Kako zeki olakšati vrućinu?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Re: Kako zeki olakšati vrućinu?

PostPostao/la Kinkirinki » pon srp 21, 2008 20:25 pm

Cheerleader je napisao/la:Ovu temu sam zamislila kao mjesto gdje ćemo razmjenjivati savjete o tome kako ove nepodnošljive vrućine našim uhonjama učiniti bar malo podnošljivijima.

Za početak, ja Romea pustim da leži na pločicama u kupaonici, a kad se sunce okrene i s te strane mu dođe hlad, onda otvorim i prozore. Gajbicu sam mu premjestila kod balkonskih vrata.

Za ekstremnih vrućina, čula sam da je dobro napuniti plastičnu bocu vodom i staviti to u zamrzivač. Kad se voda zaledi, omotam ju ručnikom i stavim zeki u gajbu.

Uz to, ponekad mu namočim uši hladnom vodom, tj operem ruke u ledenoj vodi i onda mu prođem rukama po ušima, ali u tom slučaju zatvorim balkonska vrata. Šta ja znam, toplo je vani, ali taj vražji povjetarac ipak piri.

Klima i ventilatori ne dolaze u obzir, jer ih ja ne podnosim, a ni pas.

Ima li još tko kakav savjet?

Ja mislim da je jako dobar način ovov s bocom jer ja također to stavčjam svojim malim mekonjama!!...=) :D
Kinkirinki
Zečić
Zečić

heh

PostPostao/la PUCKO » sri srp 23, 2008 2:07 am

isprobajte sljedece:

prostoriju zamracite,tocnije sprijecite ulazak sunca u istu i zatvorite prozore!

uzmite 3 boce vode po 2 litre i zamrznite!

nabavite bilo kakav ventilator i stavite ga na mjesto gdje nece puhati u zeku!

odmah ispred ventilatora stavite sve 3 smrznute boce kako bi zrak prolazio kroz iste!

zatvorite vrata i vratite se kroz pola sata,temperatura ce biti vise nego ugodna i zrak nece biti suh!
PUCKO
Zečić
Zečić

PostPostao/la zeko Simba » sri srp 23, 2008 10:45 am

Bravo Pucko, zdravija varijanta klimatiziranja prostorije :)
zeko Simba
Moderator
Moderator

heh

PostPostao/la PUCKO » sri srp 23, 2008 14:41 pm

zeko Simba je napisao/la:Bravo Pucko, zdravija varijanta klimatiziranja prostorije :)

sve za zeke! :wink:
PUCKO
Zečić
Zečić

PostPostao/la *Martina* » pet kol 01, 2008 15:42 pm

ja svoga kad mu je jako vruće prekrijem vlažnim ručnikom.to ga dobro rashladi,i obavezno ima vode.ili se izvali na pločicama ;D
*Martina*
Zečić
Zečić

PostPostao/la Miss Filipa » pet kol 01, 2008 19:26 pm

A zašto moja Filipa onako slatko ne spava... ona samo batkove izvali, napravi kvočka pozu i ništ drugo :hm: :huh:
Filla, je moja mala kraljica, Filla, Filla ...
Miss Filipa
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekili » sub kol 02, 2008 17:51 pm

zato sto je njoj tako dobro..svako od njih je individua..i izare se najbolji polozaj za spavanac ;)
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » sri lip 29, 2011 22:30 pm

kako je doslo vruce doba, potrebno je poduzeti neke mjere opreza.
zadnih godina imali smo puno kobnih slucajeva za vrijeme ljetnih vrucina kao i kod naglih promjena temperatura
ovaj tekst bi vam trebao pomoci :)

Autor: Sonja

Kako olakšati život kunićima za vrijeme ljetnih vrućina?

Svakako ga skloniti sa direktnog sunca. Ako mora boraviti dio dana zatvoren u gajbici ili malenoj sobi, pobrinite se da ima dovoljno hlada gdje će se kunić odmarati. Postavite ventilator koji neće puhati direktno u kunića, već pokraj njega, pa i cijeli dan. Možete na dio gajbice objesiti mokar ručnik tako da ventilator koji puše može stvarati još malo hladniji zrak. No prije toga provjerite da li vaš kunić tolerira zvuk ventilatora! Postavite keramičku ili mramornu pločicu u gajbicu ili na mjesto gdje se kunić voli zadržavati. Mramor i keramika ugodno (ne previše) hlade kunića, pa i dok leži na njima. Ubacite koju kocku leda u glinenu posudu sa vodom (iz nje može i piti,a i ležati pokraj nje i na taj način se hladiti). Vlažite kuniću uši. Kunići reguliraju tjelesnu temperaturu preko ušiju, i vlaženje im pomaže da se rashlade. Četkajte kunića redovito, suvišna dlaka im smeta po vrućinama. Ako imate dugodlakog kunića, nije loše razmisliti o skraćivanju dlake u ljetnom periodu. Napunite nekoliko plastičnih boca vodom i zamrznite. Zamrznute možete staviti kuniću u gajbicu pa će ga ugodno hladiti dok leži pokraj njih (možete ih omotati krpom ili ručnikom). Neka uvijek bude koja boca u rezervi u zamrzivaču. Uvijek kuniću dajte dovoljnu količinu svježeg povrća i voća koju inače jede, da spriječite dehidraciju (ovo vrijedi samo za kuniće starije od 6 mjeseci). Posebno pripazite ako je vaš kunić stariji od 5 godina, ako je pretio ili onemoćao. Takvi kunići više miruju, slabije su pokretljivi, pa ako im je prevruće teško ustaju i piju vodu. To brzo može dovesti do dehidracije ,ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i onog najgoreg. Donesite mu vodu i dajte da pije obavezno.

Što učiniti ako kunić doživi toplotni udar?

NIKAKO GA NE URANJAJTE U HLADNU VODU. To može kunića dovesti u stanje šoka. Najprije ga lagano vlažite po ušima i tijelu i ODMAH POTRAŽITE POMOĆ VETERINARA, NEMOJTE ČEKATI.

Koji drugi problemi dolaze sa vrućinama?

Napad muha. Kad vrijeme postane sve toplije, muhe mogu napasti pa i ubiti i zdravu životinju koja i privremeno ima mekšu stolicu, ali poseban rizik je kod starih, onemoćalih, pretilih ili posebno dugodlakih kunića koji se ne mogu sami čistiti (tu se misli na analne otvore). Već unutar 24 sata kunić može ući u stanje šoka uzrokovano infekcijom larvi (crva). Vlaga, toplina i mirisi privlače muhe. Ako kunić ima otvorenu ranu, ili stvrdnuto krzno oko analnih otvora, umrljano urinom ili fekalijama, muhe će takva topla, vlažna mjesta iskoristiti za polaganje jajašaca (iz kojih se razvijaju ličinke crva). Šanse su još veće ako takav kunić boravi vani, ali i u stanu jedna jedina muha može učiniti veliku štetu. Spominjući na početku vaš pojačan oprez u promatranju vašeg kunića, pripazite da je uvijek suh. Najdrastičnija mjera kod kunića posebno kritičnog stanja (nemoć, starost ili debljina) je šišanje ili čak brijanje dijelova tijela koji su podložni infekciji (već navedeno-analni otvori, otvorene rane) u ljetnim mjesecima.
http://www.zecovi.net/Ljetne-vrucine.htm
O napadu muhe vise procitajte ovdje http://www.zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=5784
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la bibika » pon kol 29, 2011 21:48 pm

:wink: uši vlažim rukama, kroz godinu skupljam boce od lenor omekšivača, tako da jednu rundu hladim u škrinji, dok je druga kod njih. primijetila sam da im to odgovara,a imaju mjesta oboje. naravno, omotam ručnik, makar razmišljam da sašijem vreću za to.pločice su obavezne u gajbama, a i pušteni su dosta. vodu mijenjam najmanje 2 x dnevno. zadovoljna sam kako su sada organizirani. Pika je još uvijek sama, ali nemam osjećaj da joj fali društvo.pred mrak, kad temperatura padne, izađu na dvorište. baš me vesele. :rolleyes:
bibika
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Prethodna

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan