Općenito o mojim kunićima

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Općenito o mojim kunićima

PostPostao/la Gagonja » pet svi 22, 2009 2:09 am

Pozdrav svima, pratim već dosta ovaj forum pa sam se registrirao kako bi mogao sudjelovati u raspravama i ponekad nešto pitati što me zanima.

Ja i moja djevojka imamo dva kunića, lavljoglava. Uzeli smo si muškog i ženskog prije 2 mjeseca u pet centru što nije bio plan jer smo mislili da budu istog spola kako se nebi mogli razmnožavati ali nismo mogli odoljeti kad smo vidjeli ta dva kunića, to je bilo negdje oko 15.03. Kunići su pretpostavljam imali oko 2-3 mjeseca kako mi je veterinarka rekla. Tako da bi sada trebali imati oko 5 mjeseci. Uzeli smo veći kavez kako bi naravno imali što više prostora. Također smo uzeli zdjelicu za hranu, vodu i wc. Držali smo kuniće u našoj sobi, redovno ih čistimo i može se reći da nikada ne smrde osim sijena, ali svatko tko nam je dolazio žalio se na miris, koji je i nama vremenom smetao tako da ih sada držimo na katu koji stoji prazan. Oslobodili smo kut i napravili prostor gdje mogu iskočiti izvan kaveza kako bi se igrali koji je također ograđen. Koristimo onu piljevinu sa aromom jabuke i dječju hranu. Imam osječaj da su kunići sretni i zadovoljni. Puštamo ih svaki dan oko pola sata do sat vremena vani jer nemamo više vremena (što je nadam se dovoljno?) Dok su bili u našoj sobi čak su izvodili zecoples. Dok kad ih sada spustimo dolje po cijeloj kući samo njuškaju i istražuju teritorij. Na početku smo imali problema sa wc-om ali su se sada navikli na kavez i piške u wc. Muški nam redovno piški po kući kad ga spustimo dolje dok je ženka pristojna i trpi dok ne dođe ponovno u kavez. Prije nekih mjesec dana počeli su se parati. Prije nekih 7 dana ženka je počela režiti kad bi joj se prišlo, što mi je davalo upozorenje da je očito trudna. Mužjak je i dalje redovno zaskače na što se ona ljuti i viče ali on i dalje nastavi. Danas sam se mučio kako bi pregradio kavez jer sam skužio da se ženka počela čupati, kupio sam kotilcu na što je bila vrlo sretna jer je skakala po cijelom kavezu i istraživala novi promijenjeni prostor koji je sada manji ali mislim dovoljan. Volio bi da mi kažete da li se dobro ponašam sa kunićima, je li bi nešto mogao promijeniti, šta da radim ubuduće kad ona rodi, je li dovoljno ostaviti pregrađen kavez ili kupiti mužjaku drugi da imaju više mjesta. Mislim si jednu bebu ostaviti. Hoću li ih smjeti sve 3 skupa držati ili u zasebne kaveze. Dajem im inače 1 puta na dan hranu i stalno svježu vodu i sijeno, je li i to dovoljno? Puno pitanja, trebati će netko sa puno odgovora, valja nisam bio naporan, ali koga drugog da pitam kad se brinem o svoja dva mala zlata. Hvala i laku noć.
Gagonja
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » pet svi 22, 2009 6:42 am

Dobrodosli :)
...po meni pustanje pola sata sat dnevno nije dovoljno,ako vec niste vecinu vremena kod kuce pa zato ne stignete,pustite ih malo duze prije spavanja ili nesto :hm: ....jer pola sata u danu od 24 sata je jako jako malo,oni vole trcati i kretati se...

...a sto se razmnozavanja tice,zekica moze ponovo ostati trudna isti dan kada se okoti ako ju muzjak ponovo zaskoci,sto znaci da cete svakih mjesec dana imati leglo ako nesto ne poduzmete po pitanju toga,daklem ili muskoga kastrirati ili ih drzati odvojene stalno jer njima treba dvije sekunde da ju muzjak oplodi. kastracija nije strasna operacija,oporave se jako brzo od nje i mogu se onda zajedno nesmetano druziti a ne da se moraju gledati preko resetaka.....imate u topicu "zeko podmladak" sve sto trebate znati prije okotonje,o kotilici i kako se ponasati poslije okotnje pa procitati.imate i clanak o kastraciji.
...inace se parenje u rodu nikako ne preporuca pa cete morati drzati odvojene bebice od roditelja kad porastu i dodju u dob zrelu za parenje.

Trudnoca

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=206

Kastracija/sterilizacija

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=221

Isto tako,obavezno procitajte o prehrani,sto i kada smiju jesti jer je to najbitnije,da ih se pravilno hrani,da ostanu zdravi. Sada dok su jos mali,samo sijeno i to puno sijena,junior hrana (najbolja je Prestige) i cista svjeza voda. Tek sa 6 mjeseci poceti polako uvoditi povrce i voce. Tu pise opsirnije

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=246
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekica_poopy » pet svi 22, 2009 7:16 am

Pozdrav i dobro dosli za pocetak :)

Kad procitate sve ponudjene teme savjetujem vam da odmah odvojite muzjaka i zenku, jer onog trena kada se ona okoti moze istog trena ostati skotna po drugi puta. Kunici imaju induciranu ovulaciju (tj. cim dodje do parenja odmah se spusta novo jajasce - znaci ako parenje se dogodi skoro pa 100% da ce biti i bebica). To naravno znaci da cete za svakih mjesec-dva dana imati novo leglo, svako to leglo je spolno zrelo sa 4-6mjesesci i onda moze doci do parenja i u srodstvu itd itd...mislim da vam je jasno :)
oni su u prirodi plijen i odrzavaju vrstu mnozenjem - a kod nas doma nemaju nikakvih neprijatelja.

ako biste ostavili jednu bebu sebi savjetujem obavezno zenku. Isto tako dok je muski kunic odvojen (dok kunica ne okoti male i dok oni malo ne porastu) savjetujem vam da odmah obavite kastraciju - to ne traje dugo, na muskima to nije veliki proces, a to znaci da za mjesec dana mozete imati sva tri kunica zajedno. Medjutim bilo kakva gajba je po meni za 3 kunica premala pa tako savjetujem da im ogradite neki prostor. Postoje i ogradice i razne stvari za kupiti, a mozete nesto i sami sklepati.

Sto se tice smrada - jedino sto moze smrditi je njihova mokraca. Oni po prirodi ne smrde, osim njihovih analnih zljezda, sto isto tako vjerujem je zbog spolnih nagona. I to ce sa kastracijom nestati.

Sto se tice dalje mokrace - sto im koristite za wc i da li im je podloga samo u wc-u? Najbolji su vam drveni peleti koji u biti sluze za potpalu i mogu se kupiti u bauhausu, baumax-u ili spacvi. Izgledaju kao mali valjkici od presane piljevine. Super upijaju, ekonomicni su, jeftini i puno manje se osjeti miris od bilo koje druge podloge za wc!

Eto nadam se da smo pomogli. I sretno s bebicama
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la anci » pet svi 22, 2009 7:23 am

CITIRAM:Danas sam se mučio kako bi pregradio kavez jer sam skužio da se ženka počela čupati
nisam bas sigurna da je pregrađivanje dovoljno
jer opet su jedan do drugog a mozda to zenki bude smetalo :hm: :hm:
svi drugi su muzjake micali u 2. prostoriju
neka netko od iskusnijih mi malo pojasni?? :D
sto vise gledam ljude sve vise volim zivotinje...GOD:14........b.day 20 09 1995 god.
anci
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekica_poopy » pet svi 22, 2009 7:39 am

tako je muzjak bi trebao biti udaljen, ne znam kakva im je gajbica ali mislim da je definitivno premalo prostora za toliki broj kunica...

postoje razna rjesenja, pogotovo ako imate mjesta u kuci
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lady Stardust » pet svi 22, 2009 10:31 am

Dobrodosli :)

ja sam muzjaka makla negdje na pola skotnosti, on je bio u jednoj prostoriji a zenka u ostatku stana

dva dana nakon njenog okotoa je isao na kastraciju, prvih mjesec dana nakon nje (sto je kontrolni period nakon kastracije) su se samo njuskali preko ograde i onda jos dva tjedna dok nije postao potpuno neopasan uz strogi nadzor (a i Cooky nije bas dala rit :wink: ), a onda sam ga pocela psustati s bebama i mamom slobodno. Ostavila sam curu i imam sad mamu kcer i tatu i super se slazu. Sinove je kad su malo narasli, cca 2 mj, vec poceo nateravati i ''braniti' 'teritorij - znaci idealna kombinacija ostaviti curu.

KASTRACIJA JE OBAVEZNA!

Za wc su najbolji stapici- peleti - sto su cure vec pisale - ako se redovito ciste - ne smrde. Piljevina je tu najgora, bez obzira na dodatke mirisa - jedno mokrenje i vec smrdi
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la pudding » pet svi 22, 2009 11:16 am

samo se doooobro informiraj o prehrani,bebama i svemu vezanom za to...
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Gagonja » pet svi 22, 2009 12:28 pm

Znam da bi bilo bolje da su više vani, trudim se što više mogu, ali ponekad jednostavno nema vremena. Za wc koristim piljevinu sa aromom, a vidim da savjetujete pelete sto ću promijeniti, kažete da će manje smrditi nakon kastracije?

Što se tiče kaveza pa dosta je velik, svaki ima svoju posudicu za vodu hranu i wc + mjesta za trčanje, ženka naravno i kotilicu koja je ogromna. Jedini problem kojeg vidim kod svojih zečiča je puštanje van sto cu morati promijeniti jer znam da im treba vise tračanja i zabave. Kastracija ce znaci biti obavezna, da bi i dalje mogu biti skupa.

Sto se tice beba koje ce doci, na sto sve moram paziti, citao sam da ne smijem bebe dirati nekih 2-3 tjedna, da za pocetak jedu mamino mlijeko pa tek poslije da ih ucim na hranu i sijeno, sto je jos vazno znati?
Gagonja
Zečić
Zečić

PostPostao/la dHarma » pet svi 22, 2009 13:23 pm

Taj smrad (kako ga zoves :) ) je nacin na koji vidis da muzijaka drmaju hormoni (laicki receno), on u stvari tako pokazuje da je on glavni muzijak i posle kastracije ce to proci..
Moras da ga kastriras da ne bi bilo nezeljenih trudnoca i parenja u srodstvu..
ali posle operacije on mora biti mesec dana odvojen od ostalih..
Peleti su mnoogo bolji, ne osecaju se (ako redovno cistis),a i ne raznose se po stanu kao piljevina..
ovde imas sve o bebama..
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=315

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Gagonja » pet svi 22, 2009 17:40 pm

Danas tj jutros kad sam ih namjeravao nahraniti ostao sam u soku, cijeli kavez je bio kao da je atomska bomba pala, mužjak je valjda probio pregradu i opet bio cijelu noć sa zečicom, ja sam morao malo počistiti i skinuo sam kučicu, vidio sam da je pocela graditi gnijezdo, tj. bilo je dlaka u gnijezdu, uzeo sam sa lopaticom napravljeno gnijezdo i stavio ga u kutiju, nakon sto sam ocistio kavez vratio sam kotilicu i gnijezdo, sada nisam siguran jesam li ja to dobro napravio, dali sam uopce smio pomjerati gnijezdo, ali nisam imao drugog izbora jer mužjak je napravio takav nered. Imam jedan bojazan je li zečica mogla roditi tijekom noci pa da on nije pojeo male? Nadam se da se nije nista moglo dogoditi, nije mi samo jasno kako su tako bezobrazni postali.
Zadnja izmjena: Gagonja; pon lip 22, 2009 19:49 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Gagonja
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » pet svi 22, 2009 18:12 pm

ajmeeee vidi ljubavi :wub:

ajde probaj ih sada odvojiti, posuditi bar gajbu ili nesto, dok ne prodje kocenje, kunica sada treba mir
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Gagonja » sub svi 23, 2009 12:50 pm

Ljudi dajte neki savjet, od prekjučer su kunići razdvojeni, napravio sam pregradu u kavezu, taj dan je ženka stalno režila na mene, sljedece ujutro kad sam se probudio odnosno jučer je to bilo, pričao sam kakav su nered napravili i srušili pregradu, bilo je kao da je bomba pala, u kučici je bila napravila gnijezdo, ali sam morao ocitstit kavez nakon sto sam vidio kako je to izgledalo. Pa sam uzeo sa lopaticom gnijezdo stavio ga u kutiji i nakon ciscenja opet vratio, nadajuci se da je to tek priprema bila. Od jučer (barem dok sam ja gledao) zečica koja je sama u kavezu vise nije ulazila u kucicu i ne reži na mene i sada ne znam sto se dogodilo prekjucer tijekom noci. Da li je mužjak mozda pojeo bebe, da li je to moguce, ja sam sve gledao i gnijezdo i ostatak piljevine, nisam nista nasao. Ima li nade da cu ja ikada vidjet te bebe i da ženka nije rodila ili mogu sjest i plakat?

Mužjakovo ponasanje u meduvremenu se pogorsalo, od sinoc ga ne smijem dotaknut, pocne rezati uzasno, gristi, grebati, to je jedan kaos. Valjda se ljuti jer ženke nema.

Koje je vase misljenje, kako da provjerim je li zecica imala bebe i je li rodila? Ili je jos uvijek trudna? I kako znati je li mužjak pojeo male?

Oprostite što previše pitam ali sam se malo više zabrinuo.... :sad:
Gagonja
Zečić
Zečić

PostPostao/la jolanda » sub svi 23, 2009 12:53 pm

moguce da se nije josh okotila.
muzhjaci ne jedu male i nisu pretnja za njih do treceg meseca starosti, kada mogu oploditi zhenke iz legla, ali muzhjak treba da se odvoji da ne bi oplodio zechicu opet, pa makar to bilo i isti dan.
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la anci » sub svi 23, 2009 14:37 pm

kolko sam ja svatila bez obzira dali moze doci do ponovne oplodnje muzjak svejedno nesmije bit u blizini zenke i beba na neko vrijeme
ispravite me ako grijesim...
:dragonn-ccc-e: :blush:
sto vise gledam ljude sve vise volim zivotinje...GOD:14........b.day 20 09 1995 god.
anci
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la jolanda » sub svi 23, 2009 14:41 pm

pa treba ga odvojiti, ali on bebama nece nauditi vec mozhe zhenka da 'unishti' gnezdo zbog njega, iz straha valjda.
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan