvu pa ako za 2-3 dana nebude imao nikakvih problema mozes preci na drugo povrce, naravno samo ono koje je dozvoljeno zekma a spisak dozvoljenog povrca imas u rubrici- prehrana o kunicima...

voće inače obožavaju ali nemoj pretjerati i izbjegavaj one kupovne poslastice, radije im daj voća kao poslasticu...i neznam jel znas ali nadji im i grnačica od jabuke recimoi da gricka i tako trosi zubeke :)

a ako ti nebude htio malt pastu od mačke, neki ih baš nevole, onda mu je mozes podvalit, ja Tobiju napravim miks od banane i jabuke (izmiksam stapnim mikserom, mozes i vilicom) i u zdjelicu mu stavim jednu zlicu toga i onda 2 cm maltice u to, tad sve pojede, pa i neprimjeti malticu...

a mozes evo narucit i od Ine :)

ajmeee hvala punoooo :))))) stvarno ste mi lipo objasnili!! :))) vidila sam sto od prehrane moze....od povrca i voca...dala sam mu persina malo...smaza je i sve je bilo ok sutra dan...sad cu poceti pomalo...malo mrkvice i tako... :) super... a malt pastu ce mi frendica nabaviti tako da nije problem :)
Sunce19
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » uto kol 02, 2011 9:15 am

Super, što budeš bolje pazila na prehranu i probavu, manje problema poslije s njima... Ja sam bila totalna neznalica o kunicima kad sam našla Anđu (domaći kunić) pa je jela svega i svačega jer su mi lokalne "sveznalice" rekle da može, posljedica toga (barem u našem slučaju) je da često imamo zmazanu guzu, a ona se još otima, neda se očistit...ma ludnica... :lud:

Ako ti sta treba bolje pitaj, ne eksperimentiraj, a i ovdje na forumu imas jako puno vec odgovora na razna pitanja pa malo prosurfaj forumom :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jeja » sri kol 03, 2011 19:37 pm

Evo da iskoristim temu da i ja pitam nešto u vezi linjanja kunića.
Naime imam zeku od nekih 10 mjeseci i u zadnje vrijeme se jaako počeo linjati i na leđima sad ima "rupu" u krznu tj. za razliku od njegovog dužeg, mekanog i "pufastog" krzna ima prugu tamnije, kraće i grublje dlake, ali je onako sjajna i djeluje mi ok samo mi je to malo šok bio kad sam primijetila i od onda je to područje kraće dlake sve veće kak se i dalje linja. Je li to normalno? Jel on mijenja svoju baby dlaku za tu drugu ili? :zeko10: Inače je zeko veseo, jede, kaka i piša normalno, ne djeluje mi bolesno i mislim da nije, ali ovo mi je skroz čudno pa bih bila zahvalna ako bi mi netko znao nešto reći sa boljim iskustvom sa kunićima jer meni je ovo prvi i jako se brinem za njega. Hvala!
Jeja
Zečić
Zečić

PostPostao/la littlebunny » čet kol 04, 2011 18:13 pm

Neznam je li glupo ovo pitanje,ali koja je najbolja četkica za zekonju?Nisam Bunny-a još nikako češljala,a vidim da je i to potrebno,pa ako netko može odgovoriti,bila bih zahvalna.. :wub:
Roxie
littlebunny
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la ars » čet kol 04, 2011 18:51 pm

littlebunny je napisao/la:Neznam je li glupo ovo pitanje,ali koja je najbolja četkica za zekonju?Nisam Bunny-a još nikako češljala,a vidim da je i to potrebno,pa ako netko može odgovoriti,bila bih zahvalna.. :wub:

furminator, posebna četka koja izvlači svu staru dlaku i olakšava i tebi i zeki, tebi jer manje dlake ostaje okolo, a zeki jer mu lakše koža diše i manja je opasnost od gutanja dlake i začepa. srednji i mali furmići su ok za zekane, ima ih i na njuškalu za kupiti za cca 80 kn. obične četke i češljevi niš ne pomažu, ja sam bezveze kupila neku četku od "prirodne" dlake u pet centru, niš nisam s tim postigla.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » čet kol 04, 2011 19:29 pm

Jeja je napisao/la:Evo da iskoristim temu da i ja pitam nešto u vezi linjanja kunića.
Naime imam zeku od nekih 10 mjeseci i u zadnje vrijeme se jaako počeo linjati i na leđima sad ima "rupu" u krznu tj. za razliku od njegovog dužeg, mekanog i "pufastog" krzna ima prugu tamnije, kraće i grublje dlake, ali je onako sjajna i djeluje mi ok samo mi je to malo šok bio kad sam primijetila i od onda je to područje kraće dlake sve veće kak se i dalje linja. Je li to normalno? Jel on mijenja svoju baby dlaku za tu drugu ili? :zeko10: Inače je zeko veseo, jede, kaka i piša normalno, ne djeluje mi bolesno i mislim da nije, ali ovo mi je skroz čudno pa bih bila zahvalna ako bi mi netko znao nešto reći sa boljim iskustvom sa kunićima jer meni je ovo prvi i jako se brinem za njega. Hvala!

Jel se samo linja ili primjetis i prhut, ranice, crvenilo...??? Koliko ja znam zeke se linjaju, ali nemjenjaju dlaku... mislim da mozda imas zdravstveni problem, pa otvori temu u zdravstvenim raspravama da ti iskusniji mogu pomoci, i nebi bilo lose da to poslikas i stavis sliku da vidimo o cemu se radi...

U svakom slucaju ja bi ga odvela veterinaru :wink:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » čet kol 04, 2011 22:12 pm

Kako ne mjenjaju dlaku? koliko sam shvatila iz posta,zeko se linja i od ispod raste nova dlaka? pa tako bi i trebalo biti,zar ne? bilo je tu vec istih upita i poslikanih slika gdje zeki izbija nova dlaka ispod starog olinjalog "pokrova". Stavi ipak sliku ako mozes. Mislim da nije problem ako izbija nova dlaka,bio bi problem da podrucje ostane golo ili da primjetis neke druge sumnjive znakove na kozi.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet kol 05, 2011 9:23 am

Sa 10 mj mijenjaju dlaku? :huh: Nikad cula... Kod mojih se nikad nije dogodilo da neki dio ostane bez dlake koliko god se linjali, ali mozda ovisi od vrste zeke, neznam...
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jeja » pet kol 05, 2011 10:33 am

Trenutačno ne mogu staviti slike jer idem na internet preko mobitela, ali znači zeki se nigdje ne vidi koža i koliko vidim nema crvenila, ranica ni perutanja. On je po cijelom tijelu prekriven dlakom samo je ona na nekim dijelovima puno kraća pa izgleda kao da ima rupe u krznu jer je ostatak dlake dosta dug. Ta je druga dlaka tamnija, kraća itd., ali je i gusta tako da se koža nigdje ne vidi da je gola.
Jeja
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan