U petak navecer sam izveo kunića u dvorište. Inače, kad je lijepo vrijeme uvijek izađemo van da se malo iskače. Uvijek bi stajo pored njega na pol metra i onda bi i on bio sigurniji i pune više se kretao. Mačke tada ne bi išle na njega kad bi me vidjele i to je svaki put funkcioniralo dobro. Svaki put prije nego li izađemo sam provjerio oko kuće da možda nema kakvih mačaka itd...
Ove starije mačke su se bojale dolaziti u dvoriste i kada bi vidjele da neko stoji pored njega ne bi se probližavale. Međutim sad u petak dolazi mlađa mačka ni mala ni velika i uopce ju ne dira sta sam stajao pored njega. Pocela ga je naganjati i nakon 50 metara ga je ščepala na 1 sekundu pa sam ja vec dosao pa je pobjegla. Zec je ispustio glasni krik. Bio je u šoku i tresao se i ubrazno disao. Sam je nakon toga pobjegao u dnevni boravak.
Preglado sam ga da vidim jel ima kakvih ozljeda. Skroz malo mu je curila krv iz njuškice i jedno oko je bilo skroz malo spuštenije od drugog. Oko mu je jako suzilo puno više nego inače kad se to desi. Nisam skroz siguran dali mu se glava nakrivila, ali ako je to je bilo u postocima možda 5%. Krv je ubrzo prestala curiti i nazvo sam veterinara i rekli su mi da ga se dovede ako sutradan bude rana požutila itd. jer se tada inficiralo. Bilo je vec pol 9 navecer i veterinari nisu radili, pa reko vidjet cemo sutra kako ce biti.
Sutradan sam morao ici na put. Pregledao sam ga sutradan u 8 ujutro i na njuškici se stvorila krasta i nije mu išla krv, a glava je normalo izgledala, a oko manje suzilo. Htjeo je normalno jesti i sve (malo manje nego inače ali je jeo pelete, malo suhih maslačaka,bananu, sijeno bas nije htjeo i vodu slabije). Čak je uspio skočiti na moj krevet prije nego li sam se probudio jer to znao obično raditi ujutro prije nego li se dignem pa da mu se dam jesti. Fino je skočio s kreveta. Činio mi se živahan i mislio sam da ce sve biti u redu i nismo isli kod vetreni i otišao sam na put.
Ovako je izgledao u subotu ujutro kada sam ga ja posljednji put vidio.

Cijelu tu subotu se normalno ponašao. Zvao sam preko dana da vidim kako mu je stanje i sve je bilo uredu. Imao je malo nesto proljev nista posebno jer sam ocekivao da ce ga dobiti zbog stresa i zato sam mu dao prodigesta u vodu dan ranije. Krepala mi je baterija na mobitelu i nisamo mogao vise zvati, ali sam ocekivao da je sve u redu. Rekli su mi da mu se pogoršalo tu subotu navecer sa se glava nakrivila, da je tesko disao, da mu ide krv iz njuškice opet i da ne želi jesti. Cijelu noc su bili sa njime i nije dobro izgledao.
Odveli su ga kod veterinara u nedjelju u 11 sati ujutro nisu mogli ranije nikako. Vetrinar ga je pregledao i rekao da mu srce tuce sto na sat, da jako tesko dise i da je doživio šok.Uglavno nije bilo dobro. Da je tu i problem sa mjehurom nije mogao mokriti navodno. Dao mu je neke 4 injekcije (za mokrenje, vitaminske itd neznam nisam točno sta jer nisam bio) i reko da ga se dovede popodne također na pregled i da ga se drzi u zatamljenoj i tihoj prostoriji.
Doso je kuci i negdje oko 12-15 je ugino. Ja sam doso sat vremena nakon i saznao. Vec su ga pokopali, tako da ga nisam niti vidio. Mozda bi bilo drugačije da sam bio kod kuce i odveo ga ranije kod veterinara, tko zna.
Kunić je bio star 6 godina. Imao je head tilt prije godinu dana i oporavio se skroz od toga i glava mu je bila potpuno ravna. Napravljena je i korekcija kutnjaka tako da je mogao jesti normalno. Prije nekih pola godine je imao rengenski snimljen manji apces na ispod donje čeljusti koji se sam poslije povukao bez operativnog zahvata. Tih zadnjih pola godine je znao biti i prehlađen i dosta kašljat, ali i to se riješilo. Zadnjih godinu dana se znao dogoditi i zacep, ali bi se rijesio bez vecih problema. U prvih pet godina nije bio niti jedanput bolestan. Imao jednu slicnu situaciju da ga je napala mačka i malo ga zakačila po oku pa mu je tu curila krv vjerojatno je i tada doziovio manji šok ali je bio star tipa 3 godine tada i uspio je i nije nista bilo.
Kroz sve ove situacije sam dosta naučio uglavnom na ovom forum. Zahvaljum se svima na savjetima. Kunići su preosjetljive životinje i potrebno je jako puno znanja vlasnika da doživi lijepe godine. Neće njemu pomoći niti jedan veterinar na svijetu ako se problem ne prepozna na vrijeme i ne znaju neke osnovne stvari.
Ja sam naučio lekciju i kada bih mogao vratiti vrijeme ili ako ikada vise budemo imali kunica (vjerojatno ne) NIKADA GA NE BIH IZVODIO VAN NA OTVORENI PROSTOR. NE MORA ON UOPĆE NITI DOĆI U IZRAVNI KONTAKT SA MAČKOM/PSOM VEĆ MOŽE DOŽIVITI ŠOK AKO IH SAMO UGLEDA npr. i da završio ovako. Tako da ove priče sa kavezima, ogradicama, lajnama itd. ne moraju nužno biti dovoljna zaštita. Naravno nije velika vjerojatnost da se ovo desi jer mi smo isli van 6 godina skoro svaki dan kad je bilo lijepo vrijeme i desilo se.
Inače ta mačka je od susjede koja se ne brine o njima i one se hrane po tuđem smeću i lunjaju okolo. Ove kolko je luda bila da nakon što sam je naganjao pol sata po kvartu je navecer dosla ponovo u dvoriste nakon svega. Baš razmišljam što ću joj napraviti, ali sigurno neće još dugo. Živčan sam šta je uginuo na ovako glup način, a siguran sam da je mogao živjeti još koju godinu.
Nadam se da će ovaj tekst biti bar nekome od koristi. Pozdravlja vas: